Mødedato: 20.09.2000, kl. 13:45

Ansøgning om tilskud fra Socialministeriets pulje til gennemførelse af den nationale hjemløseplans initiativer (Hjemløsepuljen) (Bilag)

Ansøgning om tilskud fra Socialministeriets pulje til gennemførelse af den nationale hjemløseplans initiativer (Hjemløsepuljen) (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

Sager til beslutning

4. Ansøgning om tilskud fra Socialministeriets pulje til gennemførelse af den nationale hjemløseplans initiativer (Hjemløsepuljen) (Bilag)

FAU 557/2000 J.nr. 169/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender ansøgning om tilskud fra Socialministeriets hjemløsepulje til gennemførelse af nedenstående projekter i årene 2001-2003 med 50 pct.´s kommunal medfinansiering:

  • Natcafé i Nordvest-kvarteret. Årligt driftsbudget 4,0 mill. kr.
  • Vinterhotel for hjemløse. Årligt driftsbudget 2,5 mill. kr.
  • Støtteperson til husprammeprojekt for hjemløse .Årligt driftsbudget 0,3 mill. kr.
  • Støtteperson til Projekt Illu – skæve boliger til hjemløse grønlændere. Årligt driftsbudget 0,3 mill. kr.
  • Støtteperson til bofællesskab for hjemløse, "ældre" narkoprostituerede. Årligt driftsbudget 0,3 mill. kr.
  • Plejekollektiv til hjemløse stofmisbrugere m.fl. Årligt driftsbudget 6,4 mill. kr.
  • Personligt Støtte Team (PST-TEAM) til hjemløse. Årligt driftsbudget 2,3 mill. kr.

samt

at ansøgning om tilskud fra Socialministeriets hjemløsepulje sker under forudsætning af, at der er truffet principbeslutning om, at den kommunale medfinansiering i projektperioden og fra 2004 finansiering af projekternes forankring tilføres Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets samlede budgetramme for 2001 og årene fremefter.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om at godkende, at Københavns kommune ansøger om tilskud fra Socialministeriets hjemløsepulje til iværksættelse af 6 projekter.

De foreslåede projekter er udarbejdet med udgangspunkt i et pålæg fra Borgerrepræsentationen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om udarbejde forslag til ansøgninger om maksimal andel af de afsatte midler i Socialministeriets Hjemløsepulje, samt de foreløbige vurderinger og anbefalinger, som konsulentfirmaet Lisberg Management vil fremkomme med i sin første rapport om evaluering af omstillingsplanen på hjemløseområdet i Københavns kommune. Denne rapport vil snarest blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget .

De samlede økonomiske konsekvenser af de foreslåede projekter vil under hensyntagen til statstilskud samt almindelig statsrefusion på §94-området i årerne 2001 –2003 udgøre hhv. 4,2 mill. kr. , 3,8 mill. kr. og 3,8 mill. kr. netto. De lidt højere udgifter i 2001 beror på , at der i dette projektår indregnes visse etableringsudgifter. Fra 2004, hvor statstilskuddet bortfalder, anslås nettoudgiften at beløbe sig til 7,6 mill. kr. årligt.

 

 

Udgifter i alt, mill. kr.

2001

2002

2003

2004

Perso-nale

Driftsudgifter

15,.5

15,3

15,3

15,2

37

Etableringsudgift

1,8

0

0

0

Tilskud fra hjemløsepuljen

9,0

7,7

7,7

0

Statsrefusion

4,2

3,8

3,8

7,6

Nettoudgift

4,2

3,8

3,8

7,6

37

 

Gennemførelse af de omtalte projekter forudsætter således Borgerrepræsentationens vedtagelse af en udvidelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samlede budgetramme for 2001-2003 svarende til ca. 50 pct. af de anslåede udgifter, og fra 2004 fuld kommunal finansiering af udgifterne.

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriets hjemløsepulje

Til gennemførelse af den nationale handleplan for hjemløse, som er aftalt mellem regeringen og de kommunale parter, er i perioden 2000-2003 på finansloven afsat i alt 200 mill. kr. til en hjemløsepulje med statslig medfinansiering (50 pct.) af (amt)kommunale initiativer.

