Mødedato: 30.10.2002, kl. 19:00

Orientering om Projektgruppen vedr. boligområdet og anvendelse af en del af de 4x10 mill. kr. til boliger for særligt udsatte grupper i den almene boligsektor (Bilag)

Orientering om Projektgruppen vedr. boligområdet og anvendelse af en del af de 4x10 mill. kr. til boliger for særligt udsatte grupper i den almene boligsektor (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. oktober 2002

 

Sager til beslutning

8. Orientering om Projektgruppen vedr. boligområdet og anvendelse af en del af de 4x10 mill. kr. til boliger for særligt udsatte grupper i den almene boligsektor (Bilag)

FAU 448/2002 J.nr. 448/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om Projektgruppen vedr. boligområdet og anvendelse af en del af de 4x10 mill. kr. til boliger for særligt udsatte grupper i den almene boligsektor til efterretning.

RESUME

Københavns Kommune har i 2000 indgået en aftale med Boligselskabernes Landsforening om frikøb af kommunens tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor og løsning af boligsociale opgaver. I aftalen af 25. oktober om udmøntning af den boligsociale del af frikøbsaftalen er der afsat 40 mill. kr. (4x10 mill.) til boligsociale formål for årene 2001 til 2004. Heraf er afsat 28 mill. kr. (4x7 mill.) til at opføre/omdanne 600-1200 boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede sagen i mødet den 24. oktober 2001, hvor den blev tiltrådt.

I overensstemmelse med Samarbejdsorganets beslutning den 31. maj 2002 er der indgået aftaler mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og flere boligorganisationer om projekter for nybyggeri. Der er på nuværende tidspunkt indgået aftaler om nybyggeri af ca. 150 boliger til særligt udsatte grupper, heraf 50 i byfornyede ejendomme. Den kommunale grundkapital på 7% udgør 8,3 mill. kr. Hertil kommer et kommunalt tilskud på 1,2 mill. kr.

I uge 42 vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i en pressemeddelelse offentliggøre nyheden om de kommende byggeprojekter. I den forbindelse orienteres Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får sagen forelagt på mødet den 30. oktober 2002.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har i 2000 indgået en aftale med Boligselskabernes Landsforening om frikøb af kommunens tilbagekøbsrettigheder i den almene sektor og løsning af boligsociale opgaver (vedtaget i Borgerrepræsentationen 6. april 2000).

Kommunens økonomiske dispositioner i forbindelse med frikøbsaftalen består af 400 mill. kr. til grundmodning mm., 1.410 mill. kr. til nedbringelse af kommunens gæld og 40 mill. kr. til en intensiveret boligsocial indsats.

Der er senere indgået en supplerende udmøntningsaftale af 25. oktober 2001. Det er hensigten at den almene boligsektor i Københavns Kommune (BL´s 1. kreds) vil opføre/omdanne 600-1.200 boliger, der skal fungere som boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Der er således tale om etablering af boliger for stofafhængige, psykisk syge, udviklingshæmmede, fysisk handicappede, unge med sociale problemer og hjemløse m.v.

De boligsociale initiativer sker i samarbejde med de almene boligorganisationer således, at en del af boligerne etableres i eksisterende byggeri og resten i form af nybyggeri. Efter aftale mellem boligorganisationerne i BL´s 1. kreds og Københavns Kommune er der således afsat 4x10 mio. kr. i årene 2001-2004 til særlige boligsociale opgaver.

Samarbejdsorganet, der er nedsat af Borgerrepræsentationen, består af repræsentanter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, LLO i Hovedstaden samt boligorganisationerne i København, BL´s 1. kreds. Det er aftalt at anvende størstedelen af de 4x10 mill. kr., nemlig 4x7 mio. kr., til dækning af den kommunale grundkapital i forbindelse med etablering af boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper i perioden 2001-2004.

Til realisering af målet om etableringen af boliger til særligt udsatte grupper er Projektgruppen vedrørende boligområdet etableret dannet i februar/marts 2002.

Københavns Kommune medfinansierer nybyggeriet ved at indskyde den kommunale grundkapital på 7 % af byggeprisen eller ved et kommunalt tilskud af samme størrelsesorden i f.eks. byfornyelsessager. Forudsætningen for at opnå andel i denne kvote til nybyggeri er, at den enkelte boligorganisation stiller et tilsvarende antal boliger til rådighed i det eksisterende byggeri.

De almene boligorganisationer har i perioden 2001-2002 leveret ca. 125 boenheder til særligt udsatte grupper i det eksisterende byggeri. Én boenhed er en bolig med lejekontrakt. En lejlighed indrettet som bofællesskab med 4 selvstændige lejekontrakter har dermed 4 boenheder.

Yderligere er der på baggrund af Samarbejdsorganets beslutninger 31. maj 2002, indgået aftaler mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de almene boligorganisationer KSBv/3B, FSB og SABv/KAB om 5 projekter for nybyggeri og 2 projekter for indretning af byfornyede ejendomme, hvorefter der opføres yderligere ca. 154 boliger til særligt udsatte grupper, heraf 50 i de byfornyede ejendomme.

 

Bemærkninger til projekter vedtaget på Samarbejdsorganets møde den 31. maj 2002

Bogfinkevej 1.

