Mødedato: 21.08.2002, kl. 15:30

Økologiprojekt på døgninstitutionsområdet i forbindelse med Dogme 2000 (Bilag)

Økologiprojekt på døgninstitutionsområdet i forbindelse med Dogme 2000 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. august 2002

 

Sager til beslutning

7. Økologiprojekt på døgninstitutionsområdet i forbindelse med Dogme 2000 (Bilag)

FAU 345/2002 J.nr. 345/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udmønter 1,28 mill. kr. til i samarbejde med Miljøkontrollen, konsulentfirmaet Aggers Selskab og Økologisk Oplysningsforbund at igangsætte pilotprojekt på op til 15 døgninstitutioner om omstilling til økologisk madlavning som følge af Københavns Kommunes indtrædelse i Dogme 2000.

RESUME

Som følge af Københavns Kommunes indtræden i Dogme 2000 projektet iværksættes en økologisk omlægning på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens døgninstitutioner.

Kravet i Dogme 2000 er bl.a. at mindst 75% af de fødevarer, der anvendes i kommunens køkkener og kantiner skal være økologiske.

I september 2002 iværksættes i samarbejde mellem Dogme 2000 projektet og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen et pilotprojekt omfattende 15 døgninstitutioner.

Målet er dels at sikre økologisk omlægning på de involverede institutioner, dels at skabe erfaringer med økologi på kommunens forskellige former for døgninstitutioner som afsæt for den videre omlægningsproces på kommunens øvrige døgninstitutioner.

Parallelt med økologiprojektet iværksættes et beskæftigelsesprojekt i samarbejde med Arbejdsformidlingen, der dels sigter mod at skaffe et antal ledige i arbejde, dels sigter mod at understøtte den økologiske omlægning på institutionerne, ved at de ledige – efter en opkvalificering - kommer i jobtræning på institutionerne.

Der er afsat 1,28 mill. kr. til projektet.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune besluttede den 13. juni 2001 at indtræde i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" og har derved bl.a. forpligtet sig til, at min. 75% af de fødevarer, der anvendes i kommunale køkkener og kantiner over en ikke nærmere bestemt årrække skal være økologiske.

Borgerrepræsentationen har bevilliget 8 mill. kr. til det fælles Dogme Økologiprojekt i perioden frem til udgangen af 2004. Af disse er 1,28 mill. kr. afsat til et pilotprojekt på døgninstitutionsområdet, d.v.s. døgninstitutioner for børn og unge med særlige behov, handicappede, misbrugere og psykisk syge. I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderes der at være 60 – 70 institutioner, der potentielt kan indgå i projektet.

Pilotprojektet har plads til 15 døgninstitutioner og sigter – foruden den konkrete omlægning i de involverede køkkener – på erfaringsopsamling. De indsamlede erfaringer kan danne baggrund for omlægningsinitiativer overfor de resterende døgninstitutioner.

Opgørelser af økologiprocenten på døgninstitutionerne viser, at døgninstitutionerne kun i ringe grad er forbrugere af økologiske fødevarer.

1. Projektets organisation

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i fællesskab med Dogme Økologiprojektet initiativtager til projektet. Samarbejdsrelation og ansvarsfordeling er nedfældet i vedlagte samarbejdsaftale.

Der skal etableres en fælles projektgruppe for døgninstitutionsprojektet. Projektgruppen består af repræsentanter fra køkkenerne, pædagogisk personale, institutionsledere, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Miljøkontrollen. Gruppen er ansvarlig for at følge projektet og løse problemer, der opstår undervejs.

I den enkelte institution samles en arbejdsgruppe omkring køkkenet. Arbejdsgruppen kan bestå af køkkenledelsen/ den pædagogiske madansvarlige, en pædagog, en ledelsesrepræsentant og eventuelt en beboerrepræsentant.

Undervejs i projektet vil der ske en fælles, elektronisk baseret nyhedsformidling mellem alle i og omkring projektet.

