Mødedato: 04.09.2002, kl. 15:30

Principper for fordeling af § 115-midler (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

Principper for fordeling af § 115-midler (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. september 2002

 

Sager til beslutning

17. Principper for fordeling af § 115-midler (Bilag) (udsat fra mødet den 21. august 2002)

FAU 374/2002 J.nr. 353/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender nedenstående principper for fordeling af § 115-midler,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sender nedenstående principper til høring i Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune og

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sender nedenstående principper til høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

RESUME

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 20. marts 2002 udbad udvalget sig ultimo 2002 at få forelagt en indstilling om principperne for prioriteringen i forbindelse med fordelingen af § 115-midlerne. Lovgrundlag og praksis for tilskud til frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune er beskrevet nedenfor.

SAGSBESKRIVELSE

Lovmæssige rammer for økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde jfr. Servicelovens § 115.

I loven anvendes begreberne frivillig indsats, frivillige organisationer og foreninger samt frivilligt socialt arbejde.

I Socialministeriets vejledning om § 115 er begreberne defineret:

Frivillig indsats er en indsats, der

  • er frivillig, dvs. den udføres uden fysisk, økonomisk eller retlig tvang. F.eks. er personer, som arbejder i en frivillig organisation som led i en aktivering således ikke frivillige, da den aktiverede for at få hjælpen skal møde frem,
  • er ikke-lønnet, men der kan godt være tale om godtgørelse for omkostninger,
  • udføres for andre end familie og slægt,
  • skal være til gavn for andre end en selv,
  • er af formel karakter dvs. at aktiviteten skal foregå inden for rammerne af den organisation, forening eller anden form for organisering, projekt m.v.

En frivillig organisation eller forening har følgende karakteristika:

  • frivilligt grundlagt, dvs. at den ikke må være fastlagt i lovgivningen, og organisationen skal kunne beslutte at nedlægge sig selv,
  • dens primære formål er ikke at skabe overskud (dvs. non-profit) og et evt. overskud må ikke udloddes til "ejerne", f.eks. foreningens medlemmer,
  • frivillig indsats er en væsentlig del af organisationens grundlag. Mindstekravet er, at bestyrelsen yder en ulønnet, frivillig indsats.

Frivilligt socialt arbejde

Frivilligt socialt arbejde er en samlet betegnelse for frivillig indsats, frivillig organisation og for de aktiviteter, som frivillige organisationer driver, hvad enten det sker med frivillig arbejdskraft eller med lønnet arbejdskraft, og som foregår inden for det sociale og sundhedsmæssige område.

Hvad kan der ydes støtte til ?

Det er op til en lokal politisk afgørelse at prioritere, hvilke områder og aktiviteter, der skal have støtte. Den enkelte organisation har derfor ikke et krav på at få kommunal støtte. Men støtten bør over en periode ikke fast begrænses til et fåtal af organisationer. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på organisationers og foreningers behov for en vis kontinuitet i støtten.

Der kan f.eks. ydes støtte til følgende typer af aktiviteter i frivillige sociale organisationer og foreninger:

  • Rådgivninger
  • Besøgsvennetjenester
  • Støtte- og kontaktpersoner på frivillig basis
  • Ledsageordninger på frivillig basis
  • Frivillighedsformidlinger
  • Kontaktsteder
  • Foreninger, der organiserer selvhjælpsgrupper
  • Forskellige former for aflastningstjenester for pårørende m.v.
  • Telefonrådgivninger
  • Sociale caféer
  • Kvindekrisecentre
  • Væresteder
  • Støtte til frivillige sociale foreninger, der er i en opstartfase.

Den økonomiske støtte skal rette sig mod den del af det frivillige sociale arbejde, hvor den frivillige indsats er det afgørende. Det er ikke primært et spørgsmål om kvantitet, men mere et spørgsmål om tilbudet enten ikke kan eksistere eller på afgørende måde ville miste sin kvalitet, hvis den frivillige indsats ikke fandtes.

