Mødedato: 06.02.2002, kl. 17:00

Medlemsforslag om børns trivsel i kommunens daginstitutioner

Medlemsforslag om børns trivsel i kommunens daginstitutioner

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. februar 2002

 

Sager til beslutning

9. Medlemsforslag om børns trivsel i kommunens daginstitutioner

FAU 32/2002 J.nr. 20/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at arbejdet med at forbedre børnenes trivsel i de københavnske dagtilbud sker i forbindelse med gennemførelse af Pædagogisk Perspektivplan, ibrugtagningen af elektronisk værktøjskasse, en række andre igangværende initiativer samt et kommende projekt direkte rettet mod hygiejne og sundhed i daginstitutionerne.

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 15. november 2001 at henvise "Medlemsforslag om børns trivsel i kommunens daginstitutioner" til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Der foregår i dag en række aktiviteter til fremme af børnenes trivsel i bred forstand i daginstitutionerne.

I forbindelse med den henviste sag fra Borgerrepræsentationen gennemgås herunder de projekter, der allerede i dag arbejdes med i Københavns Kommune. Projekterne vil blive fulgt op af målsætninger på de elementer, der har betydning for børns trivsel, sikkerhed og sundhed i de københavnske dagtilbud.

SAGSBESKRIVELSE

Rikke Fog-Møller, Marie Jeppesen, Bente Møller, Morten Kabell, Mikkel Warming, Jens Kjær Christensen og Per Bregengaard (Alle Ø) stillede på Borgerrepræsentationens ordinære møde den 15. november 2001 følgende medlemsforslag om børns trivsel i kommunens daginstitutioner:

"Københavns Kommune tager børns sikkerhed og sundhed alvorligt. Der igangsættes et arbejde for at afdække børns trivsel og fysiske forhold i Københavns Kommunes daginstitutioner og opstille målsætninger for de elementer der har betydning for børns sikkerhed og sundhed institutionerne. På baggrund af dette arbejde udformes en handlingsplan til forbedring af de fysiske rammer for børn i københavnske daginstitutioner.

Daginstitutionernes personale og forældrebestyrelser skal være hovedsamarbejdspartnere i udarbejdelse af undersøgelser, opstilling af målsætninger og handlingsplaner.

Udredningsarbejdet kan tage udgangspunkt i undersøgelser og anbefalinger fra embedslægen, sundhedsplejersker, de pædagogiske organisationer, daginstitutionspersonalets sikkerhedsudvalg, Københavns Forældre Organisation, forældrebestyrelser, Arbejdstilsyn, rapporter fra Arbejdsministeriet, Folkesundhedsplanen m.m..

Som grundlag for at tage stilling til de lokale miljø- og sundhedsforhold i udredningsarbejdet udarbejdes endvidere en oversigt til daginstitutionerne hvor socialministeriets oversigt over regler og retningslinjer tilføjes Københavns kommunes egne målsætninger for f.eks. økologisk kost, miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri, personalepolitiske målsætninger og andre relevante retningslinjer og målsætninger."

Af beslutningsprotokollen fra BR-mødet den 15. november fremgår det, at sagen henvises til behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Nedenfor gennemgås de områder, hvor der forventes udarbejdet handlingsplaner med betydning for børnenes trivsel:

  • Pædagogisk Perspektivplan
  • Værktøjer til service
  • Andre initiativer

 

Pædagogisk Perspektivplan

I Københavns Kommune skal der sættes ind i forhold til at få et godt overblik over, hvordan børnene trives i dagtilbud, og hvad der kan gøres for at forbedre de fysiske og psykiske rammer i disse dagtilbud.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har igangsat et kvalitetsudviklingsprojekt på de københavnske daginstitutioner kaldet Pædagogisk Perspektivplan.

Pædagogisk Perspektivplan bliver en del af sektorplanen for kommunens tilbud til børnefamilierne.

