Mødedato: 23.08.2000, kl. 13:00

Orientering om status pr. 1. juli 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Orientering om status pr. 1. juli 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. august 2000

 

Sager til drøftelse

13. Orientering om status pr. 1. juli 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

FAU 496/2000 J.nr. 151/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående orientering om status for omstillingsplanen for hjemløseområdet pr. 1. juli 2000 til efterretning.

 

 

RESUME

Der redegøres for den stedfundne udvikling i 2000 på de forskellige elementer i den vedtagne omstillingsplan for hjemløseområdet i Københavns Kommune. Sammenlignet med 1999 og frem til årsskiftet 1999/2000 er der ikke i løbet af 2000 planlagt større omlægninger med faste tidsfrister. Indeværende år er i stedet præget af institutionernes tilpasning og videreudvikling af de faglige aktiviteter i kølvandet på de stedfundne plads- og organisationsmæssige ændringer. Dette gælder for de tre nye botilbud på Sundholm – Herbergscentret, Bocentret og Aktivitetscentret - for det nye sygeplejetilbud til syge hjemløse samt for Frelsens Hærs beskyttede pensionat Hørhuset, som fra 2000 er blevet udvidet med en udslusningsinstitution i Wildersgade, hvor der tidligere var kontaktcenter.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på mødet den 4. februar 2000 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens redegørelse om status for de elementer af omstillingsplanen for hjemløseområdet, som var blevet gennemført i 1999, til efterretning.

I fortsættelse heraf redegøres for den stedfundne udvikling i indeværende del af 2000. For de aktiviteter, som anses for endeligt gennemført/implementeret – nedlæggelse af familieinstitutionerne, etablering af botilbud til psykisk syge, nedlæggelse af fællesfunktioner på Sundholm, nedlæggelse af Strandgården jf. orientering af 4. februar 2000 - gives ikke videre redegørelse.

Sammenlignet med 1999 og frem til årsskiftet 1999/2000 er der ikke i løbet af 2000 planlagt større omlægninger med faste tidsfrister. Indeværende år er i stedet præget af institutionernes tilpasning og videreudvikling af det faglige aktiviteter i kølvandet på de stedfundne plads- og organisationsmæssige ændringer.

 

Tilbud til syge hjemløse

Alle sygeplejeklinikker, de fleksible sygesenge i herbergerne samt sygesengene på Specialinstitutionen på Forchhammersvej var etableret den senest 1. marts 2000.

Der er udsendt pamflet til alle samarbejdspartnere med oplysninger om målgruppe, visitation og praktiske forhold, der vedlægges som bilag 1.

Lægeydelser i form af bl.a. ordinering af medicin, stuegang, opsporing af smittekilder, vejledning og instruktion af sygeplejepersonale mm. dækkes af lægerne fra Forchhammersvej. Lægerne har ugentlige fremmøder på herbergerne.

For sygplejetilbuddet som helhed arbejdes der på at udarbejde en kvalitetssikringsmodel, som sikrer en ensartet systematik for alle opgaver, diagnoser, kriterier for indskrivning mm. i de 4 plejetilbud samt ensartet registrering af serviceydelser.

Generelt oplever de involverede institutioner det nye sygeplejetilbud til syge hjemløse som en kvalitativ højnelse af herbergernes tilbud, idet man nu er i stand til umiddelbart at yde de syge hjemløse en faglig korrekt omsorg og pleje, f.eks. sårpleje, samt igangsættelse, fastholdelse og stabilisering af behandlingsforløb for f.eks. tuberkulose- og hepatitispatienter.

 

Der arbejdes videre med:

Indpasning af de forskellige institutioners sygeplejetilbud og personalets opfattelser heraf til et samlet sygeplejetilbud. Kernen i det sygeplejetilbud for hjemløse er Specialinstitutionen på Forchhammersvej, hvor man fokuserer meget på det sundhedsfaglige. Enkelte medarbejdere, der før var ansat på den "gamle" sygeafdeling på Sundholm, er fortsat bærere af den der gældende holdning, at ingen, som henvender sig, afvises. Dette uanset om vedkommende ud fra en sundhedsfaglig synsvinkel har behov for et andet tilbud , f.eks. lægelig behandling eller behov for et plejehjemslignende tilbud.

Etablering af en registrerings- og kvalitetssikringsprocedure. Dette anses for en højt prioriteret arbejdsopgave for den kommende tid.

Behovet for større flow i de særlige afklaringspladser i "Kollektivet" under Herbergscentret, Mangel på plejehjemslignende tilbud til hjemløse bl.a. alkoholdemente, medfører, at flere af disse afklaringspladser er optaget af personer, som rettelig burde have et andet botilbud. Dette forhindrer på sin side i at anvende de omhandlede pladser efter hensigten; nemlig til hjemløse, som har behov for en længerevarende afklarende sundhedsfaglig indsats i forhold til den enkeltes samlede sociale og sundhedsmæssige situation, før en handleplan med sigte på permanent boform kan effektueres.

