Mødedato: 30.10.2002, kl. 19:00

Skitse til H:S Psykiatriplan 2003 (Bilag)

Skitse til H:S Psykiatriplan 2003 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. oktober 2002

 

Sager til beslutning

5. Skitse til H:S Psykiatriplan 2003 (Bilag)

FAU 453/2002 J.nr. 453/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager det vedlagte høringssvar vedrørende skitse til H:S Psykiatriplan til efterretning.

RESUME

H:S Direktionen har med brev af 19. september 2002 fremsendt skitse til H:S Psykiatriplan 2003 og anmodet om kommentarer hertil.

Der er tale om en spændende, vidtrækkende, skitse til en ny psykiatriplan for H:S, gennemførelse af skitseplanen vil medføre et øget pres på de sociale tilbud i FAF, både på boområdet og i lokalcentrenes team for voksne med særlige behov. Der er ikke p.t. et samlet overblik over de økonomiske konsekvenser for FAF eller for H:S´ enkelte behandlingsenheder. Det fremgår af sagsbeskrivelsen og udkast til høringssvar, at udmøntningen af skitseforslaget forudsætter klare aftaler mellem H:S og FAF.

Der er tale om en skitse til psykiatriplan, som er sendt til høring. Skitseforslaget angiver principperne for planlægningen på psykiatriområdet i H:S, men er ikke et detaljeret planforslag. Efter denne høringsrunde holdes der i november måned en temadag og herefter udsendes et egentlig forslag til psykiatriplan til høring. Det må forventes, at dette planforslag vil beskrive H:S´ planer mere detaljeret og dermed også de økonomiske rammer. Den endelig plan forventes godkendt i H:S Bestyrelsen i marts 2003.

SAGSBESKRIVELSE

De overordnede betragtninger i skitsen til psykiatriplanen om kontinuitet og bedre patientforløb, bedre samarbejde og bedre ressourceudnyttelse er naturligvis hensigtsmæssige, men skitsen lægger op til en udbygning og omlægning af psykiatrien inden for de eksisterende økonomiske rammer og vil få store konsekvenser for socialpsykiatrien.

Nogle områder opprioriteres: Børnepsykiatrien, retspsykiatri, misbrug/dobbeltdiagnoser og gerontopsykiatri. Langtidsrehabiliteringen er et område, der nedprioriteres. Samlet set vil gennemførelse af planen alt andet lige medføre et øget pres på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilbud: boliger, dagtilbud, forsørgelsesydelser samt omsorg og pleje. Det er lidt uklart, om foreslåede ændringer inden for ungdomspsykiatrien (nedlæggelse af afd. U på Sct. Hans Hospital og udflytning til øvrige hospitaler) i realiteten er en forringelse/besparelse.

Inden for langtidsrehabiliteringen skal der ske nedskæringer på de stationære sengeafsnit på Sct. Hans Hospital, og der skal oprettes opsøgende psykoseteams til denne gruppe patienter.

H:S´ fremtidige økonomiske grundlag og udmøntning af skitse til H:S Psykiatriplan forudsætter klare aftaler mellem H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Opsøgende psykoseteams

Skitseforslaget indeholder bl.a., at distriktspsykiatrien udvides i dybden med etablering af forskellige former for opsøgende psykoseteams: For tidligere langtidsindlagte patienter, for retspsykiatriske patienter, for patienter med dobbeltdiagnose (psykisk syge misbrugere), udgående børne-unge-team på Bispebjerg Hospital og gerontopsykiatriske udgående team.

De opsøgende psykoseteams, der nu planlægges iværksat for tidligere langtidsindlagte patienter, må antages at medføre, at der vil blive udskrevet flere langtidsindlagte patienter fra Sct. Hans Hospital til behandling i opsøgende psykoseteams i Københavns Kommune. Det vil medføre afledte konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og et voldsomt pres på de sociale tilbud: botilbud, dagtilbud, forsørgelsesydelser samt omsorg og pleje.

Ressourcerne til etableringen af de opsøgende psykoseteams skal modsvares af besparelser andre steder i psykiatrien.

Målgruppen for de opsøgende psykoseteams og de økonomiske forudsætninger herfor er ændrede i forhold til det forsøg, der var planlagt iværksat i år, men som H:S besluttede at udskyde for at opnå påkrævede besparelser.

Det fremgår ikke, hvordan de to opsøgende psykoseteams, som der blev tilført midler i forbindelse med budgetforliget for 2003, skal indgå i H:S Psykiatrien. Det fremgår heller ikke, hvor de ønskes etableret.

Samlet set lægger planskitsen op til en udvidelse med opsøgende psykoseteams, der ligger udover det tidligere fælles plangrundlag med forsøg med 4 team (nu 2 Opteam). I skitse til H:S Psykiatriplan er det vanskeligt at genfinde plangrundlaget for forsøg med opsøgende psykoseteam samt målgruppen, der skal tilgodeses. I plangrundlaget har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen lagt stor vægt på en evaluering af forsøgene med opsøgende psykoseteams med fokus på afledte konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Denne proces bør ikke forceres og bør derfor indgå som et konkret forbehold overfor skitse til H:S Psykiatriplan.

MILJØVURDERING

Der forventes ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

I 2002 og 2003 blev Københavns Kommunes bidrag til H:S forhøjet. Hertil kommer, at der i forbindelse med budgetforliget for 2003 i Københavns Kommune blev tilført midler til to opsøgende psykoseteams i H:S. Forhøjelsen dækker ikke hele ubalancen i H:S´ budget for 2003. Der er lagt op til besparelser i 2003 på 41,6 mill. kr. inden for psykiatrien – besparelser som fortsat fastholdes og som alt andet lige vil få afledte konsekvenser for tilbudene i FAF. Det fremtidige finansielle grundlag for H:S er fortsat skrøbeligt.

Psykiatrien friholdes heller ikke fremover for de økonomiske vilkår i H:S. Psykiatriplanen og kommende omstruktureringer må forventes at ske inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Forslagene i planskitsen vil indebære et stort pres på de sociale tilbud og dermed afledte udgifter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er ikke p.t. et samlet overblik over de økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

ANDRE KONSEKVENSER

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen står i dag selv overfor en række store udfordringer, der bl.a. vedrører ventelisten til botilbud samt et vedligeholdelses- og moderniseringsbehov på de store socialpsykiatriske bocentre. Gennemførelse af skitse til psykiatriplan i H:S vil som beskrevet ovenfor medføre et øget pres på de sociale tilbud i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen – både på boområdet og i lokalcentrenes team for voksne med særlige behov.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Udkast til svar til H:S vedr. skitse til H:S Psykiatriplan 2003
  • Skitse til H:S Psykiatriplan 2003 fremlægges i dueslaget.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top