Der kan søges om tilskud til følgende projekter:

  • Bostøtte efter servicelovens §§ 71 og 73 til beboere, som er parate til at flytte i ud til vedvarende boliger eller bofællesskaber efter By- og Boligministeriets lovgivning, men hvor det er nødvendigt at få botilbudet koblet sammen med social støtte.
  • Fleksible døgnakuttilbud i form af overnatningspladser, natvarmestuer o.l. i forbindelse med eksisterende døgntilbud
  • Tilbud til syge hjemløse med behov for pleje og omsorg
  • Alternative "plejehjem," til brugere af §94-borformer med omfattende pleje- og omsorgsbehov

 

  • Initiativer i forhold til unge hjemløse
  • Initiativer i forhold til boligløse narkoprostituerede

Der kan gives støtte med op til 50 pct. af de generelle driftsudgifter. Der kan kun i mindre omfang ydes støtte til etablering, ombygning samt renovering af lokaler, når det er en klar forudsætning for projektets virke.

Borgerrepræsentationens pålæg til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

På Borgerrepræsentationens møde den 27. januar 2000 (BR 24/2000) besluttede Borgerrepræsentationen at pålægge Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at opfordre H:S til at udarbejde forslag til ansøgninger om maksimal andel af de afsatte midler i Satspuljen (Hjemløsepuljen) med henblik på at styrke insatsen for de allersvageste hjemløse.

Lisberg Managements foreløbige vurderinger og anbefalinger

I årene 2000-2003 gennemføres løbende evaluering af gennemførelsen af Københavns kommunes omstillingsplan for hjemløseområdet. Evalueringen finansieres af Socialministeriet og gennemføres af konsulentfirmaet Lisberg Management.

Lisberg har i samarbejde med en styregruppe og en projektgruppe sammensat af relevante medarbejdere i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bl.a. udarbejdet en statusbeskrivelse af Københavns kommunes indsats i forhold til hjemløseområdet, samt gennemført fokusevalueringer på afgrænsede områder af omstillingsplanen, som allerede er implementeret: Statusrapport og fokusevalueringsrapporter vil snarest blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Da der imidlertid alene er tale om redaktionelle tilpasninger, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved udarbejdelse af projektansøgninger til Socialministeriets Hjemløsepulje taget udgangspunkt i konsulentfirmaets vurderinger og anbefalinger.

Vedrørende antal pladser:

Sammenfattende er det Lisbergs vurdering, at den planlagte pladsmæsige dimensionering af hjemløseområdet er passende. Men det er under forudsætning af, at tilgangen til almene boliger til den boligsociale anvisning modsvarer efterspørgslen, og at der sikres et tilstrækkeligt antal pladser til brugere med dobbeltdiagnose.

Vedrørende den forebyggende indsats, udslusnings- og fastholdelsesindsatsen:

Det er konsulentfirmaets vurdering, at det er meget vigtigt, at der relativt hurtigt viser sig resultater af den generelle sociale indsats overfor hjemløse og hjemløsetruede.

Lokalforvaltningen og bydelene ses som et væsentligt led i denne indsats, men karakteriseres ved, at der i forbindelse med teamdannelsen endnu er en række spørgsmål, som ikke er fuldt ud løst, og som bevirker lokalcentrene ikke helt er i stand til at udfylde denne rolle. F.eks. har ca. halvdelen af beboerne på §94-boformerne ikke fået udarbejdet social handleplan. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil allerede i efteråret 2000 tage fat på at løse dette problem.

Lisberg fremhæver, at Københavns kommunes politik i forhold til de hjemløse tager udgangspunkt i, at der skal sættes ind overfor de sociale og funktionsmæssige problemer, som resulterer i hjemløshed. I den forbindelse påpeger Lisberg vigtigheden af at intensivere indsatsen over for bl.a. behandlingskrævende, hjemløse misbrugere samt at øge antallet af hjemløse/ hjemløsetruede, som er i aktivering.

Projektforslag

På baggrund af Borgerrepræsentationens pålæg samt konsulentfirmaet Lisberg Managements foreløbige vurderinger i forbindelse med evalueringen af Københavns kommunes omstillingsplan for hjemløse har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet ansøgning om tilskud til en række projektforslag. Nedenfor er kort redegjort for de enkelte projektforslag. Projektansøgning for de enkelte forslag vedlægges som bilag.

Imødegåelse af pladsreduktioner.

