Mødedato: 29.11.2000, kl. 08:00

Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination - 2. fordeling af § 115-midler i 2000 (Bilag) (Udsat fra mødet den 15. november 2000).

Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination - 2. fordeling af § 115-midler i 2000 (Bilag) (Udsat fra mødet den 15. november 2000).

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. november 2000

 

Sager til beslutning

8. Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination - 2. fordeling af § 115-midler i 2000 (Bilag) (Udsat fra mødet den 15. november 2000).

FAU 667/2000 J.nr. 211/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at Dokumentations- og Rådgivningscentret om racediskrimination (DRC) tildeles økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde i henhold til Servicelovens §115 med et beløb på 100.000 kr. ved 2. fordeling i 2000.

RESUME

Ansøgningsfristen for at søge om økonomisk støtte i henhold til § 115 i Serviceloven for 2. halvdel af 2000 var den 3. juli 2000. Der indkom 148 ansøgninger, hvoraf 109 blev indstillet til økonomisk støtte.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet d. 20 september 2000 at nedsætte et underudvalg med henblik på at udarbejde en indstilling til udvalgets formand om støtte i henhold til § 115 i Serviceloven.

Underudvalget besluttede på møde d. 25. september 2000, at ansøgningen fra DRC skulle forelægges særskilt for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 15. november 2000 blev sagen udsat, da udvalget ønskede yderligere oplysninger om foreningens arbejdsmetoder og principperne herfor samt de sager foreningen har behandlet indenfor det seneste år.

SAGSBESKRIVELSE

DRC er en uafhængig NGO (NonGovermental Organisation), etableret i 1993 som en ikke-erhvervsdrivende fond. DRC arbejder dels med rådgivning og juridisk bistand til personer, der har været udsat for racediskrimination, og dels med informationsvirksomhed rettet mod myndigheder med særligt integrationsansvar, og andre interesserede.

I forbindelse med §115 ansøgningsrunden i 2. halvår 2000 har DRC søgt om 203.000 kr. til videreførelse og kvalitativ udvikling af et frivillighedsnetværk, der er tilknyttet DRC's arbejde i København.

Projekt "Frivillighedsnetværk" har følgende overordnede formål:

1) at give råd, vejledning og praktisk bistand til personer, der føler sig krænket på grund af diskrimination,

2) at supplere det offentlige ansvar for at modvirke en marginalisering af etniske minoriteter på grund af diskrimination,

3) at synliggøre og indrapportere forekomsten af diskrimination, og

4) at modvirke bureaukratisering og biddrage til, at de sociale opgaver, som DRC har påtaget sig, fortsat er forankret i græsrodsmiljøet.

P.t. er der etableret et frivillighedsnetværk bestående af 27 personer, hvoraf flere af medlemmerne har baggrund som psykolog eller socialrådgiver. Projektet har i løbet af en måned i gennemsnit kontakt med 79 brugere.

Erfaringen viser imidlertid, at et frivillighedsnetværk ikke kan stå alene, forstået på den måde at det er vigtigt med en koordinator, der kan skabe de organisatoriske og administrative rammer for at sikre effektiv udnyttelse af ressourcerne, kompetenceudvikling og personlig tilfredsstillelse for de deltagende parter.

På denne baggrund, og idet projektet virker godt og seriøst, indstilles det, at projektet bevilges 100.000 kr. til delvis aflønning af en koordinator samt midler til trykning af informationsmateriale.

Vedrørende DRC's arbejdsmetoder/principper for sagsbehandling.

