Mødedato: 24.01.2001, kl. 13:00

Orientering om den nationale handleplan for hjemløse (Bilag)

Orientering om den nationale handleplan for hjemløse (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. januar 2001

 

Sager til drøftelse

12. Orientering om den nationale handleplan for hjemløse (Bilag)

FAU 39/2001 J.nr. 26/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående orientering om den nationale handleplan for hjemløseområdet til efterretning.

 

RESUME

Socialministeren har til de kommunale parter fremsendt kopi af orienteringsbrev til satspuljepartierne dateret den 21. december 2000 vedrørende den nationale handleplan for hjemløseområdet til orientering og eventuelle bemærkninger. I forhold til Socialministeriet giver brevet ikke Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anledning til bemærkninger.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skønner, at der kan imødeses et tab på op til 8 millioner kr.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder dog anledning til give supplerende oplysninger vedrørende enkelte punkter i Ministerens brev, som er af særlig betydning for Københavns kommune. Det drejer sig især om de forventede økonomiske og administrative konsekvenser af det lovforslag om primærkommunal medfinansiering af §94-området, som ventes fremsat i begyndelsen af 2001.

Til orientering og med henblik på eventuelle bemærkninger har Københavns kommune v/Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen den 2. januar 2001 modtaget vedlagte udkast til orienteringsbrev fra Socialministeren til satspuljepartierne om udmøntningen af initiativerne i den nationale handleplan for hjemløse, herunder særligt fordelingen af midler i Hjemløsepuljen.

Orienteringsskrivelsen giver ikke Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anledning tilbemærkninger i forhold til Socialministeriet.

Om Københavns kommunes rolle i relation til den nationale handleplan kan supplerende oplyses:

Forsøgsordningen med "skæve huse til skæve eksistenser" :

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forbereder ansøgning i 2001 til By- og Boligministeriet vedrørende følgende projekter, som er besluttet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget: Nattoralik, Prambåde, Alderdomshjem for narkoprostituerede.

Kommunal medfinansiering af §94-området (grundtakstmodellen):

Der forventes fremsat lovforslag om, at primærkommunerne skal medvirke til finansiering af §94-området, når den enkelte beboer har opholdt sig i en §94-boform længere end 120 dage.

Det primærkommunale finansieringsbidrag forventes fastsat på grundlag af en såkaldt grundtakst, men kan dog aldrig udgøre mere end halvdelen af den faktiske udgift pr. plads. Statsrefusionen bortfalder for den primærkommunale finansieringsdel.

Ordningen betyder således, at Københavns kommune fremover vil kunne opkræve betaling fra fremmede primærkommuner, ligesom Københavns kommune som primærkommune kan forvente opkrævning fra andre amtskommuner i tilfælde, hvor en københavner er indskrevet i en §94-boform i en fremmed amtskommune.

Men ordningen betyder også, at der for Københavns kommune – som primærkommune - skal beregnes en primærkommunal finansieringsandel, der som nævnt ikke er refusionsbelagt. Derfor forventes grundtakstfinansieringen på §94-området at medfører et nettotab for Københavns kommune.

Socialministeriet har på forhånd været opmærksom herpå, og har bedt Københavns kommune medvirke til beregning af de økonomiske konsekvenser af finansieringsomlægningen for Københavns kommune.

Nettotabet for Københavns kommune anslås til mellem 4,4 - 7,6 mill. kr., afhængig af hvorledes 120-dages reglen skal fortolkes. Set i forhold til de gældende refusionsregler svarer dette til et finansieringsgab vedrørende gennemsnitligt 70-125 pladser.

Den skitserede finansieringsomlægning vurderes samtidig at blive tung at administrere. Københavns kommune må forventes at skulle opbygge et overvågningssystem over den enkelte klients indskrivningstid, beregne den faktiske primærkommunal udgift for den enkelte klient på den enkelte institution og fratrække dette beløb i refusionsopgørelsen til staten.

Økonomiforvaltningen er orienteret herom. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen antager, at Socialministeriets og Københavns kommunes fælles konsekvensberegninger vil give anledning til fuld statslig kompensation for det ved lovændringen påførte indtægtstab.

Hjemløsepuljen

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte den 20. september 2000 Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling om ansøgning om tilskud til en række konkrete projekter. I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2001 blev der imidlertid ikke givet bevilling til den kommunale medfinansiering af disse projekter, hvorfor Københavns kommune ikke har indsendt projektforslag i forbindelse med den første ansøgningsrunde i oktober 2000.

En række frivillige organisationer har på eget initiativ indsendt ansøgninger til Socialministeriet, som ligeledes forudsætter Københavns kommunes medfinansiering. Med henvisning til manglende bevilling, men også fordi de private forslag generelt vurderedes ikke at have den fornødne kvalitet har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddelt afslag på at medvirke til finansiering af disse projekter.

Et enkelt af disse projektforslag – Sundhedshuset på Christiania – har Socialministeriet alligevel bevilget midler af hjemløsepuljen, idet Forsvarsministeriet præsterer den nødvendige 5o pct.´s medfinansiering.

BILAG:

  • Socialministeriets brev til de kommunale parter af 22. december 2000 vedrørende handleplanen for hjemløse bilagt Socialministerens orienteringsskrivelse til satspuljepartierne dateret den 21. december 2000.

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

 

Til top