Mødedato: 08.08.2001, kl. 08:00

Danskundervisning for kvinder med småbørn

Danskundervisning for kvinder med småbørn

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. august 2001

 

Sager til beslutning

18. Danskundervisning for kvinder med småbørn

FAU 277/2001 J.nr. 277/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anbefaling af nedsættelse af en arbejdsgruppe med det kommissorium at udarbejde forslag til, hvordan sprogcentrenes danskundervisning og de eksisterende tilbud om børnepasning kan udvikles og anvendes af kvinder med småbørn.

at det aktuelle forsøg indstilles ved projektperiodens udløb med henvisning til de manglende resultater.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i maj måned 2001 behandlet forsøget mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med danskundervisning for kvinder med småbørn. Udvalget besluttede at anbefale at nedsætte en arbejdsgruppe til at udarbejde forslag til, hvordan sprogcentrenes danskundervisning og de eksisterende tilbud om børnepasning kan udvikles og anvendes af kvinder med småbørn. Forsøget foreslås endvidere fortsat, indtil arbejdsgruppens anbefaling foreligger. I denne forbindelse udbeder Uddannelses- og Ungdomsudvalget sig Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets kommentarer til ovennævnte forslag.

Forsøget med danskundervisning for kvinder med småbørn er blevet evalueret i foråret 2001. Blandt andet på baggrund af evalueringen vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at forsøget ikke efterlever de overordnede politiske mål i Københavns Kommune for integration, danskundervisning og sprogstimulering af kvinder og småbørn med anden etnisk baggrund end dansk.

Forsøget viser imidlertid, at der er behov for at udvikle tilbud, der kombinerer danskundervisning og børnepasning. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag om at nedsætte en arbejdsgruppe.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 9. maj 2001 forsøget mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med danskundervisning for kvinder med småbørn. Udvalget besluttede at anbefale, at der nedsættes en arbejdsgruppe med det kommissorium at udarbejde forslag til, hvordan sprogcentrenes danskundervisning og de eksisterende tilbud om børnepasning kan udvikles og anvendes af kvinder med småbørn. Uddannelses- og Ungdomsudvalget er endvidere indstillet på at videreføre den eksisterende forsøgsordning, indtil arbejdsgruppens anbefalinger foreligger.

I denne forbindelse udbeder Uddannelses- og Ungdomsudvalget sig Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets kommentarer til ovennævnte forslag. Evalueringen af projektet samt den godkendte indstilling har ikke været forelagt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inden den politiske godkendelse i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har således ikke haft lejlighed til at kommentere evalueringen før nu.

Københavns Kommune har siden 1990 haft en række mor/barn projekter. I skoleåret 1999/2000 ophørte mor/barn projekterne, fordi to nye love stort set overlappede de daværende projekter. Den ene var integrationsloven, der trådte i kraft 1. januar 1999, som blandt andet indeholder krav om danskundervisning, som vil kunne kvalificere indvandrer- og flygtningemødrene sprogligt. Den anden lov var sprogstimulering af tosprogede børn mellem 4 og 6 år efter Folkeskolelovens § 4a, der trådte i kraft 1. august 1999, der havde til formål at ruste de tosprogede børn til en bedre skolestart.

På fællesmødet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 12. januar 2000 blev det imidlertid besluttet at iværksætte et etårigt forsøg med danskundervisning for kvinder med småbørn i kombination med børnepasning.

Sprogcentret Kigkurren, der har stået for danskundervisningen og optagelsen til undervisningen, har i foråret 2001 evalueret projektet på baggrund af forsøgets to overordnede mål:

Det primære formål med undervisningen har været at indsluse deltagerne i den normale undervisning på et sprogcenter.

Det sekundære formål har været at forbedre mødrenes muligheder for at bidrage til børnenes integration i det danske samfund.

Ad. 1. Forsøget har ifølge sprogcentret ingen effekt haft i forhold til det primære mål at indsluse deltagerne i den normale undervisning på et sprogcenter. Tværtimod er tendensen den modsatte. Ingen af de kvinder, der har deltaget i projektet, var ved evalueringens afslutning i undervisning på et sprogcenter. Ingen af de kvinder, der aktuelt deltager i projektet, giver udtryk for at ville fortsætte undervisning på et almindeligt sprogcenter, når de ikke længere kan fortsætte i projektet. Kvinder, som ved visitationen har givet udtryk for, at de var indforstået med, at deltagelse var tidsbegrænset, og at de herefter forventedes at fortsætte på et almindeligt sprogcenter, har undervejs skiftet mening. Endvidere vurderer sprogcentret, at en stor del af de kvinder, der nu deltager i undervisning på byens sprogcentre, ville skifte til et tilbud med kombineret danskundervisning og børnepasning, hvis de t var muligt.

