Mødedato: 08.08.2001, kl. 08:00

Sagsbehandlingsfrister vedrørende særlig støtte til børn og unge.

Sagsbehandlingsfrister vedrørende særlig støtte til børn og unge.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. august 2001

 

Sager til beslutning

16. Sagsbehandlingsfrister vedrørende særlig støtte til børn og unge.

FAU 282/2001 J.nr. 282/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at der i ansøgningssager om ydelser efter servicelovens § 40, stk. 2 vedrørende særlig støtte til børn og unge fastsættes sagsbehandlingsfrister på henholdsvis 6 og 8 uger, jf. § 3, stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på mødet den 9. maj 2001 (FAU 193/2001 J. nr. 35/01) forskellige spørgsmål om forvaltningens frister for behandlingen af ansøgningssager.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling til Borgerrepræsentationen (BR 208/01) om måling af sagsbehandlingstider og udkast til besvarelse af Socialministeriets henvendelse mv. blev godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 31. maj 2001.

Af sagsfremstillingen fremgik, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i overensstemmelse med Socialministeriets anbefaling vil fremlægge forslag til fastlæggelse af frister for behandling af ansøgninger om ydelser efter servicelovens § 40 overfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Servicelovens § 40, stk. 1 angiver forudsætningerne for, at kommunen kan tilbyde en foranstaltning og stk. 2 nævner de konkrete foranstaltninger, som kan tilbydes.

Forvaltningen foreslår en behandlingsfrist på 6 uger for eventuelle ansøgninger om en ydelse af mindre omfattende art, og en behandlingsfrist på 8 uger for en eventuel ansøgning om et omfattende behandlingstilbud: Socialpædagogisk dagbehandlingstilbud, familiebehandling, aflastningsordning og døgnanbringelse udenfor hjemmet.

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriet har i sit brev af 28. februar 2001 til Borgerrepræsentationen anført, at "Ydelser efter servicelovens § 40 kan også tildeles efter ansøgning. Kommunen har derfor efter retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 pligt til at fastsætte en generel frist for, hvor lang tid der må gå, inden borgeren får svar på en ansøgning om ydelser efter denne bestemmelse, f.eks. på en ansøgning om aflastning eller på en ansøgning om økonomisk støtte til ophold på efterskole."

Kommunen kan træffe afgørelse om en foranstaltning efter § 40, stk. 2, når det må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns eller en ungs særlige behov for støtte. Blandt foranstaltningerne skal kommunen vælge den eller de mindst indgribende formålstjenlige foranstaltninger.

I ansøgningssager skal der foretages samme grundige undersøgelse omkring barnets eller den unges forhold, herunder ved indhentelse af oplysninger fra f.eks. sundhedspersoner, skole, daginstitution, netværk mv. som i tilsvarende sager, der rejses af forvaltningen.

Det gælder om på et så tidligt tidspunkt som muligt at få en kvalificeret afdækning af, om der foreligger problemer, der bør resultere i iværksættelse af hjælpeforanstaltninger, og i bekræftende fald at få et grundlag for at vurdere, hvilke foranstaltninger der vil være formålstjenlige ud fra karakteren af problemerne.

Det er vigtigt, at forvaltningen sætter fokus på tilbud om den eller de foranstaltninger, der kan bidrage til en mere varig løsning af problemerne frem for en hjælp, der alene sigter mod løsning af akut opståede problemer.

En del af ansøgningerne vil typisk komme fra familier, som ikke hidtil har været kendt i forvaltningen. Forvaltningen vil i disse tilfælde ikke ligge inde med oplysninger, som i tilsvarende sager, der rejses af forvaltningen. Der må derfor påregnes, at de nødvendige oplysninger skal indhentes fra andre myndigheder mv., og at disse andre myndigheder ofte skal have tid til at indsamle og fremsende de nødvendige oplysninger.

Afhængig af det fremkomne, kan der ofte blive behov for yderligere undersøgelser og drøftelser med familien, således at forvaltningen kan nå frem til et fagligt set rigtigt og formålstjenligt tilbud.

Med udgangspunkt i, at behandlingsfristen for ansøgning om socialpædagogisk friplads er fastsat til 6 uger, indstilles samme generelle frist ved ansøgninger om:

  • konsulentbistand, indstilling om dagtilbud, et uddannelsessted eller lignende,
  • praktisk, pædagogisk eller anden støtte i hjemmet,
  • døgnophold for både forældremyndighedens indehaver, barnet eller den unge mv.,
  • personlig rådgiver for barnet eller den unge,
  • udpegning af fast kontaktperson for barnet eller den unge og for hele familien,
  • økonomisk støtte til udgifter, der bevirker, at en anbringelse udenfor hjemmet kan undgås, at en hjemgivelse kan fremskyndes, eller at støtten i væsentlig grad kan bidrage til en stabil kontakt mellem forældre og børn under et eller flere børns anbringelse udenfor hjemmet,
  • økonomisk støtte til ophold på kost- eller efterskole, når forældremyndighedsindehaveren ikke selv har midler dertil,
  • formidle praktiktilbud hos en offentlig eller privat arbejdsgiver mv.

Ved ansøgninger om foranstaltningstilbud af mere omfattende art foreslås behandlingsfristen fastsat til 8 uger d.v.s. for behandling af en ansøgning om:

  • socialpædagogisk dagbehandlingstilbud,
  • familiebehandling eller lignende støtte,
  • aflastningsordning,
  • anbringelse af barnet eller den unge udenfor hjemmet.

Fristerne angiver, hvornår der skal være truffet afgørelse – ikke hvornår ydelsen sættes i værk. Hvis fristen ikke kan holdes i den enkelte sag, gives skriftlig besked til borgeren om, hvornår afgørelsen kan forventes.

Det kan endvidere oplyses, at en undersøgelse af et barn eller en ung uden samtykke jf. servicelovens § 39 eksempelvis skal være afsluttet inden 2 måneder efter afgørelse herom i Børne- og Ungeudvalget.

ØKONOMI

Ingen

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Forvaltningen er forpligtet til at skrive til borgeren, såfremt fristen i den konkrete sag af en eller anden grund ikke kan overholdes.

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top