Mødedato: 29.05.2002, kl. 19:00

Nye anvisningsregler for vuggestuer og dagpleje (Bilag)

Nye anvisningsregler for vuggestuer og dagpleje (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. maj 2002

 

Sager til beslutning

6. Nye anvisningsregler for vuggestuer og dagpleje (Bilag)

FAU 252/2002 J.nr. 252/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelse af specifikke anvisningsregler med nedenstående konkrete indhold:

  • forældre kan skrive deres børn op til en eller to konkrete institutioner med angivelse af 1. og 2. prioritet, hvis barnet skrives op til to institutioner
  • anciennitetsprincippet for tildeling af plads fra ventelisten gælder for den enkelte institution, man er skrevet op til
  • anciennitetsprincippet ændres fra aldersanciennitet til tidspunktet for opskrivning
  • såfremt barnet har en søskende i institutionen "godskrives" barnet med en måned på ventelisten
  • opskrivningstidspunktet tidligst kan dateres fra den dato, hvor barnet bliver 4 måneder (for søskende tidligst 3 måneder)
  • de principper for pladsanvisningen, der fremgår af vedlagte bilag
  • de nye anvisningsregler træder i kraft d. 1. januar 2003
  • de forventede udgifter på 0,7 mill. kr. til IT og information om de nye regler afholdes inden for den samlede ramme på budgetområde 1.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 13. juni 2001, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skulle udarbejde et forslag til nye anvisningsregler, så der udelukkende anvises pladser til dagtilbud efter specifikke ventelister samt, at anciennitetsprincippet ændres fra alder til opskrivningstidspunkt.

Formålet med de nye anvisningsregler er at give forældrene en bedre service ved at give dem

  • Gennemsigtighed og synlighed med hensyn til ventelister
  • Oplysning om institutionernes profil og alderssammensætning for børn som allerede har plads i institutionerne
  • Størst mulig indflydelse på valget af hvilken institution deres barn skal gå i
  • En fair behandling i form af et "det går efter tur princip"

Desuden vil de nye anvisningsregler matche den elektronisk selvbetjening.

Det foreslås, at de nye anvisningsregler indføres fra og med 1. januar 2003. Samtidig foreslås det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får forelagt en evaluering i september 2003 og i maj 2004 således, at der hurtigst muligt kan foretages eventuelle justeringer eller videreudvikling af ordningen.

Med de nye anvisningsregler tilstræbes let gennemskuelige anvisningsregler. Der bevares en fortrinsret for søskende og for tildeling af en plads efter sociale kriterier (sidstnævnte sker i relativt få tilfælde). Samtidig sikres, at børn af kontanthjælpsmodtagere får tilbudt plads hurtigst muligt i forhold til barnets anciennitet, så kontanthjælpsmodtagerne kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, straks det er muligt.

Forslaget om nye anvisningsregler kræver, at Socialministeriet giver Københavns Kommune dispensation fra Lov om Social Service. Det skyldes, at der i forslaget indgår en forudsætning om, at barnets anciennitet ændres, hvis barnet undervejs skrives på andre ventelister, end der først er ønsket.

Socialministeriet har i brev fra 8. februar 2002 tilkendegivet, at de vil imødekomme en sådan ansøgning.

Bestemmelsen om et generelt søskendehensyn kræver også dispensation fra Socialministeriet. En sådan dispensation vil blive søgt og forventes godkendt, da 1 måneds rabat svarer til den nuværende praksis.

De nye anvisningsregler vil desuden medvirke til at muliggøre den sammenlægning af pladsanvisningerne, der indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetforslag for 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Anvisningsreglerne i dag

I dag kan forældre vælge mellem den generelle og den specifikke venteliste. Hvis forældrene vælger den generelle venteliste, er de omfattet af pladsgarantien, mens de må vente på den ønskede plads, hvis de vælger ventelisten til en specifik institution. Søskende har op til en måneds fortrin på ventelisten til specifikke institutioner.

Med de nuværende regler, fungerer de specifikke ventelister ikke efter hensigten. Forældrene kan ikke være sikre på deres placering på ventelisten p.g.a. det gældende anciennitetsprincip. I dag er den anciennitet, man har, gældende til alle institutioner i byen. Dette princip 'overtrumfer', at man står på en specifik venteliste. Man kan altså stå som nummer 1 på en specifik venteliste, og så opleve, at der 'pludselig' er et barn med højere anciennitet, der melder sig som interesseret, og dermed løber med pladsen.

De nye anvisningsregler

Med de nye anvisningsregler kan forældrene vælge at skrive barnet op til en eller to institutioner. Valgmuligheden kan udvides til tre institutioner, hvis det vurderes at det er hensigtsmæssigt.

