Mødedato: 04.02.2004, kl. 15:30

Finansiering i forbindelse med vedtagelse af kvalitetsmål i Sektorplan for handicapområdet (Bilag)

Finansiering i forbindelse med vedtagelse af kvalitetsmål i Sektorplan for handicapområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. februar 2004

 

4. Finansiering i forbindelse med vedtagelse af kvalitetsmål i Sektorplan for handicapområdet (Bilag)

FAU 68/2004 J.nr. 36/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender de i sektorplanen indskrevne ændringsforslag, der blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på udvalgsmødet d. 22. oktober 2003

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter hvorledes de kvalitetsmål, der ikke kan holdes inden for rammen, skal finansieres og/eller vedtager alternative kvalitetsmål 1.b og 2.b, som kan holdes inden for rammen.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at en mulig finansiering af en 100 %-realisering af kvalitetsmålene 1, 2 og 6 indgår i overvejelserne vedrørende budget 2005. 100 %-realisering af kvalitetsmål 1 vil betyde etablering af 163 pladser over en 3-årig periode andragende 160,8 mill. kr. samlet set til anlæg og 106,9 mill. kr. i årlige driftsudgifter. En 100 %-realisering af kvalitetsmål 2 vil medføre en øget årlig udgift på 13,3 mill. kr.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får forelagt en årlig status på kvalitetsmålene, som drøftes i udvalget i forbindelse med budgetseminar samt en årlig redegørelse vedrørende venteliste- og pladssituation.

RESUME

På udvalgsmødet d. 22. oktober vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at følgende ændringsforslag skulle indgå i sektorplan for handicapområdet:

  • Ændringsforslag 1 p.5: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil sammen med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen undersøge mulighederne for at lave et særligt fagligt samråd, der kan tage stilling til nye behandlingsformer og opsamle ny viden
  • Ændringsforslag 2 p. 35: At der i hvert handicapcenter afses fysisk plads, der er indrettet på at tilgodese børn og forældres særlige behov – Herunder plads til Netværksgrupper"
  • Ændrings forslag 3 p. 37: at udviklingen af arbejdsmarkedsområdet sker i samarbejde med Koordinationsudvalget for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats og Arbejdsmarkedsrådet."
  • Ændrings forslag 4 p. 37: "at man i forbindelse med arbejdsmarkedsindsatsen overvejer muligheden for at etablere muligheder for 1+1 ansættelser, således at to handicappede får ansættelse sammen på en arbejdsplads, og at Københavns Kommune er forgangskommune for at udvikle denne model."
  • Ændringsforslag 5 p. 41: 80 procent af brugerne skal synes, at de modtager tilstrækkeligt med rådgivning, behandlingstilbud og fritidstilbud.

Forslagene er nu indarbejdet på de ovenfor angivne sider i sektorplan for handicapområdet. Sektorplan for handicapområdet er vedlagt som bilag.

I Sektorplan for handicapområdet er opstillet 13 kvalitetsmål. Kvalitetsmålene forventes afholdt inden for den eksisterende budgetmæssige ramme v.hj.a. omstilling på handicap-området. Der er dog en forventning om, at opfyldelse af kvalitetsmålene 1, 2 og 6 ikke kan realiseres 100 % inden for den eksisterende budgetramme, ligesom finansieringen afhænger af, hvordan teksten tolkes. Finansieringen af disse mål bør derfor indgå i overvejelserne omkring budget 2005.

Kvalitetsmål

Finansiering

1.a

Døgntilbud til handicappede skal kunne benyttes fire uger efter, at brugeren er godkendt til tilbuddet. Øvrige særlige tilbud til handicappede børn og voksne skal kunne benyttes senest tre måneder efter, at visitationen har fundet sted.

Ikke 100 %-realisering inden for rammen

Udvalget vil årligt få forelagt en redegørelse vedr. venteliste-/plads-situation

1.b

Døgntilbud til handicappede skal kunne benyttes hurtigst muligt efter, at brugeren er godkendt til tilbuddet. Der tilstræbes en ventetid på 4 uger.

