Mødedato: 24.04.2002, kl. 19:00

Kvalitetsmål (nøgletal) i budget 2003

Kvalitetsmål (nøgletal) i budget 2003

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. april 2002

 

Sager til beslutning

3. Kvalitetsmål (nøgletal) i budget 2003

FAU 200/2002 J.nr. 200/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at nedenstående 22 kvalitetsmål inddrages i budget 2003.

at der arbejdes målrettet på, at indarbejde målopfølgningen i budgetopfølgningen for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen allerede i 2002 ved at udvide antallet af mål anvendt i budgetopfølgningen i juli 2002 fra 5 til 9 ved næste budgetopfølgning (juli 2002).

at der foretages opfølgning på samtlige 22 kvalitetsmål for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forvaltningens regnskab 2003.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget indkaldelsescirkulæret for budget 2003, der indeholder krav om, at forvaltningerne skal indberette kvalitetsmål og opfølgningsresultater i forbindelse med indberetningen af forventet regnskab i løbet af året samt ved det endelige årsregnskab.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden budgetopfølgningen 2000 opereret med kvalitetsmål, der tilsammen dækkede størstedelen af forvaltningens indsatsområder.

I forbindelse med budget 2003 er der udarbejdet nye formkrav til kvalitetsmål i budgettet, samt processer herfor. Krav og processer er forankret i indkaldelsescirkulæret for budget 2003, men også vil fremgå af indkaldelsescirkulærerne for budgetopfølgningerne for 2003 samt regnskab 2003.

På baggrund heraf peger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på i alt 22 kvalitetsmål, som opfylder de opstillede formkrav mm., og som foreslås indarbejdet i budgetforslaget 2003, samtidigt med at de 22 kvalitetsmål også vil indgå i budgetopfølgningen og regnskabet 2003. Dog indstilles der, at der sker en gradvis udvidelse af antallet af kvalitetsmål i budgetopfølgningen for 2002 og 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Indkaldelsescirkulæret for budget 2003 indeholder ligesom de forrige år krav om, at forvaltningerne skal indberette kvalitetsmål og opfølgningsresultater i forbindelse med indberetningen af forventet regnskab i løbet af året samt ved det endelige årsregnskab.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden budgetopfølgningen 2000 opereret med kvalitetsmål og løbende foretaget en opfølgning af disse. Det skete på baggrund af en beslutning truffet af Økonomiudvalget om, at der skulle redegøres for mål og resultater på udvalgte serviceområder (indsatsområder) ved de kvartalsvise indberetninger (budgetopfølgningen) til Økonomiudvalget.

Således udvalgte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en række mål, der tilsammen dækkede størstedelen af forvaltningens indsatsområder. Siden har forvaltningen arbejdet målrettet med udarbejdelsen af mål samt udvikle ledelsesinformation med det formål at følge op på de fastsatte mål.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indtil nu arbejdet med følgende mål i budgetopfølgningen:

Tabel 1: Kvalitetsmål (og resultater fra april budgetopfølgningen 2002)

Servicetilbud til børnefamilier – budgetområde 1

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Bemærkninger

Alle børnefamilier skal tilbydes et pædagogisk pasningstilbud, når behov herfor opstår. Kommunen skal således have et tilstrækkeligt og varieret antal pladser til rådighed for de københavnske børnefamilier.

Børnefamilier, der har udtrykt ønske om pasningstilbud, skal modtage et tilbud ved udløb af barselsorloven.

I 2001 er pladsgarantien fra barnets 11. måned som et gennemsnit af året.

Den gennemsnitlige ventetid på den generelle venteliste er 10 dage. Ventetiden på den specifikke venteliste er 17 dage

Jf. projektplanen udbygges antallet af institutionspladser.

Kilde: Budget 2002; periode 4. kvartal 2001

Børnefamilier med særlige behov – budgetområde 2

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Bemærkninger

I alle børne-/ungesager skal der foreligge en skriftelig handleplan. Handleplanen skal udarbejdes i dialog med barnet / den unge og forældrene. Af handleplanen skal det tillige klart fremgå, hvilken foranstaltning der skal tilbydes, samt dens formål og varighed.

