Mødedato: 05.10.2005, kl. 15:30

Nednormering af daginstitutionen Centerparken samt sammenlægning af institutionerne Mælkebøtten og Centerparken (Bilag)

Nednormering af daginstitutionen Centerparken samt sammenlægning af institutionerne Mælkebøtten og Centerparken (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

15.      Nednormering af daginstitutionen Centerparken samt sammenlægning af institutionerne Mælkebøtten og Centerparken (Bilag)

 

FAU 474/2005  J.nr. 474/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at den integrerede daginstitution Centerparken (Centerparken 18) nednormeres med 12 vuggestuepladser med virkning fra 1. januar 2006.

 

at de to institutioner Mælkebøtten (Centerparken 20) og Centerparken (Centerparken 18) sammenlægges. Sammenlægningen gennemføres i samarbejde mellem lokalforvaltning og institution under hensynstagen til institutionernes og forældrebestyrelsernes ønsker om at bevare institutionernes fysiske rammer.

 

 

RESUME

I forbindelse med den reviderede udbygningsplan foreslås det, at Centerparken 18 nednormeres med 12 vuggestuepladser (svarende til institutionens vuggestuedel), da der er en overkapacitet på vuggestuesiden i bydelen, og institutionen har en lav belægningsprocent.

 

Desuden foreslår forvaltningen en sammenlægning med naboinstitutionen Mælkebøtten, som anbefales gennemført over en årrække. Resultatet bliver en integreret institution med en normering på 32 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn.

 

Høringssvarene fra Mælkebøttens personale, forældre og forældrebestyrelse er negativt indstillet overfor en sammenlægning af de to institutioner.

 

Høringssvarene fra Centerparkens personale og forældregruppe er positivt indstillet overfor en nednormering og sammenlægning. Svarene udtrykker dog nogle forbehold, som ønskes opfyldt for, at de kan godkende sammenlægningen.

 

I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

I forhold til forslagene om institutionssammenlægninger er det indgået i overvejelserne, om to daginstitutioner ligger i umiddelbar nærhed af hinanden samtidig med, at den ene institution foreslås nednormeret.

 

Sammenlægninger af mindre institutioner kan mindske sårbarheden i institutionen – både pædagogisk og personalemæssigt.

 

Det skal præciseres, at en sammenlægning ikke nødvendigvis indeholder krav om ændrede lokaliteter. Dette er tilfældet i dette konkrete forslag, hvor der er taget udgangspunkt i at bevare de nuværende lokaliteter.

 

Nednormeringen er planlagt til at træde i kraft pr. 1. januar 2006.

 

Daginstitutioner i Valby

I Valby bydel var der pr. juli 2005 i alt 43 daginstitutioner fordelt på 10 vuggestuer, 17 integrerede institutioner og 16 børnehaver. Over halvdelen af de 43 institutioner har 3 børnegrupper eller derunder. Selv om der gennemføres flere sammenlægninger i bydelen vil det derfor fortsat være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser.

 

Forslag om sammenlægning af de to institutioner Mælkebøtten og Centerparken samt nednormering af Centerparken

Centerparken, som er beliggende i Centerparken 18, er en kommunal institution med 12 vuggestuepladser og 40 børnehavepladser.

 

Mælkebøtten, som er beliggende i Centerparken 22, er en kommunal institution med 32 vuggestuepladser.

 

Belægningsprocenten i Centerparken 18 var i 2004 på 94,92 %, mens belægningsprocenten for Centerparken 22 var på 98,83 %.

 

55 % af forældrene har sagt nej tak til en vuggestueplads, 54 % af forældrene har sagt nej tak til en børnehaveplads i Centerparken 18.

 

De 12 vuggestuepladser i Centerparken 18 foreslås nedlagt pr. 1. januar 2006, og de to kommunale institutioner i Centerparken foreslås sammenlagt. Ved en nednormering vil en fre mtidig samlet normering for de to institutioner være i balance med 32 vuggestuepladser og 40 børnehavepladser.

 

Forvaltningen anbefaler, at forslaget om sammenlægning implementeres efter en årrække, så institutionerne i samarbejde med lokalforvaltningen gradvist kan etablere grundlaget for en sammenlægning. Det anbefales desuden, at der tages hensyn til ønsker om at bevare institutionernes fysiske rammer, så forældre, der foretrækker en mindre daginstitution, fortsat har mulighed for at vælge dette.

 

I budgetforslag 2006 er der ikke forudsat en besparelse som konsekvens af den foreslåede sammenlægning.

 

Overordnet resultat af høringen

Høringssvarene om forslaget om nednormering:

Centerparken er positivt indstillet under forudsætning af, at en række betingelser indtænkes, og at en nednormering kun finder sted i forbindelse med en sammenlægning med Mælkebøtten. Høringssvarene fra Mælkebøtten tager ikke separat stilling til nednormeringen i Centerparken (jf. bilag).

