Lukning af børnehaven Sønderhave (Bilag)
Lukning af børnehaven Sønderhave (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005
11. Lukning af børnehaven Sønderhave (Bilag)
FAU 468/2005 J.nr. 468/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender:
at børnehaven Sønderhave lukkes med virkning fra 1. august 2006. Forvaltningen udarbejder en konkret, skriftlig handleplan for lukning af institutionen.
RESUME
I forbindelse med den reviderede udbygningsplan foreslås det, at børnehaven Sønderhave bliver lukket, da institutionen ikke er efterspurgt blandt forældrene, har en lav belægningsprocent og utidssvarende fysiske forhold. Samtidig viser behovsprognosen en overkapacitet i Valby.
Høringssvarene er negative overfor den foreslåede lukning af institutionen.
I sidste afsnit i sagsfremstillingen gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan. Der vil blive lagt særligt fokus på de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i forhold til personalet, børnegruppen og forældrene, på de møder, der indgår i tids- og informationsplanen.
SAGSBESKRIVELSE
1. Daginstitutioner i Valby
I Valby bydel var der pr. juli 2005 i alt 43 daginstitutioner fordelt på 10 vuggestuer, 17 integrerede institutioner og 16 børnehaver. Over halvdelen af de 43 institutioner har 3 børnegrupper eller derunder. Selv om forslagene om kapacitetstilpasning gennemføres i bydelen vil det derfor fortsat være muligt at vælge mellem en bred vifte af institutioner med hensyn til typer og størrelser.
2. Forslag om kapacitetstilpasning i Sønderhave (Høffdingsvej 43)
Sønderhave er en selvejende institution, beliggende i en ombygget lejlighed, med en normering på 12 småbørnspladser og 20 børnehavepladser.
Sønderhave har i 2004 haft en belægningsprocent på 78,8 % (2003: 83,66 %). Selvom et barn bliver meldt ud af vuggestuen, når dets forældre takker nej til et tilbud om en plads i børnehave valgte 74 % af forældrene i 2004 ikke at tage imod tilbuddet om en plads i Sønderhave. Pladsanvisningen sendte i 2004 i alt 46 tilbud ud.
Da der er en overkapacitet af børnehavepladser i lokalområdet forslår forvaltningen, at Sønderhave bliver lukket.
Forvaltningen vil sammen med institutionens personale og forældrene i institutionen udfærdige konkrete handleplaner for personalet og børnene. Dette arbejde bliver iværksat efter høringen er afsluttet, og der er truffet en politisk beslutning om, hvorvidt forvaltning skal gå videre med forslaget.
Det vil indgå i handleplanerne, hvilke muligheder der er for, at børnene eventuelt kan flyttes i grupper til andre institutioner. Pladsanvisningen vil i videst mulig omfang tage hensyn til forældrenes ønsker ved en flytning til en anden institution.
I forbindelse med de konkrete handleplaner vil Sønderhavens personale blive tilbudt optagelse i forvaltningens jobbank. For medarbejderne vil det betyde, at de i forbindelse med lukningen af institutionen optages i jobbanken, hvor de står i lukningsperioden. I denne periode sender forvaltningen stillingsopslag til dem. Der er typisk blevet meddelt et ansættelsesstop på institutionsområdet, således at medarbejderne kommer i betragtning, inden at stillingerne slås op.
3. Høringssvar vedr. Sønderhave
Der er indkommet høringssvar fra:
Børneringen
Institutionsbestyrelsen inkl. udsagn fra forældre og personale
Udover høringssvarene vedrørende de konkrete forslag om kapacitetstilpasning har Valby Lokaludvalg indsendt et alment høringssvar. Lokaludvalget lægger vægt på:
- at Valbys borgere bevarer valgmulighederne i deres lokalområde,
- at forvaltningen tilgodeser synspunkterne i de indgåede høringssvar så vidt muligt,
- at børn, forældrene og institutionerne bliver inddraget i processen i videst mulig omfang.
Valby Lokaludvalg påpeger, at det ikke kan vurdere om forvaltningens behovsprognoser er realistiske, men at der er bekymring for, "om prognoserne i tilstrækkelig grad tager højde for de ændringer, der sker i Valby som følge af færdiggørelsen af byggeprojekterne omkring Eksempelprojektet m.m." (Bilag 10, s. 1)
3.1 Resumé af høringssvarene
Der er stor utilfredshed med, at i nstitutionen er indstillet til lukning. I stedet foreslås en fælles nednormering af alle institutioner i bydelen, for at bevare den nødvendige fleksibilitet og undgå lukning af Sønderhaven og Sommerfuglen.