Der skal foreligge handleplaner i alle børnesager inden udgangen af socialplan perioden.

Der foreligger handleplan i 74 pct. af anbringelsessagerne.

En projektgruppe arbejder med genopretning af data, og det er planen, at der pr. 1. juni er data for alle anbringelsessager og pr. 1. september for alle forebyggende foranstaltninger.

Kilde: Budget 2002; periode 4. kvartal 2001

Voksne med behov for serviceydelser - budgetområde 3

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Bemærkninger

Arbejdsmarkedsparate ledige kontanthjælpsmodtagere opnår ordinær beskæftigelse eller uddannelse gennem en målrettet aktivieringsindsats med udgangspunkt i den enkelte ressourcer, ønsker og behov samt arbejdsmarkedets behov.

70 pct. af de arbejdsmarkedsparate ledige, der aktiveres, er ude af kontanthjælpssystemet, når de afslutter aktiveringsforløbet.

81 pct. af de arbejdsmarkedsparate i aktivering, er ude af kontanthjælpssystemet ved afslutningen af forløbet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder mod en ændret organisering af aktiveringsindsatsen (Perspektivplanen) for at opnå en indsats, som i højere grad afspejler ydelsesmodtagerne.

Fortsættes

 

Voksne med behov for serviceydelser (2) - budgetområde 3

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Bemærkninger

Kontanthjælpsgraden blandt etniske minoriteter nedbringes gennem en målrettet og systematisk aktiverings- og uddannelsesindsats til et niveau, der mere ligner niveauet for øvrige danskere.

Mindst 80 pct. af udlændinge omfattet af integrationsprogrammet modtager enten undervisning, aktivering eller begge dele.

Af udlændinge omfattet af integrationsprogrammer modtager 50,3 pct. enten undervisning, aktivering eller begge dele.

Gennem 2001 har kommunen øget kapaciteten på UCI, således at alle aktiveringsparate introduktionsydelsesmodtagere nu modtager et fuldt aktiveringsprogram.

Kilde: Sektorplan; periode 1. kvartal 2002

Voksne med behov for serviceydelser- budgetområde 3

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Bemærkninger

At sikre en tidlig indsats, der fører til uddannelse og/eller beskæftigelse og som ligeledes kan forebygge langvarig og passiv forsørgelse.

60 pct. af deltagerne i de særlige aktiveringsprojekter eller forrevalidering kommer videre i ordinært arbejde, ordinær uddannelse, støttet beskæftigelse, arbejdsmarkedsrettet aktivering eller revalidering.

69 pct. nåede efter et særligt aktiveringsprojekt videre i ordinært arbejde, ordinær uddannelse, støttet beskæftigelse, arbejdsmarkedsrettet aktivering eller revalidering.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har levet op til målet gennem hele 2001, og forventer fortsat at kunne indfri målet i 2002.

Kilde: Sektorplan; periode 4. kvartal 2001

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opererer med kvalitetsmål i forbindelse med forvaltningens arbejde, dog på forskelligt grundlag. Således er der formaliseret en række kvalitetsmål i lovgivningen samt ved politisk vedtagelse af indsatsplaner for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen såsom Socialplanen 1997-2000 og sektorplaner

Indtil videre har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kun vedtaget kvalitetsmål i form af godkendelse af sektorplanerne på følgende budgetområder:

  • Voksne med behov for serviceydelser – budgetområde 3
  • Psykisk syge – budgetområde 4
  • Stofmisbrugere – budgetområde 5

Disse er dog ikke dækkende for forvaltningens indsatsområder, hvilket er baggrunden for, at der indstilles, at der opereres med de udvalgte 22 kvalitetsmål, der også omfatter kvalitetsmål udformet i ovennævnte sektorplaner, jfr. bilag.

