Mødedato: 28.02.2001, kl. 13:00

Udmøntning af budget 2001. Forslag til kontaktsted på Vesterbro

Udmøntning af budget 2001. Forslag til kontaktsted på Vesterbro

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. februar 2001

 

Sager til beslutning

4. Udmøntning af budget 2001. Forslag til kontaktsted på Vesterbro

FAU 77/2001 J.nr. 28/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den ekstra bevilling til harm reduction i 2001 udmøntes ved

at der etableres et kontaktsted på Vesterbro, placeret på Mændenes Hjem og med udbygget samarbejdet mellem Kontaktstedet og sygeplejeklinikken i Mændenes Hjem og Specialinstitutionen på Forchhammersvej.

at Specialinstitutionen på Forchhammersvej desuden varetager særlig opgaver med at igangsætte behandling af stofmisbrugere fra andre amtskommuner, samt tager kontakt til/henviser og i nødvendigt omfang følge klienten hjem til egen amtskommune til videre behandling.

RESUME

Ved etablering af et Kontaktsted på Mændenes Hjem og ved opsøgende arbejde, som udgår herfra, skabes kontakt med stofmisbrugere og hjemløse på Vesterbro, herunder Maria Kirkeplads, som mere end forbigående opholder sig på gaden, og som udover svære sociale vanskeligheder ofte også kan karakteriseres ved at have helbredsmæssige problemer.

Målet er at skabe kontakt til alle og få dem til Natcaféen, Kontakt-stedet på herberg eller lignende med henblik på en kontinuerlig viderehenvisning af relevante personer til §94-området og stofmisbrugs-området, herunder Specialinstitutionen på Forchhammersvej, samtidig med at det sikres at ingen overnatter på gaden f.eks. foran Maria Kirken.

Kontaktstedet kan tilbyde et sted at være samt umiddelbar omsorg, kontakt og dialog i forhold til målgruppen med henblik på at motivere til videre behandling mm.

I relation til det opsøgende arbejde forudsættes et tæt samarbejde mellem Kontaktstedet og Specialinstitutionen på Forchhammersvej, i første omgang ved at der fra Kontaktstedet sker henvisninger til Specialinstitutionens ambulatorie og plejeafdeling. Herudover foreslås, at Specialinstitutionens ambulatorium som en særlig opgave påtager sig at igangsætte behandling af stofmisbrugere fra andre amtskommuner, og efterfølgende tager kontakt til/henvise til behandling i egen amtskommune.

SAGSBESKRIVELSE

Budgetaftalen for 2002 indeholder blandt andet at der fra 2002 og fremover afsættes 2 mill. kr. til anvendelse til harm reduktion i forhold til stofmisbrugere. Budgetmidlerne foreslås anvendt til et Kontaktsted på Vesterbro, der som overordnet målsætning har at reducere skadevirkninger af stofindtag for specielt den gruppe af stofmisbrugere, som opholder sig på gaden på Vesterbro, f.eks. omkring Maria Kirkeplads.

Organisatorisk udbygges samarbejdet mellem Kontakstedet, som får til huse i Mændenes Hjem, Specialinstitutionen på Forchhammersvej og det eksisterende opsøgende gadeplansarbejde.

Formålet er at få kontakt til alle og få dem til Natcaféen, Kontaktstedet på herberg eller lignende, bl.a. for at sikre at ingen overnatter på gaden f.eks. foran Maria Kirken.

Fra Kontaktstedet skal der ske en kontinuerlig viderehenvisning af relevante personer til §94-området og stofmisbrugsområdet, herunder Specialinstitutionen på Forchhammersvej .

Kontaktstedet skal

  • Tilbyde umiddelbar omsorg og et sted at være også i aften- og nattetimerne.

  • Skabe kontakt og dialog med de i målgruppen, som ikke har kontakt med eksisterende tilbud.

  • Motivere og henvise til relevante sociale tilbud, herunder behandling for misbrug. Stofmisbrugere, som ikke er borgere i Københavns kommune, henvises til behandling i eget amt.

  • Tilbyde relevant behandling eller pleje indenfor hjemløseområdets sygeplejetilbud og/eller videre henvisning til det almindelige sundhedssystem.

Specialinstitutionen skal

  • Modtage og- med orientering til det eventuelle rådgivningscenter -indskrive stofmisbrugere med relativt tungt plejebehov, henvist af Mændenes Hjem, politiet eller andre og yde dem omsorg og pleje.

  • Foretage afklaring af behandlingsbehov for indskrevne klienter og eventuelt henvise til anden relevant behandling.

  • Herudover foreslås, at Specialinstitutionens ambulatorium som en særlig opgave påtager sig at igangsætte behandling af stofmisbru-gere fra andre amtskommuner, at tage kontakt til/henvise og i nødvendigt omfang følge klienten hjem til egen amtskommune og eventuelt indhenter betalingstilsagn herfra.

I forbindelse med iværksættelse af denne ordning foreslås, at rådgivningscentrene, §94-boformerne og andre institutioner orienteres om, stofmisbrugere som henvises fra Specialinstitutionen på Forchhammersvej eller fra Mændenes Hjem har høj prioritet, og at det for stofmisbrugere fra andre amtskommuner er vigtigt at etablere og fastholde kontakt samt henvisning/overførsel til behandling i hjem-amtet.

Under hensyntagen til ansøgningsfrister for annoncering og ansættelse, vil ordningen kunne påbegyndes omkring maj 2001.

HØRING

-

Økonomiske konsekvenser

Det årlige budget udgør 2 mill. kr. som foreslås anvendt på følgende måde:

   

Mændenes Hjem

Kr.

Løn til 1 sygeplejerske

300.000

Løn til 3(fuldtids) socialarbejdere, som evt.

Konverteres til 5-6 deltidsansatte

900.000

Øvrige driftsudgifter (transport, telefon mm.)

100.000

Mændenes Hjem i alt

1.300.000

Specialinstitutionen Forchhammersvej

 

Ambulatoriet

 

Løn til 2 socialarbejdere

600.000

Øvrige driftsudgifter (transport, telefon mm.)

100.000

Forchhammersvej i alt

700.000

 

Udgifter i alt til Harm Reduction

2.000.000

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top