Mødedato: 27.01.2000, kl. 17:00

Ingen titel

Ingen titel

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. januar 2000

 

Sager til beslutning

1.

 

2. Forslag til beslutning om mulighederne for at etablere forsøg med kollektive bofællesskaber for ældre indvandrere og ændringsforslag om støtte til familier, som ønsker at passe deres ældre i eget hjem.

IU 19/2000 J.nr. IU 3/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at beslutningsforslaget tiltrædes med henvisning til vedlagte redegørelse med tilhørende bilag og

at ændringsforslaget anses for opfyldt med de gældende bestemmelser i Lov om social service.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 29. november 1999

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at anmode Integrationsudvalget om en udtalelse. Beslutningen omfatter såvel selve forslaget til beslutning som ændringsforslaget hertil.

Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg at det i bilaget optrykte høringssvar godkendes.

RESUME

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Borgerrepræsentationen tiltræder forslag til beslutning ( stillet af A. Benhaddou, D) " Det besluttes, at Borgerrepræsentationen undersøger mulighederne for etablering af forsøg med kollektive bofællesskaber for ældre indvandrere" med henvisning til den redegørelse Sundhedsforvaltningen har udarbejdet i anledning af beslutningsforslaget.

I redegørelsen beskrives en række tiltag vedrørende bofællesskabstilbud i København og det øvrige land, ligesom der peges på, at Sundhedsforvaltningen vil opfordre bestyrelserne for de selvejende plejehjem, hvis overenskomst opsiges i 2000 sammen med almene boligselskaber og i forståelse med tilsynsmyndigheden ( Plandirektoratet) at overveje dannelsen af bofællesskaber som almene boliger i de pågældende plejehjemsbygninger. Endvidere peges der på, at det i budgetforliget vedrørende 2000 er forudsat, at der i en handle- og tidsplan vedrørende plejehjemsområdet skal medtages overvejelser om alternativer til traditionelle institutionstilbud - f.eks. bofællesskaber - bl.a. til ældre af anden etnisk herkomst.

Ændringsforslaget stillet af Walliat Khan, F, om "at man undersøger muligheden for, at Københavns Kommune går ind og yder hjælp til familier, som ønsker at passe deres ældre i eget hjem, herunder hjælp til at finde egnet bolig samt økonomisk støtte til hjælpemidler m.v." anses for opfyldt med de gældende lovgivningsmæssige bestemmelser for at yde hjælp.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentant A. Benhaddou, D, har fremsat forslag til beslutning om "at Borgerrepræsentationen undersøger mulighederne for etablering af forsøg med kollektive bofællesskaber for ældre indvandrere". I tilknytning har borgerrepræsentant Wallait Khan, F, stillet ændringsforslag om "at man undersøger mulighederne for, at Københavns Kommune går ind og yder hjælp til familier, som ønsker at passe deres ældre i eget hjem, herunder hjælp til at finde en egnet bolig samt økonomisk støtte til hjælpemidler mv.".

Begge forslag er henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget og forelagt udvalget den 15. februar 1999, hvor sagen blev udsat.

I bilaget af 28. april 1999 til den vedlagte redegørelse peges der på forskellige måder hvorpå bofællesskaber kan etableres og drives.

Sundhedsforvaltningen finder, at man alene bør visitere ældre indvandrere til egentlige plejeboligtilbud. Dersom kommunen skal medvirke i dannelsen/driften af bofællesskaber bør den alene koncentrere sig om at undersøge mulighederne for at etablere bofællesskaber i støttet byggeri ( almene boliger/ ældreboliger).

Beslutningsforslaget

Sundhedsforvaltningen har efter en række kontakter til Boligtrivsel i Centrum udarbejdet en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget i anledning af beslutningsforslaget.

Der henvises i redegørelsen til Sundhedsforvaltningens rapport af 18. november 1998 "Forslag til anvendelse af de små plejehjem", hvor der er anført følgende:

"Der kunne arbejdes med at udvikle tilbud til de etniske ældre i samarbejde med eventuelle brugere. Det bør overvejes nærmere, om der fx er mulighed for at etablere særlige dagtilbud eller bofællesskaber til etniske ældre. Der kunne også tænkes i bofællesskaber for grupper af etniske familier".

Denne rapport blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet den 1. marts 1999, og udvalget tiltrådte, at "den konkrete alternative anvendelse af de små plejehjem overvejes med udgangspunkt i rapportens forslag".

