Mødedato: 13.12.2000, kl. 14:00

Ansøgninger om driftsoverenskomst fra værestederne for clean narkomaner: Clean House og Linie 14 (Bilag)

Ansøgninger om driftsoverenskomst fra værestederne for clean narkomaner: Clean House og Linie 14 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. december 2000

 

Sager til beslutning

8. Ansøgninger om driftsoverenskomst fra værestederne for clean narkomaner: Clean House og Linie 14 (Bilag)

FAU 699/2000 J.nr. 200/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at ansøgningerne fra værestederne for stoffri narkomaner "Clean House" og "Linie 14" om driftsoverenskomst med Københavns Kommune ikke imødekommes

at der indgås en samarbejdsaftale med Clean House og Linie 14 i henhold til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (BR 335/2000) med henblik på at støtte værestedernes drift

at støtten gives på en måde, så begge steder bevarer deres autonomi, det frivillige arbejde styrkes og værestederne sikres stabilitet

at Clean House og Linie 14 én gang årligt vil modtage støtte til husleje, telefon samt løn til en koordinator, svarende til højst 700.000 kr. til Clean House og højst 500.000 kr. til Linie 14, som bevilling fra frivillighedspuljen. Der indgås en samarbejdsaftale, der evalueres en gang om året.

RESUME

1) Foreningen Clean House har ansøgt om driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Clean House er et værested for "clean narkomaner", der blev oprettet i 1997, beliggende i Nordvest-kvarteret. Der kommer dagligt 35-40 brugere. Det er funderet i selvhjælpsgruppetanken, og der er en gruppe af frivillige blandt brugerne, der sammen med den daglige leder sikrer dag-aften og weekendåbning og styrer en række aktiviteter, primært fritidsaktiviteter.

2) "Linie 14" har samtidig med Clean House ansøgt om en driftsaftale med Københavns Kommune. Linie 14 er beliggende i Blågårdsgade. Der afholdes flere gange dagligt NA-møder (Anonyme Narkomaner), hvor stoffri narkomaner fra hele hovedstadsområdet og fra Minnesotainstitutionerne kommer. Værestedet fungerer uafhængigt af NA-møderne, som et tilbud til stoffri narkomaner, hvor der er mulighed for kaffe, samtaler og netværksdannelse på egne præmisser. Det forudsættes, at der er en daglig leder, der sørger for at stedet fungerer i hverdagen. Der er enkelte frivillige, der bidrager med enkeltstående aktiviteter. Stedet har en positiv funktion i gadebilledet.

Behandlingssystemet anerkender stedernes funktion som et tilbud for de stoffri narkomaner, men understreger, at det er vigtigt for brugernes udbytte og motivation, at de fungerer på brugernes egne præmisser, uafhængigt af behandlingssystemet og kommunen.

Forvaltningen møder en stadig tilgang til behandling for stofmisbrug. Prioriteringen er derfor at iværksætte aktivitets- og samværstilbud, der er integreret i behandlingstilbuddet.

Forvaltningen anerkender imidlertid behovet for stabile indtægter til husleje og til lønnede medarbejdere, der sikrer at stedet fungerer kontinuerligt og at aktiviteterne koordineres. Forvaltningen anerkender, at stederne ikke realistisk kan drives på basis af brugerbetaling, hvorimod det er forvaltningens holdning, at en væsentlig del af aktiviteterne kan baseres på brugerbetaling.

Der peges derfor på en løsning, hvor der laves en samarbejdsaftale med værestederne om en finansiering over §115-midlerne, som tillader en højere grad af autonomi i funktionen, end en driftsoverenskomst kan give.

SAGSBESKRIVELSE

Etablering af Clean House

The Clean House blev stiftet som en selvejende institution den 28. januar 1997 med et sæt vedtægter, en bestyrelse og en daglig leder.

Ifølge vedtægterne er formålet:

"at etablere og drive en virksomhed, hvor tidligere stofmisbrugere ved at deltage i The Clean House' aktiviteter motiveres og udvikles til en vedvarende ikke misbrugstilværelse"…"

og hensigten:

"at The Clean House efter en periode baseres på en selvbærende økonomi via frivillige bidrag m.v. fra anden side ved gave eller arv eller på enhver anden måde."

I forbindelse med oprettelsen rådgav forvaltningen initiativtagerne og indskudskapitalen på 700.000 kr. blev frembragt ved tilskud fra Københavns Kommune med 400.000 kr. og fra Socialministeriets PUF-pulje med 300.000 kr.