 

Høringssvarene om forslaget om sammenlægning:

Høringssvarene om forslaget om sammenlægning deler sig mellem de to institutioner. Mælkebøtten er negativt indstillet, mens Centerparken er positivt indstillet. Centerparken er kun positiv, hvis nogle opstillede forbehold medtages i forbindelse med sammenlægningen (Jf. bilag).

 

Forvaltningen har i sammenfatningen af høringssvar valgt kun at kommentere høringssvarene omkring alternative forslag.

 

Høringssvar vedr. sammenlægning af Mælkebøtten og Centerparken

Der er indsendt høringssvar fra følgende:

·                    Forældrebestyrelsen i institutionen Mælkebøtten

·                    18 forældre fra institutionen Mælkebøtten (16 er imod en

·                    sammenlægning, 2 ved ikke)

·                    Personalet i Mælkebøtten

·                    Brev fra forælder i Mælkebøtten

·                    Personalegruppen i Centerparken

·                    Centerparkens forældrebestyrelse

 

Høringssvarene i forhold til nednormering og sammenlægning behandles samlet nedenfor, da de interessenter, der har indsendt høringssvar, kobler de to forslag.

 

Samlet høringssvar fra Valby Lokaludvalg.

Udover høringssvarene vedrørende de konkrete forslag om kapacitetstilpasning har Valby Lokaludvalg indsendt et alment høringssvar. Lokaludvalget lægger vægt på:

-         at Valbys borgere bevarer valgmulighederne i deres lokalområde,

-         at forvaltningen tilgodeser synspunkterne i de indgåede høringssvar så vidt muligt,

-         at børn, forældrene og institutionerne bliver inddraget i processen i videst mulig omfang. 

 

Valby Lokaludvalget påpeger, at det ikke kan vurdere om forvaltningens behovsprognoser er realistiske, men at der er bekymring for, "om prognoserne i tilstrækkelig grad tager højde for de ændringer, der sker i Valby som følge af færdiggørelsen af byggeprojekterne omkring Eksempelprojektet m.m." (Bilag 1, s. 1)

 

Specifikke punkter i høringssvarene

1. "Børn med særlige behov"

Personale og forældre i Mælkebøtten påpeger, at der er mange fordele ved små institutioner, specielt for børn med særlige behov, for tidligt fødte børn, børn med tegn på autisme, mongolbørn m.v. Desuden pointeres at: "En række forældre decideret har valgt Vuggestuen Mælkebøtten fordi deres barn kræver særlig stor opmærksomhed og omsorg for at kunne trives" (Bilag 1, s. 2).

 

Personalet mener, at de fysiske rammer i Mælkebøtten i særlig grad tilgodeser børn med særlige behov, ligesom personalet har stor erfaring med disse børn (Bilag 3, s. 2).

 

2. "Fordele ved små institutioner"

Personale og forældre i Mælkebøtten påpeger, at små institutioner har et lavt støj- og stressniveau. Mange forældre påpeger, at de har haft størrelsen som kriterium i valget af institution. Desuden mener forældrene at et lavt børnetal er: "…med til at nedsætte det daglige smittepres blandt børn og personale" (Bilag 1, s. 1).

 

3. "Personalegruppen"

Forældre og personale i Mælkebøtten tror ikke, det er realistisk at regne med naturlig afgang, alders-sammensætningen taget i betragtning. Derfor vil frygt for fyring skabe uvished, uro og evt. personaleflugt. Forældrebestyrelsen anser det for: "…fuldstændig urealistisk at tro, at den påtænkte nedskæring af personalegruppen i løbet af 2006 kan ske ved naturlig afgang. Der må derfor nødvendigvis skulle ske fyringer" (Bilag 1, s. 2).

 

4. "Begrænsninger i stordriftsfordelene"

Forældre, forældrebestyrelse og personale i Mælkebøtten gør opmærksom på, at det ikke er nødvendigt at sammenlægge institutioner for at opnå stordriftsfordele. Mælkebøtten og Centerparken samarbejder allerede om kurser, indkøb mv. og har derfor allerede opnået en stor del af gevinsten ved stordrift.

 

Generelle punkter

5. "Forældrene fratages deres frie valg"

Forældrebestyrelsen og forældre i Mælkebøtten mener, at man fratager forældrene deres frie valg, når de skal vælge daginstitution til deres børn, hvis alle de små institutioner lukkes (Bilag 1, s. 1).

 

6. "Tvivl om prognoserne"

Personalet i Mælkebøtten "…finder det i øvrigt meget betænkeligt, at Centralforvaltningen alene bygger sine kapacitetstilpasninger på nogle tilsyneladende meget usikre behovsprognoser…" (Bilag 3, s. 1). Personalet påpeger, at når prognoserne tidligere har vist sig at være usikre, er der ingen garanti for, at de er rigtige denne gang.

