Mødedato: 24.01.2001, kl. 13:00

Orientering om høring om etablering af Forældreforum (Bilag).

Orientering om høring om etablering af Forældreforum (Bilag).

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. januar 2001

 

Sager til drøftelse

15. Orientering om høring om etablering af Forældreforum (Bilag).

FAU 18/2001 J.nr. 21/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om etablering af Forældreforum til efterretning.

RESUME

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 17. maj 2000 blev forvaltningens indstilling om etablering af et Forældreforum tiltrådt. Det fremgik af indstillingen, at lokalforvaltningerne og forældrebestyrelserne i daginstitutionerne skulle høres om etableringen af et Forældreforum.

Indstillingen blev sendt til høring hos forældrebestyrelserne i daginstitutionerne, lokalforvaltningerne og paraplyorganisationerne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget 18 høringssvar. Af de 18 høringssvar kommer de 16 fra forældrebestyrelserne i daginstitutionerne, 1 fra lokalforvaltningerne og 1 fra paraplyorganisationen "Daginstitutionernes Lands-Organisation" (DLO).

De indkomne høringssvar er hovedsageligt positive overfor etablering af et Forældreforum. I de 10 tilfælde står der blandt andet i høringssvarene, at forslaget hilses velkommen, og at planen om et dialogforum mellem forvaltningen og forældrebestyrelserne i daginstitutionerne således støttes. I 3 høringssvar fremgår det, at man er negativ over for forslaget. I de 5 tilfælde står der intet om, hvorvidt det er et godt eller dårligt initiativ at etablere et Forældreforum.

Nogle af høringssvarene bærer præg af, at forældrebestyrelserne og DLO anser Forældreforummet som et forhandlingsorgan, hvor man forhandler rammerne for daginstitutionernes virke. Hensigten med et Forældreforum er at skabe en dialog med forældrebestyrelserne om indhold i daginstitutionernes arbejde indenfor kommunens fastlagte mål og rammer og ikke en forhandling om rammerne for daginstitutionernes virke.

På følgende punkter viste de indkomne høringssvar en fælles tendens:

  • Forældrebestyrelserne ønsker længere tidsfrister for indkaldelse af møder i Forældreforummet.

  • Forældrebestyrelserne ønsker mulighed for komme med supplerende dagsordensforslag til mødet i Forældreforummet.
  • Forældrebestyrelserne ønsker mulighed for, at andre end formanden for forældrebestyrelsen i daginstitutionen kan deltage i det centrale forældreforum.

På baggrund af høringssvarene er retningslinierne blevet ændret. Desuden er det blevet præciseret, at det er forældre til børn i institutionen, som er valgbare til det lokale og centrale Forældreforum. Forældreforummet etableres i begyndelsen af 2001 og evalueres efter 3 år.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har maj 2000 fremsat forslag om etablering af et Forældreforum som efterfølgende har været til høring hos forældrebestyrelserne på daginstitutionerne og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen lokalt og centralt.

Forældrebestyrelserne har i dag en indflydelse på daginstitutionernes virksomhed. Det er forældrebestyrelserne, der fastsætter principperne for daginstitutionernes virksomhed og godkender budget og regnskab for den enkelte institution inden for de af kommunen fastsatte mål og rammer.

En styrkelse af dialogen mellem forvaltningen og forældrebestyrelserne er derfor hensigtsmæssig og vil være et væsentligt supplement til den dialog forvaltningen i forvejen har med institutionslederne. Dialogen er nødvendig, fordi alle parter i dialogen hver på sin måde har indflydelse på indholdet og dermed også kvaliteten i daginstitutionerne. Dialogen indebærer, at der udveksles synspunkter, men ikke nødvendigvis at der opnås enighed. Dialogen handler om at lytte til og sætte sig ind i, hvordan andres billeder af verden ser ud. Tilsammen giver det et mere nuanceret billede af de samme spørgsmål eller problemkompleks.

Ved etablering af et Forældreforum lægges der ikke op til debat om rammerne for daginstitutionernes virke, men derimod dialog om indhold og prioriteringerne indenfor kommunens fastsatte mål og rammer.

Denne præcisering af indholdet af dialogen ligger i forlængelse af flere høringssvar. I ét høringssvar står der: "Et dialogforum signalerer desuden, at forvaltningen tager selvforvaltningen alvorligt, da repræsentanter for kommunens forældrebestyrelser kommer til orde i en central forsamling". En anden forældrebestyrelse skriver, at "opfattelsen af forældreforum er derfor nærmere en definition som erfagruppe og reelt dialogforum end et for området repræsenterende organ".

