Mødedato: 05.02.2003, kl. 15:30

Status og indstilling vedr. udbygningsplanen på handicapområdet (Bilag)

Status og indstilling vedr. udbygningsplanen på handicapområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

16. Status og indstilling vedr. udbygningsplanen på handicapområdet (Bilag)

FAU 62/2003 J.nr. 62/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående status til efterretning,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der i 2003 etableres 15 døgnpladser, der er målrettet til ældre og demente udviklingshæmmede, samt

at der fra udbygningsplanen anvendes 8 mill. kr. til årligt drift af pladserne.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at dagtilbudet Strandparkcentret i 2003 udvides med 4 pladser til brugere med helt særlige behov, samt

at der fra udbygningsplanen anvendes 1.2 mill. kr. til årlig drift af pladserne og 0,5 mill. kr. til etablering (engangsudgifter.)

RESUME

Udbygningsplanen er en 5-årig plan for udbygning af bo- og dagtilbud for voksne udviklingshæmmede i Københavns Kommune for perioden 1999-2003. Planen er siden sin oprindelige vedtagelse undergået revideringer på såvel anlægssiden som driftssiden, men omhandler nu etablering af i alt 140 døgnpladser og 100 dagpladser.

Indtil dato er der sfa. udbygningsplanen etableret 125 døgnpladser og 92 dagpladser. For etablering i 2003 resterer således etablering af 15 døgnpladser og 8 dagpladser, og indstillingen indeholder forslag til etablering af disse pladser.

Konkret foreslås, at de 15 døgnpladser målrettes mod gruppen af ældre og demente udviklingshæmmede, samt at pladserne etableres i ældreboligbebyggelsen Ringergården. For de 8 dagpladser foreslås pladserne målrettet brugere med særlige behov, samt at pladserne etableres gennem en udvidelse af dagtilbudet Strandparkcentret.

I indstillingen redegøres endvidere for udbygningsplanens samlede økonomi.

SAGSBESKRIVELSE

1. Antal døgn- og dagpladser

Udbygningsplanen blev vedtaget af BR i 1999 (BR 63/99). Som følge af stigende venteliste, behov for hjemflytning fra Københavns Amt til Københavns Kommune og behov for erstatningsbyggeri for et utidssvarende botilbud på Amager blev det i 1999 besluttet at prioritere en udbygning med boliger og dagtilbud for i alt 120 mill. kr. i årene 1999 – 2003.

I den oprindelige udbygningsplan var det forudsat, at der skulle etableres 160 døgnpladser og 100 dagpladser i perioden 1999 – 2003. Antallet af døgnpladser vil imidlertid blive på 140 i stedet for de oprindelige 160. Det skyldes, at anlæg af Virkefeltet med 5 pladser var en del af udbygningsplanen, medens driften oprindeligt var tænkt at skulle finansieres over børneområdets budget (BO2). Men da alle indflytterne nåede at blive over 18 år, var dette ikke længere en mulighed. Derfor blev Virkefeltets 5 pladser godkendt, som en del af den samlede udbygningsplan også på driftssiden. I slutningen 2001 godkendte FAU desuden en opbremsning af 15 døgnpladser. Disse pladser er dermed helt udgået af planen, der herefter omfatter 140 nye pladser.

Antallet af dagpladser er forblevet uændret på 100, men dog således, at Virkefeltets beboere vil lægge beslag på 5 af disse pladser.

2. Hjemflytning fra Københavns Amt

Den 20. maj 1999 underskrev Københavns Amt og Københavns Kommune en samarbejdsaftale om hjemflytning af brugere til Københavns Kommune i perioden 1999 til 2003. Samarbejdsaftalen rummer også aftaler vedrørende brugere som bliver boende i Københavns Amt samt børn og unge som i aftaleperioden fylder 18 år.

Af samarbejdsaftalen fremgår det, at Københavns Kommune forventede at tilbyde hjemflytning til 59 voksne brugere frem til 2003. Det fremgår dog også, at aftalen bygger på en tidligere screening af målgruppen fra 1997. Der er derfor taget forbehold for, at tallene kan ændre sig i løbet af planperioden p. g. a. ændrede brugerbehov.