Det fremgår også af redegørelsen, at der som konsekvens af budgetforliget skal overvejes "mulige alternativer til traditionelle boligtilbud... og alternative boformer, f.eks. bofællesskaber - bl.a. til ældre af anden etnisk herkomst" og at disse overvejelser skal indgå i en handle- og tidsplan, der skal indeholde en udmøntning af Plejeboligplanen med forslag til ombygning, lukning eller alternativ anvendelse af plejehjemmene.

Ændringsforslaget

For så vidt angår ændringsforslaget om at undersøge mulighederne for "at Københavns Kommune går ind og yder hjælp til familier, som ønsker at passe deres ældre i eget hjem, herunder hjælp til at finde en egnet bolig samt økonomisk støtte til hjælpemidler mv.", bemærkes følgende om de allerede eksisterende bestemmelser:

Hjælp til at passe ældre i eget hjem

Efter §71, stk. 3 i Lov om social service kan den, der er berettiget til at modtage hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet, "vælge selv at udpege en person til at udføre opgaven".

Herudover indeholder lovens §72 en bestemmelse om, at kommunen "sørger for tilbud om aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne".

I lovens §76 stk. 1 indeholdes en bestemmelse om, at "hvis kommunen ikke kan stille "den nødvendige hjælp til rådighed for en person, der har behov for hjælp efter §§ 71 og 72, kan kommunen i stedet udbetale et tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager".

Endelig indeholdes i lovens § 104 en bestemmelse om, at "personer, som passer en nærstående, der ønsker at dø i eget hjem", kan ansøge om at få godtgjort "tabt arbejdsindtægt (plejevederlag)".

Den eksisterende lovgivning giver således muligheder for, at nærtstående personer i et vist omfang kan ansættes som "familiehjemmehjælper".

Hjælp til at finde en egnet bolig

Alle, der ønsker f. eks. en ældrebolig, kan ansøge det lokale visitationsteam om at blive godkendt til en sådan.

Det lokale Pensions- og Omsorgskontor kan orientere om betingelserne herfor, samt i givet fald være behjælpelig med en ansøgning.

Økonomisk støtte til hjælpemidler mv.

Bestemmelserne herom indeholdes i kapitel IV (§§ 97-103) i Lov om social service.

Også her vil det lokale Pensions- og Omsorgskontor kunne være behjælpelig med såvel oplysninger om muligheder og betingelser, samt i givet fald ansøgning herom.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forbindelse med vedtagelsen af beslutningsforslaget.

HØRING

Ingen.

BILAG

Forslag til beslutning BR 558/98.

Beslutningsprotokollen fra møde i Borgerrepræsentationen den 3. december 1998, side 10.

Sundhedsforvaltningens redegørelse i anledning af beslutningsforslaget.

 

Jesper Maarbjerg

/ Lars Bo Bülow

 

3. Iværksættelse af et forsøg med danskundervisning for småbørnsmødre

IU 21/2000 J.nr. IU4/2000

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at de to udvalg drøfter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om iværksættelsen af et forsøg med danskundervisning for småbørnsmødre

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 3. november 1999:

Sagen sendes til udtalelse i Det Rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Hvis udtalelserne kan give anledning til ændringer, tages forslaget op igen.

Der laves i foråret et notat til udvalget, hvor der gives en status på projektet.

Udvalget tiltrådte herefter forvaltningens indstilling.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 1999:

Indstillingen blev tiltrådt.

Udvalget ønskede fællesmøde med Uddannelses- og Ungdomsudvalget tidligt i år 2000 i forbindelse med et ordinært møde.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 12. januar 2000:

Udvalgene tiltrådte forvaltningens indstilling.

Økonomiforvaltningens indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg, at det i bilaget optrykte høringssvar godkendes.

RESUME

Der fremlægges hermed et forslag til et mor-barn-projekt, der kombinerer danskundervisning for kvinder med et tilbud til de pågældendes mindreårige børn. Målgruppen for undervisningen er blandt andet mødre til børn, der deltager i sprogstimulering efter Folkeskoleloven. Undervisningen planlægges igangsat to steder i byen.

 

SAGSBESKRIVELSE

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 22. september 1999 blev forvaltningen pålagt at komme med et forslag til et mor-barn-projekt og at afklare Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens holdning dertil.

Efterfølgende har der været samtaler på direktørniveau mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og der er enighed om at lægge op til de to udvalg at drøfte Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om iværksættelsen af et forsøg med danskundervisning for kvinder med småbørn.

Undervisningens formål, målgruppe og omfang

Formålet med den planlagte undervisning skal være at indsluse deltagerne i den normale undervisning på et sprogcenter. Formålet kan desuden være at forbedre mødrenes muligheder for at bidrage til børnenes integration i det danske samfund.

Målgruppen for undervisningen er københavnske kvinder, der

ikke er danske statsborgere og ikke behersker det danske sprog

har et eller flere børn over et år, men under skolealderen

ikke har børn i daginstitutioner

ikke har fulgt undervisning på et sprogcenter eller en sprogskole

ikke kan følge den almindelige undervisning på sprogcentrene fortrinsvis på grund af børnepasning

skønnes at være isolerede fra det danske samfund

Mødre til børn, der følger sprogstimulering for tosprogede småbørn efter folkeskolelovens § 4a, stk. 3, har fortrinsret til at følge undervisningen. Kvinder, der kan deltage i den almindelige undervisning på sprogcentrene, falder uden for målgruppen.

Det er hensigten, at der etableres danskundervisning to steder i byen, et hold hvert sted. Det tilstræbes, at undervisningen finder sted på eller i tilknytning til et sprogcenter for at fremme det overordnede mål med undervisningen.

Undervisningen vil få et omfang af 12 lektioner á 45 minutter om ugen, fordelt på 4-5 dage. Varigheden af den enkelte deltagers undervisning inden for mødreprojektet kan kun undtagelsesvist overstige 6 måneder.

Det tilstræbes, at forslaget iværksættes snarest muligt. Der tages i den forbindelse hensyn til høringen af Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet. Hvis denne giver anledning til ændringer bringes sagen op igen.

 

Ansøgning og optagelse

Ansøgning om optagelse sker direkte til Sprogcentret Kigkurren, der er et kommunalt sprogcenter under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Det er Sprogcentret Kigkurren der afgør, hvem der kan deltage i undervisningen.

Den henvisende instans for den pågældende - i forhold til undervisning efter Lov om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre - skal samtykke i, at den pågældende følger mødreundervisningen.

Pasning af deltagernes 1-5 årige børn

Børn, der ikke deltager i § 4a,3-sproggrupperne, vil blive passet i en institution i nærheden af undervisningsstedet, mens mødrene bliver undervist. Pasningen foregår i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Lovgrundlag, finansiering og organisering

Mødreundervisningen iværksættes foreløbigt som et etårigt forsøg uden for Lov om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre (L 66/98). Sprogcentret får betaling efter den til enhver tid gældende sats for spor 1 – undervisning. Sprogcentret Kigkurren varetager undervisningen - eventuelt i samarbejde med et andet sprogcenter.

Evaluering

Forsøget evalueres første gang i efteråret 2000 med henblik på at vurdere:

Hvor stor er søgningen til undervisning

Hvem søger undervisningen

Er der er en effekt af undervisningen i forhold til det primære mål at få deltagerne i ordinær undervisning

Løse en opgave, som ikke kan løses inden for den ordinære undervisning

På baggrund af evalueringen træffer Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgørelse om, hvorvidt forsøget med mødreundervisning skal fortsætte i år 2001.

 

Økonomi

Undervisningen finansieres i år 2000 over konto 5.60 Undervisning af voksne indvandrere. Udgifterne forventes ikke at overstige 0,9 mill. kr.

Udgifterne til pasning af børn, der ikke deltager i § 4a,3-sproggrupperne, påhviler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Høring

Sagen sendes til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet med anmodning om en udtalelse inden den 1. februar 2000. Hvis udtalelserne giver anledning til ændringer, tages sagen op igen.

Det bemærkes, at Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet på baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandling den 3. november 1999 har modtaget forslaget.

Det Rådgivende Integrationsudvalg har i dens sammenhæng tilkendegivet, at man ønsker at få sagen forelagt igen, når der har været afholdt et fællesmøde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling af den 3. november 1999 vedrørende danskundervisning af kvinder med småbørn påført udvalgets beslutning

Bilag 2: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling af den 24. november 1999 vedrørende forsøg med danskundervisning for småbørnsmødre påført udvalgets beslutning

Bilag 3: Brev af 26. november 1999 fra Det Rådgivende Integrationsudvalg

 

 

 

Grethe Munk Peter Rasmussen

 

 

4.

 

5. Besøg i Modtageenheden

IU 23/2000INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at der arrangeres et besøg for interesserede udvalgsmedlemmer.

RESUME

Punktet blev optaget på dagsordenen ved mødets start, idet der var fremsat ønske om at få mulighed for at besøge Modtageenheden.

SAGSBESKRIVELSE

Lars Hutters havde forud for mødet ytret ønske om at besøge modtageenheden. Udvalget besluttede på denne baggrund at optage et punkt herom på udvalgets dagsorden.

 

 

Til top