Sønderhave lægger særlig vægt på, at de har gode fysiske rammer og er særligt gode til tosprogede børn.
Forvaltningen har i sammenfatningen af høringssvar valgt kun at kommentere høringssvarene, hvis der er faktuelle fejl eller, hvis der er alternative forslag.
3.2 Specifikke punkter
1. Små institutioner
I begge
høringssvar lægges der vægt på, at det er to små institutioner, der lukkes
hvilket er særligt uheldigt, da der både er behov for små og store
institutioner. "… Vi mener at det må være
forældrene der vælger – ikke kommunen –
om det enkelte barn skal gå i en stor eller lille institution." (Bilag
2, s. 2; Bilag 1, s. 1).
2. Selvejende institutioner
I høringssvaret fra institutionsbestyrelsen lægges der vægt på, at der i bydelen lukkes to selvejende institutioner, fordi det fremstår som et politisk valg. "Vi opfatter det som et slag mod den selvstændige institution og forældrenes indflydelse på deres børns fremtid" (Bilag 2, s. 2).
3. Forklaring på den lave belægningsproces
Institutionsbestyrelsen påpeger, at der er flere grunde til den lave belægning. Det skyldes bl.a. at institutionen, på grund af misforståelser hos de tosprogede forældre har afgivet børn til Tryllefløjten. Desuden oplever institutionen en manglende samarbejdsvilje fra Lokalcenter Valby i forbindelse med at opfylde normeringen (Bilag 2, s. 1).
4. Gode fysiske rammer
I begge høringssvar lægges der vægt på, at der er gode, gennemrenoverede fysiske rammer (Bilag 1, s. 1; Bilag 2, s. 2).
5. God for tosprogede børn
I begge høringssvar lægges der stor vægt på, at institutionen er særligt dygtig til at arbejde med tosprogede børn (Bilag 1, s. 1, 2; Bilag 2, s. 2).
3.3 Generelle punkter
1. Kritik af processen, FAF / Lokalcenter Valby
I begge høringssvar er der kritik af processen, som bl.a. kritiseres for at være lukket proces og mistænkes for at være en formssag. "En sådan proces er efter vores opfattelse både kritisabel og ganske uforståelig." (Bilag 1, s. 1). Institutionen påpeger, at de selv tidligere har henvendt sig til Lokalcenter Valby og FAF for at diskutere muligheden for nednormering, men er ikke blevet inddraget i processen (Bilag 2, s. 1, 3).
2. Tvivl om prognosen
I begge høringssvar næres der tvivl om værdien af prognoserne, fordi de tidligere har vist sig at været forkerte. "Det er ikke første gang, at prognoserne er slået fejl. Derfor mener vi, at det er et alt for drastisk forslag at lukke institutioner" (Bilag 2, s. 1; Bilag 1, s. 2).
3. Kritik af Pladsanvisningen
To forældre kritiserer Pladsanvisningen for dårlig rådgivning, da de først efter flere henvendelser blev gjort opmærksom på de tomme i Sønderhaven (Bilag 2, s. 4, 5).
3.4 Alternative forslag
Nednormering I stedet for lukning
I høringssvaret fra Børneringen foreslås det, at nedskæringen bæres af flere institutioner i bydelen i form af nednormering og, at lukninger undgås. Det vil give mere plads til børnene og bevare kommunens fleksibilitet i tilfælde af at behovet igen skulle stige (Bilag 1, s. 2).
4. Forvaltningens kommentarer til det alternative forslag
Forvaltningens forslag vedrørende justering af pladskapaciteten bunder i en analyse, som fokuserer på en række faktorer, så som belægningsprocent, institutionernes fysiske rammer og deres beliggenhed i forhold til behovet i bydelen.
De pladser, som indgår i forslagene om ned- eller omlægning, er enten ikke efterspurgt af forældrene og/eller præget af utidssvarende fysiske rammer. Det er forvaltningens vurdering, at man på denne måde kan sikre den bedste fordeling af pladserne i bydelen.
En generel nednormering af en større gruppe institutioner i bydelen, som foreslået af Børneringen, vil også berøre institutioner i områder af Valby med større efterspørgsel samt institutioner med længere ventelister.
5. Tids- og
informationsplan
I nedenstående tabel gennemgås forvaltningens forslag til en tids- og informationsplan.