Ad. 2. I forhold til det sekundære mål, at forbedre mødrenes muligheder for at bidrage til børnenes integration i det danske samfund, har forsøget haft en vis effekt. Ifølge sprogcentret har kvinderne fået et bedre kendskab til livet i og omkring danske daginstitutioner. Men denne indsigt har ikke medført et ønske fra deltagerne om at sætte deres børn i almindelig daginstitution. Hertil kommer, at en del af de kvinder, som står på venteliste til projektet, vil foretrække at tage deres børn ud af børnehave og vuggestue, hvis de kan få plads i projektet.

Kvindernes begrundelser for at foretrække mødreundervisning fremfor sprogcenter og daginstitution er overvejende, at børnepasningen er gratis (sprogstimulering) eller billig (legestue). Hertil kommer, at børnepasningen er halvdags, at undervisningen foregår samme sted som børnepasningen og i nærheden af bopælen, at der kun deltager kvinder på holdet, samt at kvinderne har et fællesskab som mødre til småbørn, der passes i de samme institutioner.

ØKONOMI

Finansieringen af projektet er fordelt således, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har afholdt udgifter til pædagoger i legestuerne og til tolkebistand. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har afholdt udgifter til lokaler og undervisning.

Ved en eventuel fortsættelse af projektet ud over forsøgsperioden vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens udgifter andrage skønsmæssigt 70.000 kr. i kvartalet. Udgifterne kan finansieres af de økonomiske midler, der er afsat til mor/barn ordningerne. Disse midler indgår i den samlede driftsramme på børnehaveområdet og ikke på en særskilt konto.

 

Samlet konklusion

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at en af forudsætningerne for at børn mellem 1-5 år med anden etnisk baggrund end dansk bliver integreret i det danske samfund, er, at børnene optages i daginstitution. Særligt efter Folkeskolelovens § 4a's ikrafttrædelse, hvor der fokuseres på at ruste de tosprogede børn socialt og sprogligt, så de når at tilegne sig dansk inden skolestart.

Daginstitutionerne i Københavns Kommune har efterhånden fået fat i de fleste forældre og børn med anden etnisk baggrund end dansk. I perioden fra december 1997 til december 1999 er institutionernes andel af børn med anden etnisk baggrund end dansk steget med 18 procent. I 1999 lykkedes det at bringe andelen af etniske børn, der benytter dagtilbuddene, op på 70 procent.

Evalueringen fra Sprogcentret Kigkurren viser, at forsøget med dansk-undervisning for kvinder med småbørn ikke bidrager til, at flere børn med anden etnisk baggrund end dansk benytter dagtilbuddene. Forsøget indfrier heller ikke projektets primære formål, at indsluse kvinderne på de almindelige sprogcentre.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer på denne baggrund, at forsøget ikke efterlever de overordnede politiske mål i Københavns Kommune for integration, danskundervisning og sprogstimulering af kvinder og småbørn med anden etnisk baggrund end dansk. Forvaltningen indstiller derfor til, at det aktuelle forsøg indstilles ved projektperiodens udløb.

Forsøget viser dog også, at der er behov for tilbud, der kombinerer børnepasning og danskundervisning. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor til, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag om at nedsætte en arbejdsgruppe med det kommissorium at udarbejde forslag til, hvordan sprogcentrenes danskundervisning og de eksisterende tilbud om børnepasning kan udvikles og anvendes af kvinder med småbørn. Det anbefales, at der i arbejdsgruppens kommissorium lægges vægt på forslag vedrørende fastsættelse af betalingstakst for børnepasningen, samt mulighederne for at opstille faste kriterier for, hvem der kan deltage. Begge dele med henblik på at undgå, at deltagerne stopper i undervisning på et sprogcenter og tager deres børn ud af daginstitution for at deltage i ordninger med kombineret danskundervisning og børnepasning.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top