Mødedato: 04.10.2000, kl. 08:00

Orientering om ansøgning om støtte fra værestedet Amadeus.

Orientering om ansøgning om støtte fra værestedet Amadeus.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000

 

Sager til drøftelse

16. Orientering om ansøgning om støtte fra værestedet Amadeus.

FAU 580/2000 J.nr. 180/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

RESUME

Hellen Hedemann har ønsket følgende punkt optaget på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets dagsorden: "Redegørelse for forvaltningens afslag på ansøgningen fra Værestedet Amadeus samt en redegørelse for, hvorfor en sådan en sag ikke er forelagt udvalget til afgørelse".

SAGSBESKRIVELSE

Følgende redegørelse er tidligere omdelt til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets medlemmer:

"Ekstra Bladet skrev den 28. august 2000, at Københavns Kommune har lukket pengekassen for Værestedet Amadeus.

Dette er ikke korrekt, idet Amadeus ikke tidligere har været drevet med tilskud fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Amadeus drives af Missionen Blandt Hjemløse.

Værestedet er beliggende på Borgbjergvej 54 i Kgs. Enghave Bydel, og har de sidste 3 år modtaget Storbypuljemidler fra Socialministeriet på kr. 600.000 årligt. Denne støtte ophører med udgangen af dette år. Amadeus har tillige fået støtte fra Kgs. Enghave Bydel samt private på i alt kr. 236.000 årligt.

Amadeus ansøgte i juli måned Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om varig driftsstøtte. I ansøgningen anførtes, at brugerne dels var psykisk syge og dels var stofmisbrugere.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddelte i afslaget på ansøgningen, at værestedet Pegasus, der er et tilbud til psykisk syge, som er beliggende i samme lokalområde som Amadeus, kan dække behovet for tilbud til denne målgruppe. Pegasus drives også af Missionen Blandt Hjemløse. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilskud til Pegasus for 2000 udgør kr. 690.000. En støttekontaktperson tilknyttes budgetmæssigt til Pegasus fra 2001, således at budgettet kommer til at udgøre kr. 939.000 pr. år.

I forhold til stofmisbrugerne har Københavns Kommune generelt valgt at integrere de sociale tilbud i stofmisbrugsbehandlingen. Det findes ikke hensigtsmæssigt at etablere nye væresteder, der er målrettet stofmisbrugere, men som er isoleret fra stofmisbrugsbehandlingen.

Amadeus har udover ansøgningen om varig driftsstøtte søgt støtte fra § 115-midlerne til den frivillige del af værestedets virksomhed. Amadeus er kommet i betragtning i den indstilling fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der er udarbejdet til den kommende ansøgningsrunde, der forventes behandlet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i løbet af kort tid.

Amadeus ansøgte om kr. 8.750 til supervision af de ansatte medarbejdere og de 8-10 frivillige, der er tilknyttet værestedet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indstillet, at det ansøgte beløb bevilliges.

Desuden ansøgte Amadeus om støtte til driften af værestedet på i alt kr. 143.000 ( ejen-domsudgifter: kr. 68.000, driftsudgifter: kr. 44.000 og administration: kr. 31.000 ).

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indstillet, at der gives bevilling til delvis dækning af husleje på kr. 34.000.

Den samlede indstilling vedrørende Amadeus er således på i alt kr. 42.750.

Begrundelsen for at yde støtte er at styrke forudsætningerne for det frivillige sociale arbejde i forhold til de brugere af Amadeus, der alene har behov for samvær og social kontakt.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilkendegav i forbindelse med Socialministeriets oprindelige beslutning om at yde puljestøtte til Amadeus, at Københavns Kommune ikke ville give garanti for at videreføre Amadeus, når ministeriets støtte ophørte – også selvom Amadeus støttes af Kgs. Enghave Bydel.

Sagen er et eksempel på de problemer den statslige puljepolitik medfører, når et projekt ikke er etableret i enighed mellem ministeriet og kommunen. At der i denne sag tillige er en bydel involveret, gør ikke tingene enklere."

Som det fremgår af den til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgivne orientering, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke generelt afvist at yde støtte til Amadeus. Det kan yderligere oplyses, at det udvalg under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der behandler indstillingerne vedrørende fordeling af midlerne til frivilligt socialt arbejde, har besluttet at indstille at yde støtte til det frivillige sociale arbejde i Amadeus med kr. 120.000.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens afslag på at yde varig driftsstøtte er som ovenfor beskrevet truffet på baggrund af en faglig indholdsmæssig vurdering af aktiviteterne i Amadeus i forhold til den generelle behandlingsmæssige indsats overfor stofafhængige og psykisk syge.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens anbefaling af at der ydes støtte til Amadeus gennem midlerne til frivilligt socialt arbejde, skal ses som et led i den del af virksomheden i Amadeus, der har mere generel omsorgspræget karakter, og som retter sig mod en bredere målgruppe.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har yderligere følt sig forpligtet af de rammer, der er fastlagt i det af Borgerrepræsentationen vedtagne budget. Det skal i den forbindelse nævnes, at der ikke eksisterer ubrugte budgetmidler inden for de budgetrammer, der er afsat til behandling af stofafhængige og til behandling af psykisk syge.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i forhold til den konkrete ansøgning fra Amadeus vurderet, at forvaltningens afgørelse er truffet inden for de genelle rammer, der er fastlagt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Det vil altid bero på en konkret vurdering, hvorvidt en ansøgning bør forelægges til behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. I forbindelse med driften af de mange institutioner, der udfører opgaver i Københavns Kommune, opstår ofte individuelle ønsker fra institutionsside om øgede midler til et givet område. Den udmeldte budgetramme er normalt udgangspunktet for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdering i sådanne sager, og mindre sager forelægges i almindelighed ikke for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at udvalget ville skulle

behandle et betydeligt antal sager, at såfremt samtlige henvendelser fra institutionsside om øgede driftsmidler generelt blev forelagt udvalget til beslutning.

ØKONOMI

Ingen.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top