Mødedato: 29.05.2002, kl. 19:00

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag) (Udsat fra mødet 15. maj 2002)

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag) (Udsat fra mødet 15. maj 2002)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. maj 2002

 

Sager til beslutning

10. Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag) (Udsat fra mødet 15. maj 2002)

FAU 249/2002 J.nr. 226/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder den reviderede samarbejdsaftale for 2002 med Blindes Arbejde, således som aftalen foreligger i vedlagte udkast.

RESUME

På baggrund af Blindes Arbejdes årligt tilbagevendende underskud på budgettet, har forvaltningen gennemført en række tekniske drøftelser med Blindes Arbejde omkring budgettet for 2002. Herudover har forvaltningen i samarbejde med Blindes Arbejde opstillet en række kvalitetsmål.

Blindes Arbejde har i forbindelse med drøftelserne udtrykt ønske om at få gjort Blindes Arbejde mere fleksibel, herunder få dækket udgifter i forbindelse med aktiviteter i Århus. Institutionen vil derfor gerne have en økonomisk model, som kan tilgodese dette.

Den 12. februar 2002 havde forvaltningen og Blindes Arbejde et møde med henblik på endelig indgåelse af aftale, men idet det ikke har været muligt at opnå tilstrækkelig enighed til indgåelse af aftale. Forvaltningen mente her ikke at have mandat til at indgå aftale om en Århusordning. Forvaltningens udkast til samarbejdsaftale medfører en budgetopretning på 269.610 kr. for Blindes Arbejde i 2002.

I det følgende anføres de punkter, som er årsagen til uenigheden.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har driftsoverenskomst med Blindes Arbejde, som beskæftiger primært blinde og svagtsynede personer indenfor de gamle håndværk; børste,/kostebinding, kurvemageri og stoleflet. Blindes Arbejde er beliggende på Tomsgårdsvej i Kbh. NV, hvor der er administration og produktion.

Der er endvidere butikken "Vi Ses", beliggende i Valkendorffsgade, Kbh. K., hvorfra der sker salg af Blinde Arbejdes produkter. Butikken er ikke omfattet af driftsoverenskomsten, idet den er driftsneutral for kommunen, jf. overenskomstens § 1.

Blindes Arbejde har nu ønske om at modtage ressourcer til denne butik, i alt 90.030 kr. i 2002. Hermed vil butikken ikke længere som forudsat være omkostningsneutral for Københavns Kommune.

Blindes Arbejde ønsker herudover, at institutionen skal udvikles rent produktionsmæssigt med deraf følgende ændringer i produktudvikling, forøgelse af medarbejderstab, udvikling af salget m.m.

Blindes Arbejdes "koncept" har endvidere indebåret, at beskæftigelsen kan ske ved oprettelse af hjemmearbejdspladser. På denne baggrund, er der mulighed for, at blinde og svagtsynede med bopæl udenfor Københavns Kommune, kan deltage i den beskyttede beskæftigelse. Bopælsamtet betaler for tilknytningen og indtægter ved salget af pladser til fremmede amter indgår i budgettet for Blindes Arbejde.

I 1999 påbegyndte Blindes Arbejde et 3-årigt projekt i Århus. Projektet består i etablering af en forretning på 172 m2, hvor der er såvel produktionsværksted som forretning. Projektet blev finansieret af Dansk Blindsamfund, Støttefonden og Arbejdsmarkedsstyrelsen. Kommunen oplyste Blindes Arbejde, at forvaltningen ikke bar nogen økonomisk risiko i forbindelse med igangsættelsen, driften og eventuel afvikling af projektet jf. vedlagte aftale. Projektet i Århus blev således ikke omfattet af driftsoverenskomsten. De 5 pladser i forretningen i Århus, har endvidere af forvaltningen i økonomisk henseende været betragtet som hjemmearbejdspladser på lige fod med øvrige hjemmearbejdspladser finansieret af bopælsamtet. Blindes Arbejde har ligeledes selv meddelt forvaltningen, at institutionen betragtede pladserne som hjemmearbejdspladser.

Det er nu Blindes Arbejdes ønske at Københavns Kommune indgår i finansieringen af butikken i Århus. Det er Blindes Arbejdes opfattelse, at Københavns Kommune, ved Blindes Arbejdes udlægning fra Staten i midten af 1970'erne til kommunen, blev forpligtet til at yde landsdækkende virksomhed igennem Blindes Arbejdes virksomhed, idet Blindes Arbejdes tidligere har haft landsdækkende aktiviteter, bl.a. gennem udsalgssteder. Disse er siden udlægningen blevet lukket af Blindes Arbejdes selv som følge af underskud.