Inden for rammen.

Udvalget vil årligt få forelagt en redegørelse vedr. venteliste-/plads-situation

2.a

For daginstitutionstilbud til handicappede børn skal kommunens pladsgaranti og åbningstider gælde.

Ikke 100 %-realisering inden for rammen

2.b

For daginstitutionstilbud til handicappede børn skal kommunens pladsgaranti gælde.

Inden for rammen

3

80 % af forældrene skal være tilfredse med støttepædagogindsatsen.

Inden for rammen

4

80 % af brugerne og forældrene skal synes, at den rådgivning, de modtager fra handicapcentrene, er relevant i forhold til deres situation.

Inden for rammen

5

Alle brugere af et handicapcenter skal senest tre måneder efter første henvendelse have tilbud om udarbejdelse af individuelle sociale handleplaner. Det skal fremgå af handleplanen, i hvilket omfang brugeren har medvirket i udarbejdelsen.

Inden for rammen

6

80 % af brugerne skal synes, at de modtager tilstrækkelig med rådgivning, behandlingstilbud og fritidstilbud.

Ikke 100 %-realisering inden for rammen.

7

80 % af brugerne af dagtilbud, arbejds- og uddannelsestilbud på handicapområdet skal synes, at det tilbud de modtager er relevant og interessant.

Inden for rammen

8

80 % af brugerne af botilbud på handicapområdet skal synes, at det botilbud, de modtager, er passende i forhold til behov, alder og funktionsniveau.

Inden for rammen

9

80% af brugerne af fritidstilbud skal synes, at de tilbud, som de modtager er relevante og interessante.

Inden for rammen

10

Der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune, der kan vedtages i begyndelsen af 2005.

Inden for rammen

11

Der skal udarbejdes en brugerpolitik på handicapområdet som skal træde i kraft medio 2004.

Inden for rammen

12

Der skal udarbejdes en informationsstrategi for handicapområdet. Handicapcentrene og tilbuddene skal have hjemmesider og kunne kontaktes via internettet medio af 2004. Endvidere skal der etableres digital borgerservice.

Inden for rammen

13

Der skal etableres et fast tværsektorielt samarbejde om handicappedes vilkår mellem de syv forvaltninger inden medio 2004 herunder om tilgængelighed og helhedsindsats i fysio- og ergoterapi. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er initiativtager og tovholder.

Inden for rammen

Kvalitetsmålene tolkes generelt som mål, hvor forvaltningen arbejder hen mod en målopfyldelse inden planperiodens udløb med udgangen af 2008, medmindre andet er angivet i teksten.

SAGSBESKRIVELSE

Kvalitetsmål 1:

Kvalitetsmålet tolkes ikke i retning af, at der indføres en egentlig ventetidsgaranti. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil på denne baggrund få forelagt en redegørelse vedrørende venteliste – og pladssituationen på handicapområdet.

Hvis der lægges til grund, at kvalitetsmålets tekst (skal kunne benyttes fire uger efter, at brugeren er godkendt til tilbuddet ….) har samme betydning som indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti, har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 1. april 2003 tiltrådt indstilling vedrørende Redegørelse om 4 ugers ventetidsgaranti for særlige botilbud til handicappede og psykisk syge (FAU 187/2003).

En 4 ugers ventetidsgaranti indebærer således, at der maksimalt går 4 uger fra det centrale visitationsteams godkendelse af ansøgeren til et særligt botilbud til ansøgeren får mulighed for at flytte ind. En person afgår fra ventelisten i samme øjeblik vedkommende bliver godkendt og samtidig får tilbudt en bolig – svarende til ca. 4 uger før den dato personen flytter ind.

Særlige botilbud omfatter botilbud i bofællesskaber (SL § § 91 og 93), døgndækkede bosteder (SL § 92) og særlige døgntilbud til handicappede børn (SL § 40).