En præcisering af rammerne for dialogen i Forældreforummet vil højst sandsynlig kunne imødekomme høringssvar fra de forældrebestyrelser, som er bekymrede for, om de valgte repræsentanter i Forældreforummet kan blive en "slags gidsler". I denne sammenhæng er der forslag om, at alle forældrebestyrelserne skal deltage i Forældreforummet, eller at to repræsentanter fra hver bydel deltager i Forældreforummet. Endelig er der forslag om, at lederen og forældrebestyrelsesrepræsentanten skal deltage. Disse forslag har den ulempe, at der vil være så mange deltagere i Forældreforummet, at det vil vanskeliggøre en konstruktiv dialog.

DLO fremkommer i deres høringssvar med forslag om, at Forældreforummet udelukkende bliver for kommunens egne institutioner, hvorimod den fremtidige kommunikation mellem forvaltningen og de selvejende institutioner forslås varetaget af paraplyorganisationernes ledelse. DLOs forslag lægger op til indirekte valg og forholder sig ikke til, at ikke alle selvejende institutioner er med i en paraplyorganisation, og at forældrene kan have en interesse i også at have en mere direkte kontakt og dialog med forvaltningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget 18 høringssvar, og disse kan groft opdeles i to grupper:

  1. En gruppe på 10 høringssvar, hvor høringssvarene er positive over for etablering af et Forældreforum mellem forvaltningen og forældrebestyrelserne på daginstitutionerne. Her går bemærkningerne primært på konkrete ændringsforslag til indstillingen.
  2. En gruppe (mellem 3-8 høringssvar), hvor man enten er helt negativ eller mere neutral overfor etablering af et Forældreforum. Bemærkningerne er f.eks., at det vil være mere relevant at inddrage KFO eller paraplyorganisationerne i dialogen med forvaltningen.

I første gruppe er der nogle ændringsforslag, som viser en fælles tendens: (se bilag 3)

  • Bemærkninger om, at andre end formanden for bestyrelsen skal kunne deltage i Forældreforummet.

Fem skrev i deres høringssvar, at det ikke nødvendigvis behøver at være formanden, som deltager i Forældreforummet. Flere kom med den begrundelse, at formanden i forvejen havde mange møder som formand. Det blev foreslået, at en af bestyrelsen valgt repræsentant kunne deltage i Forældreforummet.

  • Bemærkninger om længere tidsfrister ved indkaldelse til møder i Forældreforummet.

Tre skrev i deres høringssvar, at de godt kunne tænke sig en længere tidsfrist end 14 dage for indkaldelse til møder. Én bestyrelse foreslog 3 uger - en anden bestyrelse foreslog en måned. Begrundelsen var, at der skal være mulighed for i forældrebestyrelserne at mødes og diskutere dagsorden før mødet i forældreforummet.

  • Bemærkninger om, at det skal være muligt at komme med supplerende dagsordensforslag før mødet i Forældreforummet.

Fire skrev i deres høringssvar, at de ønsker mulighed for at fremsende supplerende dagsordensforslag før næste møde. Ønsket gælder både Forældreforum på lokalt og centralt niveau.

I høringssvarene var der en del bemærkninger om, hvor mange møder lokalt eller centralt, der er nødvendige for at sikre kontinuitet og en konstruktiv dialog mellem forvaltningen og forældrebestyrelserne. Men der var ingen klar tendens udover flere møder på lokalt niveau. Af nogle høringssvar fremgik, at forældre har nok med at involvere sig i det nære miljø. Et anden høringssvar gik på, at det er vanskeligt at se, hvorledes den foreslåede mødestruktur og -frekvens (én gang årligt) kan bidrage til en hurtig og smidig formidling af information fra forvaltningen til forældrebestyrelserne og omvendt.

Indstillingen fra maj 2000 lagde op til en mødeaktivitet på centralt niveau 2-4 gange om året og ét årligt møde på lokalt niveau. I den forbindelse blev det foreslået, at der bliver holdt ligeså mange lokale møder som centrale møder, og at de lokale og centrale møder bliver holdt forskudt. Et høringssvar foreslår, at møder holdes forskudt, således at informationer fra det ene forum kan tilflyde det andet, der kan tage stilling og komme med kommentarer og feedback hurtigere end hvad tilfældet ville være, hvis de lokale repræsentanter kun mødes 1 gang årligt. For at imødekomme disse høringssvar er retningslinier for Forældreforummet nu ændret således, at der kan indkaldes til møde 2 til 4 gange årligt i det lokale forældreforum.

