Mødedato: 17.05.2000, kl. 13:00

Tilskud til etniske foreninger og integrationsfremmende tiltag (Bilag)

Tilskud til etniske foreninger og integrationsfremmende tiltag (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2000

 

Sager til beslutning

6. Tilskud til etniske foreninger og integrationsfremmende tiltag (Bilag)

FAU 285/2000 J.nr. 108/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller overfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at start-/grundtilskuddet til etniske foreninger bortfalder fra 2001, og at foreningerne orienteres senest efteråret 2000.

at tilskud til etniske foreninger og andre fremover udelukkende gives i henhold til de nedenfor beskrevne retningslinier for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag.

at proceduren i forbindelse med behandling af ansøgninger i videst mulige omfang foregår som proceduren ved § 115-midlerne.

at nærværende indstilling sendes til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg med henblik på efterfølgende behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden 1993 ydet økonomisk støtte til etniske foreninger efter ansøgning i form af drifts- og aktivitetstilskud med en øvre ramme på 5.000 kr. Grundet dette øvre loft er der en lang række spændende ansøgninger, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke har kunnet imødekomme. Det foreslås derfor at ændre gældende retningslinier med virkning fra 2001, bl.a. sådan at det øvre loft fjernes, hvorved Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens integrationsindsats i form af tilskud til etniske foreninger o.a. kan målrettes og koncentreres på færre og mere effektive integrationsfremmende tiltag. Ansøgningsprocedurer m.m. foregår i videst mulige omfang som ansøgningsprocedurer m.m. i.f.m. § 115-midlerne. Foreningerne skal orienteres om ændringerne således de får mulighed for at omstille sig.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har siden slutningen af 1970erne støttet etniske minoriteters foreningsliv. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden 1993 ligeledes samarbejdet med og ydet økonomisk støtte til såvel paraplyorganisationerne Indvandrernes Fællesråd og IND-SAM som til lokale etniske foreninger i Københavns Kommune.

Med virkning fra 1996 er der udelukkende bevilget tilskud til etniske foreninger i form af start-/grundtilskud og et aktivitetstilskud på maksimalt 5000 kr. i henhold til de gældende retningslinier for ydelse af tilskud til etniske foreninger (se bilag).

På IMK-konto 5.99 (Tilskud til sociale formål) findes i dag tre poster: Indvandrernes Fællesråd, Indvandrer Kvindecentret og Tilskud til nationale foreninger med en samlet beløbsramme i 1999 på 616.000 kr. Disse tre poster foreslås sammenlagt i én pulje under navnet "Flygtninge og indvandrere".

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen modtager en lang række spændende ansøgninger fra etniske foreninger, som det desværre ikke har været muligt at imødekomme p.g.a. de eksisterende retningsliniers loft på 5.000 kr. for så vidt angår tilskud til nationale foreninger, og manglende retningslinier for anvendelse af midlerne afsat til Indvandrernes Fællesråd.

Det anbefales derfor, at det kommunale grundtilskud til foreningernes drift bortfalder til fordel for, at der ikke fremover er et øvre loft for tilskud til aktiviteter og projekter. Det skyldes frem for alt, at det er forvaltningens opfattelse, at kommunen med en mere målrettet og koncentreret indsats i henhold til nedenstående retningslinier og inden for den eksisterende beløbsramme vil kunne styrke integrationen af etniske minoriteter langt mere effektivt end hidtil.

For at foreningerne skal have mulighed for at omstille sig til den nye situation, skal grundtilskuddet først bortfalde fra 2001. I løbet af 2000 skal foreningerne informeres herom af forvaltningen. Samtidig skal der orienteres om anden mulighed for opnåelse af tilskud til etniske foreninger generelt (forvaltningen vil fremsende pjece fra Mellemfolkeligt Samvirke, der giver overblik over tilskudsmuligheder) og fra kommunen (f.eks. § 115 og Folkeoplysnings Sekretariatet).

Forslag til retningslinier for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag

  1. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan yde tilskud til gennemførelse af enkeltstående aktiviteter eller længerevarende projekter med et integrationsfremmende formål. Tilskudsmodtagere kan være etniske foreninger eller sammenslutninger, andre frivillige organisationer, NGOer (f.eks. Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors) samt myndigheder.
  2. Med integrationsfremmende aktiviteter/projekter forstås tiltag, der direkte eller indirekte:
  3. · forbedrer en eller flere etniske minoritetsgruppers mulighed for at virke på lige fod med øvrige borgere i samfundets politiske, økonomiske, arbejdsmæssige, sociale, religiøse og kulturelle liv;

    · bibringer etniske minoriteter en forståelse for det danske samfunds grundlæggende værdier og normer;

    · forbedrer f.eks. danske myndigheders, institutioners og organisationers kompetence til at integrere etniske minoriteter;

    · kortlægger særlige barrierer for integration af etniske minoriteter.

  4. Der kan ydes tilskud til enkeltstående aktiviteter eller længerevarende projekter i den størrelsesorden, som er nødvendig for, at aktiviteten/projektet vil blive gennemført.
  5. Der indkaldes ansøgninger en gang årligt (ved annoncering og ved brev til de af kommunen kendte etniske foreninger og andre integrationsaktører) med angivelse af ansøgningsfrist m.m..
  6. Ved ansøgningen benyttes et ansøgningsskema udarbejdet af forvaltningen og inspireret af § 115 ansøgningsskemaet. Følgende angives:
  • Projektets/aktivitetens titel
  • Foreningens/organisationens/gruppens navn og adresse.
  • Foreningens/organisationens/gruppens aktiviteter
  • Beskrivelse af projektet/aktiviteten, der søges støtte til
  • Projektets/aktivitetens økonomi, herunder anden finansiering
  • Finansiering foregående år, herunder anden finansiering, f.eks. § 115 og drifts-/aktivitetstilskud
  • Om der er driftsoverenskomst med Københavns Kommune
  • Underskrift m.m.
  1. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen behandler ansøgningerne efter ansøgningsfristens udløb. Herudover indhentes der høringssvar fra bydelene, når projektet er beliggende i disse. Efter endt behandling indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en gang årligt til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget forslag til, hvilke projekter/aktiviteter, der skal bevilges støtte, med angivelse af beløb.
  2. Ved bevilling udsendes brev om, at støtte er bevilget, og at der skal aflægges regnskab for aktiviteten/projektet.
  3. I vurderingen af den enkelte ansøgning skal der lægges vægt på, at aktiviteten ligger udover den almindelige mødeaktivitet i eksempelvis en forening, herunder driftsvirksomhed.
  4. Det skal tilstræbes, at en væsentlig del af midlerne tilgodeser tiltag, hvor foreninger og sammenslutninger af etniske minoriteter er ansvarshavende.
  5. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ved ydelse af aktivitets/projekttilskud på over 100.000 kr. repræsenteret i en styregruppe, følgegruppe el.lign.

 

ØKONOMI

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Det kan forventes, at et mindre antal etniske foreninger, som hovedsageligt må betragtes som væresteder og som derudover har et meget begrænset aktivitetsniveau, på trods af informationen om omlægning af retningslinierne for tildeling af støtte, vil få vanskeligt ved at opretholde driften fra 2001. Dermed håber Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at bidrage til en proces, hvor foreningerne enten omstiller sig til en mere aktiv rolle i integrationsprocessen eller bliver økonomisk selvbærende.

HØRING

Forslaget sendes til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg med ca. to måneders svarfrist.

BILAG

  • Gældende generelle retningslinier for ydelse af tilskud til etniske foreninger/sammenslutninger.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top