Mødedato: 24.01.2001, kl. 13:00

Integrerede institutioner i forsøgsbydelene (Bilag)

Integrerede institutioner i forsøgsbydelene (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. januar 2001

 

Sager til beslutning

5. Integrerede institutioner i forsøgsbydelene (Bilag)

FAU 35/2001 J.nr. 24/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:

At medarbejdere og forældre i de integrerede institutioner i forsøgsbydelene med både børnehave og fritidshjemsbørn høres om deres forvaltningsmæssige tilhørsforhold ved bydelsstyrets ophør ved udgangen af 2001.

At høringssvarene forelægges for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget, inden der træffes endelig beslutning om tilbageførslen af institutionerne til de to udvalg.

RESUME

I forbindelse med afviklingen af de 4 forsøgsbydele ved udgangen af 2001 er det nødvendigt at få afklaret, hvilken forvaltning de 19 integrerede institutioner i forsøgsbydelene med både børnehave- og fritidshjemsbørn skal tilknyttes. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et forslag, der tager udgangspunkt i, at institutionerne fordeles mellem forvaltningerne på baggrund af pladstallet og normeringen i institutioner. Forvaltningerne foreslår samtidig, at forslaget sendes til høring i de 19 integrerede institutioner, således at der kan komme en dialog med forældre og medarbejdere om den fremtidige forvaltningsmæssige tilknytning for institutionerne.

En identisk udvalgsindstilling er på dagsordenen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 17. januar 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Efter afholdelse af en vejledende folkeafstemning om indførelse af bydelsstyre i alle bydele i Københavns Kommune, besluttede Borgerrepræsentationen, at de eksisterende forsøg med bydelsstyre i Valby, Kongens Enghave, Indre Nørrebro og Indre Østerbro ophører ved udgangen af 2001.

I forbindelse med ophøret af forsøgsbydelene er der blevet lagt en overordnet gennemførelsesplan for afviklingen af de 4 forsøgsbydele. I planen indgår, at der skal udarbejdes en detaljeret oversigt over, hvilke af de 7 forvaltninger i BR-kommunen, der skal overtage ansvaret for bydelens opgaver og medarbejderne i forsøgsbydelene. I planen indgår desuden, at det skal tilstræbes, at medarbejderne i forsøgsbydelene får en afklaring på deres fremtidige forvaltningsmæssige tilhørsforhold inden udgangen af marts 2001, og at institutionspersonalet i hver enkelt institution i forsøgsbydelene skal overføres samlet til en forvaltning.

På daginstitutions- og klub-/fritidshjemsområdet er der samlet 177 institutioner i de 4 forsøgsbydele, der skal tilknyttes enten Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med udgangspunkt i de principper, der er fastlagt for bodelingen. 114 af disse institutioner varetager udelukkende pasningsbehov for børn under 6 år, og vil derfor blive tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, mens de 44 institutioner, der udelukkende varetager pasnings- og fritidstilbud for børn og unge over 6 år vil blive tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Tilbage er der 19 integrerede institutioner, hvor det ikke umiddelbart på baggrund af institutionernes organisering og pladssammensætning er muligt at afgøre, hvilken forvaltning institutionerne ved bydelsstyrets ophør naturligt bør tilhøre, idet institutionerne både har børn over og under 6 år.

På møder med Økonomiforvaltningen har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen drøftet et forslag til fordeling af de 19 integrerede institutioner i forsøgsbydelene. Udgangspunktet for forslaget er, at den nuværende fordeling af pladstallene i institutionerne bibeholdes, og at institutionernes fremtidige forvaltningsmæssige tilknytning bør afspejle fordelingen af pladserne i institutionen og omfanget af børnenes pasningsbehov. Konkret indebærer dette, at institutionerne fordeles efter, hvor mange pladser der er i de forskellige pasningskategorier (vuggestue, børnehave, fritidshjem, fritidsklub og ungdomsklub), men at der efterfølgende korrigeres for, at vuggestue- og børnehavebørn har et større pasningsbehov. Hermed kommer fordelingen af institutionerne også til at afspejle personalesammensætningen, dvs. hvor mange ansatte, der er beskæ ;ftiget med hhv. vuggestue-/børnehavebørn og fritidshjem-/klubbørn. Forslaget indebærer, at 14 af de 19 institutioner tilknyttes Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, mens de resterende 5 tilknyttes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Bilag 1 indeholder forvaltningernes forslag til de integrerede institutioners fremtidige forvaltningsmæssige tilknytning.

Ved udarbejdelsen af forslaget er forvaltningerne enige om, at det af hensyn til medarbejdernes tryghed og mulighederne for fastholdelse af medarbejderne i forsøgsbydelene, er nødvendigt at få en hurtig afklaring på spørgsmålet om de integrerede institutioners fremtidige forvaltningsmæssige tilhørsforhold. Samtidig er forvaltningerne enige om, at en fordeling af institutionerne ikke kan ske uden en åben dialog med medarbejdere og forældrene om spørgsmålet, da en sådan dialog også kan sikre, at forvaltningerne får bedre kendskab til mulige alternativer til det fremsatte forslag.

Det foreslås derfor, at der gennemføres en skriftlig høring blandt forældre og personale i de integrerede institutioner, om deres ønsker med hensyn til den fremtidige forvaltningsmæssige tilknytning, og at høringssvarene fremlægges til politisk behandling inden der træffes endelig beslutning herom.

En identisk indstilling er på dagsordenen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 17. januar 2001.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Forslaget med de integrerede institutioners fremtidige tilhørsforhold vil blive sendt til høring blandt forældre og personale i de 19 integrerede institutioner med en måneds høringsfrist.

Bilag

Bilag 1: Forvaltningernes forslag til fordeling af institutionerne.

Bilag 2: Udkast til høringsskrivelse til de integrerede institutioner i forsøgsbydelene.

Grethe Munk / Peter Rasmussen

 

Til top