Værestedets funktion skulle ifølge vedtægterne evalueres i 1997 med henblik på en række målsætninger, hvoraf de centrale var at medlemskredsen skulle være mindst 100, at værestedet havde en daglig åbningstid og regelmæssigt blev brugt af medlemmerne samt at værestedet skulle være stof- og alkoholfrit samt at brugerne opretholdt stoffrihed.

Evalueringen blev foretaget af bestyrelsen, som i december 1997 konkluderer, at "det forløbne år, der reelt kun udgør 9 måneder, vurderes af bestyrelsen som tilfredsstillende…men der kræves en del flere ressourcer, såfremt formålet skal opfyldes optimalt… Med henblik på at opfylde hensigten om, at "The Clean House efter en periode baseres på en selvbærende økonomi, er det bestyrelsens vurdering, at finansieringsstrukturen bør suppleres med yderligere finansieringsmodeller, da det forventes, at tilskudsmodellen, som projektet er iværksat på, ikke vil blive opretholdt på sigt".

Indtægter

Nedenstående oversigt viser, at The Clean House siden dets etablering har modtaget tilskud fra Københavns Kommune og Socialministeriet årligt og at disse tilskud har været deres væsentligste indtægtskilde.

Siden 1998 har The Clean House modtaget tilskud bevilget som tilskud til frivilligt socialt arbejde ( jfr. Lov om Social Service §115). Clean House har ikke siden deres etablering fået andre indtægtskilder, der kan finansiere den daglige drift. De har ikke modtaget frivillige bidrag eller medlemsbidrag, som har kunnet sikre selvfinansiering på kort eller længere sigt.

 

1997

1998

1999

2000

Tilskud fra narko-rammen

400.000

400.000 (16.1.1998)

   

Bevilget jfr. Lov om Social Service §115

 

400.000

(4.12.1998)

500.000

(29.6.1999)

520.000

(20.10.99)

500.000

(11.5.2000)

* 2. runde 2000

Anden støtte

(PUF, folkeoplysningspulje)

300.000

450.000

550.000

450.000

i alt

700.000

1.200.000

1.520.000

950.000

*Der er meddelt afslag i ansøgningens 2. runde i år 2000. Årsagen er, at man udfra en helhedsbetragtning skønnede, at behovet for 2000 var dækket af tidligere bevillinger i 1999 og 2000. Clean House blev samtidig opfordret til at søge igen i næste runde.

Udgifter

Clean House angiver i deres seneste ansøgning til §115 midlerne, at de har udgifter til husleje, personale, drift og aktiviteter svarende til 1.480.000 årligt. Heraf udgør lønninger 470.000 kr. og aktiviteter 560.000 kr.

Brugerne

The Clean House er "et hus for stoffri narkomaner, der vil videre"…Forudsætningen for at komme i Clean House, at man er helt clean. Det henvender sig til brugere, som har afsluttet behandling, som skal videre i eget liv, men som har brug for et netværk og samvær med ligestillede og ligesindede.

The Clean House oplyser, at de siden etableringen har registreret 278 medlemmer, at der kommer 35-40 brugere dagligt, og at de fortsat har en tilgang af nye medlemmer. Det oplyses, at efterhånden er en del af de første medlemmer i job og har familie, men har bevaret tilknytningen.

Ansatte og frivilllige

Det er et værested, der fungerer med en daglig åbningstid fra kl. 10-17. Derudover er der aften- og weekendåbent baseret på frivillig arbejdskraft

Der er ansat en daglig leder, som er lønnet. Derudover er der 9 frivillige, der på ugebasis varetager aften- og weekendvagter. Derudover bidrager 2-3 frivillige med rengøring, køkkentjeneste etc.

Clean House har en socialrådgiver tilknyttet, som en gang om ugen tilbyder rådgivning til brugerne. Det understreges i Clean House's introduktionsskrivelse til medlemmerne, at socialrådgiveren er "uafhængig af kommunen".

Aktiviteter

Clean House fungerer dels som værested og center for en række interne og eksterne aktiviteter. Der er tale om fritidsaktiviteter primært. De interne aktiviteter er arrangementer i forbindelse med højtider, fællesspisning, spil og indendørs sportsaktiviteter. De eksterne aktiviteter er udflugter og rejser for brugerne og deres familier samt sportsaktiviteter.

Clean House oplyser, at formålet med aktiviteterne er at hjælpe brugerne til at fastholde stoffrihed, undgå tilbagefald, styrke sammenhold og opbygge netværk, styrke den enkelte gennem positive oplevelser af egen formåen og styrke den enkelte brugers familie ved at gøre noget sammen med ligestillede familier.