Formålet med planen er, at forældre og pædagoger i fællesskab formulerer et grundlag for arbejdet med børnenes trivsel og udviklingen af dagtilbudene. I dialog med politikerne skal dette grundlag udmøntes i en plan med fælles målsætninger, der sikrer en løbende kvalitetsudvikling i daginstitutionerne.

Som led i udarbejdelsen af planen indsamles via en spørgeskemaundersøgelse information blandt forældre og personale om deres syn på kommunens dagtilbud. Der spørges ind til: for det første hvilke værdier, forældre og personale mener, der skal præge de københavnske dagtilbud; for det andet hvordan, de voksne mener, børns udvikling og trivsel kan fremmes, og hvordan de opfatter, at kulturen og atmosfæren er i dag i dagtilbudene i København; for det tredje anmodes alle respondenter i et åbent spørgsmål om at komme med deres bud på gode fysiske og psykiske rammer, og forslag til hvordan man kan skabe sådanne rammer.

Spørgeskemaundersøgelsen (spørgeskemaerne er udsendt i uge 45) inkluderer knapt 2000 forældre og 500 ansatte i dagtilbudene, samt 200 fritidshjemsledere og grundskolelærere. Spørgeskemaet er sendt ud af Socialforskningsinstituttets Surveyafdeling,

Det har høj prioritet at sikre besvarelser fra alle grupper. Derfor vil de nydanske forældre, der modtager skemaet, få tilbudt et interview på deres modersmål, hvis de har behov for det. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med SFI-Survey indgået en aftale med fem tolke (arabisk, tyrkisk, urdu, somali, engelsk), som formidler spørgsmålene til de forældre, der eventuelt har sprogproblemer i forbindelse med undersøgelsen. Derudover samarbejdes der ad hoc med de tolke, som det viser sig, at der er behov for at inddrage.

For at sikre en bred inddragelse af borgere og personale er der samtidigt med spørgeskemaet udsendt pjece og nyhedsbrev. Disse udgivelser er de første i en tilrettelagt serie med informationsmateriale. Pjecen forklarer mere indgående om ideen med perspektivplanen. Nyhedsbrevet, som er oversat til 5 sprog, giver samme information i en letforståelig kort form.

 

Værktøjer til service

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i efteråret 2001 lavet en elektronisk værktøjskasse. I værktøjskassen er der redskaber til afklaring af forskellige spørgsmål vedr. trivsel.

Værktøjskassen indeholder en række redskaber til udvikling af kvalitet og service internt i Københavns Kommune og eksternt i forhold til brugerne/borgerne. Disse redskaber er bearbejdet i fire underprojekter – nemlig:

  • Værktøjer til udvikling af lokalt værdigrundlag for den enkelte arbejdsplads
  • Værktøjer til forbedring af kommunikation med borgerne
  • Værktøjer til kompetenceudvikling af personalet i Københavns Kommune
  • Værktøjer til gennemførelse af bruger/tilfredshedsundersøgelser

I denne værktøjskasse lægges der - i forbindelse med sidstnævnte underprojekt - spørgeskemaskabeloner, som er frit tilgængelige for dagtilbudene og deres forældrebestyrelser. Spørgeskemaskabelonerne er formuleret i et samarbejde mellem de to forvaltninger, lokalcentrenes pædagogiske konsulenter, en række dagtilbud og en række forældre. Disse skemaer bliver i øvrigt også oversat til de seks mest anvendte sprog i København.

På den måde kan de enkelte institutioner selv gå ind og få mulighed for at lave undersøgelser i de enkelte dagtilbud, som både omhandler forældrenes forhold til personalet, personalets forhold til børnene, og hvordan børnene har det med hinanden.

I disse spørgeskemaskabeloner ligger der blandt andet spørgsmål om børnenes trivsel (bliver de set af de voksne, er de glade for at være i dagtilbudet, hvordan varetages hygiejne og sundhed). Desuden kan der også vælges spørgsmål om, hvordan dagtilbudenes fysiske og psykiske rammer fungerer.