Videre i kvalitetsmål 1 står ... Øvrige særlige tilbud til handicappede børn og voksne skal kunne benyttes senest tre måneder efter …. I dette lægges til grund, at der ikke er tale om indførsel af en egentlig ventetidsgaranti. Øvrige særlige tilbud på handicapområdet defineres på voksenområdet som værende et relevant aktivitets- og samværstilbud i dagtimerne. På børneområdet omfatter øvrige særlige tilbud f.eks. specialbørnehaver. Disse er indeholdt i Børneplanen, som er henlagt til kvalitetsmål 2.

Opfyldelsen af dette kvalitetsmål bør indgå i drøftelserne af budget 2005.

Kvalitetsmål 2

Medio 2003 er der udarbejdet en børneplan (FA 331/2003). Målet med børneplanen er nedbringe ventelisterne til daginstitutioner samt at sikre pladsgarantien. I børneplanen indgår også behovet for specialpladser (specialbørnehavepladser og basispladser) til handicappede børn. I planen lægges op til, at der i perioden 2004-2008 etableres 58 specialbørnehavepladser og 34 basispladser til handicappede børn.

Åbningstiden for børn placeret i en basisgruppe følger åbningstiden i de almindelige daginstitutioner. Med hensyn til åbningstiden i specialbørnehaver gælder det, at 4 børnehaver har 45 timers åbningstid, og 2 børnehaver har 45 timers åbningstid på halvdelen af pladserne og 35 timer på den anden halvdel. Åbningstiden i de almindelige daginstitutioner er 52 timer pr. uge.

Opfyldelsen af dette kvalitetsmål bør indgå i drøftelserne af budget 2005.

Kvalitetsmål 6:

Der skal opnås en tilfredshed på 80 % ved tildeling af ydelser til brugerne. Det er umiddelbart ikke muligt at afdække de økonomiske konsekvenser af et sådant mål på nuværende tidspunkt. Forvaltningen vil derfor arbejde videre med dokumentation for, hvordan kvalitetsmålet kan opfyldes og efterfølgende forelægge dette for udvalget mhp. en drøftelse af den fremlagte dokumentation.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Finansiering inden for rammen

Opfyldelse af kvalitetsmålene forventes afholdt inden for rammen. Dette indebærer, at forvaltningen skal omstille aktiviteterne på handicapområdet således, at der vil kunne skabes råderum for kvalitetsudviklingen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil årligt få forelagt en redegørelse vedrørende venteliste – og pladssituation på handicapområdet. Udvalget vil ligeledes få forelagt en status vedrørende kvalitetsmålene

Benyttelse af døgntilbud 4 uger efter visitationen:

De anslåede økonomiske konsekvenser af en 4 ugers ventetidsgaranti på handicapområdet fra den i FAU behandlede redegørelse (FAU 187/2003) fremgår af bilag 1. Disse økonomiske konsekvenser er i bilag 2 opdateret til P/L 2004, og nedenstående konklusioner er således hentet fra bilag 2.

Indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti på døgnområdet for både børn og voksne vil kunne ske inden for sektorplanens planperiode, som løber til udgangen af 2008. Det forudsættes, at voksenområdet udbygges med 93 pladser til en samlet anlægssum af 33,2 mill. kr. og en samlet drift til 46,3 mill. kr. På børneområdet skal der etableres 70 pladser for at kunne indføre en 4 ugers ventetidsgaranti i 2008. Anlægssummen anslås at være 127,6 mill. kr., og driftsudgiften vil årligt være 73,5 mill. kr.

Samlet set vil det betyde etablering af 163 pladser til en samlet anlægssum af 160,8 mill. kr. og en samlet årlig driftsudgift incl. modgående besparelser på 106,9 mill. kr.

