Mødedato: 28.11.2001, kl. 11:00

Eksempelprojektet i Valby

Eksempelprojektet i Valby

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

2. Eksempelprojektet i Valby

FAU 449/2001 J.nr. 449/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ind- stiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget

at genhusningen af den integrerede institution Gadespejlet, der er tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, sker i Hoffmanns Minde

at Hoffmanns Minde købes af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (jf. BR-beslutningen), der som bygherre forestår indretningen af ejendommen til daginstitution

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i forbindelse med ombygningen etablerer 19 demografi-børnehavepladser, hvorved fordelingen af genhusningsmidlerne mellem de 2 forvaltninger kan fastholdes

at der som foreslået i høringssvaret fra den integrerede institution Isbjørnen indledes forhandlinger om overførsel af Isbjørnens klubdel på 71 medlemmer til Hoffmanns Minde

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen straks nedsætter et byggeudvalg for ombygningen af Hoffmanns Minde med inddragelse af den integrerede Institution Gadespejlet, og hvori den integrerede institution Isbjørnen også indbydes til at deltage

at en henvendelse fra TK Development om, at Gadespejlet så tidligt som muligt i 2002 genhuses midlertidigt på optionsarealet, så nedrivningerne i Annexstræde kan fremskyndes, afvises

at det over for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Borgerrepræsentationens indstilles, at den integrerede institution Gadespejlet fra 2002 overføres til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, alternativt at der indgås aftale om de driftsmæssige vilkår for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens benyttelse af Hoffmanns Minde

at de to forvaltninger afgiver en hensigtserklæring om, at der senest i 2003 og i god tid inden ibrugtagningen af den nye KKFO-ordning ved Valby skole, søges gennemført indskrivningsstop i Gadespejlet (til børnehavepladser) og Isbjørnen (til fritidshjemspladser og evt. klubpladser) med henblik på at tilvejebringe mulighed for ved naturlig afgang at ændre børnesammensætningen i de to institutioner i overensstemmelse med institutionsgruppens anbefalinger.

RESUME

I forbindelse med behandlingen af indstillingen om Eksempelprojektet i Valby vedtog Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2001 et ændringsforslag om, at de to integrerede institutioner Gadespejlet og Isbjørnen bevares indtil videre.

Vedtagelsen af ændringsforslaget får en række følgevirkninger, for bl.a.:

  • Genhusningsøkonomien

  • Fordelingen af pladser mellem institutioner og forvaltninger

  • Institutionernes forvaltningsmæssige tilhørsforhold

  • Ansvaret for byggeopgaven på Hoffmanns Minde

  • Deltagelse i byggeudvalg ved Hoffmanns Minde

  • Etablering af 19 demografipladser, der skulle have været placeret på Isbjørnen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Institutionsgruppen, der var nedsat under Eksempelprojektets koordineringsgruppe, anbefalede, at Gadespejlet blev delt, således at 69 børnehavebørn blev overflyttet til Isbjørnen og 65 fritidshjemsbørn og 40 fritidsklubbørn blev overflyttet til Hoffmanns Minde.

Tilsvarende skulle Isbjørnen deles således, at institutionen afgav 95 fritidshjemsbørn og 70 fritidsklubbørn til Hoffmanns Minde, hvorved der på Isbjørnen blev plads til 69 børnehavebørn fra Gadespejlet og derudover 19 demografipladser.

Ved denne rokade var forventningen, at Isbjørnen som en 0–6 års institution ville vælge at forblive i FAF, og at institutionen i Hoffmanns Minde både på kort sigt som en 6 –13 års institution og på længere sigt, når skoleombygningen i 2004 er tilendebragt, som en klubinstitution, ville vælge at blive overført til UUF.

Rokaden betød, at FAU modtager 9.7 mill. kr. i genhusningsmidler, idet der for 19 demografipladser skulle ske et fradrag i den genhusningskompensation, der blev givet til Spindegårdens 82 børnehavepladser. UUF skulle modtage 29 mill. kr. i tilskud til køb og indretning af Hoffmanns Minde.

Isbjørnens og Gadespejlets høringssvar

Fælles for de to integrerede institutioner Isbjørnen og Gadespejlets høringssvar er, at de er meget betænkelige ved ændringen fra det integrerede til det mere aldersopdelte, der er en konsekvens af forudsætningen om fuld fritidsordning på den nye Valby skole i 2004 for de 6-10 årige.

En anden konsekvens, der nævnes, er tilpasningen til BR Københavns udvalgsstruktur henholdsvis Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Isbjørnen

Isbjørnen påpeger i sit høringssvar såvel behovet for ændringer i det centrale Valby, som et ønske om at fortsætte institutionen uændret. Isbjørnen ser ikke sig selv som hørende med i Eksempelprojektets område, idet de ikke er omfattet af nedrivningerne i selve området.

Isbjørnens høringssvar peger på en model, hvor kun fritidsklubben flytter i 2002 sammen med Gadespejlet til Hoffmanns Minde, og hvor fritidshjemsdelen slet ikke, eller først i år 2004 flytter til nye lokaliteter.