Udvidelse af kvalitetsmål allerede i 2002

De i tabel 1 nævnte seks kvalitetsmål ønskes udvidet i forbindelse med juli kalkulen 2002 med yderligere fire kvalitetsmål, der i større grad dækker forvaltningens indsatsområder.

Tabel 2 herunder indeholder de fire kvalitetsmål, der ønskes indarbejdet ved næste budgetopfølgning. De fire kvalitetsmål er valgt med udgangspunkt i, at samtlige budgetområder skal være repræsenteret i resultatsopfølgningen samt hensynet til, hvor forvaltningen anvender flest ressourcer.

Tabel 2: Forslag til nye kvalitetsmål til budgetopfølgningen 2002

Servicetilbud til børnefamilier – budgetområde 1

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

 

Som led i bestræbelserne på integration forøges antallet af indvandrer- og flygtningebørn, der benytter sig af dagtilbud fra 60 pct. til 70 pct.

 

Stofmisbrugere – budgetområde 5

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

Alle, der henvender sig til forvaltningen med ønske behandling, skal modtaget et behandlingstilbud.

Alle, der ønsker behandling, skal have et behandlingstilbud inden 14 dage efter henvendelse.

 

Handicappede – budgetområde 6

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

 

Familier med børn, der får konstateret et vidtgående handicap, skal have et tilbud om specialrådgivning samt orienteres om øvrige tilbud senest 14 dage efter henvendelsen er modtaget. Børn med vidtgående handicap skal have tilbud dagpasning, når de er et år gamle.

 

Handicappede – budgetområde 6 (forsat)

Målsætning

Mål (resultatkrav)

Resultat

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets svarfrist for levering af personlig hjælp, omsorg og pleje mv. til voksne er 1 uge (om nødvendigt leveres hjælpen straks).

 

Under Økonomiforvaltningen har der været nedsat en arbejdsgruppe, hvis opgaven bl.a. har bestået i at analysere udvalgenes rapportering af mål og resultater samt stille forslag til de fremtidige formkrav og processer herfor. Arbejdet har resulteret i, at der er udarbejdet et nyt koncept, der er forankret i indkaldelsescirkulæret for budget 2003, men også vil fremgå af indkaldelsescirkulærerne for budgetopfølgningerne for 2003 samt regnskab 2003.

Det nye koncept består i at;

  • Målsætningerne skal være dækkende og balancerede
  • Målsætningsbegreberne skal præciseres
  • Større integration af økonomi og mål i budgetmaterialet

På baggrund heraf er der udvalgt i alt 22 kvalitetsmål, som opfylder det nye koncept. Målene er udarbejdet af allerede bestemte vedtagne mål fra Socialplan, Sektorplan, budgetter og lignende eller mål der fremgår direkte af lovgivningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller således, at de 22 udvalgte kvalitetsmål indarbejdes i budgetforslaget 2003, og således også indgår i budgetopfølgningen og regnskabet 2003. Dog forsat sådan, at der sker en gradvis udvidelse af antallet af kvalitetsmål i budgetopfølgningen.

Tabel 3

Mål og resultater (Regnskabsprognose pr. juli 2002)

Budget-område

Kvalitetsmål

Kilde

Målings-resultater

Mål-opfyldelse

Bemærk-ninger

1

 

 

NY

1 besøg til gravide, 2 besøg til kvinder der føder hjemme, ambulant eller udskrives efter tidlig fødsel. 3-5 besøg i barnets første leveår, 1 besøg når barnet er 1½ og 3 år.

Lov om forebyggende sundhedsordning for børn og unge §8 stk. 1 og 2

1

Alle børnefamilier, der har udtrykt ønske om et pasningstilbud skal ved udløb af barselsorloven modtage tilbud som modsvarer barnets behov.

Lov om Social Service §§ 7 og 16: Dagtilbud

1

 

NY

Som led i bestræbelserne på integration forøges antallet af indvandrer- og flygtningebørn, der benytter sig af dagtilbud fra 60 % til 70 %.

