Mødedato: 03.06.2003, kl. 15:00

Redegørelse om lokalhistoriske foreninger

Redegørelse om lokalhistoriske foreninger

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. juni 2003

 

 

8.      Redegørelse om lokalhistoriske foreninger

INDSTILLING

Folkeoplysningssekretariatet indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget tager redegørelse om lokaleforhold for lokalhistoriske foreninger til efterretning.

 

 

RESUME

Folkeoplysningsudvalget besluttede på sit møde d. 10. december 2002, at tage en indstilling om afslag på godkendelse af Islands Brygge Lokalhistoriske forening som folkeoplysende forening op til en principdiskussion, da der findes  mange lokalhistoriske foreninger. Som baggrund for drøftelsen bad udvalget om en redegørels e om lokaleforholdene for de lokalhistoriske foreninger i kommunen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Folkeoplysningssekretariatet har indhentet materiale om de lokalhistoriske foreninger i kommunen fra bl.a. Sammenslutningen af lokalhistoriske foreninger (SLAK) og medlemmer af Københavns kommunes Lokalhistoriske Arkivudvalg.

De lokalhistoriske arkiver er organiseret som foreninger og drives af frivillige, lokale borgere. De indsamler lokalt materiale i form af arkivalier, billeder og genstande samt afholder foredrag og byvandringer mv.

I kommunen er nedsat et Lokalhistorisk arkivudvalg, som har til formål at skabe gode og sikre rammer for det lokalhistoriske arkivarbejde i de enkelte københavnske bydele samt at styrke samarbejdet mellem bydelenes lokalhistoriske arkiver og Københavns Stadsarkiv og Københavns Bymuseum. Arkivudvalget har en samlet pulje på 239.000 kr. i 2003. Midlerne anvendes først og fremmest til sikring af det indsamlede materiale, herunder indretning af lokaler og indkøb af forskelligt udstyr og arkivæsker mv.

Som det fremgår af vedlagte bilag er lokalevilkårene for foreningerne forskellige. Nogle får huslejen betalt af Arkivpuljen, andre får lokaler/eller opbevaringsplads stillet til rådighed af fx et lokalt bibliotek eller et Kultur- og medborgerhus. Enkelte som fx Islands Brygge Lokalhistoriske forening har uafklarede forhold.

I sin tidligere indstilling har folkeoplysningssekretariatet vurderet at arkivernes aktiviteter ikke falder ind under Folkeoplysningslovens rammer og dermed mulighed for at få stillet lokaler vederlagsfrit til rådighed. Dertil kommer, at opbevaring og udstilling af arkivmateriale stiller krav om faste faciliteter, hvor materialet kan opbevares konstant. Det er yderst sjældent muligt i de faciliteter, som Folkeoplysningssekretariatet kan stille vederlagsfrit til rådighed.

Hermed udelukkes ikke, at der stilles lokaler vederlagsfrit til rådighed for lokalhistoriske foreningers mødeaktiviteter og foredragsvirksomhed mv., som det fx praktiseres i forhold til Vanløse Lokalhistoriske forening.

 

MILJØVURDERING

Ikke foretaget

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ikke foretaget

 

BILAG

1.  Lokaleforhold for lokalhistoriske foreninger

 

 

Børge Sørensen

/Kaja Pedersen

 

 


 


Til top