Det er forvaltningens vurdering, at Københavns Kommune ikke har overtaget et sådan ansvar i forbindelse med udlægningen af revalideringsinstitutionerne fra Staten til amtskommunernes med Bistandslovens vedtagelse samt efterfølgende lovændringer, jf. vedlagte bilag herom. I denne forbindelse tilføjes det, at formålet med Blindes Arbejde er at tilbyde beskyttet beskæftigelse til hovedsagelig blinde og svagtsynede i Københavns Kommune.

I relation til Blindes Arbejdes projektforretning i Århus finder forvaltningen således heller ikke, at Københavns Kommune har forpligtet sig til videreførelsen af denne. Det tilføjes endvidere, at forretningen i Århus giver et årligt underskud på ca. 400.000,00 kr. før tilskud, jf. vedlagte bilag fra Deloitte & Touche.

Hvis Århus-forretningen skal omfattes af driftsoverenskomsten, betyder det, at Københavns Kommune vil komme til at finansiere tilbud beliggende udenfor kommunen.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Blindes Arbejde har foreslået et budget på 3.530.100 kr. Blindes Arbejde har ladet budgettet omfatte såvel butikken "Vi Ses" i København som projektet i Århus. Butikken "Vi Ses" er indarbejdet med udgifter på 90.030 kr. og projektet i Århus med udgifter på 605.919 kr. samt produktionsindtægter på 300.000 kr.

Det er Blindes Arbejdes forventning på baggrund af produktionsindtægterne på forventet 300.000 kr., at den reelle udgift for Københavns Kommune ved driften af butikken i Århus vil være af mindre betydning efter offentlige tilskud m.v.

Det er dog ikke forvaltningens vurdering, på basis af de hidtidige regnskaber 1999, 2000 og 2001 for butikken i Århus. På baggrund af disse må det forventes at det reelle udgift for Københavns Kommune vil blive i størrelsesordenen 250 – 400.000 kr. årligt eksklusiv udgifter til løn til revalidender, bl.a. fordi produktionsindtægterne ikke kan forventes at opnå det fastsatte mål i Blindes Arbejdes forslag.

Forvaltningen har på den baggrund, og i det der er tale om aktiviteter, der finder sted uden for Københavns Kommune, udarbejdet forslag til samarbejdsaftale med Blindes Arbejdes forslag som udgangspunkt, men eksklusiv butikken "Vi Ses" og projektet i Århus.

Det betyder, at Blindes Arbjede vil få et samlet budget på 3.134.151 kr. i 2002, og at Københavns Kommune ikke vil få udgifter til drift af hhv. butikken "Vi Ses" i København eller af projektet i Århus. Dette svarer til en budgetforbedring på i alt 269.610 kr. for Blindes Arbejde fra de 2.864.541 kr., der p.t. udgør budget 2002 for Blindes Arbejde ved pris-/lønfremskrivning af Blindes Arbejdes budget for 2001 på 2.809.853.

I budgettet forudsættes salg af de 14 pladser, som Københavns Kommune har fortrinsret til, samt salg af 17 pladser til andre amter. Såfremt der er ubelagte eller usolgte pladser reduceres budgettet med 98.000 kr. pr. ubelagt plads. Blindes Arbjede varetager selv tilrettelæggelsen af evt. besparelser som følge af mindre belægning / salg.

Vedr. evt. Århus-ordning skal det endelig bemærkes, at såfremt der indgås samarbejdsaftale incl. Århus og hermed et højere driftsbudget end indstillet, skal der tilføres budgettet for revalideringsområdet midler svarende til merudgiften enten via omprioritering eller tillægsbevilling.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen

BILAG

  • Vedtægter og overenskomst for Blindes Arbejde

  • Blindes Arbejdes bemærkninger / udkast til samarbejdsaftale

  • Forvaltningens udkast til samarbejdsaftale

  • Projektbeskrivelse vedrørende forretningen i Århus
  • Forvaltningens breve af henholdsvis 26. november 1998 og 22. februar 1999
  • Aftale af 10. marts 1999 mellem Blindes Arbejde og Københavns Kommune om forretningen i Århus med tilhørende meddelelse fra Århus Amt og garantierklæringer fra Dansk Blindesamfund til Københavns Kommune og til projektet

  • Forvaltningens brev af 17. maj 2000 om forretningen i Århus

  • Regnskab for Blindes Arbejde projekt i Århus, Deloitte & Touche for årene 1999, 2000 og 2001.
  • Lejekontrakt vedrørende forretningen i Århus.

  • Notat af 10. april 2002 om "Blindes Arbejdes Landsdækkende virksomhed"
  • Notat af 9. april 2002 om "Beregning af udgifter i forbindelse med Blindes Arbejde"
  • Redegørelse fra Blindes Arbejde af 7. maj 2002 vedlagt følgebrev af 13. maj 2002

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top