Mødedato: 28.11.2001, kl. 13:00

Orientering om omstillingsplan med henblik på en brugerrettet beskæftigelsesindsats i Københavns Kommune (Bilag)

Orientering om omstillingsplan med henblik på en brugerrettet beskæftigelsesindsats i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

10. Orientering om omstillingsplan med henblik på en brugerrettet beskæftigelsesindsats i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 433/2001 J.nr. 400/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens orientering om omstillingsplan for beskæftigelsesindsatsen til efterretning.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i bemærkningerne til budget 2002 forudsat, at der fra 2002 skal arbejdes mod en ændret organisering af aktiveringsindsatsen, som i højere grad afspejler de målgrupper, som indsatsen i Københavns Kommunes skal være rettet mod.

Med henblik på at forberede omlægningen blev der nedsat en styregruppe, der skulle komme med forslag til den fremtidige organisering og styring af indsatsen.

Styregruppen vedrørende målretning af aktiveringsindsatsen i Københavns Kommune har udarbejdet et perspektivpapir med henblik på en brugerrettet beskæftigelsesindsats.

For borgerne i Københavns Kommune betyder det, at der bliver et ens serviceniveau, mere individuelt rettede tilbud, en indsats hvor målet er selvforsørgelse, hurtigst mulig udslusning til arbejdsmarkedet og konsekvent synlig opfølgning.

Styregruppen indstiller på den baggrund, at der i organiseringen af den brugerrettede beskæftigelsesindsats lægges vægt på følgende hovedprincipper:

  • Vurdering af umiddelbar ret til forsørgelsesydelse og rådighedsvurdering sker i lokalforvaltningen.
  • Ansvaret for handlingsplaner og opfølgning på den arbejdsmarkedsrettede beskæftigelsesindsats sker i en central visitationsenhed.
  • Lokalforvaltningen har ansvaret for visitation af kontanthjælpsmodtagere med komplekse problemer, herunder for revalideringen.
  • Der indføres et udvidet rådgivnings- og konsulentforum m.h.p. et bedre samspil mellem visitation og beskæftigelsesindsats.
  • Der skal flere tilbud, der tilgodeser mulighederne for arbejdsmarkedsrettede forløb kombineret med en behandlingsmæssig indsats.
  • Der indføres en tværgående og koordineret virksomhedskontakt
  • Den overordnede styring udmøntes via brug af kontraktstyring og kvalitetssikring og faste opfølgnings- og rapporteringssystemer.

Implementeringen af principperne foregår i to sideløbende processer. Den ene proces er en intern organisatorisk udvikling i CAB. Herudover skal principperne for de ændrede rammer præsenteres for forvaltningen som helhed, herunder i de relevante samarbejdsorganer. I perspektivplanen foreslås det, at der nedsættes en eller flere arbejdsgrupper med henblik på den nærmere udmøntning af perspektiverne i omstillingsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Perspektivpapiret

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i bemærkningerne til budget 2002 forudsat, at der fra 2002 skal arbejdes mod en ændret organisering af aktiveringsindsatsen, som i højere grad afspejler de målgrupper, som indsatsen i Københavns Kommunes skal være rettet mod.

Med henblik på at forberede omlægningen blev der nedsat en styregruppe, der skulle komme med forslag til den fremtidige organisering og styring af indsatsen.

Styregruppen havde repræsentanter fra lokalforvaltningen, revalideringscentrene, forsøgsbydelene, CAB og centralforvaltningen. Det vedlagte perspektivpapir er afgivet i enighed.

Styregruppen udarbejdede et perspektivpapir, der med inddragelse af de mange erfaringer på beskæftigelsesområdet, trak nogle overordnede rammer op for beskæftigelsesindsatsen og evt. udpegede nogle emner for en nærmere analyse. Der kunne herefter blive tale om at nedsætte en eller flere arbejdsgrupper, f.eks. i forbindelse med uddybende analyser og implementeringen.

Styregruppen har i sin beskrivelse taget udgangspunkt i, dels nogle overordnede udfordringer på arbejdsmarkedet og i sektorplanen, dels i de foreliggende beskrivelser af de målgrupper bl.a. i budget 2002, der er udgangspunktet for indsatsen og en aktuel beskrivelse af kontanthjælpsmodtagerne (kap 1 og 2).

Der er redegjort for, dels de principper styregruppen vil lægge til grund for den fremtidige visitation til hele beskæftigelsesindsatsen, dels for en række principper, som styregruppen lægger vægt på i forhold til indsatsen overfor personer på overførselsindkomst og for nogle principper for strategien for samarbejdet med virksomhederne (kap 3 og 4).

Endelig har styregruppen redegjort for nogle overordnede krav til en fremtidig økonomistyring og kvalitetssikring og for hovedprincipperne for organiseringen af den fremtidige brugerrettede beskæftigelsesindsats (kap 5 og 6).

Styregruppen har foreslået følgende hovedprincipper til organiseringen af den brugerrettede beskæftigelsesindsats. En brugerrettet beskæftigelsesindsats betyder for borgerne i Københavns Kommune:

  • Modtagelse af borgere der efterspørger forsørgelsesydelse og vurdering af umiddelbar ret hertil og rådighedsvurdering sker i lokalforvaltningen (bortset fra gentilmelding indenfor 1 år).
  • Ansvaret for handlingsplaner for den arbejdsmarkedsrettede beskæftigelsesindsats og opfølgningen herpå, for den samlede visitation til den arbejdsmarkedsrettede indsats og for ressourcestyringen sker via en central visitationsenhed.
  • Ansvaret for visitation til den helhedsorienterede indsats for kontanthjælpsmodtagere med komplekse problemer, herunder for revalideringsområdet sker i lokalforvaltningen, men der er behov for en nærmere beskrivelse af ansvars- og kompetencefordeling på en række områder for at sikre en effektiv helhedsorienteret indsats.
  • Med henblik på en mere målrettet opfølgningsindsats og et mere indgående samarbejde indføres et udvidet rådgivnings- og konsulentforum, hvorimod beslutningskompetencen forbliver i lokalforvaltningen.
  • Der skal udarbejdes tilbudstyper, der i højere grad tilgodeser mulighederne for arbejdsmarkedsrettede forløb kombineret med en behandlingsmæssig indsats.
  • Der indføres en tværgående og koordineret virksomhedskontakt, der skal sikre en samlet strategi for virksomhedskontakten, herunder styrkelse af den aktive indsats med basis i virksomhederne og dialogen om en større rummelighed på arbejdsmarkedet.
  • Den overordnede mål- og rammestyring udmøntes via brug af kontraktstyring og kvalitetssikring og der sikres en høj grad af gennemskuelighed i forhold til ressourceallokering via faste opfølgnings- og rapporteringssystemer.

Tidsplan for implementeringen

Implementeringen af principperne foregår i to sideløbende processer. Den ene proces er en intern organisatorisk udvikling i CAB. Herudover skal principperne for de ændrede rammer præsenteres for forvaltningen som helhed, herunder i de relevante samarbejdsorganer. I perspektivplanen foreslås det, at der nedsættes en eller flere arbejdsgrupper med henblik på den nærmere udmøntning af perspektiverne i omstillingsplanen, herunder med henblik på at afklare kompetencefordelingen omkring lokalcentrenes beskæftigelsesindsats.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Styregruppens omstillingsplan for en brugerrettet beskæftigelsesindsats – "perspektivpapiret"

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top