Socialplan 1997-2000

2

Inden der træffes en afgørelse om at anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet jf. §40 stk. 2 nr. 11 og §42 skal der udarbejdes en handleplan.

Lov om Social Service §58 A stk. 2

2

 

 

 

NY

Kommunen skal senest 3 måneder efter at barnet eller den unge har fået ophold uden for hjemmet vurdere om den i §53 eller i §59 nævnte handleplan skal revideres og skal herefter med højst 6 måneders mellemrum foretage en sådan vurdering.

Lov om Social Service §56

3

 

 

NY

Krav om anvisning af bolig senest 3 måneder efter at kommunen har overtaget ansvaret for flygtninge som Udlændingestyrelsen har visiteret til kommunen.

Integrationsloven §14

3

NY

Kontanthjælpsgraden blandt etniske minoriteter nedbringes fra 28 % til 20 % i perioden 2000-2002.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

 

 

Mindst 80 % af udlændinge omfattet af integrationsprogrammet modtager enten undervisning, aktivering eller begge dele.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

 

 

NY

Ingen kontanthjælpsmodtager over 30 år må forsørges i over 12 måneder af gangen uden at modtage et aktivt tilbud, medmindre en indsats med et arbejdsmarkedsrettet perspektiv har vist sig absolut udsigtsløs.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

NY

Andelen af kontanthjælpsmodtagere i et aktivt tilbud forøges fra de nuværende 30 % til 35 %.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

 

70 % af de arbejdsmarkedsparate ledige er ude af kontanthjælpssystemet, når de har afsluttet aktiveringsforløbet.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

 

 

60 % af deltagere i særlige aktiveringsprojekter eller forrevalidering kommer videre i ordinært arbejde, ordinær beskæftigelse, arbejdsmarkedsrettet aktivering eller revalidering.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

3

 

NY

Den gennemsnitlige varighed pr. sygedagpengesag for alle løbende sager nedbringes fra de nuværende 36 uger til 33 uger.

Sektorplan for beskæftigelsesområdet

4

NY

Psykisk syge med behov for en særlig boform tilbydes en bolig inden for 3 måneder fra visitationstidspunktet.

Sektorplan for området for psykisk syge

4

 

NY

Psykisk syge , der ønsker at få afprøvet deres arbejdsevne, tilbydes arbejde eller beskæftigelse på særlige vilkår inden for 3 måneder.

Sektorplan for området for psykisk syge

5

NY

Alle, der ønsker behandling, skal have et behandlingstilbud inden 14 dage efter henvendelse.

Sektorplan for stofafhængige

5

NY

At 25 % af dem, der udskrives fra stoffri behandling, udskrives færdigbehandlede og stoffri

Sektorplan for stofafhængige

6

 

 

NY

Hvis handicappet først konstateres efter at barnet er fyldt et år, skal visitationen til specialdagtilbud gennemføres senest tre måneder efter anmodningen herom.

Socialplanen

6

 

 

 

 

NY

Familier med børn, der får konstateret et vidtgående handicap, skal have tilbud om specialrådgivning samt orienteres om øvrige tilbud senest 14 dage efter henvendelse er modtaget. Børn med vidtgående handicap skal have tilbudt dagpasning, når de er et år gamle.

Socialplanen

6

NY

Forældres anmodning om aflastning skal imødekommes inden for 3 måneder.

Socialplanen

6

 

 

 

NY

FAU svarfrist for personlig hjælp, omsorg og pleje mm. til voksne (Serviceloven kap. 14 og 15): Personlig hjælp og pleje og hjælp til borgere under 67 år (om nødvendigt ydes hjælpen straks) 1 uge.

Lov om Social Service kapitel 14 og 15

6

 

 

NY

FAU svarfrist for hjælpemidler og forbrugsgoder (Serviceloven kap. 19): Tekniske hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning 8 uger.

Lov om Social Service kapitel 19

 

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Da der er tale om allerede vedtagne mål forudsættes det, at målene kan realiseres indenfor den eksisterende ramme.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/ Sven Bjerre

 

Til top