Med det formål yderligere at nuancere indholdet i Københavns Kommunes tilbud til hjemløse, og dermed at sikre en mere præcis indsats i forhold til den enkelte hjemløse, ansøges om tilskud til etablering og drift af 2 akut-døgntilbud, i tilknytning til eksisterende §94-botilbud, nemlig:

  • Natcafé i Nordvestkvarteret. Formålet med natcaféen er at give samfundets svageste og mest udsatte en mulighed for menneskelig kontakt , socialt samvær og nødovernatning. Natcaféens målgruppe er hjemløse, som ikke umiddelbart er motiveret for et herbergsophold samt mennesker, som i perioder ikke vil eller kan opholde sig i egen bolig. Endelig kan natcaféen også være et tilbud om et sted at være for hjemløse i perioder, hvor der er stor efterspørgsel efter pladser (nødovernatning). Natcaféen planlægges at kunne rumme 30-40 personer. Organisatorisk planlægges natcaféen etableret som en satellit i forhold til et af de eksisterende herberger.
  • Vinterhotel til hjemløse. Formålet med vinterhotellet er at tilbyde hjemløse mulighed for akut, kortvarigt ophold i de kolde vintermåneder, således at ingen hjemløse afvises af pladshensyn. Ved at indrette et vinterhotel, som kun har åbent i perioden 15. Oktober-15. April tilstræbes både at opnå en øget grad af fleksibilitet i akutpladserne til hjemløse i København og samtidig opnå en effektiv udnyttelse af de økonomiske ressourcer. Målgruppen er de hjemløse, der almindeligvis ikke benytter de traditionelle herberger, men som alligevel henvender sig i kolde perioder, dvs. de såkaldte "dobbeltudstødte", som ikke ønsker eller evner at tilpasse sig de traditionelle tilbud samt den meget synlige gruppe omkring S-stationer mm, hvoraf nogle vurderes at påtage sig en identitet som hjemløs uden måske at have sv&ae lig;rere sociale problemer. "Vinterhotellet" kan etableres ved at leje sig ind i et eksisterende vandrehjem/ youth-hostel eller i selvstændig ejendom, som i sommerhalvåret udlejes til private til andet formål. Organisatorisk etableres vinterhotellet som satellit til et af de eksisterende herberger.

Forebyggelse af hjemløshed, udslusning og fastholdelse i eget hjem

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i foråret 2000 og vil igen i efteråret 2000 i samarbejde med almennyttige boligselskaber ansøge om tilskud fra By- og Boligministeriets pulje til etablering af forskellige typer af "skæve boliger" til skæve eksistenser. Det bevilgede tilskud vedrører alene de bygningsmæssige rammer.

I Socialministeriets "Vejledning om økonomisk støtte til gennemførelse af hjemløseplanens initiativer med medfinansiering" er anført, at etablering af boliger til hjemløse, der kan klare sig i egen bolig med eller uden social støtte, sker indenfor rammerne af By- og Boligministeriets lovgivning. I forbindelse hermed anser Socialministeriet det for nødvendigt at sikre, at der kan tilvejebringes social støtte efter servicelovens §§71 og 73 til beboere, der efter §94-boformernes vurdering er parate til at flytte ud til vedvarende boliger eller bofællesskaber efter By- og Boligministeriets lovgivning, men hvor det er nødvendigt at få koblet botilbuddet sammen med social støtte.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at en sådan støtte kan være et vigtigt middel til at fastholde personer, der er udsluset fra §94-boform til egen bolig.

I samarbejde mellem Københavns Kommune og nogle almennyttige boligselskaber planlægges gennemført en række "skæve-boliger-projekter" med tilskud fra By- og Boligministeriet. For nedenstående 3 boprojekter vurderes målgruppen at have behov for særlig social støtte i henhold til Servicelovens §73.

  • "Huspramme til hjemløse", der som målgruppe har personer, der på den ene side har så store problemer, at de ikke kan fungere i egen lejlighed, men som på den anden side er for velfungerende til at benytte de traditionelle hjemløseinstitutioner, og som derfor lever på gaden . Projektet ventes indsendt til By- og Boligministeriet med ansøgning om tilskud i april 2001.

samt

  • "Illu" - en selvbygger skurby med 10 boliger, der som målgruppe har hjemløse grønlændere med sociale og psykiske problemer, heraf flere med alkoholproblemer. Der er til opførelse af boligerne bevilget tilskud fra By- og Boligministeriets pulje til "skæve" boliger, og boligerne forventes klar til indflytning medio 2001.