I samarbejdsaftalen findes desuden en tidsplan der viser, hvilket år det vil være hensigtsmæssigt at hjemflytte brugere i, såfremt amtets egen udbygningsplan skal følges. Sammenlignes den oprindelige tidsplan med de realiserede hjemflytninger ses det, at der er sket nogle forsinkelser:

Tabel 1: Hjemflytning af voksne brugere

År

Oprindelig tidsplan

Realiserede hjemflytninger

1999

2

7

2000

16

3

2001

22

21

2002

15

1

2003

4

24

I alt

59

*56

*Note: Alle hjemflytningerne vil være realiserede den 15.01.2003

Ændringerne skyldes, at en del af kommunens byggeplaner er blevet forsinkede. Det tætte samarbejde mellem Københavns Amt og Københavns Kommune har imidlertid gjort det muligt, at finde fælles løsninger på de problemer, der har været opstået i forbindelse med forsinkelserne. I forlængelse af samarbejdsaftalen blev der således nedsat to arbejdsgrupper med deltagelse af repræsentanter fra begge parter, som havde til opgave at koordinere hjemflytning og visitation i hele planprioden. Det har betydet, at det har været muligt at lave løbende aftaler med amtet om midlertidig genhusning af beboere, i de tilfælde, hvor kommunens byggeplaner har været forsinkede.

Den 15. januar 2003 vil kommunen have 50 nye boliger klar til indflytning på Musvågevej. Samtidig vil Københavns Amt igangsætte den sidste etape af deres egne ombygninger. Det vil kræve, at de sidste 24 planlagte hjemflytninger skal være på plads i midten af januar 2003. Status på dette er, at alle har sagt ja til et tilbud i København, undtagen ét forældrepar, som fortsat overvejer flytningen. Det forventes dog, at alle 24 flytninger vil være gennemført til den aftalte tid og at Københavns Kommune hermed har opfyldt sin del af samarbejdsaftalen med Københavns Amt.

Som det fremgår af tabel 2 vil der blive realiseret i alt 56 hjemflytninger i planperioden og ikke 59 som oprindeligt forventet. Det lavere antal skyldes, at 2 beboere fra amtet er afgået ved døden. Desuden er 2 beboere blevet boende i Københavns Amt, efter nærmere aftale med amtet. Forvaltningerne har vurderet, at de pågældende beboeres helbredsmæssige tilstand var blevet så forværret i løbet af planperioden, at en flytning til København ikke ville være tilrådelig.

Københavns Kommune har ifølge samarbejdsaftalen også ansvaret for at sikre alle unge fra Københavns Kommune, som er bosiddende i Københavns Amt og som i aftaleperioden flyder 18 år, en plads på en vokseninstitution ved deres 18 års fødselsdag. Der har været 10 unge, som er fyldt 18 år i planperioden. Der vil blive realiseret i alt 8 hjemflytninger af unge i planperioden og ikke 10 som forudsat. Det lavere antal skyldes, at forældrene til to af de unge har ønsket at udsætte flytningen til København indtil de unge er blevet lidt ældre. De unge er derfor blevet boende på ungetilbud i Københavns Amt efter aftale med amtet.

3. Udbygningstakt

Tabel 2: Udbygning af døgnpladser og restpladser:

Projekt

Beboere

Antal døgn-

Pladser

   
  

2000

2001

2002

2003

I alt

Virkefeltet

Unge autister

5

    

Tåsingegade

Bofællesskab

Unge/yngre udviklingshæmmede

 

12

   

Vi nklen

Unge/yngre udviklingshæmmede

 

29

   

Lynghuset

Multihandicappede/ multihandicappede blinde

 

29

   

Musvågevej

Fysisk handicappede/ mobile udviklingshæmmede

   

32

 

Musvågevej

Mennesker med autisme

   

18

 

I alt

 

5

70

0

50

125

Ikke projekterede

     

15

Alt i alt

     

140

Tabel 3: Udbygning af dagpladser

Projekt

Type

Antal dag-

Pladser

  
  

2000

2001

2002

2003

I alt

Hans Knudsens Plads

Daghjem og dagcenter.

34

    

Lynghuset

Daghjem i tilknytning til boligerne

 

29

   

TV – glad

6 aktivitetspladser

 

6

   

Musvågevej

Daghjem i tilknytning til autisttilbud

   

23

 

I alt

 

34

35

0

23

92

Ikke projekterede

     

8

Alt i alt

     

100

I januar 2003 vil der være ibrugtaget 125 døgnpladser og 92 dagpladser. Det vil sige, at der fortsat er en rest på 15 døgn- og 8 dagpladser i planen i 2003, der endnu ikke er realiserede.

4. Forslag til anvendelse restpladserne

4.1.Døgnpladser

Efter forvaltningens vurdering bør der satses på et særligt tilbud til ældre og demente udviklingshæmmede. Det skyldes, at brugergruppen på handicapområdet opnår en stadig højere levealder. Mange udviklingshæmmede voksne vil desuden lide af demens, senilitet og udvise generelle alderdomstegn i en tidligere alder end det er tilfældet for den øvrige del af befolkningen. Det medfører, at der stigende efterspørgsel efter døgntilbud, der er målrettet til gruppen af ældre og demente udviklingshæmmede. Ifølge den aktuelle opgørelse over ventende til døgntilbud, vil et stigende antal kunne profitere af et døgntilbud, der er særligt målrettet til ældre eller demente både hvad angår pædagogisk indhold og fysiske rammer. Det er forvaltningens vurdering, at etablering af 15 døgnpladser vil kunne dække den mest akutte efterspørgsel. Det vil samtidig afgive et antal eksisterende pladser:

Afgivne pladser: 7 bofællesskabspladser

3 døgnpladser

I alt 10 pladser

Den aktuelle liste over ventende viser, at de afgivne pladser vil kunne genudlejes til andre handicappede, som ikke har et døgntilbud i forvejen. Af dem er der i øjeblikket 19, som venter døgntilbud og 14, som venter på bofællesskab.

