Mødedato: 19.06.2002, kl. 15:30

Miljøtjenesten og Øresundsmiljøskolen (Bilag)

Miljøtjenesten og Øresundsmiljøskolen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002

 

Sager til beslutning

4. Miljøtjenesten og Øresundsmiljøskolen (Bilag)

FAU 284/2002 J.nr. 284/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indtræder i Miljøtjenesten per 1. januar 2003 herunder deltager i etablering og drift af Øresundsmiljøskolen under forudsætning af, at der tilvejebringes et finansieringsgrundlag i forbindelse med budget 2003.

at der påføres 760.000 kroner på ønskelisten til budget 2003.

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 14. marts 2002 besluttet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal indgå i Miljøtjenesten, og at der i regi af Miljøtjenesten oprettes en Miljøskole i Københavns Havn som udgangspunkt for formidling og undervisning i sammenhæng mellem kulturmiljø og havnemiljø.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil derfor indgå i Miljøtjenestens styregruppe, og der vil blive ansat en medarbejder i Miljøtjenesten som det praktiske bindeled mellem Miljøtjenesten og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Medarbejderen skal udvikle nye tiltag og udbygge eksisterende tilbud i Miljøtjenestens regi til også at omfatte børn i daginstitutioner.

Deltagelse i Miljøtjenesten og Øresundsmiljøskolen skønnes samlet at koste Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 760.000 kroner i 2003 og efterfølgende 660.000 kroner årligt.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen har den 14 marts 2002 tiltrådt medlemsforslag stillet af Per Bregengaard (Ø), Bo Asmus Kjeldgaard (F) og Winnie Berndtson (A) om oprettelse af en Øresundsmiljøskole, herunder

"at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens samarbejde om miljøtjenesten udvides med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen",

og

"at der oprettes en miljøskole i Københavns Havn – Carls Bastion – som udgangspunkt for formidling og undervisning. Øresundsmiljøskolens vision er at knytte by, havn og sund sammen og give de københavnske borgere – og især børnene og de unge – en forståelse af sammenhængen mellem kulturmiljø og havnemiljø og derved anspore til interesse for og engagement i byens udvikling og miljømæssige fremtid."

1. Miljøtjenesten

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens deltagelse i Miljøtjenesten skal ske i samme omfang som de andre forvaltninger, der har del i samarbejdet om Miljøtjenesten. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil derfor indgå i Miljøtjenestens styregruppe med kontorchefen og en medarbejder fra Kontor for service til børnefamilier.

Der vil blive ansat en medarbejder i Miljøtjenesten som det praktiske bindeled mellem Miljøtjenesten og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Medarbejderen skal udvikle nye tiltag og udbygge eksisterende tilbud i Miljøtjenestens regi til også at omfatte børn i daginstitutioner. Medarbejderen skal desuden fungere som bindeled til daginstitutionerne, rådgive om udarbejdelse af eventuelle miljøhandleplaner samt koordinere og vejlede daginstitutionernes opgaver og initiativer på miljøområdet.

1.2 Grøn Vision – Grøn Institution

I praksis vil Miljøtjenestens tilbud til daginstitutionerne blive udmøntet i miljøprojektet "Grøn Vision – Grøn Institution". Projektet vil være en samlende 'paraply-foranstaltning' for miljøindsatsen på daginstitutionsområdet og for udbredelsen af børnenes kendskab til miljø og økologi.

"Grøn Vision – Grøn Institution" vil være et tilbud til daginstitutionerne i København om at profilere sig på det grønne område, skabe spændende pædagogiske tilbud for børnene, låne relevant materiale og redskaber, besøge interessante udflugtsmål og efteruddanne pædagogerne på miljøområdet.

2. Øresundsmiljøskolen

Formålet med en Øresundsmiljøskole i København er at give børn og unge mulighed for gennem oplevelsesrige, motiverende og konkrete aktiviteter at tilegne sig en grundig og nuanceret viden om storbyens livsvilkår. Børn og unge skal have mulighed for og få lyst til at bidrage til fremtidens miljødagsorden for København.

Øresundsmiljøskolen knyttes administrativt til Miljøtjenesten i Københavns Kommune og skal udvikles i et samarbejde mellem Miljøtjenesten og Foreningen Norden.

Miljøtjenesten har defineret følgende formål for Øresundsmiljøskolen:

  • At skabe rammer for børn og unges oplevelse, virkelyst og fordybelse, der gør dem i stand til at forstå sammenhængen mellem natur og kultur lokalt (havnen), regionalt (norden) og globalt.
  • At formidle kendskab, viden, forståelse og engagement til Københavns børn, unge og familier i forhold til storbyens og Øresunds marine natur, miljø, kultur og historie samt til friluftsaktiviteter i tilknytning til vandet og havnen.
  • At fremme et nordisk kulturmøde mellem børn og unge omkring natur, miljø og friluftsaktiviteter.
  • At styrke de københavnske børn og unges kendskab til friluftsaktiviteter på havet gennem aktiviteter på vandet.
  • Gennem arrangementer, aktiviteter og kurser at inspirere lærere, pædagoger, ungdomsledere m.fl. til at henlægge en del af undervisningen/udendørsaktiviteterne til det marine miljø i og omkring havnen og Øresund.
  • At skabe et center for pædagogisk udvikling, forskning og uddannelse indenfor miljø, natur, kultur og friluftsliv i tilknytning til havet.
  • At brede formidling ud til borgere og turister i København gennem åbne arrangementer.

MILJØVURDERING

Deltagelse, både i Miljøtjenestens arbejde og i Øresundsmiljøskolen, vil have stor betydning for københavnske børns forståelse for miljø, natur og økologi. Gode miljømæssige vaner starter i barndommen, og det er vigtigt på et tidligt tidspunkt at få uddannelse og bevidsthed om miljøet.

ØKONOMI

Deltagelse i Miljøtjenesten og Øresundsmiljøskolen skønnes samlet at koste Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 760.000 kroner i 2003 og efterfølgende 660.000 kroner årligt.

De enkelte daginstitutioner vil herudover få en udgift ved brug af besøgsstederne som eksempelvis transport til besøgsstederne.

1. Miljøtjenesten

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal betale et årligt grundbeløb til Miljøtjenesten på 443.000 kroner Dette beløb dækker administrative udgifter og ansættelse af en medarbejder i Miljøtjenesten, der skal udvikle tilbud til daginstitutionerne. Beløbet medtages på ønskelisten til budgettet for 2003.

2. Øresundsmiljøskolen

Miljøtjenesten skønner, at etablering af Øresundsmiljøskolen vil koste 300.000 kroner i etableringsomkostninger og 950.000 kroner i årlige driftsomkostninger. Miljøtjenesten forventer årligt at skaffe 300.000 kroner via fonde, tips- og lottomidler.

De kommunale bidrag til Øresundsmiljøskolen vil blive ligeligt fordelt mellem de tre forvaltninger, der er repræsenteret i Miljøtjenesten. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens årlige udgifter til Øresundsmiljøskolen vil således være cirka 316.000 kroner i 2003 og cirka 216.000 kroner de følgende år. Beløbet medtages på ønskelisten til budgettet for 2003.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Borgerrepræsentationens beslutning den 14. marts 2002.

Grethe Munk

/ Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top