Til hvert af disse projekter søges om tilskud til ansættelse af en fuldtidsansat projektleder som samtidig kan yde den fornødne socialpædagogiske indsats og praktiske hjælp til indretning/ombygning af boligen mm. Til Projekt "Illu" lægges der vægt på ansættelse af en støtte person, som taler grønlandsk og som desuden har såvel håndværksmæssig som socialpædagogisk indsigt.

Organisatorisk forankres støttepersonerne til Bocentret på Sundholmsvej.

  • Botilbud til "ældre" narko-prostituerede - et botilbud bestående af 6 små solistlejligheder , som hver indeholder 2 værelser, tekøkken og wc/bad samt fællesrum. Målgruppen er hjemløse, enlige narkoprostituerede over 25 år, der efter flere års misbrug og prostitution har svære sociale, psykiske og ofte også helbredsmæssige problemer. Formålet med projektet er at give målgruppen en bolig og stabilitet i tilværelsen, herunder også iværksættelse af misbrugsbehandling.

Projektet er overordnet tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15. september 1999. Der er igangværende forhandlinger om overtagelse af lejemål og indretning af bofællesskabet i et nedlagt plejehjem på Vesterbro.

Til dette bofællesskab ansøges om tilskud til ansættelse af en støtteperson/projektleder som skal støtte og træne kvinderne i at indrette boligerne og få en almindelig dagligdag til at fungere. Det vurderes, at der i projektets første år vil være behov for en fuldtidsansat støtteperson/ projektleder, mens der i de efterfølgende år kun vil være behov for en ½-tids ansat støtte person. Støttefunktionen foreslås varetaget af Reden, KFUK´s Sociale Arbejde.

Alternative plejehjem til brugere af §94-boformer med omfattende pleje- og omsorgsbehov

I forbindelse Socialministeriets forarbejder omkring den nationale handlingsplan for hjemløse har Københavns Kommune ved afgivelse af høringssvar udtrykt særlig interesse for initiativerne vedrørende etablering af plejehjemslignende botilbud til hjemløse.

Også konsulentfirmaet berører i sine foreløbige vurderinger og anbefalinger dette forhold, hvilket sammenfattes i en anbefaling af, "at der sikres det tilstrækkelige antal pladser til brugere med dobbbeltdiagnose".

På baggrund heraf foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der ansøges om tilskud til etablering og drift af et Plejekollektiv med 12 pladser til hjemløse misbrugere med kroniske lidelser.

Formålet er at tilbyde relevant og professionel pleje i en boform, der kan give tryghed, stabilitet og et tilhørsforhold til en gruppe af hjemløse, der qua et hårdt liv med misbrug har udviklet et kronisk pleje- og omsorgsbehov. Tilbuddet retter sig mod en gruppe, som oftest ikke vil kunne finde sig til rette i de eksisterende plejehjemstilbud eller som vil blive afvist der.

Målgruppen er hjemløse misbrugere, der i kraft af kroniske lidelser har behov for fysisk pleje og daglig omsorg. Der er tale om kredsløbslidelser, alkoholdemens, kroniske leverlidelser, personer med amputationer og alment svækkede personer. Denne gruppe pendler ofte mellem hospital, herberg, plejeophold på sygestuer eller egen bolig, som de dog ikke kan opretholde ud fra en betragtning om normal standard.

 

Organisatorisk foreslås Plejekollektivet tilknyttet Specialinstitutionen på Forchhammersvej, som visiterer til tilbuddet via plejeafdelingen og herbergerne. Plejekollektivet ledes af en sygeplejerske, som referere til lederen af specialinstitutionen på Forchhammersvej. Der ansættes plejepersonale samt anden medhjælp, i alt 14 fuldtidsansatte.

 

Opsøgende arbejde

Konsulentfirmaet Lisberg er i sit foreløbige arbejde endnu ikke nået til at analysere Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningens opsøgende arbejde overfor hjemløse. I efteråret 2000 vil det opsøgende gadeplansarbejde, som udgår fra Aktivitetscentret på Sundholm blive genstand for en særlig fokusevaluering.

Københavns Kommune skønner, at et ukendt antal – mellem 0 - 400 hjemløse - opholder sig på gaden.