 

7. "Tvivl om proceduren"

Personale, forældre og forældrebestyrelse i Mælkebøtten lægger stor vægt på, at deres institution ikke har de problemer, som udgør et af kriterierne for en udvælgelse i forbindelse med kapacitetstilpasningerne: "Ifølge tilsynsrapporten udarbejdet af den pædagogiske konsulent i maj 2005 er Vuggestuen Mælkebøtten velholdt og i fin stand med et kompetent personale" (Bilag 3, s. 1).

 

Personale, forældre og forældrebestyrelse i Mælkebøtten påpeger, at hvis formålet med at sammenlægge de to institutioner er stordrift, handler det ikke om kapacitetstilpasning og falder dermed ikke ind under Børneplanen (Bilag 1, s. 1, Bilag 2, Bilag 3, s. 1).

 

Alternative forslag

Forældrebestyrelsen og personalegruppen i Centerparken har følgende alternative forslag:

 

Hvis forslaget om en sammenlægning gennemføres:

At vuggestuepladserne ikke lukkes, men afvikles i takt med, at de nuværende børn skal i børnehave og, at mindre søskende beholder deres søskendefordel.

 

Hvis forslaget om en sammenlægning ikke gennemføres:

At vuggestuepladserne bibeholdes, da institutionen ellers bliver for lille. Så må man nednormere 12 vuggestuepladser i andre institutioner.

 

Forvaltningens kommentarer til alternative forslag

En gradvis afvikling vil medføre, at nedlæggelsen af de 12 vuggestuepladser strækker sig over 1-2 år. Hvis der derudover kan indmeldes søskendebørn i vuggestuedelen, kan det forlænge processen yderligere.

 

Derudover vil en gradvis nedlæggelse gøre det vanskeligt for institutionen at opretholde den pædagogiske kvalitet i vuggestuen, fordi institutionen vil få et stigende antal tomme pladser i vuggestuegruppen som følge af en gradvis afvikling.

 

Tids- og informationsplan

I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan, som gælder for begge institutioner.

 

Fase O:

5. oktober: FAU træffer den politiske beslutning

7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer, faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning.

I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb aftales.

 

Der foreslås mødedatoer inden for de første to uger efter vedtagelsen.

 

I institutioner, hvor indstillingen ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel.

Informationsberedskab – kapacitetstilpasning

For at være bedst muligt forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet.

Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter den politiske beslutning)

- I prioriteret rækkefølge:

Orienteringsmøde med institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids- og informationsplan.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og de faglige organisationer.

 

Orienteringsmøde mellem personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker.

 

Fælles orienteringsmøder mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne

 

Orienteringsmøder for forældregruppen

Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger efter den politiske beslutning):

Fase 2a

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for gennemførelse af den politiske beslutning.

Fase 2b

Den konkrete handleplan forelægges FAU

Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den 1.1. 2006, eller når forældrene ønsker det):

Møde mellem forældrene og Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil være overgået til børnehave eller skole.

Nednormering Centerparken gennemføres den 1.1.06

Sammenlægning gennemføres efter nærmere aftale

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Den årlige driftsmæssige økonomiske besparelse ved at nedlægge 12 vuggestuepladser i Centerparken er på cirka 1,1 mill. kroner i 2005 P/L, når mindreindtægten fra forældrebetaling er fratrukket.

 

På sigt vil en sammenlægning medføre, at der spares en lederstilling. Til gengæld vil institutionen skulle kompenseres for flere huse. Da forvaltningen anbefaler, at sammenlægningen først sker efter en årrække, er der ikke kalkuleret med en besparelse i 2006. Fra 2007 vil den årlige driftsmæssige besparelse være på cirka 1,23 mio. kr.

 

Den anlægsmæssige udgift vil være på cirka 200.000 kroner, til murgennembrydning mellem de to institutioner samt maling af gangarealet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslagene om kapacitetsændringer og institutions-sammenlægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger.

 

Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.

 

Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.

 

BILAG

Høringssvar fra:

·                    Bilag 1: Forældrebestyrelsen i institutionen Mælkebøtten

·                    Bilag 2: 18 forældre (16 imod en sammenlægning, 2 ved ikke, 0 for)

·                    Bilag 3: Person alet i Mælkebøtten

·                    Bilag 4: Brev fra forælder i Mælkebøtten

·                    Bilag 5: Personalegruppen i Centerparken

·                    Bilag 6: Centerparkens forældrebestyrelse

·                    Bilag 7. Valby Lokaludvalg

 

 

Grethe Munk

                                            /

    Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top