Det forudsættes, at de 15 døgnpladser placeres i en eksisterende almen bebyggelse. Aktuelt er der et passende antal ledige ældreboliger i Ringergården i Købehavn NV, der vil være meget velegnede til formålet. Der er tale om selvejende ældreboliger, - p.t. i Sundhedsforvaltningens regi, - med fuld kommunale anvisningsret. Boligerne er alle ældre og handicapegnede, og indrettede med tidssvarende køkken, bad og toilet.

4.2.Dagpladser

På dagområdet er der akut behov for et helt specialiseret beskæftigelsestilbud. Der er tale om et blindetilbud, der også tager højde for, at det er mennesker med autisme. Ud over at være mennesker der er både blinde og autister, har disse brugere også svære psykiatriske problemstillinger, som betyder, at de i dagligdagen har et meget stort behov for individuel støtte for at fungere som mennesker. Dagtilbudet Strandparkcentret har i forvejen lang erfaring med beskæftigelsestilbud for helt særlige grupper. Forvaltningen vil derfor indstille, at restmidlerne i udbygningsplanen på dagområdet anvendes til at udvide Strandparkcentret. Da der er tale om en meget ressourcekrævende gruppe, er det forvaltningens vurdering at der kan etableres 4 pladser for midlerne i planen, i stedet for de 8, som oprindeligt var forudsat.

MILJØVURDERING

En yderligere udbygning forventes ikke at få miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

1.1 Finansiering af restpladserne (2002-priser)

Døgnpladserne: Fra og med januar 2003 vil der årligt være afsat 8 mill. kr. til dækning af driftsudgifter for 15 døgnpladser, hvilket svarer til en pris på 533.000 kr. pr. plads pr. år. Det dyreste eksisterende døgntilbud til ældre udviklingshæmmede har imidlertid en pladspris, der er højere dvs. ca. 551.000 kr. (Tokanten). Det er dog forvaltningens vurdering, at der kan etableres 15 døgnpladser, inden for den afsatte økonomisk ramme, hvis halvdelen af pladserne etableres med en lavere pladspris. Det følgende priseksempel er baseret på to sammenlignelige døgntilbud, - Tokanten og Sambo:

7 pladser a 551.192 kr. = 3,9 mill. kr.

8 pladser a 469.926 kr. = 3,8 mill. kr.

Rest til serviceareal (husleje) 0,3 mill. kr.

I alt 8,0 mill. kr.

Anlæg

Der er afsat anlægsmidler til almindelig vedligeholdelse ved indflytning på 25.000 kr. pr. bolig, svarende til i alt 375.000 kr.

Dagpladserne: Fra januar 2003 er der afsat 1,3 mill. kr. til etablering af 8 nye dagpladser samt 0,5 til etablering. Nedenfor er givet et prisoverslag for drift af et specialiseret tilbud til 4 brugere på Strandparkcentret:

Forventede årslønninger mv.

I alt pr. år 1,2 mill. kr.

Anlæg:

Det vurderes, at de afsatte 0,5 mill. kr. vil dække etableringsomkostningerne til det nye tilbud, hvor der blandt andet skal indkøbes blindebelysning.

På baggrund af ovenstående prisoverslag er det forvaltningens vurdering, at de to foreslåede projekter med hhv. 15 døgnpladser og 4 dagpladser vil kunne finansieres inden for udbygningsplanens samlede økonomiske ramme.

1.2. Samlet økonomi sammenhol dt med budget.

Udbygningsplanen er finansieret af 4 elementer. I budgettet for 1999 er der afsat 18,0 mill. kr. årligt i perioden 1999 – 2003 til gennemførelse af planen. Desuden er der afsat 4,0 mill. kr. fra den såkaldte 16 mill. kr. pulje. Udbygningsplanens samlede ramme er således på 22 mill. kr. Desuden er det forudsat, at den gennemførte hjemflytning vil medføre en årlig besparelse, ligesom der er regnet med mindre besparelser ved omlægning af Spaniensgade og den demografisk aldersbetingede hjemflytning.

Tabel 4 viser den forudsatte økonomi i den oprindelige udbygningsplan fra 1999.