Fase O: |
5. oktober: FAU træffer den
politiske beslutning |
7. oktober: Brev til alle institutioner, paraplyorganisationer,
faglige organisationer og lokalcentre, som informerer om den politiske beslutning. |
I institutioner, hvor indstillingen blev tiltrådt, indeholder brevet en invitation til et møde mellem
institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen, hvor det videres forløb
aftales. Der foreslås mødedatoer
inden for de første to uger efter vedtagelsen. I institutioner, hvor indstillingen
ikke blev tiltrådt, takker forvaltningen
i brevet for samarbejdet. Der er ikke yderligere kontakt mellem institutionen
og forvaltningen vedr. kapacitetstilpasningerne. Men de institutioner, hvor
der i perioden, siden forslaget blev offentliggjort, har været problemer med
tomme pladser, tilbydes institutionerne en individuel handleplan, der lever
op til præmisserne i den nye eventuelt vedtrådte budgetmodel. Informationsberedskab – kapacitetstilpasning For at være bedst muligt
forberedte i tilfælde af at borgere, pressen og andre interesserer sig for
den samlede kapacitetstilpasning eller tilpasningen i en eller flere
specifikke institutioner, oprettes der et informationsberedskab. Beredskabet
består af K06 og ØPA1, som har indgående kendskab til sagerne, og
Sekretariatet som bliver grundigt informeret. Der udarbejdes en
svar-skabelon, som benyttes ved henvendelser. I tilfælde af, at nogen interesserer
sig for en eller flere enkelte institutioner, henvises der til den konkrete
tidsplan, der bliver udarbejdet for hver enkelt institution. Politikerne får
tilsendt samme svar samt de konkrete, opdaterede tidsplaner for hver
institution, så de er klædt på, hvis de bliver kontaktet. |
Fase 1: Orienteringsfase (de første to uger efter
den politiske beslutning) - I prioriteret rækkefølge: |
Orienteringsmøde med
institutionen, forældrebestyrelsen og forvaltningen om den foreslåede tids-
og informationsplan. Fælles orienteringsmøder
mellem forvaltningen og de faglige organisationer. Orienteringsmøde mellem
personale og forvaltningen, med henblik på at sikre en grundig orientering af
personalet om deres muligheder og indsamle deres ønsker. Fælles orienteringsmøder
mellem forvaltningen og paraplyorganisationerne Orienteringsmøder for
forældregruppen |
Fase 2: Handleplansfase (mellem to og fire uger
efter den politiske beslutning): |
Fase 2a |
Forvaltningen har i
samarbejde med institutionen udarbejdet en konkret handleplan for
gennemførelse af den politiske beslutning. |
Fase 2b |
Den konkrete handleplan
forelægges FAU |
Fase 3: Aftalefase (minimum en måned inden
beslutningen træder i kraft, efter den nuværende plan den 1.8. 2006, eller
når forældrene ønsker det): |
Møde mellem forældrene og
Pladsanvisningen, med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for
børnene til evt. anden institution. På dette møde aftales rammerne for
forældrenes konkrete tilbagemeldinger om ønsker til ny institution. Der skal
gøres opmærksom på, at en række børn, inden beslutningen iværksættes, vil
være overgået til børnehave eller skole. |
Lukningen gennemføres den
1.8.06 |
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i de respektive møder med repræsentanter fra centralforvaltningen, lokalcentrene eller pladsanvisningen efter behov.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke
omfattet af forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Den driftsmæssige økonomiske besparelse ved at lukke Sønderhaven er fra 2007 samlet set på 2,06 mill. kroner i 2005 P/L, når mindreindtægten fra forældrebetaling er fratrukket. I 2006 regnes der med en besparelse på 1,03 mio. kr.
Den anlægsmæssige udgift ved
reetablering af lokalerne forventes at blive på 100.000 kroner. Idet det
forudsættes, at lejeaftalen påkræver, at lokalerne afleveres i samme stand, som
de var ved modtagelsen.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Forslagene om kapacitetsændringer og institutionssammenlægninger blev sendt i høring fredag d. 3. juni 2005 med svarfrist fredag d. 1. juli 2005 – dvs. en høringsfrist på 4 uger.
Høringsparterne er de berørte daginstitutioner, forældre- og institutionsbestyrelser, paraplyorganisationer og faglige organisationer.
Forvaltningen har afholdt orienteringsmøder med forældre og personale i de berørte institutioner i juni måned.
BILAG
Høringssvar fra:
· Bilag 1: Børneringen
· Bilag 2: Institutionsbestyrelsen inkl. udsagn fra forældre og personale
· Bilag 3: Valby Lokaludvalg
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen