Mødedato: 14.11.2001, kl. 13:00

Orientering om evaluering af Det Etniske Konsulentteam 2001 (Bilag)

Orientering om evaluering af Det Etniske Konsulentteam 2001 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. november 2001

 

Sager til beslutning

12. Orientering om evaluering af Det Etniske Konsulentteam 2001 (Bilag)

FAU 423/2001 J.nr. 423/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens orientering om evaluering af Det Etniske Konsulentteam 2001 til efterretning.

 

RESUME

I forbindelse med debatten om tvangsægteskaber i forhold til piger med etnisk minoritetsbaggrund vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 16. juni 1999 en indstilling, hvoraf det bl.a. fremgik, at de eksisterende rådgivnings- og vejledningstilbud skulle suppleres med etablering af en særlig tværfaglig konsulentstøtte til lokalcentre, døgninstitutioner, krisecentre, m.fl. Det Etniske Konsulentteam blev etableret den 1. september 1999 og evalueret den 31. maj 2000.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 21. juni 2000, at det ønskede en opfølgning på evalueringen efter ¾ år. Det Etniske Konsulentteam er blevet evalueret for perioden fra den 1. maj 2000 til den 28. februar 2001.

Evalueringen af Det Etniske Konsulentteam har været til høring hos Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

SAGSBESKRIVELSE

Evalueringens indhold

Evalueringen viser, at konsulentteamet har ydet konsulentbistand i 41 enkeltsager. I cirka halvdelen af sagerne indgår der en "tvangsægteskabelig problemstilling", medens der er varierende årsager i den øvrige halvdel, eksempelvis konflikter mellem forskellige generationer.

I evalueringsperioden har konsulentteamet haft kontakt til lokalcentrene og diverse institutioner og organisationer med henblik på at præsentere konsulentteamet og den type konsulentbistand, teamet kan tilbyde, samt at skabe en positiv erfaringsudveksling.

Det Etniske Konsulentteam overvejer mulighederne for at gennemføre forebyggende arbejde via oplysning og formidling på folke- og sprogskoler samt uddannelsesinstitutioner.

Evalueringen af Det Etniske Konsulentteam har været til høring hos Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg. I det følgende fremføres de to instansers høringssvar samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kommentarer hertil.

 

Det Rådgivende Integrationsudvalg

Integrationsudvalget har følgende bemærkninger:

  1. Teamets målgruppe. Det Rådgivende Integrationsudvalg finder det positivt, at Det Etniske Konsulentteam er opsøgende og udadvendt i sit arbejde, samt at teamets brede kontaktflade giver mulighed for at udvikle teamets ydelser til Københavns Kommunes borgere, institutioner og øvrige samarbejdspartnere.
  2. Teamet som bydækkende tilbud. Integrationsudvalget udtrykker betænkelighed ved, at Det Etniske Konsulentteam i tre ud af 41 sager har "stillet sig til disposition for institutioner uden for Københavns Kommune, selvom borgeren ikke har været bosat i Københavns Kommune".
  3. Kommentar:

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Det Etniske Konsulentteam er enige i Integrationsudvalgets høringssvar.

  4. Undervisningsområdet. Integrationsudvalget finder det glædeligt, at Det Etniske Konsulentteam har planer om at iværksætte en øget forebyggende indsats på særligt undervisningsområdet.

Kommentar:

På nuværende tidspunkt har Det Etniske Konsulentteams indsats i forhold til undervisningsområdet bestået i kortvarige telefoniske konsultationer med skolelærere.

Det Etniske Konsulentteam har med den nuværende ressourcetildeling ikke mulighed for at udbrede konsulenttjenesten til undervisningsområdet.

Teamets indsats i forhold til det forebyggende arbejde på undervisningsområdet har primært bestået i at drøfte med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ledelse, hvad Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen selv kan gøre for at iværksætte en lignende konsulenttjeneste. I den forbindelse har teamet drøftet, hvorledes en forebyggende indsats kan ydes over for børn. En tidligere forebyggende indsats har teamet ligeledes drøftet med konsulenterne fra SSP og lokalforvaltningen i Tingbjerg. Endelig har teamet drøftet, hvilke problemstillinger der kunne være relevante at tematisere i undervisningen af skolelærere.