Døgninstitutionsprojektet starter den 5. september 2002 og afsluttes marts 2004. Der foretages en midtvejsstatus juli 2003 og en endelig evaluering af projektet i april/ maj 2004.

Med udgangspunkt i dette pilotprojekt iværksættes en erfaringsspredning og forslag til initiativer for resten af døgninstitutionsområdet.

2. Den økologiske omlægning

Omlægningen skal sikres gennem en grundig kortlægning af de enkelte institutioner som baggrund for tilrettelæggelsen af kurser til institutionernes ansatte i ernæring, økonomi, økologi og pædagogiske perspektiver. Uddannelsesdelen suppleres af konkret rådgivning og vejledning på de enkelte institutioner om indkøb, opbevaring m.v.

Konsulentfirmaet Aggers Selskab v/ Anne Birgitte Agger fungerer som konsulenter overfor de enkelte institutioner. Aggers Selskab og projektgruppen udarbejder i samarbejde med Økologisk Oplysnings Forbund, der har stor erfaring med økologiske omlægninger, de endelige kursusforløb. Foruden konsulentbistanden tilbyder Miljøkontrollen løbende bistand til projektet og de enkelte institutioner.

3. Projektdeltagerne

Døgninstitutionerne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er organiseret forskelligt, både i forhold til størrelse, madtilbud til brugerne og graden af professionel køkkenfaglighed. For at sikre en bred erfaringsopsamling er pilotprojektet åbent overfor disse forskelligheder, og de endelige kursusforløb tilrettelægges følgelig i takt med kortlægningen af de deltagende institutioners forhold.

Tilbudet om at deltage i døgninstitutionsprojektet gives til alle institutioner. Det tilstræbes, at døgninstitutionsprojektet kommer til at omfatte en væsentlig del af fødevareindkøbet på området, skaber erfaringer indenfor forskellige institutionstyper, samt at institutionerne er beliggende i hovedstadsregionen.

4. Mål og succeskriterier

Forudsætningerne for at gennemføre døgninstitutionsprojektet er:

  • at mindst 15 institutioner tilmelder sig projektet.
  • at der er relevant afløsning i den periode, hvor det faste personale er på uddannelse.

Målene for døgninstitutionsprojektet er:

    • at døgninstitutionernes køkkenpersonale eller pædagogisk personale, der har ansvar for madindkøb og madlavning, modtager en økologisk efteruddannelse i 2003.
    • at dele af døgninstitutionerne er omlagt til økologisk drift inden februar 2004.
    • at fastsætte mål, indsatsområder og budgetoverslag for resten af døgninstitutionsområdet inden udgangen af 2003.

Succeskriterier:

    • at 15 døgninstitutioner tilbyder ernæringsrigtig kost, som indeholder minimum 75% økologiske fødevarer pr. 1. februar 2004.
    • at mål, indsatsområder og budgetoverslag for resten af døgninstitutionsområdet er fremlagt til politisk godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden udgangen af 2003.

5. Beskæftigelsesprojektet

Parallelt med omlægningen til økologisk madlavning iværksættes i samarbejde med Arbejdsformidlingen et 1-årigt jobtræningsforløb for 15 ledige. Ordningen sigter dels mod at kvalificere de ledige og dermed bringe dem i arbejde dels mod at give institutionerne adgang til ekstra arbejdskraft under omlægningen – herunder skabe kvalificeret afløsning for det faste personale under kursusforløb.

For at gøre det synligt for institutionerne, at der er en gruppe kvalificerede køkkenmedarbejdere, når beskæftigelsesprojekterne er afsluttede, vil Dogme økologiprojektet gøre følgende:

  • Udarbejdet præsentationsfolder over de ledige og deres kvalifikationer, som sendes til alle institutionerne i kommunen. Dette initiativ tages i god tid inden beskæftigelsesprojektet er afsluttet, for så tidligt, som muligt at henlede institutionernes opmærksomhed på de kommende nye køkkenmedarbejdere.
  • Nyhedsformidling (f.eks. nyhedsbreve), hvori de ledige løbende præsenteres. Nyhedsbrevene udsendes til en bred kreds af institutioner, for løbende at gøre opmærksom på projektet.