  1. Sygeplejetilbuddet i Specialinstitutionen på Forchhammersvej
  2. Der er etableret visitationsudvalg til sygesengene på Forchhammersvej og "afklaringspladserne" i Herbergscentret Sundholm, med deltagelse af læge, socialrådgiver, den kliniske oversygeplejerske og den sygeplejefaglige leder. Udvalget har i perioden 1.1. – 31.5.2000 gennemgået 48 patienter, hvoraf 9 er blevet afvist med følgende begrundelser: psykotisk 1, Ingen sygdom 3, ikke behov for døgnovervågning 3, afklaring af videre foranstaltning 1, dement 1. En del af disse afvisninger vedrører henvendelser fra hospitaler, som ønsker at udskrive patienter. Patienter med fortsat behandlingsbehov er ved afvisning vedblevet at være indlagt på den henvendende hospitalsafdeling, hjemløse med behov for afklaring samt den demente, er henvist til afklaringsplads under Sundholms herberg. Afviste uden bolig, som ikke i forvejen er indskrevet i et § 94-botilbud er blevet henvist til et af herbergerne, mens afviste, som var indskrevet i and et § 94-botilbud, blev henvist tilbage dertil.

    I sygesengene på Forchhammersvej har der i perioden 1.3. –31.5.2000 været indlagt i alt 18 hjemløse med forskellige somatiske lidelser: 3 HIV-relaterede, 7 afrusning af alkohol, 4 afgiftning af stoffer, 1 terminalpatient, 2 brud og 1 blodprop. Den gennemsnitlige indlæggelsestid for de hjemløse har været 14 dage.

    Indtil videre har kun få - 5 patienter - benyttet sig af Specialinstitutionens ambulatorium.

  3. Sygeplejetilbuddet i herberget Mændenes Hjem
  4. De to sygeplejerskers arbejde består i to hovedopgaver: Pleje af de syge beboere i de fleksible sygesenge eller som henvender sig i herbergets klinik, samt servicering af hjemløse og udstødte fra gaden tillige med opsøgende arbejde i miljøet på Vesterbro , bl.a. ved kontakter i Maria Tjenesten og i Reden.

    Der er i Mændenes Hjem indrettet 2-6 fleksible sygesenge samt en sygeplejeklinik, hvor beboerne kan henvende sig. Sygeplejeklinikken benyttes desuden i forhold til patienter fra Maria Kirkeplads. Sygeplejetilbuddet giver desuden de udefra kommende brugere mulighed for at få et bad, rent tøj samt mad fra Mændenes Hjems kantine.

    P.t. er 5 personer indskrevet i de fleksible herbergspladser. Der er tale om alkohol- eller stofmisbrugere som samtidig har et somatisk plejebehov samt behov for særlig omsorg som følge af bl.a. efterbehandling efter amputation, tuberkulose, blødende mavesår, kramper og epileptiske anfald. Endvidere er indlagt en svært psykisk syg mand, for hvem man i samarbejde med Distriktspsykiatrisk Center forestår administration af medicin mm.

    Yderligere 20-30 beboere har daglig kontakt til sygeplejerskerne f.eks. til medicinadministration, sårskift eller lignende. Antallet af udefra kommende brugere af sygeplejetjenesten har været voksende siden opstarten, i takt med at tilbuddet bliver kendt i miljøet på Vesterbro.

    Sygeplejerskernes tilstedeværelse opleves af medarbejderne som et generelt kvalitativt løft for arbejdet i Mændenes Hjem, bl.a. ved omsorgsmæssig indsats og fordi man på faglig korrekt basis har kunnet håndtere en række helbredstruende situationer samt argumentere for syge beboeres indlæggelse på hospitalsafdelinger.

     

     

     

  5. Sygeplejetilbudet i Kirkens Korshærs Herberg I Hillerødgade
  6. Den ansatte sygeplejerskes arbejde består i at yde pleje til syge beboere i de fleksible herbergspladser/sygesenge samt til de beboere, som henvender sig i herbergets klinik, som har fast daglig åbningstid. Sygeplejeklinikkens tilbud er åbent for beboere i hele huset, dvs. såvel herbergsdelen, botilbuddet for psykisk syge stofmisbrugere og de fremtidige bofællesskaber

    Der er i herberget indrettet 2-6 fleksible sygesenge samt en sygeplejeklinik.

    Siden sygeplejetilbudets start har alle 6 fleksible pladser været anvendt som sygesenge.

