Mødedato: 19.09.2001, kl. 14:00

Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. september 2001

 

Sager til beslutning

3. Evaluering af valg til Integrationsråd (Bilag)

FAU 342/2001 J.nr. 342/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager høringssvar fra Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg vedrørende evaluering af valg til Integrationsråd til efterretning.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på baggrund heraf tiltræder forvaltningens indstilling om, at nedsættelse af et fremtidigt Integrationsråd sker på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget blandt etniske minoritetsforeninger.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder forvaltningens indstilling om, der afsættes 200.000 kr. til afholdelse af valg til Integrationsråd.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning af d. 13. oktober 1999 foretaget en evaluering af valg til Integrationsråd. Evalueringen blev som følge af beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2001 sendt til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg forud for endelig beslutning.

Af høringssvarerne fremgår, at Integrationsrådet bakker op om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om, at udpegning til Integrationsrådet sker på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget blandt etniske minoritetsforeninger hjemmehørende i Københavns Kommune, mens fire medlemmer af Det rådgivende Integrationsudvalg fik bemærkninger ført til protokol.

Det indstilles på baggrund heraf, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder forvaltningens indstilling om, at udpegning til Integrationsrådet sker på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget blandt etniske minoritetsforeninger hjemmehørende i Københavns Kommune.

Det indstilles endvidere, at der afsættes 200.000 kr. til afholdelse af udgifter i forbindelse med valg til Integrationsråd.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 13. oktober 1999, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inden udløbet af det tiltrædende Integrationsråds valgperiode fremlægger en evaluering af de gennemførte valgprocedurer. Evalueringen kan indeholde forslag til alternative procedurer i forbindelse med den fremtidige udpegning af medlemmer til Integrationsrådet.

Valget til det siddende Integrationsråd blev foretaget på baggrund af en valgrunde blandt de af Københavns Kommune kendte etniske minoritetsforeninger. Opstillingen skete på 12 nationale lister baseret på de 12 største etniske minoritetsgrupper i Københavns Kommune.

I evalueringen redegøres for, at de problemstillinger, der blev rejst i forbindelse med nedsættelsen af det siddende Integrationsråd, for det første havde at gøre med for korte tidsfrister til foreningerne til at tilmelde sig valget og for det andet vedrørte det lave informationsniveau.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens finder det på baggrund af evalueringen hensigtsmæssigt, at nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd sker på baggrund af en valgrunde blandt de etniske minoritetsforeninger. Endvidere er det forvaltningens vurdering, at det, for at sikre den brede repræsentation i rådet, vil være hensigtsmæssigt at bevare opstillingen på nationale lister.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder det dog i denne sammenhæng afgørende, at der samtidig iværksættes tiltag, der kan sikre, at de problemstillinger vedrørende tidsfrister og informationsniveau, der blev rejst i forbindelse med det sidste valg, imødegås.

Sagen blev på mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 30. maj 2001 sendt til høring i Integrationsrådet, der behandlede sagen på møde d. 7. juni 2001, samt i Det Rådgivende Integrationsudvalg, der behandlede sagen på møde d. 31. august 2001.

Af høringssvaret fra Integrationsrådet fremgår, at Rådet bakker op om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om, at udpegning til Integrationsrådet skal ske på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget blandt etniske minoritetsforeninger hjemmehørende i Københavns Kommune. Integrationsrådet påpeger dog, at det som udgangspunkt er tilhænger af et direkte valg, men at man ikke finder, at Rådets nuværende kompetence retfærdiggør et direkte valg. Integrationsrådet finder derfor, at man i første omgang skal arbejde for en direkte høringsret ved ændring af forretningsordenen og derefter på, at et direkte vejledende valg gennemføres ved næste valg.

Det kan hertil oplyses, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i færd med at udarbejde en evaluering af Integrationsrådet, hvor man blandt de afgående rådsmedlemmer vil undersøge deres opfattelse af Integrationsrådets kompetence, indflydelse og samarbejde m.v. Dette vil kunne danne et oplyst grundlag for overvejelser vedrørende fremtidige ændringer af forretningsordenen samt valgmetoden.

Ved behandlingen i det Rådgivende Integrationsudvalg støttede 4 medlemmer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om nedsættelse af Integrationsråd på baggrund af et valg foretaget blandt etniske minoritetsforeninger, mens 4 medlemmer fik ført til protokol, at de ønsker et direkte vejledende valg til Integrationsrådet. Indstillingen faldt således bort.

Der gøres endvidere opmærksom på, at Integrationsrådet ligeledes har afgivet høringssvar om medlemsforslag om udpegning til Integrationsråd, idet de her, under henvisning til høringssvar om evaluering af valg til Integrationsråd, ikke støtter medlemsforslaget om et vejledende valg til Integrationsrådet. Endvidere tager Integrationsrådet under henvisning til Rådets uafhængighed afstand fra forslaget om at udpege medlemmer af Borgerrepræsentationen til Integrationsrådet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på baggrund heraf, at nedsættelsen af et fremtidigt Integrationsråd, på samme vis som ved nedsættelsen af det siddende Integrationsråd, sker på baggrund af en valgrunde gennemført blandt etniske minoritetsforeninger i Købehavns Kommune. Forvaltningen finder, at hensynet til en bred etnisk repræsentation samt Integrationsrådets kompetencer, og i sammenhæng hermed Integrationsrådets høringssvar, bør tillægges overvejende betydning i afvejningen af holdninger til sagen.

Det fremgår af evalueringen, at informationsniveauet omkring valget bør øges, og endvidere bør tidsfristerne i valgets forskellige faser forlænges. Forvaltningen har udarbejdet en drejebog for at sikre, at valget bliver gennemført på en hensigtsmæssig måde. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at udgifterne i forbindelse med valget vil beløbe sig til 200.000 kr.

  • Annoncer i Berlingske Tidende, Politiken, Søndagsavisen samt lokalaviserne
  • Information i radio m.v.
  • Porto
  • Informationsmateriale m.v.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på baggrund heraf, at der af grundtilskudsmidlerne funktion IMK 5.60 afsættes 200.000 kr. til afholdelse af valg til Integrationsråd.

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Det indstilles, at der afsættes 200.000 kr. til afholdelse af udgifter forbundet med valg til Integrationsråd samt at midlerne tages fra IMK 5.60 grundtilskudsmidler.

HØRING

Sagen har været til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Høringssvar fra Integrationsrådet
  • Høringssvar fra Integrationsrådet vedr. medlemsforslag i Borgerrepræsentationen
  • Beslutningsprotokol fra Det Rådgivende Integrationsudvalg

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top