Mødedato: 20.09.2000, kl. 13:45

Orientering om behandlingsarbejdet ved Behandlingsinstitutionen "Kysten"

Orientering om behandlingsarbejdet ved Behandlingsinstitutionen "Kysten"

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

Sager til drøftelse

12. Orientering om behandlingsarbejdet ved Behandlingsinstitutionen "Kysten"

FAU 544/2000 J.nr. 166/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i februar 2000 imødekommelse af anmodning fra Klub 47´s bestyrelse om kommunal videreførelse af døgninstitutionen "Kysten" i Nysted gennem en virksomhedsoverdragelse. Overdragelsen blev gennemført pr. 31. marts 2000, hvorefter "Kysten" er blevet videreført som selvstændig kommunal institution.

Organisering af den stoffri døgnbehandling ved "Kysten" er efterfølgende blevet justeret. Behandlingstilbuddet fremtræder aktuelt som et fortsat udviklende alternativ til både Minnesotabehandlingen og øvrige eksisterende døgnbehandlingstilbud i Kommunen.

Behandlingsinstitutionen "Kysten" gennemfører den egentlige døgnbehandling i Nysted og har administration, afklaring, udslusningsboliger og efterbehandling i Nansensgade i København.

"Kysten"s budget for perioden 1. april til 31. december 2000 er på i alt kr.4.457.276, heraf er kr.3.710.000 afsat til løn og kr.747.276 til den øvrige drift. På årsbasis svarer det til henholdsvis kr.4.826.000 til løn og kr.996.000 til den øvrige drift i alt kr.5.822.000.

Behandlingskapacitet.

Institutionen er normeret til 15 døgn- og 10 ambulante behandlingspladser. Ved udgangen af august 2000 er indskrevet 13 brugere i døgnbehandling og 11 i ambulant behandling.

I starten af august flyttede 3 brugere ind i institutionens nyetablerede bofællesskab. Derved ændredes deres behandlingsposition fra status som døgn- til ambulant indskrivning.

4 brugere står aktuelt for at skulle starte den introducerende døgnbehandling, 10 brugere forberedes til indskrivning i denne introducerende behandling.

Interessen for behandlingstilbuddet på "Kysten" viser, at der antagelig ved årsskiftet kan være indskrevet henved 20 brugere i døgnbehandlingen. Institutionens gode fysiske rammer giver mulighed for denne belægning permanent.

Det forventes, at der efter den nu gennemførte justering og nyorganisering af behandlingsarbejdet ved "Kysten" årligt kan udskrives mindst 10 brugere i stabil, stoffri position.

SAGSBESKRIVELSE

Behandlingen på "Kysten" er 100% stof- og alkoholfri. Behandlingen har socialpædagogisk karakter og udspringer af et eksistentialistisk menneskesyn. Personalegruppen er tværfaglig sammensat og der tilstræbes en bred faglig og personlig forskellighed.

Behandlingen er faseopdelt og baseret på et nærhedsprincip forstået således at brugeren, uanset behandlingens faseopdeling følges af "sin" behandler lige fra behandlingens begyndelse til den endelige udskrivning.

Behandlingen er delt op i følgende faser:

  1. Afklaring og forberedelse
  2. Introducerende døgnbehandling
  3. Døgnbehandling
  4. Efterbehandling

Der udarbejdes informerende pjecemateriale om institutionens behandlingstilbud målrettet til brug for dels information til fremtidige brugere og dels som informationsmateriale til brug for rådgivningscentrenes personale. Derudover udarbejdes en oplysende manual til brug for nyindskrevne brugere.

Afklaring og forberedelse,1.fase

Døgninstitutionens socialrådgivere varetager afklarings- og indslusningssamtaler med nye brugere. Brugerne er visiteret fra Rådgivningscentrene og ambulatorierne eller henvist fra andre behandlingsinstitutioner og kriminalforsorgen.

Afklarings- /indslusningsfasen består af en række samtaler, der foregår i københavnerbasen i Nansensgade. Samtaler med henviste afsonere foregår primært i fængslerne.

Formålet med samtalerne er, at brugerne bliver så afklarede vedrørende deres egen situation, at de bliver istand til at træffe et valg. Et vellykket forløb betyder, at brugerne enten begynder i døgnbehandling på "Kysten" eller i behandling andet sted. Afklaringsfasen er betydningsfuld. Den giver mulighed for at lære brugerne at kende inden en evt. døgnbehandling, og der etableres et tillidsforhold og en kontakt som er befordrende for det videre samarbejde.

Det vigtigste formål med indslusningsfasen er dog at forberede brugerne på døgnbehandlingsopholdet og hjælpe brugerne til at forstå og håndtere de forandringer dette kræver, navnlig i begyndelsen af døgnopholdet.