Boligorganisationen KSBv/3B ejer den ubebyggede grund. Byggeriet vil omfatte et samlet areal på ca. 1100 m2 og giver mulighed for ca. 20 boenheder. Byggeriet er planlagt anvendt til bofællesskaber for stofafhængige personer.

Dannebrogsgade 12.

Københavns Kommune ejer den ubebyggede grund, der afhændes til KSBv/3B. Byggeriet vil omfatte et samlet areal på ca. 1.250 m2 og giver mulighed for i alt ca. 20 boenheder. Byggeriet er planlagt anvendt til bofællesskaber, herunder bofællesskaber til grønlandske kvinder, afhængigt af byggeriets indretning.

Griffenfeldsgade 31.

Københavns Kommune ejer den ubebyggede grund der afhændes til boligorganisationen FSB. Byggeriet vil omfatte et samlet areal på ca. 760 m2 og giver mulighed for i alt ca. 12 boenheder. Byggeriet er planlagt anvendt til beboelse for enten bedre fungerende personer fra herbergerne og/eller unge enlige kvinder med børn.

Hedebygade 30 - Baghuset.

SBS Byfornyelse har netop byfornyet ejendommen. Det forventes, at 7 lejligheder, velegnede til bofællesskaber, er klar til indflytning ultimo 2002. Bofællesskaberne vil samlet kunne rumme 12-20 boenheder, afhængigt af hvilken målgruppe der vælges. Der forhandles med Plan & Arkitektur og Økonomiforvaltningen om en model for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens råden over ejendommen, f.eks. ved salg til den almene boligorganisation SABv/KAB.

Colbjørnsensgade 17.

Ejendommen er en beboelsesejendom med 28 mindre lejligheder. Ifølge Byfornyelsesselskabet København kan der etableres 11 store lejligheder. Lejlighederne skønnes velegnede til forskellige bofællesskaber med i alt 20-30 personer, afhængigt af hvilken målgruppe der vælges.

Colbjørnsensgade 17 og Hedebygade 30 - Baghuset er sager med en speciel kompleksitet og tidsaspekt for færdiggørelsen. Planen er at boligorganisationen SABv/KAB tilbydes at overtage begge ejendomme som en afdeling, d.v.s. en økonomisk enhed til udlejning til særlige grupper.

Frederikssundsvej 72-76

Ejendommen ejes af en privat investor. Københavns Ældreboligselskab v/ Danmarks Boligselskab foreslår i samarbejde med forvaltningen at opføre en almen boligbebyggelse, med plads til boenheder. Sagen afventer forhandlinger mellem boligselskabet og Stadsarkitekten om byggeriets udformning.

Lygten 4B

Københavns Kommune ejer den ubebyggede grund. Byggeriet vil give mulighed for i alt ca. 24 boenheder. Byggeriet er planlagt anvendt til beboelse for særligt udsatte grupper. Byggeriet af Lygten 4B planlægges sendt i bygherreudbud med krav om arkitektkonkurrence. Den vindende boligorganisation skal være bygherre.

 

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Den samlede kommunale grundkapital/tilskud i ovennævnte 7 projekter kan opgøres til følgende:

Nybyggeri med ca. 52 boenheder:

Følgende almene boligorganisationer opfører boliger for særligt udsatte grupper: KSBv/3B på Bogfinkevej 1 og Dannebrogsgade 12 samt FSB på Griffenfeldsgade 31. Den samlede byggepris anslås til ca. 43,5 mill. kr. og grundkapitalen (7%) udgør ca. 3 mill. kr.

Byfornyede ejendomme med ca. 50 boenheder:

Forvaltningen er i kontakt med SABv/KAB med henblik på boligorganisationens overtagelse af Hedebygade 30, Baghuset samt Colbjørnsensgade 17 til udlejning til de særligt udsatte grupper.

Den samlede pris for renovering og genopretning anslås til ca. 17,5 mill. kr. Det kommunale tilskud udgør ca. 1,2 mill. kr. Tilskuddet anvendes til den særlige indretning, der er nødvendig for at ejendommene kan stilles til rådighed for forvaltningen som boliger til de særligt udsatte grupper.

Andre projekter for nybyggeri med ca. 52 boenheder:

Forvaltningen fortsætter dialogen med Københavns Ældreboligselskab v/Danmarks Boligselskab som står bag projektet på Frederikssundsvej 72-76. Forvaltningen forbereder et bygherreudbud for projektet Lygten 4B, hvor der kan opføres ca. 24 boliger til de særligt udsatte grupper. Den samlede byggepris for begge projekter anslås til ca. 75 mill. kr. og grundkapital (7%) udgør ca. 5,3 mill. kr.

 

Foreløbigt disponerede midler

På nuværende tidspunkt er der disponeret 8,3 mill. kr. af de afsatte 14 mill. kr. for 2001 og 2002. Da der er tale om opførelse af nybyggeri med lang realiseringstid, er det naturligvis sikret at ubrugte midler fra et år kan overføres til det næste år indenfor perioden til udgangen af 2004.

Projektgruppen skønner at de afsatte midler vil blive disponeret indenfor projektperioden.

ANDRE KONSEKVENSER

Det er en forudsætning at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har 100% anvisningsret til alle nybyggerier og nyindretninger.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Fotos af byggegrunde/ejendomme.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top