    Der desuden etableret en samarbejdsordning med voksenteamet i Lokalcenter Bispebjerg, hvor herbergets sygeplejerske har overtaget lokalcentrets hidtidige opgaver i forhold til beboerne i huset i Hillerødgade, mod at hjemmeplejen afløser herbergssygeplersken i forbindelse med ferie, firdage og evt. sygedom. Der er desuden indgået aftale om fælles indkøb af sygeplejeartikler m.m. Der arbejdes ligeledes på at etablere samarbejdsordninger med det lokale Rådgivningscenter for stofmisbrugere.

     

  7. Sygeplejetilbudet i Herbergscentret på Sundholm

For Herbergscentret har opstarten været anderledes end i de 2 andre herberger. Her var udgangspunktet, at man havde haft den gamle sygeafdeling som varetog velkendte opgaver i forhold til Sundholms beboere samt til hjemløse som blev henvist udefra eller selv henvendte sig. En del af sygeafdelingens personale, hvor disse standarder og arbejdsgange var rutine, overgik til ansættelse i herberget. For Herbergscentret er opgaven derfor fysisk, personalemæssigt og sundhedsfagligt at integrere det nye sygeplejetilbud i herberget. En særlig opgave er i nødvendigt omfang at indarbejde nye opfattelser og rutiner, herunder i særdeleshed at betragte herbergets sygeplejetilbud som en del af et samlet tilbud til syge hjemløse, hvor lægebetjening og den kliniske oversygeplejerskefunktion udgår fra Specialinstitutionen på Forchhammersvej, som tillige råder over 3 stationære sygepladser tiltænkt syge hjemløse med særligt tun gt plejebehov. Meget er allerede nået, men der er dog fortsat behov for at videreudvikle tilbuddet.

I foråret er istandsat lokaler til "Kollektivet", og efter sommerferien påbegyndes istandsættelse af sygeplejeklinik, herbergsboliger samt personale- og mødelokaler.

Herbergscentret sygeplejetillbud består af 2-6 fleksible sygesenge/herbergspladser, af "Kollektivet", med 8 pladser til syge hjemløse med behov for en længerevarende afklaring og sundhedsfaglig indsats samt sygeplejeklinik i dagtimerne.

Herbergssygeplejerskerne laver desuden opsøgende arbejde i forhold til syge beboere i Herbergscenter, Bocenter og Aktivitetscenter, herunder i Natcaféen, ligesom man i en periode opretholder kontakt og pleje til beboere, som er udsluset fra Herbergscentret , bl.a. for at sikre kontinuitet i en given behandling.

De fleksible herbergspladser anvendes til somatisk og psykisk syge beboere, hvis sygdom ikke er så svær eller akut, at den kræver hospitalsindlæggelse. Siden 1. januar 2000 har gennemsnitligt 5 herbergspladser været anvendt til sygepladser. P.t. er indskrevet 3 psykotiske beboere med misbrug samt 2 beboere med somatisk lidelser.

"Kollektivet" med 8 afklaringspladser, har været fuldt belagt siden 1. januar 2000. 7 af beboerne blev overflyttet fra det tidligere demensafsnit, mens der foregår demensudredning vedrørende 1 nyindskrevet. Det opleves som et problem for det samlede sygeplejetilbud, at der ikke er udskrivning fra disse pladser til relevante plejehjemslignende tilbud.

Sygeplejeklinikken har åbent på hverdage i dagtimerne og i øvrigt efter behov. Herbergssygeplejerskerne har dagligt besøg af ca. 35 brugere i klinikken.

Bocentret Sundholm

Omstilling fra traditionelle forsorgshjemspladser til bofællesskabspladser gennemføres etapevis i perioden 1999-2003. Fra 2003 omdannes pladserne til § 91-botilbud med lavere personalenormering. I forbindelse med denne omstilling er forudsat mindre pladsjustering (netto 7 pladser) i 2000. Bocentret rummer p.t. i alt 92 pladser, fordelt med 60 interne og 32 eksterne pladser, i satellitter /selvstændige lejemål ude i byen, og skal ikke reducere pladsantallet yderligere i 2000.

Set i forhold til udviklingen af profilen af Bocentrets tilbud og udviklingen i af indholdet af de enkelte ydelser pågår fortsat en omstillingsproces i Bocentret.

Herbergscentret Sundholm

Se beskrivelse under sygeplejetilbud.

Aktivitetscentret Sundholm

Aktivitetscentret omfatter natcafé, den sociale beskæftigelse samt det opsøgende gadeplansarbejde Basen. Også i Aktivitetscentret arbejdes der fortsat med at udvikle centrets forskellige tilbud og samspillet i mellem disse.

