Mødedato: 12.12.2001, kl. 12:30

Minikonkurrence om daginstitutioner til søs

Minikonkurrence om daginstitutioner til søs

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. december 2001

 

Sager til beslutning

8. Minikonkurrence om daginstitutioner til søs

FAU 472/2001 J.nr. 472/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder videre med udformning af et konkurrenceprogram om daginstitutioner til søs, der herefter forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

RESUME

På grund af problemerne med at finde egnede byggegrunde til børneinstitutioner er det foreslået at arbejde med at etablere børneinstitutioner til søs i Københavns Havn.

På nuværende tidspunkt eksisterer der ikke et vedtaget lov- og plangrundlag, der kan anvendes i forbindelse med byggeri af husbåde, ligesom de mulige områder for lokalisering af husbåde i havnen heller ikke er fastlagt. Der er således mange åbne spørgsmål omkring børneinstitutioner til søs, der gør en konkurrence relevant for en bred belysning af emnet.

I september 2001 blev en idékonkurrence om husbåde i Københavns Havn afgjort. Der var forinden afholdt prækvalifikation efter EU-bekendtgørelse. Ved en konkurrence om børneinstitutioner til søs vil det være oplagt at trække på erfaringerne med prækvalifikation, konkurrenceprogram og løsningsforslag fra husbådskonkurrencen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I øjeblikket mangler akut pladser i Indre By, Indre Østerbro, Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, samt i mindre grad på Vesterbro. De to førstnævnte byområder ligger ud til vand, og i Indre Østerbro er efterspørgslen efter pladser generelt højere end i byen som helhed. Borgere fra Indre Østerbro er meget glade for udflytterbørnehaver og vil formentlig synes, at det vil kunne være spændende at eksperimentere med en daginstitution til vands. Generelt har der være positive tilkendegivelser fra pladsanvisere og lokalcentre, der ser ideen om en husbådsinstitution som noget nyt og spændende.

På længere sigt kan en mobil institution på en husbåd i princippet flyttes til de byområder, hvor der er behov for daginstitutionspladser eller bruges som udflytterbørnehave for bydele, der ikke ligger tæt på havneområder.

I september 2001 blev en idékonkurrence om husbåde i Københavns Havn afgjort. Vinderforslaget bygger på en idé inspireret af skibscontainere, hvor boligen opbygges af et antal præfabrikerede grundmoduler, som stables på en ponton og hermed kan skabe boliger i flere størrelser op til ca. 150 m2.

Tanken om modulopbygning vil også være oplagt i forhold til daginstitutioner, da det vil give en fleksibilitet i institutionens størrelse og give mulighed for senere udvidelser. Modulstørrelsen vil dog være en anden end den, der anvendes til opbygning af boliger, da det er andre rumtyper og -størrelser, der er behov for.

En anden mulighed for at etablere flydende daginstitutioner er at foretage en ombygning og indretning af et eksisterende fartøj som fx en mindre færge. Dette vil kræve en helt anden ekspertise og faglig indsigt, og forslag til en sådan institution vil skulle udarbejdes af firmaer med erfaring fra skibsbyggeri og -indretning.

Planforhold

Efter afgørelsen af konkurrencen om husbåde til Københavns Havn er der nedsat et husbådeudvalg med medlemmer fra hhv. Økonomiforvaltningens Kommuneplankontor, Bygge- og Teknikforvaltningen (Plan & Arkitektur) samt Københavns Havn. Dette udvalg skal udarbejde et regelsæt med normer for bl.a. miljø- og brandforhold for flydende boliger i Københavns Havn, ligesom det skal tage stilling til lokalisering i havnen. Planen er, at arbejdet skal udmunde i et kommuneplantillæg i løbet af foråret 2002.

Aktuelt arbejdes der primært med lokaliseringsproblematikken, og det kan forventes, at der i plangrundlaget bliver medtaget en formulering, der muliggør, at der også placeres daginstitutioner i en evt. "beliggenhedsplan" for flydende boliger.

Myndighedskrav og sikkerhed

På nuværende tidspunkt eksisterer der ikke et vedtaget lov- og plangrundlag, der kan anvendes i forbindelse med byggeri af husbåde. Søfartsstyrelsen har regler for skibe, og byggeri reguleres ud fra Bygningsreglementet, der udarbejdes i By- og boligministeriet, og som i Københavns Kommune administreres af Bygge- og Teknikforvaltningen.

Husbådeudvalget for Københavns Havn er endnu ikke begyndt at behandle det regelsæt, der skal gælde for området, men Københavns Havn har udarbejdet et foreløbigt udkast til et reglement baseret på en sammenskrivning af Søfartsstyrelsens regler med Bygningsreglement for Småhuse (BR-S), som er gældende for bl.a. enfamiliehuse.

Det skal her bemærkes, at BR-S ikke gælder for byggeri af daginstitutioner; her gælder derimod det "store" Bygningsreglement 1995 (BR 95), og det må forventes, at det er regler fra BR 95, der vil blive inkorporeret i et reglement for flydende daginstitutioner.

Ifølge Søfartsstyrelsen skal der være 1 ansvarlig for en flydende institution, dvs. kollektiv ledelse er udelukket.