Der lægges vægt på, at den enkelte er aktivt bidragydende på stedet. I introduktionskrivelsen opfordres brugerne til at: " være med til at gøre Clean House til et aktivt sted for tidligere narkomaner…det er dig sammen med de andre, der bestemmer, hvad der skal ske i huset"

Clean House har et aktivitetsbudget i år 2000 på 556.000 kr. Der er en vis brugerbetaling i forbindelse med nogle af de eksterne aktiviteter, men brugerbetalingen er kun undtagelsesvis. Hovedsageligt finaniserieres aktiviteterne af de midler, som Clean House har fået tildelt.

Kontakt til behandlingsstederne

Clean House's kontakt med Københavns Kommunes behandlingssystem består primært i, at de er et stående tilbud til personer, der bliver clean. Det er muligt for brugerne både at komme i Clean House og fortsat være i behandling, men de fleste, der bruger stedet, er færdigbehandlede og udskrevet af behandling.

Det oplyses fra behandlingssystemet, at man ser tilbuddet som en mulighed og oplyser de brugerne om det, men at det er vigtigt for brugernes motivation for at benytte tilbuddet, at det fungerer på egne præmisser uafhængigt af behandlingssystemet.

Clean House har haft og har en nær tilknytning til en række private behandlingstilbud, primært minnesotainspirerede behandlingstilbud.

"Linie 14"

Linie 14 er et kontakt- og værested for clean narkomaner og folk, der ønsker en stoffri tilværelse. Det er udsprunget af NA-bevægelsen, blevet støttet af Sjakket, hvis lokaler de har overtaget. Linie 14 drives af foreningen Clean Narkomaner i Helbredelse, der blev oprettet i 1996. Formand for bestyrelsen er Finn Østergård, der er konsulent på unge-projektet "Vi"de læreprocesser" i København. Linie 14 har til huse i Blågårdsgade med en synlig facade – og "fortovscafe" om sommeren- midt i gaden. Der er dagligt åbent i forbindelse med og imellem NA-møderne. Åbningstiderne er mellem 9-og 22, afhængig af mødevirksomheden. Der er også weekend-åbent. Der har siden 1.1.2000 været ansat en lønnet daglig leder, da den tidligere leder ikke længere magtede at varetage opgaven på frivillig basis. Der forventes en udskiftning af den dagl ige leder ved årsskiftet 2001.

Indtægter

Værestedet har eksisteret siden 1996 og har været finansieret af offentlige midler, dels fra Socialministeriets puljer, dels fra Københavns Kommune midler til frivilligt socialt arbejde. Linie 14 har modtaget midler fra Frivillighedspuljen i tre omgange til forskellige formål, forbedring af lokaler, løn til koordinator af det frivillige arbejde og til aktiviteter. Der er bevilget midler 250.000 til forbedring af lokaler i 1999 300.000 kr. til aflønning af en daglig leder samt i 2000 182.000 kr. til aktiviteter.

 

 

 

Tilskud

1999

2000

Bevilget jfr. lov om social Service §115

  1. uddeling:
  2. 250.000 kr.

  3. uddeling:

300.000 kr.

  1. uddeling

182.000 kr.

Anden støtte

PUF

200.000 kr.

Søgt: 290.000

 

Udgifter

Linie 14 angiver i deres ansøgning om driftsaftale, at de har årlige udgifter på 750.000 kr., fordelt på husleje og daglig drift (200.000 kr.), løn til daglig leder, 300.000 og aktiviteter 250.000 kr.

Målgruppe og funktion

Der er en tæt forbindelse til selvhjælpsbevægelsen NA (anonyme narkomaner). Der afholdes flere daglige NA-møder i Linie 14's lokaler med deltagelse af mellem 10-50 personer fra hele hovedstadsområdet.

Værestedet fungerer uafhængigt af NA-møderne, som et tilbud til stoffri narkomaner, hvor der er mulighed for kaffe, samtaler og netværksdannelse på egne præmisser. Der er en lønnet leder, en uddannet alkolog, der sørger for at stedet fungerer i hverdagen og som rådgiver brugerne om kontakt til myndigheder, jobsøgning, og som giver støtte til at fatsholde stoffrihed. Der er et mindre antal frivillige, der bidrager med enkeltstående aktiviteter. Der er et tæt samarbejde med Clean House om iværksættelse af aktiviteter for brugerne. Der er i en vis udstrækning tale om, at brugerne bruger begge steder.