Dette understøttes bl.a. ved, at brugerne i indslusningsfasen møder gamle stoffri brugere til samtalerne og her får lejlighed til at stille spørgsmål og derved får nye beskrivelser og indtryk af behandlingen på "Kysten".

Brugere der er i parforhold eller har tæt kontakt til familie og lign. tilbydes at invitere partneren eller familiemedlemmer med til en samtale. Det er erfaringen at brugere, der har accept og opbakning fra deres "bagland", har bedre betingelser for med succes at gennemføre behandlingen.

Brugeren indskrives først på "Kysten" fra første døgnbehandlingsdag, indtil da er brugeren indskrevet ambulant.

Den socialrådgiver, der får "tildelt" brugeren fra forberedelsens start følger herefter brugeren indtil udskrivning fra "Kysten". Under døgnbehandlingen følger socialrådgiverne brugerne både ved ugentlige samtaler i Nysted samt ved telefonisk kontakt. Derudover kommer brugerne på både planlagte og behovsbestemte besøg i Nansensgade, når de eksempelvis er på hjemmebesøg i København.

Undervejs i brugerens døgnbehandlingsforløb varetager socialrådgiveren sædvanlige socialrådgiverfunktioner vedr. brugeren, såsom administration af økonomi m.v. og samarbejde med diverse relevante instanser.

Samarbejde med familien.

Ved indskrivning i døgnbehandling orienteres om, at der afholdes familiemøde en gang om måneden for brugernes familie og pårørende. Møderne har forskellige funktioner, men primært handler det om at tilbyde et forum, hvor de pårørende får mulighed for at kunne berette om deres oplevelser og følelser i forhold til misbrugeren. De pårørende får hjælp til at finde egne ressourcer og skabe indsigt i eget handlemønster, for derigennem eventuelt at kunne ændre på dette. Mange pårørende lever med stor skyld og skamfølelse og har behov for at møde ligestillede og udveksle erfaringer. Endvidere fungerer møderne som en slags kontakt til brugeren ved døgnbehandling.

Udover familiemøderne opretholdes kontakten til de enkelte familier via telefonsamtaler og besøg. Besøgene kan både være uanmeldte og efter aftale.

Selvom brugeren skulle forlade behandlingen kan de pårørende forsætte med at komme til familiemøder såfremt de måtte ønske det.

Introduktion til døgnbehandlingen, 2. fase

Hvis den kommende bruger ikke er 100% stoffri ved overgangen til døgnbehandling på "Kysten", deltager den kommende bruger i et introduktionsophold af ca. en uges varighed. Opholdet finder sted udenfor døgninstitutionens område. Indslusningsperioden har til formål at sikre, at ny-indskrevne brugere er stoffri ved ankomsten til Nysted og brugerne introduceres til behandlingen i et mindre og omsorgsfuldt miljø.

Opholdet indgår som en aktivitet med deltagelse af et antal brugere, der har haft ophold på "Kysten" i en kortere eller længere periode. Disse brugere har ansvaret for at tage hånd om de ny-indskrevne brugere. Det indebærer bl.a. at de "gamle" brugere på skift er vågne om natten, serverer mad og drikke og i øvrigt står til rådighed for de nye.

De relationer, der etableres mellem brugerne under introduktionsopholdet danner grobund for den tillid, som virker befordrende for et videre trygt og vellykket behandlingsforløb.

Døgnbehandlingen i Nysted, 3. fase

Behandlingsprogrammet i Nysted bygger på brugeransvarlighed og medinddragelse i behandlingsmæssige beslutningsprocesser. Det er således tidligere og nuværende brugere, i samråd med institutionens medarbejdere, der har udformet behandlingskonceptet, som er inddelt i flere behandlingsgrupper.

Struktur

Ved ankomsten til institutionen har alle brugere status som "Nylinge", herefter bliver de "Ynglinge", "Gamlinge" og "Oldinge". Mængden af frihed, ansvar og handlerum øges for den enkelte ved oprykning til næste gruppe.

Det indstilles på fællesmøder og godkendes af medarbejderne, hvorvidt en bruger kan oprykkes i næste gruppe. Inden en bruger oprykkes har den pågældende almindeligvis befundet sig i de enkelte grupper i følgende perioder:

"Nylinge"

30 dage

"Ynglinge"

6 måneder

"Gamlinge"

6 måneder

"Oldinge"

efter ca. 1 år i behandling

Som et eksempel på frihedsgrader kan nævnes, at brugere ikke har penge på sig, og ikke forlader institutionens område uden ledsager før de har "Gamlinge" status (efter ca. 6 måneders behandling).

