Mødedato: 08.08.2001, kl. 08:00

Orientering om forberedelserne til EQUAL-ansøgning (Bilag)

Orientering om forberedelserne til EQUAL-ansøgning (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. august 2001

 

Sager til drøftelse

19. Orientering om forberedelserne til EQUAL-ansøgning (Bilag)

FAU 283/2001 J.nr. 283/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens beslutning om at forberede en ansøgning til Socialfondsprogrammet EQUAL til efterretning.

RESUME

Københavns Kommune står overfor store udfordringer i arbejdet med at integrere etniske minoriteter på arbejdsmarkedet. Der er uden tvivl behov for metode- og erfaringsudveksling på området. Det europæiske Socialfondsprogram EQUAL har netop til formål at fremme ny praksis i bekæmpelsen af forskelsbehandling og uligheder på arbejdsmarkedet. På denne baggrund forbereder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en ansøgning.

SAGSBESKRIVELSE

Det europæiske socialfondsprogram EQUAL har til formål at skabe tværnationalt samarbejde til fremme af ny praksis i bekæmpelsen af forskelsbehandling og uligheder på arbejdsmarkedet.

Grundstammen i EQUAL-arbejdet er udviklingspartnerskaber. Et udviklingspartnerskab beskæftiger sig med ét temaområde og samler relevante parter som f.eks. lokale og regionale myndigheder, den offentlige arbejdsformidling, NGO'er, erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter.

Da EU anerkender, at det er en kompleks og tidskrævende proces at etablere udviklingspartnerskaber, arbejdes der under EQUAL dels med en forberedelsesfase og dels med en gennemførelsesfase. Ansøgningsfristen til den indledende forberedelsesfase er 15. august 2001.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har forberedt en ansøgning under temaområdet etniske minoriteters integration på arbejdsmarkedet.

Københavns Kommune står overfor store udfordringer inden for dette område. Både Sektorplan for Arbejdsmarkedsområdet og Erhvervspolitisk Handlingsplan beskriver disse udfordringer og understreger, at der bør udvikles nye metoder, der kan styrke etniske minoriteters integration på arbejdsmarkedet. På denne baggrund er det oplagt at indgå et EU-støttet samarbejde med fokus på fremme af ny praksis på integrationsområdet.

Københavns Kommunes projektforslag er udarbejdet i et samarbejde mellem Lokalcenteret Bispebjerg, Undervisningscenteret for Indvandrere og centralforvaltningen.

Forslaget tager udgangspunkt i et lokalt engagement i bydelen Bispebjerg. Målgruppen vil være 300 flygtninge/indvandrere, der modtager kontanthjælp. Indledningsvis skal der foretages en grundig kortlægning af målgruppen, og ud fra den enkeltes ressourcer udarbejdes en individuel handlingsplan, hvor arbejdsmarkedet og ikke sprogniveauet er omdrejningspunktet. For at styrke fokuseringen på arbejdsmarkedet har forvaltningen taget kontakt til Bispebjerg Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalg, der er meget positive med hensyn til at spille en aktiv rolle i projektet. Således vil der være god mulighed for at etablere et bredt udviklingspartnerskab hvor såvel kommunen, erhvervslivet og arbejdsmarkedet parter indgår.

Endvidere har Københavns Kommunes Integrationsråd diskuteret projektforslaget og disse stiller sig ligeledes positive overfor ideen. Hvis det bliver relevant vil Integrationsrådet endvidere gerne udpege et medlem til deltage i en styregruppe m.h.p. faglig udvikling af projektet.

Såfremt Københavns Kommune får bevilget midler til forberedelsesfasen skal man til efteråret kobles med andre udenlandske partnere. Temaet har allerede været debatteret i det tværnationale kontaktforum "Metronet", og det tegner til, at der er gode muligheder for at finde transnationale samarbejdspartnere. Både Dublin, Bremen, Wien og Malmø er interesserede i at indgå et samarbejde omkring etniske minoriteters integration på arbejdsmarkedet.

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens beslutning om at søge EQUAL-programmet tages til efterretning.

Ved indsendelse af EQUAL-ansøgningen vedlægges partnererklæring fra Lokalcenter Bispebjerg, Kontor for Arbejdsmarked, Integrationsrådet samt Bispebjerg Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalg. Der vedlægges en medfinansieringserklæring fra Lokalcenter Bispebjerg, Kontor for Arbejdsmarked og Undervisningscenteret for Indvandrere. Herudover indhentes samarbejdserklæringer fra LO, DA, FOA, kvarterløftsprojekterne, konsulentfirmaet Oxford Insight, Københavns Jobformidling og enkelte sprogskoler.

ØKONOMI

Projektet vil over en 3-årig periode have et samlet budget på 10 mill. kr.. Der er i EQUAL-programmet krav om 50% medfinansiering, hvilket over en 3-årig periode således vil udgøre 5 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil holde medfinansieringen inden for den eksisterende ramme på integrationsområdet.

Den vedlagte ansøgning relaterer sig til forberedelsesfasen med et budget på kr. 400.000, hvor medfinansieringen udgøres af lønudgifter til ansatte henholdsvis på Lokalcenter Bispebjerg, på Undervisningscenteret for Indvandrere og i centralforvaltningen.

Budget for gennemførselsfasen på kr. 9.600.000 er foreløbigt. Sociale ydelser til projektdeltagere vil indgå som størstedelen af den kommunale medfinansiering i denne fase.

HØRING

Integrationsrådet og Bispebjerg Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalg er hørt, og begge parter er meget positive omkring projektet.

BILAG

  • Projektforslag til ansøgning vedr. EQUAL.

 

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top