Mødedato: 15.01.2003, kl. 15:30

Status over sammenlægningen af pladsanvisningen og nye anvisningsregler for dagtilbud (Bilag)

Status over sammenlægningen af pladsanvisningen og nye anvisningsregler for dagtilbud (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. januar 2003

 

Sager til beslutning

11. Status over sammenlægningen af pladsanvisningen og nye anvisningsregler for dagtilbud (Bilag)

FAU 12/2003 J.nr. 12/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om implementeringen af de nye anvisningsregler og sammenlægning af pladsanvisningen til efterretning

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at pladserne i den døgnåbne daginstitution Vartov forbeholdes børn, hvis forældre har dokumenteret behov for den særlige udvidede åbningstid

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Socialministerens svar af 6. december 2002 om afslag på dispensation fra Lov om Social Service i forbindelse med søskendehensyn på borgmester Bo Asmus Kjeldgaards brev af 8. november 2002 til efterretning (bilag 2)

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte d. 19. juni 2002 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til nye anvisningsregler for dagtilbud med ændringsforslag. De nye anvisningsregler for dagtilbud blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen d. 22. august 2002.

Desuden tiltrådte Borgerrepræsentationen d. 10. oktober 2002 kommunens budget for år 2003, herunder en centralisering af pladsanvisningen på baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetforslag.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blev d. 9. oktober 2002 orienteret om svar fra Socialministeriet vedrørende dispensation til at give søskende 3 måneders ekstra anciennitet ved anvisning af pladser til vuggestue.

De nye anvisningsregler betyder bl.a., at opskrivningstidspunktet vil være bestemmende for barnets placering på ventelisten. Kun i begrænset omfang kan der ske overspringelse af ventelisten. Det indstilles at det i den døgnåbne institution Vartov dog vil være muligt at give fortrinsret til børn, hvis forældre kan dokumentere, at de har et pasningsbehov om natten og i weekenden.

Med Socialministeriets svar den 6. december 2002 på borgmester Bo Asmus Kjeldgaards brev af 8. november 2002 om søskendehensyn vil det ikke være muligt at give 3 måneders søskendehensyn automatisk. Det indstilles at der kun i begrænset omfang kan tages søskendehensyn på baggrund af en konkret og individuel vurdering.

SAGSBESKRIVELSE

1. Centraliseringen af pladsanvisningen

Den centrale pladsanvisning får lokaler i Nørre Voldgade 15 (samme adresse som Lokalcentret i Indre By og på samme etage som Center for Jobformidling på Særlige Vilkår). Organisatorisk tilknyttes pladsanvisningen Kontoret for Service til Børnefamilier. Pladsanvisningen åbner d. 1. januar 2003. Lokalerne er i øjeblikket under ombygning og forventes klar d. 12.2.2003. I ombygningsperioden fra 9. januar ekspederes personlige henvendelser midlertidigt fra lokalcenter Indre By og borgerbetjeningen via telefon og e-mail fra lokaler på Otiliavej i Valby.

I pladsanvisningen er der ansat 12 pladsanvisere og 1 administrativ medarbejder. Disse har hidtil fungeret som pladsanvisere i de lokale pladsanvisninger. Der er desuden ansat 1 juridisk konsulent og 1 afdelingsleder. Bemandingen i pladsanvisningen vil altså bestå af 15 personer. De resterende pladsanvisere, som ikke skal arbejde i den centrale pladsanvisning vil blive omplaceret i andre stillinger i forvaltningen.

Pladsanvisningen bliver organiseret i teams, som hver får ansvaret for anvisning af pladser i dele af byen. Selve opdelingen vil ske i samråd med de ansatte i pladsanvisningen.

Opgaver

Pladsanvisningens hovedopgave bliver fortsat at opskrive børn på venteliste, anvise ledige pladser og udmelde børn af dagtilbud.

Det vurderes, at forespørgsler om placering på venteliste og ventetid vil blive begrænset, fordi mange forældre vil få oplysningerne via den elektroniske selvbetjening. Pladsanvisningen vil dog fortsat have en opgave med at vejlede forældrene i forbindelse med deres pladsvalg.