Det vurderes, at denne metode til at indsamle oplysninger er den mest farbare. Fordi forvaltningen herigennem er med i formuleringen af spørgeskemaskabelonerne og derfor kan sikre, at de lever op til de vigtigste metodekrav om neutralitet, saglighed og respekt for dem, der skal svare. Der lægges op til, at det er frivilligt for de enkelte daginstitutioner at anvende skabelonerne. Det er med til at sikre, at de svar, der kommer tilbage, og den deltagelse, der lægges i arbejdet, er seriøs.

 

Andre initiativer

Udover ovenstående er der en række initiativer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der alle er relateret til at understøtte børnene i Københavns Kommune i at trives bedst muligt.

 

Årsplaner

I lov om Social Service § 13 og 14 bestemmes, at der i hvert enkelt dagtilbud skal være en forældrebestyrelse. I Københavns Kommune er det valgt at give disse forældrebestyrelser en udstrakt kompetence i forbindelse med formuleringen af årsplaner i de enkelte dagtilbud. I årsplanen formuleres de enkelte dagtilbuds pædagogiske principper. Derfor har forældrene via disse årsplaner mulighed for at være i dialog med et professionelt personale om, hvad der er bedst for de enkelte børns trivsel. Denne metode til at fremme børns trivsel består med andre ord i at fremme et forpligtende samarbejde mellem de vigtige voksenpersoner i det enkelte barns liv, hvilket rent psykisk er et vigtigt aspekt i fremme af barnets trivsel.

 

Tosprogede børns integration

I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen administreres en integrationspulje, der sigter på at lette fremmedsprogede og tosprogede børns adgang til de københavnske dagtilbud. Denne pulje fordeles mellem lokalcentrene afhængigt af antallet af fremmedsprogede/tosprogede børn i de enkelte bydele.

Disse penge er blandt andet anvendt til udviklingsforløb i de enkelte dagtilbud formuleret i samarbejde med de københavnske pædagogseminarer. Af planlagte og igangværende forløb kan nævnes:

  • Modtagelse af fremmed- og tosprogede børn i dagtilbuddene
  • Rammer for forældresamarbejde
  • Ansættelse af tosprogede medarbejdere
  • Beskrivelse og ændring af fysiske rammer, som tilgodeser de børn, der går i dagtilbuddene og deres forskellige kulturelle baggrund (med sigte på at signalere mangfoldighed).

I øvrigt formuleres i forvaltningen i samarbejde med lokalcentrenes pædagogiske konsulenter informationsmateriale til de fremmed- og tosprogede forældre. Senest er udkommet tre pjecer med titlerne: "Inden I skriver Romanza op til en institutionsplads", "Nu skal jeg i daginstitution", "Dialog mellem forældre og daginstitutionen". Disse pjecer er oversat til: tyrkisk, arabisk, urdu, farsi, somali, serbokroatisk og engelsk.

Pjecerne er udsendt til Københavns Kommunes pladsanvisninger samt til lokalcentrene til videreformidling.

Derudover arbejdes der i kommunens dagtilbud meget metodisk med sprogstimulering udfra blandt andet følgende målsætninger:

  • Alle medarbejdere i dagtilbud for de 0 til 6 årige får tilbudt kurser i sprogstimuleringsmetode
  • Der fordeles penge til sprogstimuleringsprojekter i de enkelte dagtilbud
  • Der fokuseres målrettet på det enkelte barn, hvis det vurderes, at der er behov for sprogstimulering.

 

Økologisk mad og sund kost

I Københavns Kommune er der i forbindelse med tiltrædelsen af Dogme2000 sat midler af til at indføre økologisk mad i København. Af disse midler forventes 1,3 millioner at gå til de københavnske dagtilbud.

Der arbejdes i øjeblikket i forvaltningen med planer for, hvordan disse penge skal udmøntes via initiativer i de lokale forvaltninger.

