Mødedato: 30.08.2002, kl. 07:30

Høringssvar vedr. fravær fra danskundervisningen (IU 28/2002)

Høringssvar vedr. fravær fra danskundervisningen (IU 28/2002)

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 30. august 2002

 

Sager til beslutning

2. Høringssvar vedr. fravær fra danskundervisningen (IU 28/2002)

IU 66/2002 J.nr. IU 28/2002

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Uddannelses- og Ungdoms og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgives.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på sine møder den 7. august behandlet en rapport om fravær fra danskundervisningen for personer omfattet af Integrationsloven. Der peges i rapporten på forskellige anbefalinger til nedbringelse af fraværet fra danskundervisningen.

Udvalgene har sendt rapporten til høring i bl.a. Det Rådgivende Integrationsudvalg.

Svarfristen er sat til den 23. september 2002

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsborgmesteren og Familie- og Arbejdsmarkedsborgmesteren besluttede i efteråret 2001 at nedsætte en embedsmandsgruppe, der skulle analysere fraværet fra danskundervisningen for personer omfattet af Integrationsloven. Embedmandsgruppen skulle på den baggrund komme med anbefalinger til en nedbringelse af fraværet.

Embedsmandsgruppen peger på, at en styrket indsats for en reduktion af fraværet overvejende skal baseres på en række individuelt rettede tiltag, der rammer den mindre ressourcestærke gruppe, der primært tegner sig for det høje fravær. Der er således i mindre grad brug for generelle tiltag rettet mod hele gruppen, da sådanne tilbud traditionelt oftest anvendes af den mest ressourcestærke del af gruppen.

Embedsmandsgruppen har i sit valg af anbefalinger lagt vægt på dels, at den anbefalede indsats har en snæver sammenhæng med fraværsproblematikken, og dels at den anbefalede indsats ligger i relation til de opgaver og den indsats, som Københavns Kommune varetager i dag. Det betyder, at embedsmandsgruppen i sine anbefalinger har valgt at forholde sig afventende overfor de nye udspil på området, der kan forventes fra regeringen i den kommende periode.

Rapporten har været forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på deres møde den 7. august 2002. Her besluttede udvalgene at sende rapporten til høring i bl.a. Det Rådgivende Integrationsudvalg.

Økonomiforvaltningen foreslår, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar:

"Det er Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at fravær fra sprogundervisning er en alvorlig hindring for bedre integration af de nye borgere i kommunen og mener derfor, at indsatsen for at nedsætte fraværet bør forstærkes. Det Rådgivende Integrationsudvalg hæfter sig ved, at fraværsproblematikken bliver analyseret både ud fra et integrationsperspektiv og et voksenuddannelsesperspektiv.

Det Rådgivende Integrationsudvalg tager rapportens generelle anbefalinger til efterretning og ønsker på den baggrund at fremhæve følgende:

  • at et styrket samarbejde om tæt individuel opfølgning mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses og Ungdomsforvaltningen i form af trekantsamtaler er en nødvendig forudsætning for, at især selvforsøgende kursister indser sammenhængen mellem sprogundervisning og den videre integration på arbejdsmarkedet
  • at en dybere analyse og mere vidtgående reform af spor 2-forløbet både pædagogisk og vejledningsmæssigt er en vigtig forudsætning for at nedsætte fraværsprocenten blandt spor 2-kursister
  • at en særlig vejledende indsats må øves for at sikre, at udlændinge indser, at de individuelle handlingsplaner er forpligtende for begge parter, forvaltningen og udlændingen
  • at det er nødvendigt, at forholdene bag det høje sygdomsfravær på Københavns sprogskoler, især Undervisningscentret for Indvandrere, undersøges grundigt, bl.a. ved en komparativ analyse af fraværsforholdene på udvalgte skoler.
  • nødvendigheden af at igangsætte et pilotprojekt eller delprojekter på københavnske sprogskoler, der har til formål at udvikle best practices for at styrke inddragelsen af kursisterne og nedsættelse af fraværsprocenten.

Det er Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at såfremt ovenstående indarbejdes i det videre arbejde for at nedbringe fraværsprocenten i danskundervisningen, vil dette medvirke til et positivt resultat."

 

ØKONOMI

---

MILJØVURDERING

---

ANDRE KONSEKVENSER

---

HØRING

---

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Bilag 2: U 116/02 – indstilling og beslutning

Bilag 3: Rapport vedr. fravær fra danskundervisningen

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

Til top