Mødedato: 30.05.2001, kl. 13:00

Tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag (Bilag)

Tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. maj 2001

 

Sager til beslutning

3. Tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag (Bilag)

FAU 234/2001 J.nr. 234/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 45.000 kr. til projekt nr. 3

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 30.000 kr. til projekt nr. 7

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 22.000 kr. til projekt nr. 21

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 30.000 kr. til projekt nr. 40

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 50.000 kr. til projekt nr. 42

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 25.000 kr. til projekt nr. 50

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte den 25. april 2001 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om tilskud til integrationsfremmende tiltag med undtagelse af ansøgningerne nr. 3, nr. 7, nr. 21, nr. 40, nr. 42, og nr. 50. Forvaltningen blev anmodet om at fremkomme med yderligere oplysninger om disse projekter.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har med virkning pr. 1. januar 2001 vedtaget nye retningslinier for "Tilskud til integrationsfremmende tiltag". Midlerne ydes nu en gang årligt ved ansøgning. Der er blevet udsendt nye retningslinier samt ansøgningsskema til alle de af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kendte foreninger ved brev, og endvidere er puljen blevet annonceret i Politiken, Berlingske Tidende samt Søndagsavisen. Der indkom 63 ansøgninger.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønskede på udvalgets møde den 25. april 2001 yderligere oplysninger om ansøgningerne nr. 3, nr. 7, nr. 21, nr. 40, nr. 42, og nr. 50. Forvaltningen kan i den forbindelse oplyse følgende om disse projekter:

Projekt nr. 3:

Arabisk Kulturfond søger ved formand Walid El-Jamal 57.000 kr. i støtte til BIG EID 2001.

Arabisk Kulturfond søger midler til afholdelse af kulturarrangement på Blågårds Plads. Arrangementet har til formål at udbrede beboere på Nørrebros kendskab til forskellige etniske kulturer samt fejre EID, der er en muslimsk helligdag.

Samarbejdspartnere er Forældreforeningen, Biblioteket Blågården, Projekt Rabarberlandet, Medborgerhuset Blågården, Medborgerhuset Kapelvej 44 samt Medborgerhuset Nørre Allé. Arrangementet er bredt funderet og åbent for alle etniske grupper. Kulturudveksling og oplysning er hovedformålet, og det skønnes at projektet er af integrationsfremmende karakter, idet det har et bredt sigte, hvor man søger at blande danskere og folk med forskellige etniske minoritetsbaggrunde.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 45.000 kr. i støtte til afholdelse af BIG EID 2001.

Projekt nr. 7:

Dansk Marokkansk Kulturforening søger ved formand Ali Bellaoui 52.500 kr. i støtte til syv debataftner.

Dansk Marokkansk Kulturforening søger om støtte til afholdelse af syv debataftner, der har til formål at skabe bedre dialog mellem herboende marokkanere og danskere samt at videregive oplysninger og fremme forståelse og tolerance grupperne imellem. Debataftnerne falder indenfor fire grupper, der omhandler arrangerede ægteskaber, ældre marokkaneres rettigheder og pligter, forældres rolle i børneopdragelsen, modersmålsundervisning samt kvinders rolle i Marokko og Danmark.

Det vurderes, at debataftnerne vil kunne fremme etniske minoriteters mulighed for at virke på lige fod med andre borgere i samfundet samt øge såvel den gensidige forståelse mellem danskere og marokkanere samt marokkaneres forståelse for det danske samfunds værdier og normer. Debataftnerne vurderes derfor at have et oplysende og integrationsfremmende sigte.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 30.000 kr. til afholdelse af fire debataftner.

Projekt nr. 21:

Ghana Union søger ved Edward Nii Laryea 142.000 kr. i støtte til diverse arrangementer. Formand er Joseph Nii Adu Ntreh.

