Mødedato: 31.05.2000, kl. 08:00

Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (Bilag)

Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. maj 2000

 

Sager til beslutning

3. Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (Bilag)

FAU 366/2000 J.nr. 112/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

at forslag til Københavns Kommunes samarbejdspolitik med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver vedtages.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med virkning fra første fordeling i år 2001 udarbejder samarbejdskontrakter for §115-bevillinger på 100.000 kr. og derover.

RESUME

Borgerrepræsentanterne Jens Johansen og Kaja Jacobsen stillede på møde i Borgerrepræsentationen den 26. august 1999 følgende forslag til beslutning:

"Det foreslås, at der udarbejdes en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver".

Sagen blev henvist til Økonomiudvalget.

Økonomiforvaltningen har herefter nedsat en arbejdsgruppe, som har udarbejdet vedlagte forslag til en politik for området.

Midlerne til frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget.

De forskellige forvaltninger administrerer puljerne efter forskellige kriterier afpasset de respektive målgrupper og med forskellige ansøgningsprocedurer og –frister.

Det vurderes overvejende som en fordel, at de forskellige paragraffer og puljer administreres tæt på den øvrige drift af de forskellige fagområder, idet indsigten i de forskellige foreninger og den tætte og direkte kontakt hermed kan bibeholdes.

En række af forvaltningerne kræver i forbindelse med tildeling af midler, at de pågældende ansøgere opstiller en række mål for brugen af de tildelte midler, som efterfølgende evalueres.

Det vurderes at målopstilling og målopfyldelse bør udvides til alle udvalgene. Hensigten med at opstille mål er dels at fremme det frivillige arbejde i kommunen dels at skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen, samt at sikre at de bevilgede penge bruges til det, der er beskrevet under den pågældende organisation eller forenings mål.

Det foreslås således, at der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening med virkning fra 1. januar 2001.

I Socialministeriets vejledning Frivilligt socialt arbejde og kommuner og amter i sampil. Om § 115 i lov om social service fremgår, at Eventuelle afrapporteringskrav må afpasses efter den frivillige forenings organisatoriske kapacitet således, at disse krav ikke bliver en større byrde end nødvendigt for den frivillige sociale indsats. Der er i forbindelse med krav til revision fastsat at for bevillinger under f. eks. 100.000 kr. bør revisionskravene være lempelige, og der bør normalt ikke stilles krav om brug af en statsautoriseret revisor.

Med ikrafttrædelsen af Lov om social service den 1. juli 1998 er kommunerne og amterne forpligtet til at samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger. I §115 stk. 3 bestemmes det, at rammer for samarbejdet fastlægges i den enkelte kommune og amtskommune. Bag denne bestemmelse ligger en erkendelse af, at der ikke eksisterer en enkelt og entydig model for et samarbejde mellem offentlige myndigheder og frivillige sociale organisationer, men at det mest hensigtsmæssige til være at finde frem til en samarbejdsform i et lokalt samspil. Hermed sikres en støtte lydhørhed overfor lokale initiativer og at de forskellige lokale behov bliver respekteret. Det medfører, at der i princippet eksisterer lige så mange tilgange til samarbejdet som antallet af kommuner og amter.

Erfaringerne fra andre kommuner afspejler i høj grad den forskellige tilgang til frivillighedspolitikken. Således strækker samarbejdet sig fra hensigtserklæringer om et øget samarbejde med de frivillige organisationer til et egentligt formaliseret samarbejde.

For de fleste kommuner gælder det, at de vedtagne målsætninger for samspillet mellem det offentlige og frivillige niveau ikke er fuldt implementeret og at samarbejdet mellem offentlige myndigheder og de frivillige organisationer til stadighed vil ændre karakter og udvikle sig i de kommende år.

 

ØKONOMI

Der er for 2000 kr. 9,9 mio. kr. til fordeling. Heraf er 5,7 mio. bevilget ved første fordeling.

 

HØRING

Forslaget er sendt til høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Ældrerådene, Folkeoplysningsudvalget, Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune, Integrationsrådet, Integrationsudvalget, Brugerrådet og Dialogforum.

BILAG

  • Brev fra Økonomiforvaltningen vedrørende: "Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver", dateret den 28. april 2000.
  • Københavns Kommunes samarbejdspolitik med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top