Mødedato: 12.04.2000, kl. 08:00

Projektkatalog og etablering af projektdatabase (Bilag)

Projektkatalog og etablering af projektdatabase (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. april 2000

 

Sager til beslutning

3. Projektkatalog og etablering af projektdatabase (Bilag)

FAU 208/2000 J.nr. 75/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager projektkataloget og etableringen af en projektdatabase til efterretning.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har igangsat et arbejde med at opbygge en projektdatabase og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har bedt om at blive orienteret om de foreløbige resultater heraf.

SAGSBESKRIVELSE

Om projektkataloget

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 15. marts 2000 fremlagde Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en midlertidig oversigt over aktive tilbud som benyttes af Københavns Kommune i forbindelse med aktiveringsindsatsen.

Oversigten består af en udskrift af de spørgeskemaer som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indhentede ultimo 1999. Spørgeskemaerne er udfyldt af de ansvarlige for projekterne.

Det er vigtigt at understrege, at projektoversigten er midlertidig, dvs. at der mangler en række tilbud, herunder tilbud på Center for Undervisning og Erhverv (CUE) og Revacentret. Disse tilbud vil snarest blive registreret i projektoversigten.

Det er ikke intentionen, at projektkataloget trykkes i den nuværende form. Formålet med kataloget i dets nuværende form er udelukkende at orientere udvalget dels om omfanget af de aktive tilbud og dels om forberedelserne med etableringen af en elektronisk projektdatabase. Kataloget eksisterer således kun i få eksemplarer og er ikke tænkt som Københavns Kommunes officielle projektoversigt.

Om projekterne i kataloget

De tilbud, der er registreret i den udleverede projektoversigt dækker over en bred vifte af foranstaltninger med forskellig organisering, økonomi etc (Se også bilag 1.).

Center for Aktivering og beskæftigelse (CAB) har internt etableret en lang række kommunale kurser og projekter, som er blevet til i en afvejning af de lediges og arbejdsmarkedets behov. Herudover er aftalt 3-400 individuelle jobtræningspladser i offentlige og selvejende institutioner, ligesom der købes et antal kursusforløb hos statslige/private udbydere.

Ingen af CAB's kurser er egentligt kompetencegivende. Dog er der i en del forløb indarbejdet AMU-kurser etc. med kursusbevis. Alle CAB's kurser og projekter er åbne for københavnske kontanthjælpsmodtagere. Der tages dog betaling, hvis en ledig visiteres fra forsøgsbydelene. CAB's projekter omfatter f.eks. koblingsprojekterne og byggecentrets projekter.

Gråzoneprojekterne er etableret i et samarbejde mellem lokale centre eller selvejende entreprenører og centralforvaltningen og finansieres fuldt ud af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Grundlaget for etableringen af projekterne har ofte været at tilgodese lokale behov for tilbud til særlige målgrupper. Administrationen af projekterne har indtil for nylig været placeret i de centrale kontorer, men er nu overgået til CAB.

Visse projekter er selvejende med betaling pr. anvendt plads og uden kommunal underskudsdækning. Det gælder f.eks. projekter etableret af Revacentret. Andre tilbud har Københavns Kommune ingen samarbejdsaftaler med. For at benytte disse tilbud betales der pr. plads. Det gælder f.eks. på daghøjskoleområdet. Det skal dog pointeres, at finansieringen af daghøjskolerne er under omlægning. Københavns Kommune har fået en kvote på 135 pladser i 2000. For disse pladser betales der 50% statsrefusion. For pladser ud over kvoten betales fuld pris.

Det statslige TAMU adskiller sig fra de øvrige tilbud, idet aktiviteten er gratis for kommunen i de kommende år.

Projektdatabasen som redskab til en forbedret indsats

Registreringen af projekterne skal som nævnt ovenfor betragtes som et led i etableringen af en projektdatabase på kommunens interne net, hvor projekter, der har et beskæftigelsesmæssigt sigte, og som benyttes af Københavns Kommune i forbindelse med den aktive socialpolitik, registreres.

I databasen skal der skabes avancerede søgemuligheder så sagsbehandlerne på de lokale centre hurtigt kan afdække om et givent tilbud passer til en ledig kontanthjælpsmodtagers forudsætninger. Databasen kan på længere sigt ses i sammenhæng med en styrkelse af effektvurderingsindsatsen, herunder med en øget brug af benchmarking og en forbedret styring af den aktive indsats.

Sammenfattende vil projektdatabasen:

  1. kunne forbedre kommunens service overfor aktiverings- og revalideringsparate borgere ved igennem et forbedret overblik over tilbuddene at styrke grundlaget for visiteringen
  2. medføre effektiviseringsfordele ved at forhindre tilbagevisitering som følge af fejlplaceringer af borgere og
  3. forbedre den overordnede styring af kommunens beskæftigelsespolitik.

Arbejdet med på den ene side at skabe et centralt overblik over de aktive tilbud og på den anden side at foretage en analyse af de langvarige kontanthjælpsmodtagere med henblik på at afdække deres profil, hovedproblemer etc. vil samlet forbedre mulighederne for at tilpasse udbuddet af projekter til kontanthjælpsmodtagernes behov. Særligt den fremtidige tilrettelæggelse af gråzoneprojekterne vil kunne forbedres mærkbart gennem et bedre overblik over udbud og behov.

ØKONOMI

Udgifter til udvikling og implementering af projektdatabasen som overbliksskabende redskab med diverse søgemuligheder m.v. vil være ca. kr. 290.000, som afholdes indenfor forvaltningens eksisterende ramme.

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1:"Liste over økonomi i de aktive tilbud".
  • Projektkatalog, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen – Projektkataloget blev omdelt på mødet den 15. marts 2000.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top