DRC tager udgangspunkt i klagerens oplevelse af en given situation. Klagerens oplevelse kan resultere i følgende:

  1. at DRC forklarer afgørelsen for klageren, fordi DRC mener, at oplevelsen af diskrimination bunder i en misforståelse/mangelfuld forståelse af det danske sprog.
  2. at DRC – selv om der ikke foreligger faktisk diskrimination – alligevel anbefaler den indklagede at ændre procedure/praksis, således at den fremstår som mere gennemsigtig (handlinger eller krav skal ikke kun formelt fremstå som neutrale og retfærdige – de skal også opleves som sådan).
  3. at DRC på baggrund af klagerens og den indklagedes forklaringer konstaterer, at påstand står mod påstand, hvorefter sagen afsluttes.
  4. at DRC på baggrund af de fremkomne oplysninger konstaterer, at forekomsten af diskrimination er blevet sandsynliggjort/bevist.

Hvis DRC skønner, at de fremkomne oplysninger/dokumentation i en sag underbygger oplevelsen af at være krænket, eller den indklagede ikke er villig til at indgå i en dialog, vil juridiske skridt blive vurderet.

DRC oplyser, at den vigtige dialog omkring en oplevelse af at være krænket i mange tilfælde udebliver. Det hænger sammen med, at vores opfattelse af at være retfærdige over for alle borgere i sig selv hindrer en forståelse af, at diskrimination også kan finde sted i det danske samfund. Det hænger også sammen med, at mange indklagede lægger til grund, at diskrimination forudsætter et racistisk motiv – og uden motiv ingen krænkelse. Den diskrimination, der finder sted i det danske samfund er imidlertid ofte af indirekte karakter – og altså ikke bevidst tilsigtet. Endelig hænger det sammen med, at de fleste institutioner og virksomheder rigtig nok verbalt tilslutter sig ikke-diskriminations- og ligestillingsprincippet, men der mangler klare retningslinjer, der beskriver det organisatoriske og det individuelle medarbejderansvar, når klager/henvendelser om diskrimination modtages.

DRC oplyser, at TeleDanmark, Roskilde Kommune og Københavns Amt deltager i en seminarrække arrangeret af DRC og Foreningen til Integration af Nydanskere på Arbejdsmarkdet om "mangfoldighedsledelse".

Antallet af klager og kategoriseringen heraf

DRC har siden etableringen i 1993 modtaget flere tusinde henvendelser og klager over diskrimination. DRC udveksler og sammenligner oplysninger med europæiske samarbejdspartner, herunder European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia i Wien.

DRC har indtil nu indtastet ca. 650 klager hvoraf 290 klager vedrører perioden1. januar – 30. september 2000.

Datamaterialet er endnu ikke kommet så langt, at DRC kan give et kvalitativt svar på tendenser på området. De første data herom vil være til disposition i forbindelse med DRC's afrapportering til Indenrigsministeriet i første halvdel af 2001.

Ca. 70% af samtlige klager i 2000 vedrører arbejdsmarkedet, forbrugerområdet, politi og skoleområdet.

Antal ansatte

Der er ansat en centerleder, en administrativ medarbejder, to juridiske medarbejdere til kontakttelefonen og en ligestillingskonsulent. Endvidere er der flere frivillige/langtidsledige til bl.a. ajourføringen af DRC's aviskartotek, hjemmeside mv.

Den faste stab finansieres gennem en årlig projektbevilling fra Indenrigsministeriet.

ØKONOMI

Projektets økonomi vedrørende frivillighedsnetværk:

Løn til koordinator (50% stilling) 148.000

Undervisere til opkvalificering 15.000

Leje af lokaler 23.000

Telefon/fax/porto 26.000

Trykning af informationsmateriale 40.000

Regnskab og revision 21.000

I alt 283.000

Der søges om følgende poster:

Løn til koordinator (50% stilling) 148.000

Undervisere til opkvalificering 15.000

Trykning af informationsmateriale 40.000

I alt 203.000

Det indstilles, at DRC af §115-midlerne tildeles 100.000 til delvis dækning af lønudgifter samt trykning af informationsmateriale.

Socialministeriet har i 1999 via PUF-puljen finansieret projektet med 100.000 kr., men bevillingen i 2000 er på 75.000 kr.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • DRC's Ansøgning om støtte i henhold til Servicelovens §115.
  • Brev af 20. november 2000 fra DRC

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top