Aldersfordelingen blandt børnene i institutionen og det enkelte barns placering på ventelisten vil blive synlig og entydig. Samtidig vil der være en markering af, hvor mange børn på den konkrete venteliste, der desuden er skrevet op til en anden institution. En beskrivelse af institutionen er allerede tilgængelig i dag.

På baggrund af ovenstående oplysninger vil forældrene kunne vælge den eller de institutioner som bedst svarer til deres ønsker. Forældrene vil kunne skrive barnet op via elektronisk selvbetjening eller ved at henvende sig til pladsanvisningen. Samtidig kan pladsanviserne fortsat råde og vejlede forældrene.

De nye pladsanvisningsregler indebærer følgende serviceforbedringer

  • Gennemsigtighed og synlighed med hensyn til ventelister
  • Institutionernes profil og alderssammensætning for børn som har plads i institutionerne synliggøres
  • Størst mulig indflydelse på valget af hvilken institution deres barn skal gå i
  • En fair behandling i form af et "det går efter tur princip"
  • Matcher den elektroniske selvbetjening

Da alle vil have mulighed for at vælge to institutioner, vil de specifikke ventelister virke længere, end de reelt er. Dette vil blive synliggjort ved en markering af, hvor mange andre børn der samtidig er skrevet på venteliste til en anden institution.

Det vil stadig ikke være muligt for forvaltningen at forudsige et præcist tidspunkt for, hvornår et barn kan anvises en plads i den ønskede institution. Dels kan forvaltningen ikke forudse, hvor mange børn, der forlader institutionen på grund af flytning eller overgang til fritidshjem og dels kan forvaltningen ikke forudse, hvor mange der siger nej tak, når de får tilbudt en plads. Men forvaltningen får langt bedre muligheder end i dag for at forudsige, hvornår man senest kan regne med at få en plads.

Det detaljerede forslag til nye anvisningsregler fremgår af vedlagte bilag.

Pladsgaranti

De nye anvisningsregler vil gøre pladsgarantien mere gennemskuelig.

I dag har Københavns Kommune pladsgaranti fra 11 måneder set som et gennemsnit for hele byen og året. Reelt varierer anvisningsalderen med flere måneder afhængigt af bydel og sæson. Dette gør, at mange forældre føler sig "snydt", når de ikke får plads fra 11 måneders alderen. Der er endvidere usikkerhed om hvad der er "rimelig afstand" fra bopæl, idet dette ikke nødvendigvis er sammenfaldende med bydelsgrænser.

Med det nye koncept kan forældrene se ventelisten til alle institutioner i byen og herefter selv vælge institution ud fra overvejelser om bl.a. pædagogisk profil, afstand og ventetid.

Hermed bliver pladsgarantien en mulighed for selv at vælge, hvor lang ventetid man vil acceptere for at få opfyldt ønsket om plads i specifikke institutioner. Københavns Kommune vil kunne garantere, at det altid er muligt at få plads fra 11 måneders alderen, og forvaltningen vil i udbygningsplanerne tilstræbe, at alle bydele får så ens dækning af behovet som muligt. Det vil betyde, at pladsgarantien bliver en mindstegaranti, som forældrene kan vælge at udnytte.

Det er derfor planlagt at forelægge Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en reformulering af pladsgarantien, som har mere praktisk relevans for forældrene.

Ansøgning om dispensation

Da lovgivningens regler gælder anciennitetsprincippet på byniveau forudsætter de nye pladsanvisningsregler en dispensation fra Socialministeriet. Som det fremgår af vedlagte bilag forventes en sådan anmodning at blive imødekommet.

Bestemmelsen om et generelt søskendehensyn kræver også dispensation fra Socialministeriet. En sådan dispensation vil blive søgt.

Anvisning til børnehave

De nye anvisningsregler gælder for dagpleje og vuggestue. Med hensyn til anvisning til børnehave sker oprykningen automatisk i mange integrerede institutioner, og det er uproblematisk at efterkomme forældrenes ønske om, at barnet kan blive i institutionen. Forvaltningen vurderer, at den nuværende ordning, hvor forældrene kan afgive vejledende ønske om børnehaveplads, er ubureaukratisk og gennemskuelig for forældrene.

Derfor anbefaler forvaltningen, at reglerne for anvisning af børnehavepladser ikke ændres i forbindelse med de nye anvisningsregler for vuggestue og dagpleje.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

De nye anvisningsregler vil medføre udgifter til informationsmateriale, udbygning af den Elektroniske Selvbetjening samt opgradering af pladsanvisernes pc'ere.

Forvaltningen vurderer, at udgifterne samlet vil udgøre 0,7 mill. kr. Det anbefales, at udgifterne afholdes inden for den samlede ramme på budgetområde 1.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  • Forslag til principper for nye anvisningsregler

 

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

 

 

Til top