I indstillingen fra den 17. maj 2000 står der, at en suppleant indtræder i Forældreforummet, hvis bydelens repræsentant i Forældreforummet udtræder af Forældreforummet som følge af, at tilknytningsforholdet til institutionen ophører. For at undgå misforståelser præciseres det nu, at Forældreforummet henvender sig til forældrebestyrelsen, der har børn i institutionen.

Forældreforummet evalueres efter 3 år ved udfyldelse af et spørgeskema til repræsentanterne i forældreforummet. Formålet med undersøgelsen er at måle repræsentanternes tilfredshed med forældreforummet i både de lokale og det centrale Forældreforum. På denne baggrund kan der eventuelt tages stilling til en revidering af Forældreforummet.

Samlet set har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indarbejdet høringssvarene i retningslinierne for et Forældreforum for forældrebestyrelser på følgende måde (Det med kursiv fremhævede angiver ændringerne på baggrund af høringssvarene).

  • Bydelens daginstitutioner

Forældrebestyrelsen i den enkelte daginstitution (både selvejende og kommunal) vælger én gang årligt en repræsentant fra bestyrelsen til at deltage i det lokale forældreforum. Bestyrelsesmedlemmer som er forældre til børn i institutionen er valgbare til det lokale forældreforum.

  • Det lokale forældreforum i bydelen

Sekretariatsfunktionen for det lokale Forældreforum varetages af det lokale center, som indkalder til det første møde i november måned. Mødet indkaldes med 1 måneds varsel. Supplerende dagsordensforslag skal fremsendes til det lokale center inden én uge før mødet. Det lokale center fastsætter en forretningsorden for afvikling af de lokale møder i Forældreforummet.

Det lokale center indkalder til møde 2 til 4 gange årligt. Alle møder indkaldes med én måneds varsel, og repræsentanterne i det lokale forældreforum kan komme med supplerende dagsordensforslag indtil 14 dage før mødet.

På mødet i november vælges bydelens repræsentant til det centrale Forældreforum samt en suppleant. Suppleanten indtræder i det centrale Forældreforum, når den faste repræsentant er fraværende. En suppleant indtræder i Forældreforummet, hvis bydelens repræsentant i forældreforummet udtræder af Forældreforummet som følge af, at tilknytningsforholdet til institutionen ophører. Bydelens repræsentant i det centrale Forældreforum og suppleant vælges med simpelt flertal for en 1-årig periode. Valgperioden påbegyndes umiddelbart efter valget.

  • Det centrale forældreforum

Sekretariatsfunktionen i det centrale Forældreforum varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens Kontoret for service til børnefamilier, som indkalder til møde 2 til 4 gange årligt. Alle de centrale møder indkaldes med én måneds varsel. Supplerende dagsordensforslag kan fremsendes til Kontoret for service til børnefamilier indtil 14 dage før næste møde. Kontoret for service til børnefamilier indkalder de 11 "forældreforum" repræsentanter for BR-København samt ledelsesrepræsentanter fra lokalforvaltningen. Kontoret for service til børnefamilier fastsætter en forretningsorden for afvikling af de centrale møder i Forældreforummet.

Tidsplan for Forældreforummet i opstart år 2001:

  • Den enkelte institutions forældrebestyrelse vælger en repræsentant til det lokale Forældreforum inden den 15. marts 2001.
  • Det lokale center indkalder inden den 15. april 2001 til første møde i det lokale Forældreforum, hvor bydelens repræsentant til det centrale Forældreforum (samt suppleant) vælges.
  • Det centrale forældreforum indkaldes umiddelbart derefter, og første møde bliver afholdt inden den 1. juni 2001.

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sendte juni 2000 indstillingen til høring hos forældrebestyrelserne i daginstitutionerne, lokalforvaltningerne og paraplyorganisationerne. Bemærkninger til indstillingen skulle være Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i hænde senest den 1. oktober 2000.

BILAG

  • Brev til DLO
  • De 18 indkomne høringssvar
  • Oversigt over de 18 bemærkninger til høringssvar.

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top