Opsummerende er det teamets vurdering, at følgende fremgangsmåder kan bruges til at varetage den forebyggende indsats på det undervisningsmæssige område:

  1. Udvide det nuværende Det Etniske Konsulentteam, hvilket vil kræve en budgetudvidelse.
  2. Oprette et lignende konsulentteam i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med særligt fokus på de undervisningsmæssige problemstillinger eller muligheder (eventuelt tage sprogskolerne med i teamet, da de har kontakt til mange i målgruppen)

  1. Fokus på alle etniske minoriteter. Integrationsudvalget støtter teamets overvejelser om at udbrede kendskabet til teamet til en bredere kreds af borgere med etnisk minoritetsbaggrund, således at overrepræsentationen af borgere med pakistansk baggrund udjævnes i forhold til teamets samlede antal sager.
  2. Kommentar:

    Årsagen til overrepræsentationen af borgere med pakistansk baggrund i teamets sager skyldes, at disse borgere oftere henvender sig til lokalcentrene.

    Det Etniske Konsulentteam's formidlingsarbejde retter sig mod alle etniske minoritetsgruppers foreninger, og teamet gør således ikke nogen særlig indsats for borgere med pakistansk baggrund. Teamet giver dog udtryk for, at overrepræsentationen af borgere med pakistansk baggrund i teamets sager kan være et tegn på god integration, dvs. at borgere med pakistansk baggrund har tillid til og føler sig trygge ved at rette henvendelse til de sociale myndigheder.

  3. 24-timers reglen. Integrationsudvalget opfordrer Det Etniske Konsulentteam til at opretholde tilbudet om at yde konsulentbistand inden for 24 timer.
  4. Kommentar:

    Det Etniske Konsulentteam er opmærksom på, at tilbudet om konsulentbistand inden for 24 timer fungerer som et sikkerhedsnet for medarbejdere på lokalcentre, døgninstitutioner, m.fl., der måtte have brug for teamets assistance, og tilbudet fortsætter derfor som hidtil.

    Integrationsrådet

    Integrationsrådet har følgende bemærkninger:

  5. Teamets sammensætning. Integrationsrådet finder det positivt, at Det Etniske Konsulentteam er sammensat af medarbejdere med forskellig etnisk baggrund samt faglig indsigt i problemstillinger vedrørende etniske minoritetsgrupper.
  6. Holdningsbearbejdning. Integrationsrådet bemærker, at konsulentteamet udgør en stærk vidensbase, som kan udøve en altafgørende holdningsbearbejdning.
  7. Tværfaglige teams. Integrationsrådet finder det positivt, at konsulentteamet danner tværfaglige teams sammensat i forhold til behovet for konsulentbistand i den konkrete sag. Det er rådets opfattelse, at dette resulterer i en optimal platform for løsning af den enkelte sags problemstilling.
  8. Opkvalificering af medarbejdere. Integrationsrådet bifalder, at konsulentteamet via sin konsulenttjeneste søger at opkvalificere de medarbejdere, der rekvirerer konsulentbistand, ved at inddrage dem fremfor at overtage sagen. Endvidere bifalder rådet, at konsulentteamet samarbejder med en række forskellige samarbejdspartnere.
  9. Nuancering af sagernes problemstillinger. Integrationsrådet ønsker en nuancering af, hvilke sociale og kulturelle problemstillinger, f.eks. arbejdsløshed, boligproblemer og diskrimination, som konsulentteamet arbejder med udover "tvangsægteskabslignende problemstillinger".
  10. Kommentar:

    Udover sager vedrørende "tvangsægteskabslignende problemstillinger" har Det Etniske Konsulentteam være involveret i sager omhandlende generationskonflikter. Eksempelvis kan sagerne handle om, at den unges forældrene udøver vold mod den unge som følge af uenighed om, hvad den unge skal bruge fritiden til; at forældrene er utilfredse med, at den unge lever "dansk"; at forældrene og den unge er uenige om, hvornår den unge kan have en kæreste, og at den unge som følge af uoverensstemmelsen løber hjemmefra med kæresten samt forsøger selvmord.

    Konsulentteamet har også deltaget i sager vedrørende diskrimination. Teamet oplyser, at disse sager ikke handler om egentlig diskrimination, men mere handler om ubevidste og uhensigtsmæssige forforståelser, hvor sociale problemer misforstås og gøres til kulturelle problemer.

  11. Fokus på alle etniske minoriteter. Integrationsrådet ønsker, ligesom Det Rådgivende Integrationsudvalg, at Det Etniske Konsulentteam søger at sætte fokus på alle etniske minoritetsgrupper og dermed undgår en overrepræsentation af sager vedrørende borgere med pakistansk minoritetsbaggrund. Rådet påpeger dog, at konsulentteamet ikke skal arbejde for en ligelig repræsentation af alle etniske minoritetsgrupper i antallet af sager.
  12. Kommentar:

    (jf. kommentar til punkt 4)

  13. Telefonrådgivning. Integrationsrådet bemærker, at værdien af telefonrådgivning ikke må underkendes, da den kan medvirke til at forhindre små problemstillinger i at udvikle sig i negativ retning.
  14. Kommentar:

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Det Etniske Konsulentteam er enig med Integrationsrådet.

