Mødedato: 06.12.2005, kl. 15:00

Udkast til fordelingsmodel/principper for tider i offentlige faciliteter

Se alle bilag

Udkast til fordelingsmodel/principper for tider i offentlige faciliteter

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. december 2005

 

 

12.      Udkast til fordelingsmodel/principper for tider i offentlige faciliteter

(FOU  76/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

at Folkeoplysningsudvalget indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget at anbefale Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen at godkende vedlagte "Forslag til fremtidig fordeling af tid i idræts- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune", og

at forvaltningen bemyndiges til at indarbejde den af Borgerrepræsentationen vedtagne fremtidige fordeling af tid i idræts- og fritidsfaciliteter i Retningslinier for tilskud til folkeoplysning (BR 558/04).

 

 

RESUME

Kommunalisering af KI betyder, at Folkeoplysningsudvalget fremadrettet vil have kompetencen til at fordele den vederlagsfrie tid i idræts- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune.

 

Samtidig skal alle søge faciliteter hvert år – og der vil fremadrettet ikke være sikkerhed for at kunne fastholde samme tid året efter.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et forslag til fordeling af al den tid, der stilles vederlagsfrit til rådighed for foreningslivet.

 

Målet med forslaget er at sammenflette fordelingssystemerne fra henholdsvis KI og Folkeoplysningsudvalget. Sigtet er at overholde kravene i Folkeoplysningsloven og at gøre søgningen efter ledig tid så brugervenlig som mulig.

 

Forslaget har været drøftet med DIF, DGI og DFIF samt henholdsvis det tidligere halfordelingsudvalg under KI og brugerbestyrelserne på idrætsanlæggene.

 

Parterne har været inviteret til dialogmøder den 23. og 24. november 2005.

 

Interessenterne var overvejende positive overfor forslaget til den fremtidige fordeling, og de konsekvenser den giver. Forslaget gav anledning til dialog om blandt andet ønsket om at fastholde samme tid fra år til år, minimumsdeltagerantallet, prioriteringen af de forskellige aktiviteter for voksne samt prioriteringen af eliten.

 

Dialogen på møderne har givet anledning til en række forslag og bemærkninger, der er indarbejdet i det vedlagte forslag til fordeling.

 

Herudover vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i løbet af 2006 undersøge mulighederne for en bedre udnyttelse af idrætshallerne. Heri indgår f.eks. mulighed for deletid, analyse af længden af træningspas m.m. Undersøgelsen vil blive forelagt Folkeoplysningsudvalget inden udgangen af 2006.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kommunaliseringen af KI betyder, at fordelingen af tid på idrætsanlæggene fremover samles under Folkeoplysningsudvalget. Samtidig er det ikke længere lovligt at skelne mellem foreninger, der er medlem af idrættens hovedorganisationer og andre foreninger, når tiden i faciliteterne skal fordeles. Kommunaliseringen betyder også, at alle foreninger skal søge facilitetstid hvert år, og at foreningerne ikke har krav på samme tid og facilitet året efter – heller ikke selvom foreningen ikke har misligholdt sin tid.

 

Omorganiseringen betyder ligeledes, at de foreninger, der får stillet træningstid til rådighed i Københavns Kommune skal være godkendt som folkeoplysende foreninger.

 

På den baggrund har Kultur- og Fritidsudvalget udarbejdet et forslag til den fremtidige fordeling af den tid, der stilles vederlagsfrit til rådighed for foreningslivet.

 

Målet med forslaget er at sammenflette fordelingssystemerne fra henholdsvis KI og Folkeoplysningsudvalget. Sigtet er at overholde kravene i Folkeoplysningsloven og at gøre søgningen efter tid så brugervenlig som mulig.

 

Dialog med interessenterne

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et forslag til fordeling som er sendt til DIF, DGI og DFIF samt til henholdsvis det tidligere Halfordelingsudvalg under det tidligere KI og brugerbestyrelserne på idrætsanlæggene.

 

Interessenterne har været inviteret til dialogmøder den 23. og 24. november 2005.

 

Interessenterne var overvejende positive overfor forslaget til den fremtidige fordeling og de konsekvenser den giver.

 

De centrale drøftelsespunkter var:

 

Ønsket om at fastholde samme tid som året før

Foreningerne lægger vægt på – i størst muligt omfang – at kunne fastholde samme tid og facilitet som året før. Kultur- og Fritidsforvaltningen har påpeget, at de nye fordelingsregler betyder, at der hvert år skal foretages en ny fordeling – og at prioriteringen af børn og unge kan betyde, at veletablerede foreninger/hold må vige tiden for f.eks. børnehold.

 

Forvaltningen har imidlertid understreget, at i det omfang, der ikke er højere prioriterede ansøgninger kan foreningerne i videst muligt omfang fastholde samme tid. Samtidig har dialogen herom betydet, at betydningen af kontinuitet er blevet styrket i forslaget.

 

Indflydelse på fordelingen

Mødet med brugerbestyrelserne har vist, at der er stor forskel på, hvor megen indflydelse den enkelte bestyrelse vil have på fordeling af tid på det lokale anlæg.