Københavns Kommune, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i tilknytning til dette initiativ forsøge at tilbyde de nye køkkenmedarbejdere ½ års ordinær ansættelse.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i den forbindelse oprette en særlig jobbank, hvor de ledige fra døgninstitutionsprojektet kommer til at indgå. Indledningsvis vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udmelde et ansættelsesstop for samtlige dag- og døgninstitutioner.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i forbindelse med beskæftigelsesprojektet gøre en særlig indsats for at tilbyde de 15 personer, der har gennemgået jobtræningsforløbet et arbejde af mindst ½ års varighed. Forvaltningen vil derfor indgå i en dialog med de enkelte institutioner, for at understøtte muligheden for ansættelse.

De ledige vil endvidere fortsat stå i den særlige jobbank i 8 uger efter afslutningen af jobtræningsperioden.

Såfremt de ledige ikke indenfor denne periode er tilbudt et job, vil de overgå til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens almindelige jobbank. Herefter vil de ledige få tilsendt informationer om eventuelle opslåede stillinger indenfor køkkenområdet.

Erfaringer fra Indre Nørrebro, Tåstrup, Roskilde og Albertslund viser, at ca. 75-80 % af de ledige kom i arbejde i forbindelse med lignende projekter.

MILJØVURDERING

Omlægningen til økologiske fødevarer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens døgninstitutioner vil have positiv betydning for brugernes forståelse for miljø og økologi.

En større bevidsthed omkring sammenhænge mellem ernæring, krop, natur og samfund kan desuden bruges offensivt af institutionerne i deres pædagogiske praksis.

ØKONOMI

Der er afsat følgende økonomiske rammer for gennemførelse af døgninstitutionsprojektet.

Oml.rådgivn.

Uddannelse

Jobtræningsforløb

Information/møder

Sum

450.000 kr.

560.000 kr.

220.000 kr.

50.000 kr.

1.280.000 kr.

1. Omlægningsrådgivning

Der er afsat 900 timer á 500 kr. til rådgivning. Rådgivningen består overordnet af en kortlægning af institutionernes eksisterende madtilbud og vejledning omkring omlægningen, herunder omkring køkkenindretning, indkøbsmuligheder, hjælp til at gennemskue økonomien, opbygning af nye produktionsgange m.v.

2. Uddannelse

Der er afsat 16 ugers kursus á 2.300 kr. pr. deltager til uddannelse i økologisk drift. Omfanget og indholdet i uddannelsesforløbet vil afhænge af den enkeltes baggrund og forudsætninger. Desuden er der afsat 8.000 kr. til et lederseminar, som skal bidrage til at forankre den økologiske omlægning på institutionerne.

3. Jobtræningsforløb

For at sikre en kvalificeret og relevant afløsning til de involverede institutioner har Miljøkontrollen indgået aftale med Arbejdsformidlingen om at medfinanciere de lediges kompetenceudvikling. Derfor er der afsat 220.000 kr. til, at de ledige, som har gennemført beskæftigelsesprojektet, kan få en økologisk efteruddannelse af 6 ½ uges varighed.

De lediges øvrige køkkenfaglige uddannelse finansieres via Arbejdsformidlingen.

4. Information og møder

Der er afsat 50.000 kr. til diverse mødeaktiviteter og information, herunder løbende information om projektet til samtlige døgninstitutioner, temamøder, inspirationsture for projektdeltagerne, afholdelse af premieredage m.v.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Samarbejdsaftale mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Miljøkontrollen om gennemførelse af døgninstitutionsprojektet under Dogme økologiprojektet.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top