Mødedato: 03.02.2009, kl. 15:00

Revision af retningslinier for tilskud til folkeoplysning

Se alle bilag

Revision af retningslinier for tilskud til folkeoplysning

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 3. februar 2009

 

 

5.      Revision af retningslinier for tilskud til folkeoplysning(FOU   5/2009)

 

INDSTILLING

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget anbefaler

1. at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at anbefale Borgerrepræsentationen i overensstemmelse med Folkeoplysningsudvalgets indstilling at godkende de reviderede retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune, jf. bilag 1.

2. at Kultur- og Fritidsudvalget under forudsætning af vedtagelsen af de nye retningslinier beslutter rammerne for reduktion af tilskud ved for sent fremsendt eller mangelfuldt regnskab som beskrevet i bilag 2.

 

Problemstilling

Revision af retningslinjerne (senest revideret af Borgerrepræsentationen d. 31. maj 2007) for tilskud til folkeoplysning er rejst ud fra fire problemstillinger:

1. Indhold: Det vurderes, at retningslinjerne kan forbedres indholdsmæssigt på specifikke punkter i forhold til fx harmonisering mellem områderne og administrative lettelser.

2. Kompetenceområder: Ændringer vedrørende det folkeoplysende foreningsområde kræver, at ændringerne sker i retningslinierne, som bestemmes af Borgerrepræsentationen. Det anbefales, at kompetencer på enkelte afgrænsede områder delegeres til henholdsvis Kultur- og Fritidsudvalget og Kultur- og Fritidsforvaltningen, således at justeringer i forhold til fx tilskudsmodellen mm. kan ske i fagudvalget.

3. Sprog og forståelse: Mange borgere oplever at indholdet i retningslinjerne er svært at forstå. Det vurderes, at retningslinjerne ved en sproglig gennemskrivning vil blive mere forståelige og anvendelige for nuværende og kommende foreninger og aftenskoler.

4. Rykkerprocedurer: Procedurerne ved for sent afleverede og mangelfulde ansøgninger og regnskaber er ikke ens på områderne.

 

Løsning

Forslaget om nye retningslinier (bilag 1) er tilknyttet en vejledning, som Kultur- og Fritidsforvaltningen løbende kan ændre på. Derved kan der fortsat arbejdes på læsevenligheden, og dokumentet kan løbende opdateres med de gældende tidsfrister og tilskudsbeløb. Det er kun retningslinierne (venstre kolonne), som skal behandles politisk.

 

1. Indhold
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foretaget ændringer i retningslinjerne blandt andet med henblik på administrative lettelser. Ændringerne er baseret på diskussioner i Folkeoplysningsudvalget. Forbedringerne skitseres nedenfor:

Nuværende retningslinjer

Forslag til nye retningslinjer

Tilskud til børn og unge

 

Driftstilskuddet er fast, men kan dog nedjusteres, hvor særlige forhold taler herfor. Der tages ikke hensyn til konkrete situationer, hvor særlige forhold taler for en opjustering af tilskuddet.

Kultur- og Fritidsudvalget kan op- eller nedjustere driftstilskuddet i egne lokaler i konkrete tilfælde, så det står i rimeligt forhold til den faktiske aktivitet, antallet af deltagere samt lokalets anvendelse.

Hyttetilskud: Den midlertidige dispensation fra Undervisningsministeriet om muligheden for at give hyttetilskud til Sydsverige er indskrevet i retningslinierne.

Dispensationen om at inkludere Sydsverige er udløbet, så der kan derfor ikke længere søges hyttetilskud i Sydsverige. Det præciseres, at der kan søges driftstilskud i forbindelse med stævner og lejre i Danmark og Sydslesvig til aktivitetslokaler og -områder.

Tilskud til aftenskoler

 

Administrative lettelser:
Der er flere administrative opgaver for aftenskolerne, som ikke spiller en central rolle i sagsbehandlingen.

For at lette aftenskolernes administrative opgaver foreslås følgende ændringer:

Aftenskolerne vil ikke længere blive forholdsmæssigt beskåret, hvis deres holdkvotient er væsentligt lavere, end det er på kommuneplan.

Udbetalingsraterne for tilskud over 1 mio. kr. er ændret til 10 i stedet for 12.