Benyttelse af øvrige tilbud på handicapområdet 3 måneder efter visitation

Ventetiden til et dagtilbud for voksne er forskellig alt efter hvilket tilbud der efterspørges:

Tilbudstype

Ventetid

SL § 87: Beskyttet beskæftigelse

p.t. ingen ventetid

SL § 88: Aktivitetscenter

Ca. ½ år

SL § 88: Dagcenter/daghjem:

    • ej specificeret tilbud
    • specialtilbud (f.eks. ældre)

Ca. ¾ år

Over 12 måneder

Kilde: 8. kontors egne opgørelser.

Der arbejdes hen imod, at brugerne kan benytte aktivitets- og samværstilbud senest 3 måneder efter visitation, samt at 3 måneders-reglen indføres inden for sektorplanens planperiode. Det forventes, at udgifterne vil kunne afholdes inden for den eksisterende budgetramme via omstilling på området.

Afhængig af efterspørgslen efter aktivitets- og samværspladser kan det blive nødvendigt at etablere nye pladser ved nybyggeri. Anlægsprisen ved nybyggeri er 501.000 kr. pr. plads (P/L 2004).

Pladsgaranti og udvidelse af åbningstider på daginstitutionsområdet for handicappede børn

Pladsgaranti

De økonomiske konsekvenser af indførsel af pladsgaranti på specialpladser til handicappede børn er beregnet i børneplanen. Der skal etableres 92 pladser i alt til handicappede børn. Planen er delt op i etaper. Første etape er vedtaget og giver 6 pladser i 2004. Der resterer således 86 pladser, som der skal afsættes midler til i perioden 2005-2008.

I planen er er der regnet med en anlægspris på 528.000 kr. pr. plads, i alt 45,4 mill. kr. og en driftspris på 409.000 kr. pr. plads, i alt 35,2 mill. kr.

Finansieringen af børneplanen kører som særskilt sag.

Udvidelse af åbningstider

Specialbørnehaverne har i øjeblikket en gennemsnitlig åbningstid på hhv. 40 og 45 timers åbningstid om ugen. Der er 2 institutioner, der har en åbningstid på 40 timer og 4 institutioner, der har en åbningstid på 45 timer.

En udvidelse af åbningstiden på de eksisterende 142 specialbørnehavepladser til normalområdets 52 timer vil koste ca. 9,4 mill. kr. (P/L 2004). Det antages, at kørslen ikke påvirkes af ekstra åbningstid, da antallet af børn på institutionen er konstant. Faste ejendomsudgifter og løn til ledelsen antages at være konstant, idet disse udgifter kun i ringe grad vil blive påvirket af en ændret åbningstid. Det antages, at den øvrige drift påvirkes proportionalt med udvidelsen (ekskl. kørsel og faste ejendomsudgifter). Fast grundbeløb samt kørsel er ikke med i beregningen.

En udvidelse af åbningstiden på de 58 specialbørnehavepladser, som etableres i forbindelse med børneplanen vil koste ca. 3,9 mill. kr. Der er gjort de samme antagelser som i ovenstående beregning.

Tabel 5: Udvidelse af åbningstiden med 7 timer. Kr.

Udvidelsen koster pr. time

9.457

Udgift på 142 eksisterende pladser

9.400.258

Udgift på børneplanens 58 pladser

3.839.542

I alt

13.239.800

Kilde: Udregningen er foretaget af 3. kontor.

I alt vil en udvidelse af åbningstiden således koste 13,3 mill. kr. årligt (P/L 2004).

Hvis det i forbindelse med implementering af børneplanen viser sig, at der er ledige midler, vil Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får forelagt sag om omprioritering af midler til f.eks. finansiering af en udvidelse af åbningstiderne i specialbørnehaverne.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Beslutningsprotokol, indstilling samt redegørelse for 4 ugers ventetidsgaranti for særlige botilbud til handicappede og psykisk syge.
  • Beregningsgrundlag for 4 ugers ventetidsgaranti i P/L 2004.
  • Sektorplan for handicapområdet.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top