Derudover orienteres de enkelte institutioner om og opfordres til at benytte muligheden for at søge midler via børnekostpuljen, som er et statsligt initiativ under Direktoratet for FødevarerErhverv.

Det er ydermere i forbindelse med Agenda21 formuleret et mål for Københavns Kommune om, at 75% af det offentlige fødevareforbrug skal være økologisk.

I den forbindelse besvarer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilbagevendende et spørgeskema fra Miljøkontrollen om, hvor udbredt anvendelsen af økologiske fødevarer er i de københavnske dagtilbud. Resultaterne af de disse spørgeskemaer kan i forvaltningen anvendes til at målrette indsatsen i forbindelse med udbredelsen af økologiske fødevarer, som vurderes at være et vigtigt aspekt i børns trivsel.

 

Sundhedsfremme

I relation til Folkesundhedsplanen arbejder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen aktuelt med en indsats, som skal nedsætte små børns sygelighed. Mindre sygdom giver mere plads til trivsel og udvikling.

Dette projekts status er i vinteren 2001-2002, at der arbejdes med et projektoplæg, som vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens direktion inden for kort tid.

Indsatsens mål er at højne videns- og handlingsniveauet i forhold til smitsomme sygdomme, smittespredning og hygiejniske forholdsregler hos målgruppen. Målgruppen er institutionspersonale, dagplejere, personale i alternative pasningsordninger, forældre og børn i Københavns Kommune.

Smitterisikoen søges blandt andet nedsat ved at fremme en bedre håndhygiejne i dagpasningstilbudene samt i børnenes hjem.

Da spørgsmålet om børns trivsel i daginstitutionerne i Københavns Kommune er sendt til behandling i både Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, er denne indstilling koordineret med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Arbejdet med børns trivsel i de to forvaltninger er i udgangspunktet ikke rettet mod de samme institutioner; men på en række områder vil et samarbejde være konstruktivt. Således er der kontakt mellem forvaltningerne i forbindelse med arbejdet med Pædagogisk Perspektivplan, hvor der også er udsendt nogle spørgeskemaer til institutioner i U&U-regi og, hvor de to forvaltninger vil diskutere det videre arbejde med udvikling af området i lyset af de indkomne resultater.

Desuden vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen orientere deres institutioner om tilbuddene i elektronisk værktøjskasse. De har i øvrigt selv deltaget i udarbejdelsen af nogle af værktøjskassens redskaber (om kommunikation), hvorfor der også her kan være et samarbejde i forhold til videreudvikling af værktøjerne.

I forbindelse med sprogstimulering er der konkret et samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen for de fremmed- og tosprogede børn i forbindelse med deres overgang fra dagtilbud til børnehaveklasse. Derudover deltager både Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- Arbejdsmarkedsforvaltningen i et netværk sammen med en række andre storbyers repræsentanter. Dette netværk har til formål at formulere fælles målsætninger for sprogstimulering i Danmark.

 

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Da de gennemgåede strategier enten ligger inden for det daglige arbejdes rammer i forvaltningen eller allerede er vedtaget som projekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, forventes der ikke umiddelbart at være yderligere økonomiske omkostninger ved deres gennemførelse. Hvis der konkret - udover ovenstående - skal formuleres en supplerende handlingsplan på området, vil dette medføre et yderligere ressourceforbrug, som der senere må tages stilling til.

ANDRE KONSEKVENSER

Ovenstående danner grundlag for formulering af en plan med fælles målsætninger, der sikrer en løbende kvalitetsudvikling på daginstitutionerne.

 

HØRING

Pædagogisk Perspektivplan sendes til høring blandt alle interessenter i foråret 2003, hvorefter planen forventes politisk vedtaget - eventuelt som et led i vedtagelsen af den kommende sektorplan for området.

Den elektroniske værktøjskasse er blevet godkendt af direktørkredsen i Københavns Kommunes forvaltninger og lagt ud på intranettet. Daginstitutioner kan hente værktøjskassen her.

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top