Mødedato: 30.05.2001, kl. 13:00

Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. maj 2001

 

Sager til beslutning

4. Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

FAU 235/2001 J.nr. 235/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens evaluering af valg til Integrationsråd til efterretning.

at, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at nedsættelse af et fremtidigt Integrationsråd sker på baggrund af en valgrunde gennemført mellem etniske minoritetsforeninger.

at, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget forud for endelig beslutning sender sagen til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg, idet fristen for besvarelse af høringen fastsættes til mandag den 6. august kl. 12.00.

at, sagen behandles i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 22. august 2001 på baggrund af de indkomne høringssvar.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning af den 13. oktober 1999 foretaget en evaluering af valg til Integrationsråd.

Af evalueringen fremgår, at de problemstillinger, der blev rejst som følge af valgproceduren, omhandlede korte tidsfrister samt et for lavt informationsniveau. Det vil således være muligt at tage højde for disse forhold ved fremtidige valghandlinger.

Det indstilles på baggrund af evalueringen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om, at nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd foregår på baggrund af et valg foretaget mellem etniske minoritetsforeninger.

Det indstilles endvidere, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sender sagen til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 13. oktober 1999, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inden udløbet af det tiltrædende Integrationsråds valgperiode fremlægger en evaluering af de gennemførte valgprocedurer. Evalueringen kan indeholde forslag til alternative procedurer i forbindelse med den fremtidige udpegelse af medlemmer til Integrationsrådet.

Valget til det siddende Integrationsråd blev foretaget på baggrund af en valgrunde blandt de af Københavns Kommune kendte etniske minoritetsforeninger. Opstillingen skete på 12 nationale lister baseret på de 12 største etniske minoritetsgrupper i Københavns Kommune.

I evalueringen redegøres for, at de problemstillinger, der blev rejst i forbindelse med nedsættelsen af det siddende Integrationsråd, for det første havde at gøre med for korte tidsfrister i forhold til at tilmelde sig valget og for det andet vedrørte at informationsniveauet var for lavt.

På baggrund af disse iagttagelser synes det afgørende at sikre, at informationsniveauet ved nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd højnes, hvilket ligeledes har til formål at øge rådets legitimitet blandt den etniske minoritetsbefolkning i Københavns Kommune. Endvidere har forvaltningen i den mellemliggende periode arbejdet for at kortlægge kendskabet til etniske foreninger i Købehavns Kommune, således at problemer med informationsniveauet samt alle relevante foreningers deltagelse i valget synes at have et ændret grundlag.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i sin vurdering af alternative valgmetoder taget udgangspunkt i Integrationsrådets opgave. Integrationsrådet er et vejledende organ for Borgerrepræsentationen, men er ikke egentligt beslutningsdygtigt i forhold til indsatsen i Københavns Kommune. Rådet repræsenterer en gruppes særinteresser men er i sit fundament upolitisk. Rådet kan derfor opfattes som et interesseorgan eller minoritetsråd, der repræsentere etniske minoriteters særinteresser.

På baggrund heraf er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det er centralt at sikre en bred etnisk repræsentation i Integrationsrådet, idet rådet opfattes som et interesseorgan, samt at hensynet til bredden i repræsentationen må komme før hensynet til øvrige demokrati- og repræsentativitetsbetragtninger. Det er således afgørende, at medlemmerne af Integrationsrådet har et bredt netværk svarende til det bagland, de nuværende rådsmedlemmer har på baggrund af foreningerne.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens finder det ud fra disse hensyn hensigtsmæssigt, at nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd sker på baggrund af en valgrunde blandt de etniske minoritetsforeninger. Endvidere er det forvaltningens vurdering, at det, for at sikre den brede repræsentation i rådet, vil være hensigtsmæssigt at bevare opstillingen på nationale lister.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på baggrund heraf, at nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd, på samme vis som ved nedsættelsen af det siddende Integrationsråd, sker på baggrund af en valgrunde gennemført blandt etniske minoritetsforeninger i Købehavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder det dog i denne sammenhæng afgørende, at der samtidig iværksættes tiltag, der kan sikre, at de problemstillinger vedrørende tidsfrister og informationsniveau, der blev rejst i forbindelse med det sidste valg, imødegås.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder samtidig, at det vil være af afgørende betydning at inddrage det siddende Integrationsråds overvejelser i beslutningen, hvorfor forvaltningen indstiller, at sagen forud for den endelige beslutning sendes til høring i Integrationsrådet samt det Rådgivende Integrationsudvalg.

ØKONOMI

Der vil være behov for, at der afsættes midler til en informationskampagne forud for nedsættelsen af et fremtidigt integrationsråd.

De yderligere økonomiske konsekvenser afhænger af, hvilken model, der vælges.

HØRING

Sagen sendes til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Evaluering af valg til Integrationsråd
  • Opgørelse over nationale lister

  • Regnskab for valg til ældreråd

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top