Ghana Union søger om støtte til diverse arrangementer, foreningen ønsker at afholde i løbet af 2001. Formålet med aktiviteterne er at integrere foreningens medlemmer i det danske samfund på såvel lokalt som nationalt plan. Foreningen ansøger om et meget stort beløb, da der søges til alle årets aktiviteter. Det vurderes dog, at en del af projekterne har en klar integrationsfremmende karakter.

"Republic Day Celebration" har til formål at samle danskere og etniske minoriteter til et arrangement, der har til formål at formidle viden om ghanesisk kultur samt derigennem øge deltagelsen og integrationen i kulturlivet i Danmark. Arrangementet er åbent for alle og vurderes at have et bredt integrationsfremmende sigte.

"Sundhedsinformation" er et seminar om kræft, hvor der bliver informeret om sygdommen og dens følger, samt hvordan man eventuelt kan forebygge den. Emnet er et meget tabubelagt emne, der ikke tales åbent om i etniske minoritetsgrupper. Seminaret vurderes at have et integrationsfremmende sigte samt øge muligheden for deltagelse i samfundslivet ved at øge forståelsen for det danske samfunds værdier og holdninger i forhold til det at have en livstruende sygdom.

Familie- og Arbejdsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangsbeløb på 22.000 kr. til afholdelse af de nævnte arrangementer.

Projekt nr. 40:

Byfornyelsesskolen Vesterbro Byfornyelsescenter søger ved Per Bager 150.000 kr. til oplysning af etniske minoriteter om pligter og rettigheder som leje- og andelsbeboere. Formand er Flemming Christensen.

Byfornyelsesskolen tilbyder undervisning til lejere, ejere og andelshavere i spørgsmål vedrørende byfornyelse, og informerer beboere i lokalområder om byfornyelse samt stiller faciliteter til rådighed for beboerne. Byfornyelsesskolen er et samarbejde mellem Beboergrupperne på Vesterbro, Vesterbro Byfornyelsescenter og Københavns Kommune.

Byfornyelsesskolen søger om støtte til at informere de store etniske minoritetsgrupper i Københavns Kommune om deres pligter og rettigheder som beboere i leje- og andelsboliger samt at øge deres viden om beboerdemokrati generelt, da etniske minoriteters deltagelse i dette er meget begrænset. Hovedansvarlig for projektet er Byfornyelsesskolen, der ikke er en etnisk minoritetsforening. Opmærksomheden henledes dog på retningsliniernes punkt 10., der giver mulighed for, at ikke alle projekter har etniske minoriteter som ansvarshavende. Da projektet vurderes at være af klar integrationsfremmende karakter i forhold til at øge etniske minoriteters mulighed for at deltage på lige fod i samfundslivet ved at øge deltagelsen i beboerdemokratiet, og endvidere falder indenfor et af integrationspolitikkens indsatsområder, vurderes det at være i overensstemmelse med retningslinierne at yde tilskud til afholdelse af foredra g om leje- og andelsbeboeres pligter og rettigheder på seks sprog.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på denne baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangsbeløb på 30.000 kr. som støtte til afholdelse af foredrag på seks sprog.

Projekt nr. 42:

"Vision – den om lighed" søger ved formand Sameena Basharat tilskud på 160.000 kr. til forskellige aktiviteter.

"Vision – den om lighed" søger om støtte til opstart af forskellige aktiviteter. Foreningen, der tidligere hed "Fundamental – grundlæggende er vi ens", består af unge med forskellige etniske minoritetsbaggrunde, og blev stiftet d. 22. januar 2000. Foreningens nuværende aktiviteter omfatter foredragsaktiviteter, debatmøder og en kommende konference samt "Linien", der er en telefonrådgivning for unge med etnisk minoritetsbaggrund, der i 2000 har fået støtte fra § 115-midlerne, hvilket der ligeledes er søgt i 2001.

Visions målgruppe er unge mellem 14 - 30 år. Foreningens udgangspunkt er at være en forening, der styres og administreres af unge med etnisk minoritetsbaggrund til fordel for andre unge med en lignende baggrund. Foreningen ønsker således at skabe et sted, hvor unge med etnisk minoritetsbaggrund kan få rådgivning og opbakning samt udveksle erfaringer med andre unge, der har en lignende baggrund.