 

Kompetencen til at fordele tiden i faciliteterne er entydigt placeret i Folkeoplysningsudvalget. Inden for denne ramme er der imidlertid stor mulighed for den enkelte brugerbestyrelse til at få indflydelse på fordelingen af tid på det enkelte anlæg.

 

Minimumsdeltagerantal

Kultur- og Fritidsforvaltningen havde lagt op til et minimumsdeltagerantal på 14 pr. træningspas. Det var halfordelingsudvalgets vurdering, at dette antal var for højt sat, og at det kunne blokere for nye aktiviteter.

 

På den baggrund er minimumsdeltagerantallet sat ned til 12. Det er imidlertid sigtet, at deltagerantallet skal indgå i den analyse af mulighederne for en bedre udnyttelse af idrætshallerne, der tænkes gennemført i løbet af 2006 (jf. nedenstående).

 

Aktiviteter for voksne

Det blev drøftet, hvordan man prioriterer mellem folkeoplysende voksenundervisning og andre voksenaktiviteter. På dette punkt er Folkeoplysningsloven imidlertid helt klar. Den folkeoplysende voksenundervisning er højst prioriteret. Kultur- og Fritidsforvaltningen er imidlertid – i samarbejde med brugerbestyrelserne – ved at udarbejde et samlet forslag til aktivitetsbestemmelser for de enkelte haller. Målet hermed er fortsat at sikre tid til f.eks. holdidrætter i de store haller.  

 

Samtidig ønskede alle interessenterne, at voksenhold fra foreninger med børn og unge skal have en højere prioritet end andre voksenhold. Dette forslag er indarbejdet i prioriteringerne.

 

Eliten

Det blev drøftet, hvordan man sikrer, at eliten ikke – på sigt – udvider sine ønsker/krav, så den kommer til at optage en uforholdsmæssig stor del af den samlede tid i faciliteterne på bekostning af den mere "folkelige" idræt.

 

Denne problemstilling drøftes med Team Copenhagen og dialogen herom har ført til, at der er indarbejdet en præcis definition af, hvad eliteidræt er.

 

Andre bemærkninger

Der har været en lang række konkrete bemærkninger til blandt andet aflysningsregler, længden af træningspas, harpiksregler, ønske om en præcis kalender for fordelingsproceduren, udformningen af ansøgningsskemaet m.m.

 

En stor del af bemærkninger er indarbejdet i det forslag der her forelægges for Folkeoplysningsudvalget. Den resterende del vil blive indarbejdet i fordelingsmanual, der udarbejdes i løbet af foråret. Manualen vil blive tilsendt medlemmerne af Folkeoplysningsudvalget.  

 

Ny analyse

Herudover vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i løbet af 2006 undersøge mulighederne for en bedre udnyttelse af idrætshallerne. Heri indgår f.eks. mulighed for deletid, analyse af længden af træningspas m.m. Undersøgelsen vil blive forelagt for Folkeoplysningsudvalget inden udgangen af 2006.

 

***

 

De resterende bemærkninger fra interessenterne vil indgå i det videre arbejde med vejledning til forvaltning og brugere om fordeling. Denne vejledning vil efterfølgende blive forelagt for Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget

 

 

***

 

Fordeling af udendørs fodboldbaner sæson 2006/2007

 

Træning og turnering under Københavns Boldspil-Union (KBU) i sæson 2006 planlægges allerede i januar samme år. For fodbolden betyder det, at de nye fordelingsregler først vil fungere fuldt ud fra og med sæson 2007.

 

Ansøgninger til sæson 2006, der kommer frem til 30. november 2005 vil blive lagt samlet ud til de lokale fodboldfordelingsudvalg (fordeling af idrætsanlæggenes fodboldbaner). Her vil der blive foretaget en lokal fordeling i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

I 2006 er der 2 ansøgningsfrister for udendørs fodbold. En ansøgningsfrist 1. marts 2006 for sæsonen 2006 og en ansøgningsfrist 1. november 2006 for sæson 2007.

 

De klubber, der hidtil har spillet under KI, er vant til en ansøgningsfrist der hedder 30. november.

 

I år 2006 vil ansøgningerne blive behandlet i to omgange. Det sker af hensyn til såvel "gamle" KI-foreninger som nye ansøgere.

 

De ansøgere, som ikke tildeles baner i denne runde "gemmes" til ansøgningspuljen med frist 1. marts. Til denne ansøgermasse reserveres primært udendørs fodboldbaner på skolerne.

 

Pr. 1. november 2006 er sigtet med fordelingen at lade de lokale fordelingsudvalg råde over den samlede fordeling for sæson 2007 - både på idrætsanlæggenes og skolernes udendørs faciliteter.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Der er ikke foretaget miljøvurdering.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

Bilag 1.  Forslag til fordeling af tid i idræts- og fritidsfaciliteter i sæson 2006/2007

                     

 

 

               Mads Kamp Hansen

                                                                        /Pernille Vange

 

 

 

 


 

Til top