  15. Direkte borgerkontakt. Integrationsrådet finder, at konsulentteamets direkte borgerkontakt, f.eks. ved mægling, er en konstruktiv måde at udvikle teamets kompetencer på, og opfordrer til udvikling af denne rolle. Endvidere finder Integrationsrådet teamets overvejelser om inddragelse af eksterne mæglere relevant.
  16. Kommentar:

    På nuværende tidspunkt foretager Det Etniske Konsulentteam i flere sager mægling mellem den unge og dennes familie. Dette sker med henblik på at sikre, at familiens uoverensstemmelser ikke medfører, at kontakten mellem den unge og familien afbrydes. En opsplitning af familien kan være uhensigtsmæssig for den unges udvikling, og teamets ser sig således nødsaget til at benytte mægling. Antallet af sager hvor mægling benyttes afhænger af teamets kvalifikationer og øvrige opgaver.

    Konsulentteamet vil fortsat benytte eksterne mæglere i sager, hvor teamet vurderer, at dette er relevant.

  17. Inddragelse af den sagsansvarlige medarbejder. Integrationsrådet opfordrer teamet til fortsat at inddrage den sagsansvarlige medarbejder, når teamet deltager i en mæglingssag. Rådet bemærker dog, at teamet skal gennemføre en mæglingssag uden den sagsansvarlige er tilstede, såfremt den unge eller dens familie har vægtige argumenter herfor.
  18. Kommentar:

    Det Etniske Konsulentteam vil fortsætte sin praksis om at inddrage den sagsansvarlige medarbejder i sagen og dermed bidrage til en generel opkvalificering af den sagsansvarliges evne til at være løsningsorienteret i sager vedrørende etniske minoritetsgrupper.

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Det Etniske Konsulentteam er enige i Integrationsrådets høringssvar om, at teamet skal gennemføre en mæglingssag uden den sagsansvarlige er tilstede, såfremt den unge eller dens familie har vægtige argumenter herfor.

  19. Oplysningsmøder på lokalcentrene. Integrationsrådet ser positivt på konsulentteamets oplysningsmøder på lokalcentrene og beklager, at teamet kun har haft ressourcer til at afholde møder med to lokalcentre.
  20. Kommentar:

    Aktuelt gennemfører Det Etniske Konsulentteam en ny runde oplysningsmøder på alle lokalcentrene.

  21. Kursusvirksomhed og samarbejde med imamer. Integrationsrådet finder, at teamet med fordel kan involvere sig i kursusvirksomhed i undervisningssektoren, samt at teamet indleder et samarbejde med imamer.
  22. Kommentar:

    Angående kursusvirksomhed i undervisningssektoren henvises der til kommentaren i punkt 3.

    Det Etniske Konsulentteam bruger kun en imam, hvis både den unge og dennes familie er enige om dette tiltag, samt at det er relevant for sagens løsning.

  23. Fokus på håndteringen af sager vedr. etniske minoriteter. Integrationsrådet finder, at konsulentteamets arbejde med opkvalificering af forvaltningens medarbejdere til at håndtere problemstillinger vedrørende etniske minoriteter, dvs. adskillelse af sociale problemstillinger fra kulturelle aspekter, er af afgørende betydning. Endvidere bemærker rådet, at det er positivt, at konsulentteamet i den kommende periode vil konsolidere sine kerneydelser og udøve holdningsbearbejdelse i forhold til det omkringliggende samfund.

ANDRE KONSEKVENSER

(ingen)

ØKONOMI

(ingen)

MILJØVURDERING

(ingen)

 

HØRING

Evalueringen af Det Etniske Konsulentteam har været til høring hos Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg, jf. Sagsbeskrivelsen

BILAG

  • Evaluering af Det Etniske Konsulentteam, 2. evaluering, maj 2001, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Kommune.
  • Høringssvar fra Integrationsrådet, Formandsskabet – brev af 27. august 2001 "Vedr. evaluering af Det Etniske Konsulentteam".
  • Beslutningsprotokol fra Det rådgivende Integrationsudvalg - ordinært møde d. 31. august, 2001.
  • Høringssvar fra Det rådgivende Integrationsudvalg – brev af 31. august, 2001 "Høring over evaluering af Det Etniske Konsulentteam".

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top