Isbjørnen har valgt at forblive i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Tabel 1

Institutionen har i oktober 2001 følgende normering:

24 vuggestuepladser

44 børnehavepladser

95 fritidshjemspladser

71 fritidsklubpladser

Klubdelen har med 71 indskrevne børn lokalemangel, og er derfor p.t. delvis i Isbjørnen delvis i midlertidige lokaler i en villa, der er stillet til rådighed ved Valby skole. Denne villa er godkendt midlertidigt til 54 pladser og den skal afhændes i forbindelse med realiseringen af Eksempelprojektet.

Gadespejlet

I Gadespejlets høringssvar indgår, at Gadespejlet ønsker at flytte samlet og forblive en helhed. Gadespejlet er meget opmærksomme på, at børnene helst helt skal undgå at skifte institution i deres børnehaveforløb. Gadespejlet gør opmærksom på en mulig problematik omkring forurening af jorden på Hoffmanns Minde og store contra små børn.

Gadespejlet har valgt indtil videre at forblive i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Tabel 2

Institutionen har oktober 2001 følgende normering:

44 børnehavepladser

25 udflytterbørnehavepladser

65 fritidshjemspladser

40 fritidsklubpladser

Kort sigt

Med BR beslutningen er institutionsstrukturen lagt fast på kort sigt.

Den betyder, at Isbjørnen kan vælge overhovedet ikke at deltage på kort sigt, da institutionen fysisk ikke er berørt af Eksempelprojektet. Dog har Isbjørnen en midlertidig lokaleordning for en del af klubbørnene, der betyder at institutionen kun på meget kort sigt kan opretholde sin nuværende klubnormering.

Isbjørnen har da også i høringssvaret tilkendegivet, at klubbørnene evt. kan overføres til Hoffmanns Minde.

Det er p.t. uafklaret, om institutionen vedstår denne mulighed og om man forestiller sig at klubbørnene indgår som en del af den samlede overførsel fra Gadespejlet, eller om man har en forventning om, at klubdelen fortsætter som en selvstændig afdeling tilknyttet Isbjørnen.

Gadespejlets fysiske rammer nedrives og som følge af BR-beslutningen overføres Gadespejlet samlet til Hoffmanns Minde, der var tænkt indrettet til fritidshjems / klubbørn, antagelig med hovedvægt på klubbørn, da den nye skole fra 2004 skal rumme et KKFO tilbud. Lokalekravene til børnehavebørn og fritidshjemsbørn er stort set identiske (overskydende fritidshjemskapacitet er også tidligere benyttet af børnehavebørn i de første 2-3 år), og således ikke i sig selv til hinder for at opretholde et programoplæg, der er fremtidsorienteret mod fritidshjem / klubpladser.

Bygherre og byggeudvalg

I BR- indstillingen er det forudsat, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen erhverver og ombygger Hoffmanns Minde til fritidshjem og klub. Det var også forudsat, at det skulle ske i samarbejde med en ny institution tilknyttet denne forvaltning. Situationen er nu, at det er Gadespejlet, der er en institution i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der skal flytte til Hoffmanns Minde og at det ikke vides om institutionen senere ønsker at ændre sit valg om forvaltningstilknytning. Tilsvarende vides det ikke om Isbjørnen ønsker at bevare en del af klubben som en afdeling i Hoffmanns Minde eller om denne gruppe kan indgå i en ny samlet institution.

Under hensyn til at det er forudsat, at den nye institution i Hoffmanns Minde er færdig 4 oktober 2002 dvs. senest et år efter BR-beslutningen med evt. tillæg for tid som følge af vanskeligheder med opsigelse af en lejer, er det af hensyn til projekteringen afgørende straks at få nedsat et byggeudvalg med repræsentation fra kommende brugere uden hensyn til den forfatningsmæssige tilknytning.

Der rettes derfor henvendelse til Gadespejlet om at deltage i byggeudvalget ligesom Isbjørnen tilbydes repræsentation.

Midlertidig genhusning af Gadespejlet

TK Development har over for Økonomiforvaltningen udtrykt ønske om en forhandling om en fremskyndet flytning af Gadespejlet for at fremme nedrivningerne i Annexstræde. Da Hoffmanns Minde først forventes ombygget i 3. kvartal 2002 er TK Development indstillet på at betale for indretning af midlertidige lokaler på det såkaldte optionsareal evt. i forbindelse med inddragelse af den eksisterende administrationsbygning. Selv om forslaget kan lyde økonomisk attraktivt, særligt hvis dette kunne bane vejen for bevarelse af administrationsbygningen til institutionsformål, er det ikke hensigtsmæssigt at kaste Gadespejlet ud i to flytninger inden for få måneder.

 

Forvaltningsmæssigt tilhørsforhold

Med BR's beslutning om institutionsstrukturen er der ikke ændret ved institutionernes status som integrerede institutioner. Under hensyn til såvel den kort- som langsigtede planlægning er det imidlertid hensigtsmæssigt at ændre ved det forvaltningsmæssige tilhørsforhold for så vidt angår Gadespejlet.