Ud over ovenstående basale opgaver skal pladsanvisningen varetage en række andre funktioner:

  • Dialog med daginstitutionerne og lokalforvaltningen, herunder sundhedsplejen.
  • Dialog med pladsanvisningen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om anvisningen af pladser i forbindelse med start i skole og fritidshjem.
  • Behandle dispensationsansøgninger efter Servicelovens § 12, stk. 3 og 4. Dispensationer efter sociale kriterier kan evt. behandles i samarbejde med lokalcentrenes børnefamilieteams.
  • Behandle klager.
  • Administrere og informere om alternative pasningsordninger, herunder Privat Børnepasning (se følgende afsnit). Administrationen af Privat Børnepasning omfatter økonomi- og regnskabsstyring i forbindelse med udbetalinger til forældrene.

2. Implementering af nye anvisningsregler

Opgaven med at implementere de nye anvisningsregler kan opdeles i en række emner

  • Overgangsordning
  • Information om de nye anvisningsregler
  • IT til understøttelse af de nye anvisningsregler

I forbindelse med implementeringen skal der desuden fremhæves følgende særskilte problemstillinger:

  • Institutioner med udvidet åbningstid
  • Søskendehensyn

Overgangsordning

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i perioden d. 1. januar 2003 til d. 31. marts 2003 have en overgangsordning for børn under 2 år og 10 måneder. Ordningen giver forældrene, til børn på venteliste og forældre som endnu ikke har skrevet deres barn på venteliste, mulighed for at vælge en eller to institutioner efter de nye regler. Genopskrivningen vil ske efter alder, så børnene bevarer deres nuværende anciennitet. Børnene vil bevare ancienniteten indtil de indmeldes i dagtilbud eller forældrene eventuelt vælger at ændre på valget af institutioner efter 1. april.

Hvis alle børn skrives op til specifikke ventelister samtidig, kan den placering på ventelisten, forældrene får oplyst på opskrivningstidspunktet i perioden frem til d. 1. april 2003, være usikker – der kan efterfølgende være ældre børn, der rykker foran på ventelisten.

Derfor opdeles alle børn under 2 år og 10 måneder i tre aldersgrupper, der hver får en periode til at vælge specifikke institutioner. Denne fremgangsmåde vil give den bedste sikkerhed om placeringen på ventelisten.

Tidsplan for overgangsordningen

1. januar 2003

den generelle venteliste lukkes for nyopskrivninger

der anvises fortsat børn fra den generelle venteliste indtil 1. april 2003

primo januar

Breve til alle børn født i perioden 1.3.2000-31.12.2001 (på generel/specifik venteliste eller uden for venteliste), hvor der orienteres om de nye anvisningsregler og mulighed for opskrivning på specifik venteliste

Inden 1. februar

alle børn født i perioden 1.3.2000-31.12.2001 skal vælge specifik institution

Primo februar

alle børn født i perioden 1.1.2002-30.6.2002 (på generel/specifik venteliste eller uden for venteliste) orienteres om de nye anvisningsregler og mulighed for opskrivning på specifik venteliste

Inden 1. marts

alle børn født i perioden 1.1.2002-30.6.2002 skal vælge specifik institution

Primo marts

alle børn født i perioden 1.7.2002-31.12.2003 (på generel/specifik venteliste eller uden for venteliste) orienteres om de nye anvisningsregler og mulighed for opskrivning på specifik venteliste

Inden 1. april

alle børn født i perioden 1.7.2002-31.12.2002 skal vælge specifik institution

Fra 1. april

alle nye opskrivninger sker med anciennitet efter opskrivningstidspunkt

der anvises udelukkende fra de specifikke ventelister

Til orientering er vedlagt kopi af det materiale, som forvaltningen forventer at udsende til forældrene i forbindelse med overgangsordningen.

Information om de nye anvisningsregler

Forældre til børn under 2 år og 10 måneder på ventelisten vil blive informeret direkte i forbindelse med overgangsordningen (jf. bilag 1).

Sundhedsplejen har meget tidligt kontakt til børnefamilierne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens sundhedspleje vil derfor give forældrene materiale om de nye anvisningsregler og orientere om, at opskrivning til dagtilbud bør ske inden barnet fylder 4 måneder.

Øvrige interessenter som f.eks. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og daginstitutionerne vil blive informeret særskilt om de nye anvisningsregler.

IT til understøttelse af de nye anvisningsregler

De nye anvisningsregler kræver ingen ændringer i det edb-system, som pladsanviserne benytter til at skrive børn på venteliste og anvise pladser efter.