Denne tydelige struktur fungerer også som brugerens spejlbillede af behandlingsudvikling. Bl.a. brugerens evne til udvikling af positive omgangsformer, samarbejdsevne ved udførelse af arbejdsopgaver/pligter, personlig hygiejne, administration af økonomi m.v.

I Nysted er dagligdagen besat med møder, terapi og samtaler, diverse aktiviteter samt fysisk arbejde i projektgrupper.

Møder

Der afholdes dagligt obligatoriske gruppemøder, hvor brugerne planlægger de daglige aktiviteter samt drøfter relevante problemstillinger (praktiske ting, en brugers aktuelle situation o. lign.). Disse daglige møder indebærer, at brugerne løbende får mulighed for at få samlet op på diverse problemer og bliver hørt i gruppen.

Terapi og samtaler

De fleste af "Kysten"s medarbejdere er parvis til stede på institutionen en uge af gangen. Dette giver gode muligheder for, at brugerne kan få individuelle samtaler med personalet. Ind i mellem har brugerne mulighed for individuelt og gruppevis at få samtaler af terapeutisk karakter. Institutionen arbejder på at etablere fast terapeutfunktion dette efterår).

Det er målet, at brugerne igennem disse tiltag får styrket deres selvforståelse samt får arbejdet med deres blokeringer.

Aktiviteter

Ud over at arbejde i projektgrupper deltager brugerne i flere forskellige aktiviteter. Insti-tutionens brugere og medarbejdere er aktuelt i gang med facaderens og –renovering af bygningen i samarbejde med lokale håndværksfirmaer.

Interne aktiviteter:

Sport og motion

Sport og motion indgår som en daglig aktivitet, f.eks. løbe/gå ture samt anvendelse af husets motionsrum. Institutionen har adgang til den lokale sportshal en gang om ugen ligesom der efter behov foretages ture til svømmehallen. Flere af brugerne har igennem tiden var været medlem af den lokale tennisklub. Under opholdet på "Kysten" indføres brugerne endvidere i anvendelse af massage m.h.p. afspænding. Det er et af institutionens mål at styrke brugernes selvtillid og bibringe dem en positiv kropsbevidsthed gennem deltagelse i sport og motion. Brugerne får på denne måde stiftet bekendtskab med en potentiel fritidsaktivitet, der også kan dyrkes efter endt behandling.

 

Musik

Institutionen råder over et godt udstyret musikrum . Brugerne har her mulighed for at være aktivt udøvende med musik og sang . Aktiviteten kan dels fungere som samlingspunkt for hele brugergruppen og dels anvendes som et led i brugernes personlige udvikling. Der vil til musikaktiviteten blive oprettet konkrete undervisningstilbud.

IT/EDB værksted

Brugerne har under opholdet på "Kysten" mulighed for at stifte bekendtskab med IT-verdenen eller udbygge deres viden om det potentielle udviklingsområde. Værkstedet bruges som arbejdsredskab i forbindelse med diverse arbejdsopgaver, men også i forbindelse med egentlig grundlæggende undervisning for interesserede brugere. Undervisningstilbuddet skal medvirke til, at brugerne udvikler viden, færdigheder og holdninger i forhold til anvendelse af IT.

Eksterne aktiviteter

De eksterne aktiviteter kan bestå både i gruppe- og individuelle aktiviteter. Gennem deltagelse i f.eks. det lokale idrætsliv kan brugerne udover den fysiske træning, øve sig i at indgå i sociale sammenhænge udenfor institutionen og måske få lyst til at fortsætte med idrætten efter opholdet i Nysted. I løbet af opholdet på "Kysten" vil der i de fleste tilfælde være mulighed for at deltage i nøje planlagte natur- og oplevelsesture. Disse ture, der gennemføres med erfarne instruktører, giver brugerne mulighed for at træne tæt samarbejde i belastende situationer.

Aktiviteter i lokalområdet:

I årets løb deltagerne institutionens brugere i forskellige aktiviteter, der foregår i samarbejde med lokalsamfundet i Nysted. Dette spænder lige fra praktiske opgave i den lokale biograf til foredragsvirksomhed i samarbejde med den lokale Rotary Club. Sådanne tiltag skal medvirke til at støtte og træne brugerne i en udviklende større social sammenhæng. Erfaringsmæssigt oplever brugerne andre sider ved sig selv ved at indgå i disse sammenhænge udenfor institutionsmiljøet.

Individuelle aktiviteter

Brugere med ca. ½ års stoffrihed bag sig har mulighed for på egen hånd at dyrke sport, deltage i kurser, skole og uddannelse samt tage kørekort, komme i arbejdstræning m.v. På denne måde bliver brugerne udsat for krævende sociale situationer, som de ikke umiddelbart mener at kunne klare. Men med de andre brugeres opbakning og støtte lykkes det at tackle disse svære situationer.