Gadespejlet rummer i dag 69 børnehavepladser og 105 fritidshjem/-klubpladser. Med en overførsel af Isbjørnens 71 klubpladser til de nye institutionsrammer i Hoffmanns Minde vil institutionen have 69 børnehavepladser og 176 fritidshjem/klubpladser, hvorved børnesammensætningen er markant forskudt mod de skolesøgende børn.

På den baggrund foreslås, at der udarbejdes indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget om at overføre Gadespejlet til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fra 2002. Forslaget udsendes til høring inden forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

 

ØKONOMI

Ved den beskrevne model fra institutionsgruppen er der regnet med at der til genhusning af pladser under FAU gives 9.7 mill. kr. til delvis dækning af køb og indretning af Timotheushjemmet i forbindelse med genhusning af Spindegårdens 82 børnehavebørn. I beløbet er fratrukket værdien af muligheden for at etablere 19 demografipladser i Isbjørnen.

Tabel 3

Til institutioner under UUF er der afsat 29 mill. kr. til køb og indretning af Hoffmanns Minde i forbindelse med genhusning af :

170 fritidshjemspladser

110 fritidsklubpladser

 

Tabel 4

Samlet overførelse af Gadespejlet til Hoffmanns Minde inkl. 19 demografipladser, som FAF ikke får mulighed for at etablere i Isbjørnen giver følgende:

88 børnehavepladser

65 fritidshjemspladser

40 fritidsklubpladser

Sættes fritidshjemspladser lig børnehavepladser betyder BR- beslutningen i forhold til institutionsgruppens oplæg, at der overføres 17 fritidshjemspladser og 70 fritidsklubpladser færre til Hoffmanns Minde end forudsat.

 

Tabel 5

Samlet overførelse af Gadespejlet til Hoffmanns Minde inkl. 19 demografipladser og 71 fritidsklubpladser fra Isbjørnen giver følgende:

88 børnehavepladser

65 fritidshjemspladser

111 fritidsklubpladser

Såfremt Isbjørnen trods BR beslutningen efter forhandling vælger frivilligt at overflytte hele klubdelen med 71 pladser til Hoffmanns Minde i 2002 vil der blive overflyttet 17 fritidshjemspladser færre og 1 klubplads mere til Hoffmanns Minde end forudsat.

 

Tabel 6

Samlet overførelse af Gadespejlet til Hoffmanns Minde inkl. 19 demografipladser og 54 fritidsklubpladser fra Isbjørnen giver følgende:

88 børnehavepladser

65 fritidshjemspladser

94 fritidsklubpladser

Vælger Isbjørnen kun at overflytte pladser svarende til 54 pladser, som villaen ved Valby skole midlertidigt er godkendt til, bliver resultatet, at der overflyttes 17 fritidshjemspladser og 16 fritidsklubpladser færre end forudsat.

Under forudsætning af at 19 børnehavepladser genhuses på Hoffmannsminde er genhusningsøkonomien pladsmæssig neutral i forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

I forhold til Uddannelses- og Ungdomsudvalget er genhusningsøkonomien på den ene side forbundet med en genhusningspligt af 170 fritidshjemspladser og 110 fritidsklubpladser og på den anden side en bevilling på 29 mill. kr. til køb og indretning af Hoffmanns Minde. De 29 mill. kr. er afsat udfra et skøn over, hvad det koster at erhverve og indrette Hoffmanns Minde inklusive udgifter til fjernelse af forurening og opsætning af støjhegn og således ikke bundet op på en budgetteret pladspris. I denne sammenhæng forekommer det derfor økonomisk mindre betydningsfuldt, at der overflyttes 17 fritidshjemspladser og indtil 16 fritidsklubpladser færre end forudsat, da beløbet er afsat i forhold til køb og indretning af ejendommen.

Lang sigt ( 2004 og derefter)

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at der etableres glidende overgange med det sigte, at fritidshjemsdelen evt. efter 2004 flytter til den nye skole sammen med fritidshjemsbørnene fra Hoffmanns Minde, således at Hoffmanns Minde i forbindelse med naturlig afgang overgår til at være en fritidsklub.

Dette forudsætter, at de 2 forvaltninger indestår for en hensigtserklæring om, at man senest i 2003 og i god tid inden ibrugtagningen af KKFO- ordningen ved Valby skole drøfter fremtidige normeringer og indskrivningsstop, således at børnehavepladser i Hoffmanns Minde og fritidshjemspladser i Isbjørnen afvikles ved naturlig afgang efter de principper, som indgik i Institutionsgruppens anbefalinger.

 

MILJØVURDERING

Der er ikke væsentlige miljøkonsekvenser i at Hoffmanns Minde ibrugtages med en ændret fordeling af børnehavebørn og fritidshjemsbørn.

 

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

Grethe Munk

Peter Rasmussen

 

Til top