Mødedato: 14.05.2002, kl. 18:30

Indstilling vedrørende det videre forløb for interviewundersøgelsen (H 16 i budgetaftalen 2002) (IU 19/02)

Indstilling vedrørende det videre forløb for interviewundersøgelsen (H 16 i budgetaftalen 2002) (IU 19/02)

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde tirsdag den 14. maj 2002

 

Sager til beslutning

2. Indstilling vedrørende det videre forløb for interviewundersøgelsen (H 16 i budgetaftalen 2002) (IU 19/02)

IU 35/2002 J.nr. IU 19/02

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg

at Det Rådgivende Integrationsudvalg godkender, at Økonomiforvaltningen undersøger, om det er muligt at lave en rapport, som dækker de i hensigtserklæringen (H 16 i budgetaftalen 2002) opstillede rammer udfra de interviewundersøgelser, der er foretaget af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2002 af etniske minoriteter.

at såfremt 1. at godkendes, og under forudsætning af, at præmisserne i 1. at opfyldes, at Det Rådgivende Integrationsudvalg godkender, at Økonomiforvaltningen udarbejder denne rapport.

 

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af budgetaftalen 2002 blev det i hensigtserklæring 16 besluttet, at Det Rådgivende Integrationsudvalg i samarbejde med Økonomiforvaltningen foranlediger, at der gennemføres en interviewundersøgelse blandt de fire store etniske grupper i Københavns Kommune. Undersøgelse skal klarlægge effekten af den i Borgerrepræsentationen vedtagne integrationspolitik med tilhørende indsatsområder. Redegørelsen skal forelægges Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2002 og kan danne rammen for Københavns Kommunes fremtidige integrationspolitik.

Der er ikke i forbindelse med vedtagelsen af hensigtserklæringen afsat penge på budget 2002 til at foretage denne interviewundersøgelse, og der er heller ikke på Det Rådgivende Integrationsudvalgs budget midler til at foretage en ny interviewundersøgelse.

For at det kan lade sig gøre at foretage en egentlig interviewundersøgelse blandt de etniske grupper i Københavns Kommune er det således nødvendigt at søge om en tillægsbevilling, hvilket Økonomiforvaltningen mener, vil være uhensigtsmæssigt. Imidlertid er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med konsulentvirksomheden PLS-Ramböll i færd med at færdiggøre en interviewundersøgelse blandt etniske minoriteter; "Fra Kabul til København – evaluering af introduktionsprogrammet for udlændinge i Københavns Kommune". Undersøgelsen er lavet på baggrund af henholdsvis en spørgeskemaundersøgelse og tre uddybende fokusgruppediskussioner. I undersøgelsen undersøges bl.a. introduktionsprogrammet i Københavns Kommune, herunder danskundervisning, aktivering og kursus i samfundsforståelse. Tillige undersøges målgruppen tilknytning til det danske samfund. Desuden er der ved at blive iværksat endnu en undersøgelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som for øjeblikket er i udbud. Det der i denne interviewundersøgelse skal klarlægges er barrierer for etniske minoriteters adgang til arbejdsmarkedet. Undersøgelsen forventes færdig oktober 2002.

Selvom det endelige omfang og indhold af interviewundersøgelsen (H 16) ikke er endeligt fastlagt, må det formodes, at en stor del af det, der ønskes belyst allerede vil være klarlagt udfra de interviewundersøgelser, som er iværksat af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at lave en rapport med analyser af de resultater, som er fremkommet ved disse undersøgelser, i stedet for at iværksætte endnu en interviewundersøgelse, som i høj grad vil skulle belyse samme emne. Det må tillige antages, at det i væsentlig omfang vil være de samme personer, som en ny interviewundersøgelse vil henvende sig til. Da de allerede har deltaget i flere undersøgelser i løbet af et år, risikerer man, at de ikke længere er interesserede i at deltage, eller at de ikke tager sig den fornødne tid til at svare korrekt og uddybende på spørgsm&ari ng;lene.

Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at en analyse af allerede foretagne interviewundersøgelser vil være den mest hensigtsmæssige løsning af opfyldelsen af hensigtserklæring 16 i budgetaftalen 2002.

Økonomiforvaltningen anbefaler desuden Det Rådgivende Integrationsudvalg, at udvalget overvejer og forholder dig til, hvad de forventer som resultat af hensigtserklæring 16 i budgetaftalen 2002. Herunder bør udvalget tage stilling til:

  • hvilken form skal det endelige resultat præsenteres i.
  • hvilket omfang skal det endelige resultat have.
  • hvilket indhold skal det endelige resultat have, herunder om nogle emner ønskes belyst i højere grad end andre. (Behandles også på fællesmødet mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet den 14. maj 2002)

 

SAGSBESKRIVELSE

Ved vedtagelsen af budget 2002 blev det som en hensigtserklæring besluttet, at "Det Rådgivende Integrationsudvalg foranlediger i samarbejde med Økonomiforvaltningen, at der gennemføres en interviewundersøgelse blandt de fire store etniske grupper i Københavns Kommune. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en afdækning af de etniske minoriteters egen vurdering af integrationen. Der skal om nødvendigt anvendes tolkebistand i forbindelse med undersøgelsen.

Undersøgelsen skal klarlægge effekten af den i Borgerrepræsentationen vedtagne integrationspolitik med tilhørende indsatsområder. Redegørelsen forelægges Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2002 og kan danne rammen for Københavns Kommunes fremtidige integrationspolitik."

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 2002 allerede foretaget en interviewundersøgelse blandt etniske minoriteter, som er lavet på baggrund af henholdsvis en spørgeskemaundersøgelse blandt målgruppen samt tre uddybende fokusgruppediskussioner med repræsentanter fra målgruppen. Introduktionsprogrammet for nyankomne indvandrere i Københavns Kommune undersøges, herunder danskundervisning, aktivering og kursus i samfundsforståelse. Derudover undersøges tilknytningen til det danske samfund. Undersøgelsen forventes endelig færdig inden sommerferien 2002. Undersøgelsen tager i høj grad udgangspunkt i indvandreres egen vurdering af de undersøgte områder. Undersøgelse er foretaget af PLS-Ramböll. Desuden iværksætter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen endnu en interviewundersøgelse blandt etniske minoriteter i løbet af 2002 – den er i øjeblikket i u dbud. Undersøgelsen skal klarlægge barrierer for etniske minoriteters adgang til arbejdsmarkedet.

Selvom indholdet af interviewundersøgelsen, som Det Rådgivende Integrationsudvalg og Økonomiforvaltningen i fællesskab skal udarbejde i henhold til H 16, ikke er endeligt fastlagt, må den formodes at have mange fællestræk med resultaterne af de allerede iværksatte undersøgelser. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at foretage en analyse af resultaterne af de tilgængelige data, som er fremkommet fra henholdsvis "Fra Kabul til København…" og "Barriere-undersøgelsen," i stedet for at iværksætte endnu en interviewundersøgelse. