Høringssvar vedr. Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
Høringssvar vedr. Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 30. januar 2003
Sager til beslutning
3. Høringssvar vedr. Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
IU 12/2003 J.nr. IU 5/2003
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,
at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afgives.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har sendt et foreløbigt udkast til Sektorplan for børn, ugen og forældre med særlige behov til høring forinden endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.
Sektorplanen lægger op til, at gruppen af etniske minoriteter med særlige behov kan udgøre en særlig udfordring for de ansatte, og at det derfor kan være nødvendigt at sætte særligt fokus herpå.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet et foreløbigt udkast til Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov, som er sendt til høring forud for den endelige behandling i Borgerrepræsentationen. Sektorplanen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i slutningen af 2003.
I udkastet til sektorplan lægger forvaltningen op til, at de problemstillinger, der kan opstå i forhold til børn, unge og forældre med anden etnisk baggrund end dansk kan være vanskelige at tackle, og at det derfor kan være nødvendigt at sætte ekstra fokus på efteruddannelse af medarbejdere indenfor bl.a. kulturforståelse og religion.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar:
"Det er Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at en styrkelse af den sociale indsats over for børn, unge og forældre med særlige behov blandt de etniske minoriteter er en grundforudsætning for en bedre integration. Det er vigtigt at de familier med børn og unge, der står over for den dobbelte udfordring at integrere sig i det danske samfund og overvinde sociale og personlige belastninger, modtager den nødvendige støtte og rådgivning for at klare sig som ligeværdige borgere.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har den opfattelse at sektorplanen for børn, unge og forældre med særlige behov er systematisk og dækkende og ønsker at fremhæve følgende:
At indsatsen i højere grad bliver helhedsorienteret, således at det ikke kun er den enkelte utilpassede unge, der tages hånd om, men i stedet hele familien med det formål, at styrke hele familien og dens ressourcer. Det Rådgivende Integrationsudvalg er særdeles tilfreds med at Sektorplanens værdigrundlag er "respekt og dialog samt fokus på hele familien". Det Rådgivende Integrationsudvalg hæfter sig endvidere særligt ved, at Sektorplanen lægger op til en opkvalificering af teammedarbejdernes og institutionspersonalets viden om familiernes kulturer, levemønstre og religiøse baggrund, og på denne baggrund ændre vante og uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har noteret sig, at de holdninger og perspektiver samt det systematiske tværfaglige samarbejde og koordination, som Sektorplanen lægger til grund for arbejdet med etniske minoriteter, afspejler sig i de konkrete aktiviteter, heriblandt Det Etniske Konsulentteam. Det Rådgivende Integrationsudvalg finder det positivt, at Sektorplanen lægger op til, at den nødvendige viden for at kunne yde en bedre service for børn, unge og forældre med særlige behov også skal ligge hos de medarbejdere som sidder med opgaven til dagligt og ikke alene hos et særligt kvalificeret team.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har dog bemærket, at betoningen af vigtigheden af indsatsen over for forældrene ikke afspejles i de konkrete initiativer, der er sat i gang for at opfylde dette særlige behov. Det er således Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at en større inddragelse af etniske minoritets mødre i særdeleshed er en forudsætning, hvis formålet om at styrke familien og dens ressourcer skal opnås. Undersøgelser og erfaringer viser, at en større inddragelse af mødrene er en nødvendighed, hvis det sociale arv skal brydes."
ØKONOMI
Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det Rådgivende Integrationsudvalg.
HØRING
--
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
--
BILAG
Bilag 1: Udkast til Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov.
Erik Jacobsen
/Flemming D. Hansen