De opsøgende gadeplansarbejdere vurderer, at der oftest er tale om en meget udsat gruppe af hjemløse med særligt svære sociale og psykiske vanskeligheder og i visse tilfælde også fysiske behandlings- eller plejebehov. Denne gruppe kan ikke uden en massiv indsats motiveres til at benytte de eksisterende tilbud til hjemløse.

Med henblik på at intensivere den opsøgende indsats over for denne gruppe af hjemløse, foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ansøgning om tilskud til iværksættelse og drift af følgende to projekter:

  • PST-TEAM . Personligt Støtte Team

Projektet har til formål at fastholde kontakten til de mest udsatte og mindst motiverede hjemløse, herunder i en periode at være social værge for mennesker, som ikke er i stand til at varetage ansvaret for sig selv på en acceptabel måde. Målgruppen er de såkaldt "dobbeltudstødte" , dvs. hjemløse og misbrugere med særlige svære sociale vanskeligheder og/eller psykiske eller somatiske lidelser. Målgruppen er bl.a. kendetegnet ved stærkt afvigende adfærd og ringe motivation til at benytte de eksisterende hjemløsetilbud. Til målgruppen regnes desuden hjemløse, som pendler mellem de forskellige boformer. Metoden er, at sikre en personlig opfølgning i forhold til den enkelte hjemløse – uafhængig af boformens beliggenhed og den geografiske opgavefordeling, de er fastsat for de lokale centre og for opgavefordelinge n mellem amter og kommuner. Indsatsen overfor personer fra andre kommuner tilrettelægges i samarbejde med hjem(amts-)kommunen.

Støtteteamets opgave er således at formidle og fastholde kontakten til den enkelte og medvirke til at afhjælpe pågældendes sociale-, helbreds- og behandlingsmæssige problemer. Kontakten fastholdes indtil situationen er stabiliseret så meget, at indsatsen kan varetages af en boform, et behandlingstilbud , det lokale center eller overføres til hjemkommunen. Dialogen med hjemkommunen har central betydning i relation til personer fra fremmede kommuner.

 

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Tilskud fra Socialministeriets hjemløsepulje gives almindeligvis til generelle driftsudgifter i den tre-årige periode 2001-2003. Dog vil der i et vist omfang kunne gives tilskud til etablering, nødvendig bygningsrenovering mm.

Der kan ydes tilskud svarende til op til 50 pct. af driftsudgiften, og der forudsættes tilsvarende (amtskommunal) medfinansiering i den tre-årige projektperiode .

De foreslåede projektansøgninger forudsættes alle forankret/videreført som en del af Københavns Kommunes tilbud til hjemløse efter projektperiodens ophør, og forudsætter derfor fuld kommunal finansiering fra og med 2004.

Budgetforslaget for 2001 indeholder ikke direkte forslag om rammeudvidelse til dækning af kommunal medfinansiering af nye projekter, men der er på ønskelisten anført 25 mill. kr. til kommunal medfinansiering af dette formål.

Gennemførelse af de omtalte projekter forudsætter således Borgerrepræsentationens vedtagelse af en udvidelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samlede budgetramme for 2001-2003 svarende til ca. 50 pct. af de anslåede driftsudgifter - i alt 4,2 mill. kr. i 2001 samt en yderligere rammeudvidelse fra 2004 på i alt 7,6 mill. kr. netto, svarende til at projekterne nu overgår til almindelig drift og fuld kommunal finansiering.

I vedlagte bilag 1 er vist de økonomiske konsekvenser pr. år i perioden 2001-2003, hvor der forventes 50 pct. medfinansiering fra Socialministeriets Hjemløsepulje samt fra 2004, hvor aktiviteterne overgår til fuld kommunal finansiering.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

Bilag 1: Oversigt over økonomiske konsekvenser af foreslåede projekter

Med tilskud fra Socialministeriets hjemløsepulje

Bilag 2. Projektansøgning . Natcafé i Nordvest-kvarteret

Bilag 3: Projektansøgning. Vinterhotel for hjemløse

Bilag 4: Projektansøgning: Støtteperson til huspramme til hjemløse

Bilag 5: Projektansøgning. Støtteperson til boprojekt "Illu"

Bilag 6: Projektansøgning. Projektleder/støtteperson til bofællesskab for

Narkoprostituerede

Bilag 7: Projektansøgning. Plejekollektiv for hjemløse stofmisbrugere

Bilag 8: Projektansøgning. Personligt Støtte Team

Grethe Munk / Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

Til top