Derimod kræver de ændrede anvisningsregler betydelige ændringer i to ydelser i den elektroniske selvbetjening – indblik i ventelister og opskrivning på venteliste. De nødvendige ændringer er specificeret, og det forventes, at ændringerne kan færdigtestes og implementeres inden 1. januar 2003.

Institutioner med udvidet åbningstid

Med de nye anvisningsregler kan alle skrive sig op til max. to dagtilbud efter eget valg. Opskrivningstidspunktet vil være bestemmende for barnets placering på ventelisten. Barnet vil som udgangspunkt kun rykke frem på ventelisten. Kun i yderst begrænset omfang kan der ske overspringelse af ventelisten.

I den døgnåbne daginstitution Vartov i Indre By vil der blive en fortrinsret til børn, hvis forældre har pasningsbehov om natten og i weekender. Forældre skal kunne dokumentere dette behov.

I forbindelse med evalueringen af de nye anvisningsregler, vil det blive analyseret, om institutionerne udnyttes optimalt i forhold til deres åbningstider.

Søskendehensyn

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har søgt Socialministeriet om en forsøgsgodkendelse, der giver kommunen ret til at fravige ancienniteten mht. til at give søskende tre måneders ekstra anciennitet til vuggestue og dagpleje.

Dette har Socialministeriet afvist i brev den 10. oktober. Socialminister Henriette Kjær har i et debatindlæg i Jyllandsposten også afvist at imødekomme ønsket om at sikre søskendes mulighed for at komme i samme dagtilbud, da en gruppe af børn ikke skal have fortrinsret frem for en anden gruppe.

På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets tilkendegivelse har Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard d. 8. november 2002 skrevet til Socialministeren og anmodet ministeren om at genvurdere dispensationsansøgningen om søskendehensyn. Socialministeren har efterfølgende d. 6. december 2002 svaret, at hun ikke ønsker at give grupper af børn – f.eks. søskende – en generel fordel ved optagelse i dagtilbud (korrespondancen mellem Socialministeren og Borgmesteren er vedlagt som bilag 2).

På den baggrund er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at Københavns Kommune ikke kan indføre et generelt søskendehensyn ved anvisning til vuggestue eller dagpleje.

Pladsanvisningen kan vurdere, om der i det konkrete, individuelle tilfælde er særlige sociale forhold der taler for at et søskendebarn bør få fortrinsret til den konkrete institution. Vurderingen bør ske i forbindelse med opskrivning på ventelisten til den pågældende institution. Søskendehensynet kan kun gives, hvis forældrene skriver deres barn på venteliste, før barnet er 4 måneder gammelt.

Pladsanvisningen registrerer de tilfælde, hvor muligheden for søskendehensyn overvejes, med henblik på den planlagte evaluering af de nye anvisningsregler.

MILJØVURDERING

Sagen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

De 15 lokale centre har hver ansat 1-2 medarbejdere til at varetage pladsanvisningen. De aktuelle lønudgifter til opgaven udgør ca. 7,6 mill. kr. til ca. 25 fuldtidsstillinger.

Med hensyn til øvrige driftsudgifter er det ikke muligt at specificere beløbet ud fra de enkelte centres driftsbudget. I stedet kan driftsbudgettet skønnes ud fra rammerne for den centrale enhed for privat børnepasning, der har 13 medarbejdere. Den centrale enhed har et driftsbudget på 0,5 mill. kr. Til sammenligning har pladsanvisningen flere medarbejdere, betydeligt større portoudgifter og større telefonudgifter. På den baggrund skønnes det, at øvrige driftsudgifter i pladsanvisningen udgør ca. 0,8 mill. kr.

Lokalcentrenes budgetter reduceres med det samlede beløb på 8,4 mill. kr.

For at realisere besparelsen på 2 mill. kr. fastsættes budgettet til den nye pladsanvisning til 6,4 mill. kr. Budgettet skal dække ansættelse af leder, jurist, kontorfunktionær, pladsanvisere samt øvrige driftsudgifter til enheden.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Sammenlægningen af pladsanvisningen har været drøftet i Hovedsamarbejdsudvalget i forbindelse med de generelle drøftelser om budget 2003.

BILAG

  • Eksempel på brev til forældrene i forbindelse med overgangsordningen.
  • Korrespondance mellem Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard og Socialminister Henriette Kjær

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top