Tabel 4: Den oprindelige økonomiske fremskrivning besluttet i BR i 1999. T.kr. 1998-priser

1999

2000

2001

2002

2003

2004

Udgifter:

Afvikling af Spaniensgade

-

-

-

-

-

-

Anlæg

15.461

16.029

16.689

13.515

7.200

-

Drift*

-

2.878

8.709

10.298

13.117

19.900

I alt

15.461

18.907

25.398

23.813

20.317

19.900

Egenfinansiering

16 mill.-pulje

4.000

4.000

4.000

4.000

4.000

-

Bevilling

18.000

18.000

18.000

18.000

18.000

14.200

Hjemflytning, demografi m.v.

5.700

I alt

22.000

22.000

22.000

22.000

22.000

19.900

Resultat

(6.539)

(3.093)

3.398

1.813

(1.683)

-

Note: *Driftstallene er nettotal, idet man har forudsat drift af pladser til hjemtagne københavnere går lige op med besparelsen på hjemtagningen.

Som det fremgår af tabel 4 var det forudsat i årene 1999-2000 at der var et samlet mindreforbrug på 9,6 mill. kr. som følge af at en forventet planlægnings- og byggeperiode på 2 år, hvorfor der ikke ville kunne afholdes udgifter svarende til det budgetterede. I årene 2001-2002 ville der modsat være et samlet merfinansieringsbehov på 5,2 mill. kr. I 2004 ville samtlige anlægsudgifter være afholdt, og der var afsat 14,2 mill. kr. til afholdelse af driftsudgifter. Det årlige finansieringsbehov på driften ville være 19,9 mill. kr. Merfinansieringsbehov på 5,7 mill. kr. blev forudsat finansieret ved de gennemførte hjemflytninger og de demografisk aldersbetingede hjemflytninger samt omlægning af Spaniensgade. En sidste forudsætning var at økonomien i udbygningsplanen blev holdt inden for den af BR fastlagte økonomiske ramme.

Tabel 5 viser de faktiske økonomiske udgifter ultimo 2002. Her er vist de samlede faktiske udgifter og de samlede faktiske indtægter som følge af hjemtagninger m.v. I tabel 4 er der kun regnet med udgifter til afvikling af ventelisten.

 

 

 

Tabel 5: Økonomiske konsekvenser af udbygningsplanen. T.kr. 2002-priser.

1999

2000

2001

2002

2003

2004

Udgifter:

Afvikling af Spaniensgade

-

-

-

1.400

-

-

Anlæg

3.987

23.408

34.775

14.392

916

-

Drift*

-

7.119

36.604

54.150

93.031

93.005

I alt

3.987

30.527

71.379

69.942

93.947

93.005

Egenfinansiering

16 mill.-pulje

4.000

4.000

4.000

-

-

-

Bevilling

18.000

19.100

19.100

19.100

19.100

10.200

Hjemflytning, demografi m.v.*

7.635

36.963

65.790

85.183

85.959

I alt

22.000

30.735

60.063

84.890

104.283

96.159

Resultat

(18.013)

(208)

11.316

(14.948)

(10.336)

(3.154)

Note: * Tabellens tal er bruttotal, idet drift hhv. hjemflytninger m.v. er de faktiske tal.

Som det fremgår af tabel 4 var der i årene 1999 og 2000 samlet set et mindreforbrug på 18,2 mill. kr. som følge af at planlægnings- og byggeperioden er 2 år, hvorfor der ikke kunne afholdes udgifter svarende til det budgetterede. Der er forudsat overførselsadgang af uforbrugte budgetmidler mellem årene. Merfinansieringsbehov på 11,3 mill. kr. i 2001 finansieres således af mindreforbruget i 1999 og 2000.

I 2004 vil alle anlægsudgifter være afholdt, og der er derfor afsat 10,2 mill. kr. årligt til finansiering af driftsudgifter som følge af nedbringelse af ventelisten. Den resterende del af udgifterne til driften af tilbudene skal overføres fra køb/salg budgettet, når planperioden udløber. De samlede besparelser fra gennemførte hjemflytninger akkumuleres i øjeblikket på køb/salgbudgettet, da det er besluttet, at den tekniske overførsel af midlerne ikke kan ske løbende pga. der er tale om en flerårig planperiode. I 2004 skal der således overføres 80 mill. kr. fra køb/salg budgettet til drift af tilbudene.

I 2004 vil der være et positivt resultat på den samlede opgørelse, som gør, at køb/salg budgettet kan opskrives med ca. 3 mill. kr.

Det er forvaltningens vurdering at den samlede udbygningsplan både i planperioden og tiden derefter vil holde sig inden for de rammer, som FAU har vedtaget i 2001.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at definere i hvilket omfang forløbet vedr. yderligere udbygning vil kræve høring.

BILAG

  • Samarbejdsaftale om hjemflytning af brugere til Københavns Kommune

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top