Mødedato: 14.06.2000, kl. 14:00

Indgåelse af kontrakter om drift af 3 nye daginstitutioner (Bilag)

Indgåelse af kontrakter om drift af 3 nye daginstitutioner (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. juni 2000

 

Sager til beslutning

2. Indgåelse af kontrakter om drift af 3 nye daginstitutioner (Bilag)

FAU 416/2000 J.nr. 85/100

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at vedlagte kontrakt med Barnets Hus (inklusiv tilhørende kravspecifikation) for driften af et nyt pasningstilbud i Københavns Kommune godkendes.

at Barnets Hus kommer til at stå for driften af den institution Søtoftegård, Bygmestre A/S nu har under opførelse på Vesterbro (Amerikavej 15).

at vedlagte kontrakter med ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden (inklusiv tilhørende kravspecifikationer) principgodkendes som grundlaget for driften af 2 nye pasningstilbud i Københavns Kommune.

at den endelige godkendelse af aftalerne med ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden træffes af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, når det inden en frist til den 1. september 2000 er afklaret, om Børn & Unge Fonden og ISS Juniorservice selv kan skaffe egnede lokaler til brug for pasningstilbuddene.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vender tilbage med indstilling om lokaler til ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden i en af de institutioner forvaltningen indvier i 2001, hvis Børn & Unge Fonden og ISS Juniorservice ikke inden 1. september 2000 har fremskaffet egnede lokaler.

RESUME

Siden december 1999 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forhandlet med ISS Juniorservice, Barnets Hus og Børn & Unge Fonden om indgåelse af kontrakter vedrørende driften af 3 nye pasningstilbud som puljeordninger i Københavns Kommune.

Kontrakterne giver samarbejdspartnerne de samme overordnede økonomiske og politiske vilkår for driften af pasningstilbuddene, som kommunens eksisterende institutioner har. Kvalitetsmålene for de enkelte pasningstilbud er præciseret i kravspecifikationen til kontrakterne, der sikrer politikere, forældre og forvaltningen en god dokumentation for målopfyldelsen.

Som led i forhandlingerne er samarbejdspartnerne blevet bedt om at skaffe egnede lokaler til brug for driften af pasningstilbuddene. I samarbejde med Barnets Hus, Ai-gruppen og Søtoftegård A/S Bygmestre er der udarbejdet et projekt for etablering af en ny daginstitution med plads til 100 vuggestuebørn. De nye pladser vil blive etableret på Vesterbro, hvor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har vanskeligheder ved at overholde pasningsgarantien på 12 måneder, da der mangler egnede byggegrunde. Etableringen af de 100 nye vuggestuepladser vil sikre, at kommunen kan skaffe pasningstilbud til børnefamilierne på Vesterbro fra 12 måneders alderen.

Borgerrepræsentationen har den 11. maj 2000 godkendt, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår et lejemål, der sikrer etablering af institutionen på Amerikavej. Institutionen forventes indviet primo 2001.

Det er ikke på nuværende tidspunkt lykkedes for ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden at fremskaffe egnede lokaler til brug for etablering af nye pasningstilbud. Børn & Unge Fonden forhandler dog for tiden om etablering af en daginstitution på Frederiksberg, der ligger på grænsen til Indre By. ISS Juniorservice er ikke fremkommet med et konkret og realistisk bud på lokaliseringen af en af den nye institution, de ønsker at drive, men søger fortsat efter egnede lokaler eller byggegrunde.

Da lokaliseringen for de to nye institutioner således ikke er endeligt afklaret, foreslås det, at ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden får en forlænget frist frem til 1. september 2000 til at skaffe egnede lokaler til driften af de nye institutioner. Hvis det ikke inden denne dato er lykkedes for tilbudsgiverne at skaffe egnede lokaler, forslås det, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anviser lokaler til driften af de nye institutioner. Der vil blive udarbejdet særskilt indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget herom.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af budgetforliget for 1999 besluttede Borgerrepræsentationen, at der "skulle tages skridt til indgåelse af kontrakter om drift og anlæg af nye institutioner". Formålet er at undersøge mulighederne for at få mere kvalitet for de samme penge.

Som led i udmøntningen af denne beslutning har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i efteråret 1999 bedt 7 forskellige private virksomheder og paraplyorganisationer for de selvejende institutioner om at komme med deres bud på pædagogisk indhold og kvalitet i pasningstilbuddene for de 0-6 årige børn. Udbuddet har været tilrettelagt som et "omvendt udbud", hvor prisen for driften af institutionerne på forhånd har været fastlagt svarende til den gennemsnitlige udgift til drift af kommunale institutioner i Københavns Kommune. Det afgørende konkurrenceparameter har derfor været, hvilken kvalitet tilbudsgiverne har kunnet tilbyde indenfor de eksisterende økonomiske og politiske rammer for driften af daginstitutioner i Københavns Kommune.

Den 18. november 1999 har Borgerrepræsentationen besluttet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal forhandle med ISS Juniorservice, Barnets Hus og Børn & Unge Fonden om et kontraktudkast, der præciserer de økonomiske, juridiske og kvalitetsmæssige krav til drift og eventuelt anlæg af 3 nye institutioner.

Forhandlingerne med tilbudsgiverne

Siden december 1999 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forhandlet med ISS Juniorservice, Barnets Hus og Børn & Unge Fonden. Som led i forhandlingerne har det været nødvendigt at indgå aftaler med parterne indenfor følgende områder:

  1. Udarbejdelse af kontraktudkast, der præciserer de almindelige økonomiske og juridiske vilkår for driften af daginstitutionerne.
  2. Udarbejdelse af kravspecifikation, der konkretiserer kvalitetsmålene for det enkelte pasningstilbud samt præciserer kravene til dokumentation for opfyldelsen af kvalitetsmålene.
  3. Fremskaffelse af egnede lokaler til brug for pasningstilbuddene.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 26. april 2000 behandlet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til kontrakter og kvalitetsmål for 3 nye institutioner samt forslag til lokaliseringen af institutionerne. På baggrund af drøftelserne i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden blevet bedt om at igangsætte en ny søgning efter egnede lokaler til driften af de nye kontraktstyrede institutioner. Desuden er kontrakterne med tilhørende kravspecifikationer blevet revideret med henblik på en sproglig forenkling, der sikrer tilbudsgiverne de nødvendige frihedsgrader til udvikling af en ny og alternativ kvalitet i pasningstilbuddene.

Kontrakterne mellem parterne

Udgangspunktet for forhandlingerne med ISS Juniorservice, Barnets Hus og Børn & Unge Fonden har været, at pasningstilbuddene skal etableres som puljeordninger efter Lov om Social Service § 11. For at sikre mere kvalitet for de samme penge, er kontraktsparterne blevet tilbudt de samme overordnede økonomiske og politiske rammer for driften af tilsvarende nybyggede institutioner i Københavns Kommune. Samtidig med, at kvalitetsmålene og kravene til dokumentation er fastlagt i kontrakten.

Konkret betyder dette, at kontraktspartnerne - i henhold til kontrakten - vil modtage et fast beløb pr. barn til driften af pasningstilbuddene, der svarer til den gennemsnitlige pris for driften af tilsvarende nye kommunale institutioner. Kontrakterne sikrer derved en nøje sammenhæng mellem antal passede børn og udgiften til pasningstilbuddet. Herudover vil pasningstilbuddet modtage et administrationsbidrag på 2,42 procent, der svarer til det administrationsbidrag, de selvejende institutioner modtager i dag.

Kontrakterne giver Københavns Kommune fuld anvisningsret til pladserne i pasningstilbuddene, og sikrer, at de er åbne overfor børn med særlige pædagogiske eller sociale behov for et pasningstilbud. Pasningstilbuddene skal arbejde aktivt for realisering af de pædagogiske målsætninger for pasningstilbud, som fremgår af kommunens Socialplan og af Lov om Social Service. Desuden sikrer kontrakterne, at der etableres forældrebestyrelser, således at forældrene får indflydelse på deres børns dagligdag i institutionerne på samme måde som i selvejende institutioner.

På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets drøftelse den 26. april 2000 er ordlyden af kontrakterne nu blevet justeret med henblik på en forenkling. Rettelserne fremgår direkte af kontrakterne, således at tekst, der foreslås slettet er markeret med gennemstregning, mens nye tekstforslag er understreget.

Kravspecifikationer

Som tillæg til hver enkelt kontrakt er der udarbejdet en kravspecifikation. Formålet med kravspecifikationerne er at sikre, at det er gennemskueligt for forældre og borgere, hvilket service- og kvalitetsniveau, der er i det enkelte pasningstilbud. Herved får forældrene et bedre grundlag for valg af pasningstilbud til deres børn.

Samtidig skal kravspecifikationerne sikre, at opfyldelsen af kvalitetsmålene løbende dokumenteres gennem udarbejdelse af spørgeskemaundersøgelser blandt medarbejdere og forældre, anvendelse af nye pædagogiske arbejdsformer til dokumentation for pædagogisk kvalitet m.m..

Som tillæg til hver kontrakt er der udarbejdet 5-9 kravspecifikationer, der hver især afspejler pasningstilbuddenes særlige profiler og de emner pasningstilbuddene vil fokusere særligt på i det første driftsår. Alle kravspecifikationerne er kendetegnet ved, at der fokuseres særligt på etablering af nye former for forældresamarbejde og en aktiv inddragelse af forældrene i institutionens dagligdag.

Dette sker eksempelvis gennem etablering af en Forældrebank, hvor forældrene opfordres til at stille kompetencer og ressourcer til rådighed for institutionen, gennem afholdelse af introduktionssamtaler med forældrene, indførelse af "Barnets Bog", der giver forældrene et dagligt indblik i børnenes dagligdag i institutionen, afholdelse af kulturaftener, etablering af supplerende serviceydelser i form af babysitterordninger og internetopkobling mellem institutionen og forældrenes arbejdsplads m.v..

Fælles for kravspecifikationerne er desuden, at der i alle institutioner vil blive arbejdet målrettet med udvikling og efteruddannelse af medarbejdernes faglige kompetencer gennem eksempelvis løbende supervision og introduktion til nye pædagogiske arbejdsredskaber, og at medarbejdernes tilfredshed med arbejdet i institutioner løbende dokumenteres gennem tilfredsheds- og trivselsundersøgelser.

Kravspecifikationerne adskiller sig samtidig fra hinanden ved, at kontraktsparterne på hver deres forskellige måder vil arbejde målrettet med pædagogisk kvalitetsudvikling:

  • Barnets Hus vil arbejde målrettet med teater og musiske aktiviteter gennem ansættelse af teater- og musikkyndige personer, og vil løbende teste børnenes intellektuelle, sociale og motoriske udvikling for at sikre, at den er alderssvarende.
  • Børn & Unge Fonden vil arbejde efter økologiske og grønne principper, hvor maden er økologisk, der anvendes genbrugsmateriale og alt affald sorteres. Desuden arrangeres der jævnligt ture, således at børnene får en opfattelse af naturens muligheder.
  • ISS Juniorservice vil arbejde målrettet med begrebet sundhed, herunder forbedre indeklimaet, reducere støjniveauet og mindske børnenes sygefravær. Desuden vil ISS Juniorservice arbejde målrettet med pædagogisk dokumentation efter principper bag Reggio Emilia.

Ved udarbejdelse af kravspecifikationerne er parterne enige om, at der er tale om "første generation" af kravspecifikationer, og at kravspecifikationerne således løbende f.eks. årligt skal tilpasses og revideres under indtryk af de erfaringer, der opnås med denne form for kvalitetsstyring.

Efter drøftelserne i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 26. april 2000 er kravspecifikationerne ligeledes blevet revideret. Rettelserne fremgår direkte af kravspecifikationerne, således at tekst, der foreslås slettet er markeret med gennemstregning, mens nye tekstforslag er understreget.

 

Lokaler til pasningstilbuddene

Som en del af forhandlingerne har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bedt tilbudsgiverne om at igangsætte en søgning efter egnede byggegrunde eller lokaler til brug for pasningstilbuddene. Tilbudsgiverne har frem til april 2000 særligt søgt efter egnede lokaler eller byggegrunde med særlig fokus på Indre By, Vesterbro og Ydre Nørrebro, hvor forvaltningen har de største udbygningsbehov, og har svært ved at fremskaffe egnede byggegrunde.

Efter behandlingen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 26. april 2000 er søgningen blevet udviddet til også at omfatte Bispebjerg, Brønshøj-Husum og Vanløse samt byområder, der støder op til Købehavns Kommune.

Ny vuggestue på Amerikavej 15

I samarbejde med arkitektfirmaet Ai-gruppen og Søtoftegård A/S, Bygmestre er det lykkedes for Barnets Hus at skaffe egnede lokaler på Amerikavej 15 (Vesterbro) til brug for pasningstilbuddet. Det drejer sig om en bygning på samlet 8.000 m2, hvoraf en del vil blive ombygget til daginstitutionsformål med plads til 100 vuggestuebørn. Etableringen af institutionen vil være et vigtigt led i bestæbelserne på at overholde den nuværende pasningsgaranti på 12 måneder på Vesterbro.

Borgerrepræsentationen har den 11. maj 2000 godkendt, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår lejemål, der sikrer etableringen af institutionen på Amerikavej. Af indstillingen fremgår det, at institutionen kan drives af Barnets Hus, eller alternativt kan drives som en almindelig kommunal institution.

Institutionen forventes allerede klar til ibrugtagning i begyndelsen af 2001 (mod tidligere skønnet juni 2001), og af hensyn til den nærmere planlægning omkring ansættelse af leder, indretning af institutionen m.m., er det nødvendigt med en snarlig afklaring af, hvem der skal stå for driften af den nye institution.

Det foreslås, at Barnets Hus kommer til at stå for driften af institutionen Amerikavej 15.

ISS Juniorservice og Børn & Unge Fondens søgning efter egnede lokaler til driften af kontraktstyrede institutioner

På indeværende tidspunkt er det ikke lykkedes ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden at skaffe egnede lokaler eller byggegrunde, der ligger indenfor de økonomiske rammer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har til anlæg af nye pladser.

Børn & Unge Fonden har dog peget på muligheden for, at der etableres en daginstitution på Martinsvej på Frederiksberg. Det drejer sig om en ca. 1500 m2 stor dobbeltvilla med udsigt over søerne, og beliggende tæt ved Indre By, hvor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har et stort udbygningsbehov. Børn & Unge Fonden er nu ved at undersøge, om det økonomisk og planmæssigt er muligt at etablere et daginstituionsprojekt på Martinsvej, der kan gennemføres indenfor de rammer forvaltningen har til anlæg af nye pladser. ISS Juniorservice kan ikke aktuelt pege på en tilsvarende egnet grund til etablering af en ny daginstitution, men undersøger fortsat mulighederne herfor.

Det foreslås derfor, at ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden får en forlænget frist frem til 1. september 2000 til fremskaffelse af egnede lokaler eller byggegrunde. Hvis det ikke lykkes at skaffe egnede lokaler eller byggegrunde inden udløbet af denne frist, foreslås det, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bidrager med at fremskaffe de nødvendige lokaler. En sådan løsning vil indebære, at ISS Juniorservice og/eller Børn & Unge Fonden tilbydes at komme til at stå for den daglige drift af en af de institutioner Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har under opførsel.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har den 26. april 2000 foreslået, at ISS Juniorservice som led i en tilsvarende løsning kan til at stå for driften af den nye institution Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har under opførelse på Christianshavn (Prinsessegade 60), og at Børn & Unge Fonden kommer til at stå for driften af den institution, der planlægges opført i Sigurdsgade på Ydre Nørrebro.

Institutionen Prinsessegade 60 forventes klar til indvielse oktober/november 2000, og af hensyn til mulighederne for at tage institutionen i brug til dette tidspunkt er det allerede nu nødvendigt at påbegynde arbejdet med ansættelse af leder og souschef, indretningen af institutionen m.m.

Som en naturlig konsekvens af en beslutning om at forlænge fristen for ISS Juniorservice og Børn & Unge Fonden til 1. september 2000, foreslås det, at Prinsessegade 60 – som forudsat ved bevillingen af institutionen - tages i brug som en kommunal institution. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår samtidig, at muligheden for at tage Sigurdsgade 33 i brug som en kontraktstyret institution opretholdes, men at endelig afgørelse herom afventer det endelige resultat af ISS Juniorservice og Børn & Unge Fondens aktuelle søgninger efter egnede byggegrunde.

ØKONOMI

Det foreslås, at institutionen Amerikavej 15 stilles vederlagsfrit til rådighed for Barnets Hus. Udgifterne til driften af de 3 nye institutioner afholdes indenfor den eksisterende budgetramme til driften af daginstitutioner.

HØRING

Der har været afholdt en nabohøring om projektet på Amerikavej 15 (Vesterbro). Der har været en enkelt indsigelse mod eventuel støjbelastning fra institutionen, der dog ikke er taget til følge af By- og Boligdirektoratet.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

  • Kontrakt med Barnets Hus for den almindelige drift
  • Kravspecifikation for samarbejde med Barnets Hus
  • Kontrakt med ISS Juniorservice for den almindelige drift
  • Kravspecifikation for samarbejde med ISS Juniorservice
  • Kontrakt med Børn & Unge Fonden for den almindelige drift

  • Kravspecifikation for samarbejde med Børn & Unge Fonden

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top