Foreningen ønsker således at etablere et sted, hvor unge med etnisk minoritetsbaggrund for det første kan deltage i en række aktiviteter som lektiehjælp, juridisk rådgivning, foredrag, debataftner, internetprojekt, kurser m.m. samt for det andet modtage personlig kriserådgivning som supplement til telefonrådgivningen på "Linien". Arbejdet i foreningen er baseret på frivillig arbejdskraft, og der er og vil fortsat blive gennemført kurser for samt supervision af de frivillige. Rådgivningen beskæftiger sig fx meget med unge, der har familieproblemer af forskellig art, hvor unge med etnisk minoritetsbaggrund har mulighed for at støtte andre unge i situationer, de selv har haft inde på livet. Mægling og oplysende arbejde i forhold til forældre samt støtte og vejledning til de unge er her nogle af de midler, der tages i brug.

Foreningen har et antal samarbejdspartnere, der bl.a. yder supervision samt kurser til de frivillige. Samarbejdspartnerne omfatter: Transkulturelt Terapeutisk Team, Etnisk Rådgivningscenter NOOR, Døgnkontakten, Mellemfolkeligt Samvirke, POEM og Ung på Linjen.

Foreningens aktiviteter skønnes at have et klart integrationsfremmende sigte i forhold til børn og unge, der ligeledes udgør et af integrationspolitikkens indsatsområder. Foreningen er meget aktiv og de unge med etnisk minoritetsbaggrund yder et stort stykke arbejde for at støtte andre unge og vurderes således at kunne være en del af den forebyggende indsats.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangstilskud på 50.000 kr. i støtte til aktiviteter og kurser.

Projekt nr. 50:

Ansøger er POEM, ved sekretariatschef Peter Lindblad. Formænd for POEM er Bashy Qurashi og Muharrem Aydas. Der søges om 26.500 kr. til et ældreprojekt.

POEM, der er en paraplyorganisation for etniske minoritetsforeninger, hvoraf størstedelen er beliggende i Københavns Kommune, søger støtte til gennemførelsen af et ældreprojekt for ældre med etnisk minoritetsbaggrund, der er bosiddende i Københavns Kommune. Projektet har til formål at skabe bedre rammer for ældre med etnisk minoritetsbaggrund i Københavns Kommune. Det planlægges at afholde et seminar for fagfolk i Københavns Kommune samt ældre med etnisk minoritetsbaggrund, hvor der sættes fokus på problemstillingen. Forinden skal der afholdes fem fokusaftner for ældre med etnisk minoritetsbaggrund, hvor man ønsker at gå i dialog med de ældre om deres situation og muligheder.

Projektet vil blive gennemført i samarbejde med Ældremobiliseringen, Omsorgsorganisationerne og Bolig trivsel i Centrum. POEM vil være tovholder på projektet.

Det vurderes, at projektet har et klart integrationsfremmende sigte i forhold til ældre med etnisk minoritetsbaggrunds muligheder for at blive integrerede i de tilbud, der gælder for ældre borgere i det danske samfund.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på denne baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et engangsbeløb på 25.000 kr. i støtte til projektet.

ØKONOMI

Der er for 2001 ca. 575.000 kr. til fordeling.

Ved Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets tiltrædelse af indstilling den 25. april 2001 blev der fordelt 361.000 kr.

Nærværende indstilling beløber sig til et samlet beløb på 202.000 kr.

HØRING

Valby Bydel og Indre Nørrebro Bydel har afgivet høringssvar.

ANDRE KONSEKVENSER

Da det er første gang, der bliver tildelt midler efter de nye retningslinier, vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efterfølgende foretage en evaluering af tildelingen af tilskud til integrationsfremmende tiltag.

BILAG

  • Fordeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag 2001.
  • Retningslinier for tilskud til integrationsfremmende tiltag

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top