Søfartsstyrelsens regler, der forventes at skulle indarbejdes i det nye regelsæt, omhandler følgende sikkerhedsspørgsmål:

  • Konstruktion
  • Stabilitet
  • Flydeevne
  • Sikkerhed mod at falde overbord
  • Redningsmidler
  • Brandslukning
  • Evakueringsveje
  • Forsyningsspørgsmål (el, varme, vand, kloak)

Idet det forudsættes, at en flydende institution skal være bugserbar, men ikke kunne sejle ved egen kraft, vil Søfartsstyrelsens regler for skibe sandsynligvis kunne lempes på visse områder og Bygningsreglementets krav træde i kraft i stedet. Mht. selve indretningen af en institution må man ligeledes tænke sig, at den følger Bygningsreglementet samt Københavns Kommunes byggeprogram for daginstitutioner.

Hvis båden skal kunne sejle, kræves en længere søfartsuddannelse hos personalet. Desuden skal pædagogerne muligvis have en eller anden form for duelighedsbevis, livredderkursus el.lign. Man må dog formode, at husbåden, bl.a. pga. forsynings- og sikkerhedsmæssige forhold, er permanent forankret og kun flyttes, når og hvis den skal have en ny permanent placering.

Tekniske forhold

Det at designe og bygge en husbåd kræver en helt speciel ekspertise, som forvaltningen forventer, at de projekterende i givet fald må skaffe sig. Den nyligt afgjorte konkurrence om husbåde i Københavns Havn vil være en oplagt inspirationskilde. Vinderprojektet er under videre bearbejdning og skal realiseres som pilotprojekt for byggeriet af husbåde i Københavns Havn. På bomessen Bo01 i Malmø kunne man ligeledes se et forslag til en ny husbåd bygget til boligformål.

Der vil bl.a. være følgende specielle forhold at tage hensyn til:

  • sikkerheden mod at falde overbord fra lege- og opholdsarealer samt fra adgangsveje og kajområde
  • stabilitet i forhold til bølgegang og vægtfordeling
  • forsyning med el, varme, vand og kloak
  • miljø- og brandforhold
  • evt. vanskeligheder med at få anvist kajplads til husbåden det sted, hvor der er behov for institutionspladser

Pædagogiske aspekter

Børnene vil kunne få udbytte af nærheden til vandet og havnen med de aktiviteter, der kan følges med i her fra. Det bør undersøges, om institutionen vil kunne have glæde af at have en jolle tilknyttet institutionen, så man kan tage på sejltur, under forudsætning af, at sikkerheden kan bringes i orden.

På grund af manglende erfaringer med institutioner på husbåde må det undersøges, hvilke særlige muligheder, de fysiske rammer på en husbåd giver børn i alderen 0-5 års alderen. Vil børnene fx få andre sansemæssige erfaringer ved at færdes hele dagen på et husbåd. Eller vil et barn, som er i gang med at lære at gå, få anderledes betingelser, når denne færdighed skal erhverves på en husbåd?

Det må desuden overvejes, om børnenes bevægelsesfrihed og deres mulighed for leg bliver begrænset på grund af de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der må være på et skib, eksempelvis hvis børnene skal have redningsvest på hele dagen.

Prækvalifikation og konkurrence

I september 2001 blev en idékonkurrence om husbåde i Københavns Havn afgjort. Konkurrencen var udskrevet af Københavns Havn, De Samvirkende Boligselskaber og Realkredit Danmark, og der var forinden afholdt prækvalifikation efter EU-bekendtgørelse. På denne baggrund blev der udvalgt 10 deltagende arkitektfirmaer til at udarbejde forslag i konkurrencen. Ved en konkurrence om daginstitutioner til søs vil det være oplagt at foretage en prækvalifikation blandt disse konkurrencedeltagere og lade det indgå i programmet at forslaget skal bygge på en modulopbygget institution.

Hvis man ønsker forslag til indretning af eksisterende fartøjer, bør man afholde en ny prækvalifikation med henblik på dette.

Efter man har udvalgt konkurrencedeltagerne, skal de have udleveret et gennemarbejdet konkurrenceprogram, der anviser kommunens ønsker og krav til institutioner på vand. Konkurrenceprogrammet skal være klart og entydigt formuleret. Programmets krav bør være opstillet således, at det præcist fremgår, hvilke krav der er gældende for opgavens løsning. Kravene afpasses således, at de konkurrerende har størst mulig frihed til at løse opgaven.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af udarbejdelsen af et konkurrenceprogram.

ØKONOMI

Der er i dag ikke er mange erfaringer med byggeri af husbåde, og det kan derfor forventes, at de specielle løsninger, der må forekomme, vil være fordyrende i forhold til ordinært hus- og bådebyggeri, specielt med hensyn til etablering af flydesystemet. Heller ikke konkurrencen om husbåde i Københavns Havn har skabt klarhed om anlægsudgifterne.

Det bør forudsættes, at driften af en institution på en husbåd kan holdes inden for samme driftsudgift som en institution på fast grund, både hvad angår personale, husleje, vedligeholdelse osv.

Eksempel på budget for afholdelse af arkitektkonkurrence:

Udarbejdelse af program

40.000 kr.

Præmier

200.000 kr.

Bilag, trykkeudgifter, annocering mv.

30.000 kr.

Honorarer, konkurrencesekretær og dommerkomité

60.000 kr.

I alt

290.000 kr.

Ekstra vederlag til vinderen, hvis projektet ikke udføres

50.000 kr.

Tallene er baseret på Danske Arkitekters Landsforbunds notat om "Minikonkurrencer" .

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

Bilag

Ingen

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top