Linie 14's særlige force og popularitet blandt brugerne har hidtil været, at det styres og fungerer uafhængigt af offentlige myndigheder, og at der er mulighed for på egen hånd at lave samtalegrupper og danne netværk og selvhjælpsgrupper. Et andet særligt træk er, at det er et relativt rummeligt sted i den forstand, at det ikke kun rummer "clean" narkomaner, men også folk, der fortsat er i behandling, og som overvejer at blive stoffri.

Konklusion

Det er forvaltningens vurdering, at såvel Linie 14 som Clean House som kontakt- og væresteder for "clean narkomaner" især har betydning fordi de integreret i de selvhjælpsbevægelser, der eksisterer på området. Dermed understreges, at man er på vej væk fra behandlingssystemet og den afhængighed og klientgørelse, dette fører med sig. Af samme grund er det forvaltningens opfattelse, at det ville være en dårlig ide, at "kommunalisere" denne aktivitet.

Forvaltningen møder en stadig tilgang til behandling for stofmisbrug. Prioriteringen er derfor at iværksætte aktivitets-og samværstilbud, der er integreret i behandlingstilbuddet.

Forvaltningens vurdering er, at Clean House og Linie 14 som væresteder for stoffri narkomaner udfylder en betydningsfuld funktion for målgruppen. Begge steder bygger grundlæggende på selvhjælpstankegangen. Det er vigtigt at der er steder, der giver brugerne efter endt behandling mulighed for at møde "ligestillede", etablere netværk og være i et socialt miljø, hvor de bekræftes i at fastholde stoffrihed. Begge steder udfylder en positiv funktion. Linie 14 fungerer som møde- og rekrutteringssted centralt i byen og demonstrerer med sin åbne og synlige facade ud til Blågårdsgade en positiv signalværdi og en høj grad af tilgængelighed.

Clean House har demonstreret et behov for et værested med hverdagslige aktiviteter til clean narkomaner. Værestedet har gradvist udviklet traditioner, aktiviteter og fællesskaber og skabt sig en plads i brugernes og behandlingstilbuddenes bevidsthed som et stabilt tilbud, der er en mulighed for folk, der har afsluttet deres behandling, men som har behov for en støtte og bekræftelse for at fastholde stoffrihed og til at komme videre på..

Det er samtidig forvaltningens opfattelse, at en afgørende forudsætning for at Clean House og Linie 14 kan opfylde disse funktioner er, at stederne opleves som brugernes egne, at de kan forblive anonyme og uregistrerede, at det fungerer på deres egne præmisser uafhængigt af kommunen og behandlingssystemet.

Endelig ser forvaltningen det som et stort aktiv for stederne, at der er udviklet et frivilligt organiseret arbejde, som fungerer sammen med en daglig ledelse, der er lønnet. Den lønnede funktion er vigtig for kontinuitet og stabilitet, men det er også vigtigt at være opmærksom på , at såfremt for mange funktioner "professionaliseres", taber de frivillige nemt motivationen.

Hvad angår værestedernes finansieringsbehov, så anerkender forvaltningen, at der er behov for en "fast indtægt", for at kunne drive stederne. Det er afgørende, at der er tryghed omkring husleje samt ansættelse af den daglige leder. Det vurderes ikke realistisk, at basere disse udgifter på brugerbetaling alene.

Hvad angår finansiering af aktiviteter, er det forvaltningens opfattelse, at der bør være en højere grad af brugerbetaling. Når der er tale om vejen tilbage til en almindelig tilværelse, er det et forkert signal at sende til brugerne, at de ikke skal betale for deltagelse i almindelige fritidsaktiviteter. Det bidrager til at fastholde brugerne i en klientidentitet. Beløbet afsat til aktiviteter anser forvaltningen således for at være en variabel størrelse.

Det forudsættes, at Clean House og Linie 14 fortsat vil modtage bidrag fra Socialministeriets PUF-pulje og andre bidragsydere.

ØKONOMI

På baggrund af en samarbejdsaftale bevilges det aftalte beløb (i 2001 højst 700.000 til Clean house og højst 500.000 til Linie 14) som tilskud til frivilligt socialt arbejde ( jfr. Lov om Social Service §115).

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Udkast til samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Clean House
  • Udkast til samarbejdsaftale mellem Københavns kommune og Clean Narkomaner i Helbredelse, der driver Linie 14
  • Ansøgning om driftsoverenskomst fra foreningen Clean House
  • Ansøgning om driftsaftale fra Linie 14 (Foreningen Clean Narkomaner i Helbredelse)

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top