Disse individuelle forløb planlægges i et samarbejde mellem bruger og medarbejdere. Forløbene har det primære formål, at brugerne bliver optimalt parate til udslusning i ar-bejds- eller uddannelsesforløb med henblik på genplacering på arbejdsmarkedet og derved blive selvforsørgende.

Der forberedes initiativer til etablering af et samarbejde om brug af praktikpladser ved de lokale arbejdspladser.

Institutionens udbud af uddannelses- og arbejdsmarkedsrettede aktiviteter udvikles fortsat. Nogle brugere har efter behov gennemført HF eller Almen Voksenuddannelse ved Nykøbing VUC. Andre har taget PC-kørekort eller lastvognskørekort ved AMU-centret i Nykøbing. De fleste af brugerne har derudover gennemgået hygiejnekursus samme sted.

Undervisningstilbud gennem den Tekniske Introduktionsuddannelse ved Industri- og Håndværkerskolen anvendes. Det er hensigten også at gøre brug af den lokale daghøjskole.

Projektgrupper

Aktuelt er der følgende projektgrupper:

  • Køkkengruppe (planlægning, indkøb, madlavning og rengøring i køkkenet)
  • Rengøringsgruppe
  • Vedligeholdelsesgruppe (ud- og indvendig og reparation af huset)
  • Havegruppe (køkken- og prydhave)


Institutionens "Gamlinge" er arbejdsledere i div. projektgrupper, og medarbejderne fungerer både som konsulenter og har det overordnede ansvar for den nødvendige sammenhæng i behandlingen.

I projektgrupperne trænes brugerne i at tilrettelægge, strukturere og udføre forskellige nødvendige daglige gøremål. De udvikler ansvarlighed for fællesskabet og trænes i samarbejde og konfliktløsning.

Etablering af netværk:

I behandlingen arbejdes der med at etablere et stoffrit netværk. Dette gøres bl.a. via deltagelse i N.A. møder i Nykøbing Falster og København for interesserede brugere. Endvidere etableres der en netværksgruppe i efterbehandlingen, der dels fungerer som selvhjælpsgruppe samt med deltagelse af institutionens terapeut. I løbet af behandlingen etableres eller reetableres en positiv kontakt til brugerens familie og venner, hvis dette er muligt og relevant.

Udslusning

I god tid inden døgnbehandlingens afslutning intensiveres kontakten til brugerens sagsbehandler på rådgivningscentret med henblik på at indlede et samarbejde omkring den enkelte brugers stoffri fremtid.

Evt. revalidering, arbejdsprøvning, uddannelse, bolig- situation, økonomi m.v. planlægges i en dialog mellem behandlingsinstitutionen, rådgivningscenter og bruger. Målet er, at brugeren først flytter fra Nysted, når planen er godkendt og kan iværksættes umiddelbart efter brugerens hjemkomst til København.

Efterbehandling, 4. fase.

Når brugeren forlader døgnindskrivningen i Nysted videreføres behandlingen fra Nansensgade. For de udvalgte brugere, der ikke selv har en selvstændig bolig og er beskæftigede i et arbejds- eller uddannelsesforløb og som har behov for en særlig støtte i udslusningsfasen, kan der tilbydes et midlertidigt bofællesskabsophold. Institutionen råder over 4 pladser til dette.

Alle brugere tilbydes den nødvendige hjælp til fortsat gennemførelse af den aktuelle handleplan. Dette indebærer hjælp til revalideringsplaner, uddannelses- og jobsøgning, bolig m.v. samt støttende samtaler.

Bofællesskabets brugere er forpligtet til deltagelse i fællesmøder. En del brugere beslutter sig for at indlede et individuelt terapiforløb. Der tilbydes endvidere gruppeterapi for de interesserede brugere.

I det ambulante efterbehandlingsarbejde fungerer kontoret i København som mødested for brugerne. Der mødes og etableres de kontakter og aftaler, der er en nødvendig forudsætning for at opretholde en stoffri tilværelse.

Institutionen arbejder med "åben dør", hvilket betyder at brugerne altid kan henvende sig og derved opretholdes et tillidsforhold, der er værdifuldt i alle de problematiske situationer, der opstår, når en eksmisbruger forsøger at etablere en ny tilværelse som stoffri. Derved styrkes forebyggelse af recidiv.

ØKONOMI

"Kysten"s budget for perioden 1. april til 31. december 2000 er på i alt kr.4.457.276, heraf er kr.3.710.000 afsat til løn og kr.747.276 til den øvrige drift. På årsbasis svarer det til henholdsvis kr.4.826.000 til løn og kr.996.000 til den øvrige drift i alt kr.5.822.000.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

Ingen.

Grethe Munk / Carsten Stæhr-Nielsen

 

 

Til top