Natcaféen er et nyt element såvel i forhold til det tidligere Forsorgscenter Sundholm og som til Københavns Kommunes hjemløsetilbud i det hele taget. Natcaféen har fra starten i december 1999 haft 30 - 40 besøgende pr. nat, hvor af lang størstedelene (85 – 90 pct.) er mænd. 60-65 pct. af de besøgende er i alderen 30 – 49 år, mens yngre personer i alderen 18-29 år udgør 20-25 pct. Omkring 20 procent af gæsterne er af fremmed etnisk herkomst. Personalet i Natcaféen er meget opmærksomme på personer, som har brug for en ekstraordinær indsats, og foretager i dagtimerne opfølgning på disse, ved henvendelse til lokalcentre, herberger, sygeplejetilbud mm. efter behov.

Basen samarbejder tæt med Natcaféen, bl.a. ved at henvise/ledsage hjemløse fra gaderne til natcaféen eller ved at trække på Natcaféens personale i tilfælde med akut behov for støtte.

Kontaktcentret Wildersgade og det beskyttede pensionat Hørhuset

Kontaktcentret er pr.31. januar 1999 ophørt som selvstændig institution. Personalet og lokalerne i Wildersgade fungerer pr. 1. januar 2000 som udslusningsafdeling i forhold til Hørhuset. I forbindelse hermed er der sket en omlægning arbejdsopgaver og aktiviteter. Bl.a. er påbegyndt et aktiveringsprojekt, hvor man samtidig med botræning og anden udslusningsstøtte.

Udslusningsstøtte

Der er i 2000 afsat yderligere 2 mill. kr. til styrkelse af udslusningsarbejdet. Halvdelen af midlerne er anvendt til en styrkelse af det Det boligsociale Beredskab mm., som herved er blevet opnormeret med yderligere 3 fuldtidsstillinger. 2 af disse stillinger er allerede besat, og den sidste boligrådgiver tiltræder i august. I efteråret påregnes desuden ansat en medarbejder med særligt ansvar for projekter under "Skæve boliger til skæve eksistenser". De resterende midler anvendes til udviklingsprojekter i udvalgte § 94-botilbud.

Uddannelse

I forbindelse med uddannelsesplan er der udarbejdet vedlagte overordnede målbeskrivelse for tilbud indenfor hjemløseområdet, jfr. bilag 2. Med udgangspunkt i denne er der indhentet tilbud fra forskellige firmaer, og 7. og 2. kontor forhandler nu tilbud med et konkret firma. Der planlægges undervisning i teamtræning og lederudvikling samt udvikling af faglige kompetencer.

Desuden har været afholdt tre kurser på de nye institutioner på Sundholm med henblik på udvikling af intern samarbejde og målsætning.

Evaluering

Konsulentfirmaet Lisberg har gennemført fokusevaluering af følgende omstillingsaktiviteter: Ændring af familiebehandlingstilbudene, Botilbud til psykisk syge, Det Boligsociale Beredskab, Bocentret på Sundholm og Baltic. Ved fokusevaluering lægges der vægt på en vurdering af sammenhæng mellem målgrupper og reelle brugergrupper, mellem målsætninger, målgrupper, brugergruppe og brugernes situation, effekter af indsatsen mm.

Fokusevalueringsrapporter samt 1. statusrapport for hele hjemløseområdet og tilgrænsende opgaveområder forventes færdiggjort med udgangen af august 2000. Der vil blive fremlagt særskilt redegørelse for disse rapporter og deres resultater.

Øvrige aktiviteter

I den vedtagne omstillingsplan indgår, at der er afsat en bufferpulje til imødegåelse af uforudsete udgifter og til sikring af kvaliteten i tilbuddet for den enkelte. Bufferpuljen udgør i 2000 2,1 mill. kr.

Bufferpuljen finansierer således en række mindre, uventede udgifter, eksempelvis udgifter til indretning af sygeplejeklinikkerne, eller til ikke forudsete vikarudgifter til plejepersonale i Herbergscentret på Sundholm i perioden frem til at "Kollektivets" afklaringspladser fysisk kan flyttes til samme bygning som det øvrige Herbergscenter, således at man kan drage fordel af nattevagterne i dette hus.

Foranlediget af de særlige problemer som i vinteren opstod omkring grønlændere på Kultorvet, som ikke ønskede at benytte de traditionelle herberger eller af Natcaféen har Københavns kommune indgået et samarbejde med Kofoeds Skole om et særligt aktivitetshus til denne gruppe. Københavns kommune bidrag består i at stille lokaler den tidligere administrationsbygning på Sundholm til rådighed herfor. Udgifterne til indretning af aktivitetshuset på 0,5 mill. kr. er blevet dækket af bufferpuljen.

 

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1: "Tilbud til syge hjemløse i Københavns kommune" . Informationspjece til syge hjemløse og samarbejdspartnere.
  • Bilag 2: Overordnet målbeskrivelse for hjemløsetilbud.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

Til top