Selv om den frivillige sociale indsats er ulønnet, forudsætter den som regel, at der er visse økonomiske midler til rådighed, som kan skabe en ramme om indsatsen. Det kan være lokaler, telefon og administration. Men det kan også være nødvendig med et lønnet personale til organisering af indsatsen, til supervision, indslusning af nye frivillige, sikring af økonomiske midler o.s.v. Støtten kan derfor konkret også bruges til at finansiere lønninger til ansatte.

Principper for økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune.

Frivillighedspolitikken i Københavns Kommune.

Borgerrepræsentationen besluttede den 24.8. 2000 "Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver".

Formålet med politikken for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almene organisationer er, at:

  • Styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid.
  • Styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og det frivillige tilsammen udgør.
  • Synliggøre effekterne af den frivillige sociale indsats.

Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune.

Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde blev nedsat ultimo 1998. Formålet er at være samarbejdsforum mellem Københavns Kommune og det frivillige sociale arbejde og dets organisationer, initiativer og grupper i København.

Det fremgår af Kontaktudvalgets vedtægter, at udvalget har til opgave at fremme det frivillige sociale arbejdes muligheder i Københavns Kommune:

  • Ved at diskutere og komme med forslag til principper for de økonomiske og øvrige ressourcemæssige tilskud til det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune.

Imidlertid har Kontaktudvalget ikke ønsket at fremkomme med forslag til principper for de økonomiske og ressourcemæssige tilskud til det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune.

Kontaktudvalget har fremsat ønske om, at der gives mulighed for 2-årige bevillinger, hvilket Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har efterkommet med virkning fra 2002.

Endvidere har Kontaktudvalget ønsket, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget hvert år tilbageholder 1 mill. kr. til fordeling resten af året, hvilket Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i 2001 med virkning fra samme år.

Udmøntning af økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget følger de principper, som er fastlagt i Socialministeriets vejledning om § 115.

Ifølge §65 i serviceloven kan kommunen iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Kommunen fastsætter retningslinier for, hvilke persongrupper der kan benytte tilbuddene.

Sundheds- og Omsorgsudvalget, som har ansvaret for §65, har 13/2 2000 besluttet at målgruppen er modtagere af social pension eller efterløn.

Aktuelt yder Sundhedsforvaltningen §65-tilskud til aktivitetscentre, daghøjskoler, pensionistidræt, tilskud til pensionisters ophold på pensionisthøjskoler, spiseklub, filmklubber, opgangsfællesskab og besøgstjeneste. Ofte forestås driften af disse tilbud af frivillige sociale organisationer, der også har mulighed for at søge økonomisk støtte efter Servicelovens § 115.

Hvis § 115 benyttes til at finansiere dele af sådanne aktiviteter, er det en forudsætning, at der er tale om en aktivitetsudvidelse.

Der er 45 enheder, som ifølge enhedernes oplysninger tilsammen udgør 7.979 medlemmer og 51,5 lønnede medarbejdere, omregnet til fuldtidsstillinger. Den samlede nettoudgift i 2001 er 21.013.395 kr., svarende til en udgift pr. medlem på i alt 2.637 kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i budget 2003 afsat 21,235 mill. kr. til aktiverende og forebyggende tilbud til modtagere af social pension og efterløn.

Annoncering

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen annoncerer ultimo oktober/primo november 2002 for ansøgning for midler i 2003.

Indstillingen til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Høring

Samtlige ansøgninger sendes til høring i de respektive fagforvaltninger inden indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udarbejdes.

Samarbejdsaftaler.

Ifølge "Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver" skal der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på møde den 31. maj 2000 besluttet, at der udarbejdes samarbejdsaftaler for § 115-bevillinger på 100.000 kr. og derover.

Samarbejdsaftalen evalueres i forbindelse med regnskabsaflæggelsen.

Bevillingsperiode .

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i forbindelse med fordeling af § 115-midler for 2002, at der kan ydes 1 eller 2-årige bevillinger.

Regnskab.

Organisationerne/foreningerne aflægger regnskab, der dokumenterer, at bevillingen er anvendt til formålet.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der er årlig ca. 10 mill.kr. til fordeling.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Principperne sendes til høring i Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune og i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

BILAG

  • Oversigt over §115-bevillinger for 1998, 1999, 2000, 2001 og 2002.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top