Nye aftenskoler får udbetalt hele deres tilskud. Tidligere er tilskuddet blevet administreret af forvaltningen de første to år.

Aftenskolerne skal ikke længere indsende kvartalsindberetninger. 

Ansøgning: Kendte aftenskoler skal ikke længere indsende et underskrevet referat fra sidst afholdte generalforsamling som bilag til ansøgning om tilskud. Nye aftenskoler skal fortsat indsende et underskrevet referat fra stiftende eller sidst afholdte generalforsamling

Virksomhedsregnskab: Fremover er det kun aftenskoler med et årligt samlet tilskud på over 1 mio. kr., som skal indsende et virksomhedsregnskab.

Der er mulighed for at søge ekstra tilskud til det kommende år, men det er sjældent, der er mulighed for at imødekomme ansøgninger.

Muligheden for at søge ekstra tilskud til kommende år (til lærer- og lederløn samt lokaletimer) ud over det maksimale tilskud bestemt af regnskabstallene ved ansøgningsfristen 1. oktober er fjernet

Det er ikke nærmere defineret, hvor mange deltagere der kan være på et lille hold.

Der er sat en fast grænse for små hold, som er på 2-8 deltagere

Lån af offentlige faciliteter

 

Fordelingsreglerne for lån af offentlige fritidsfaciliteter godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. januar 2006 ifm. kommunaliseringen af Københavns Idrætsanlæg er ikke indarbejdet i retningslinjer for tilskud til folkeoplysning.

De nuværende fordelingsregler for lån af offentlige fritidsfaciliteter er indarbejdet i retningslinierne for tilskud til folkeoplysning.

 

Unioner og forbund tildeles turneringstider af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Unioner og forbund skal søge om turneringstider til de almindelige ansøgningsfrister.

 

 

2. Kompetenceområder
Kultur- og Fritidsforvaltningen har udformet en klar præcisering af kompetenceområderne for hhv. Borgerrepræsentation, Kultur- og Fritidsudvalget, Folkeoplysningsudvalget samt forvaltningen. Nedenfor skitseres de væsentligste kompetencer:

·        Borgerrepræsentationen bestemmer retningslinierne og fastsætter de overordnede økonomiske rammer.

·        Kultur- og Fritidsudvalget fastsætter tilskudsmodellen[1] for de folkeoplysende foreninger samt konsekvenserne af for sent afleverede eller mangelfulde regnskaber og ansøgninger (jf. bilag 2).

·        Folkeoplysningsudvalget fastsætter ansøgningsfrister og godkender folkeoplysende foreninger (herunder aftenskoler).

·        Kultur- og Fritidsforvaltningen fastsætter frister for regnskabsaflæggelse og formkrav til regnskab.

 

3. Sprog og forståelse
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foretaget en sproglig gennemskrivning af retningslinjerne, så de har fået et mere nutidigt og aktivt sprog. Der er lavet en vejledning til retningslinjerne, som giver konkrete eksempler og beregninger efter behov. Vejledningen er dynamisk og kan løbende ændres af Kultur- og Fritidsforvaltningen, mens retningslinjerne fortsat skal godkendes af Borgerrepræsentationen.

 

4. Rykkerprocedurer
Det foreslås, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter rammerne for reduktion af tilskud ved for sent fremsendt eller mangelfuldt regnskab som beskrevet i bilag 2. Det vil give en ensartethed i sagsbehandlingen på de forskellige tilskudsområder. På baggrund af diskussionen i Folkeoplysningsudvalget den 22. oktober 2008 fastholdes den nuværende rykkerprocedure på to rykkere á 8 dages frist.

 

Økonomi
Ingen konsekvenser

Videre proces
Under forudsætning af Folkeoplysningsudvalgets godkendelse vil indstillingen blive forelagt til anbefaling til Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. De reviderede retningslinier vil træde i kraft umiddelbart efter vedtagelsen.


BILAG

1. Udkast til reviderede retningslinjer

2. Konsekvenser ved for sent afleveret regnskab

 

 

 

Mads Kamp Hansen

 

 

/Anders Christensen

 

 

 


 



[1] Tilskudsmodellen ændres ikke. Det præciseres blot nærmere, hvem der fastlægger tilskudsmodellen.

Til top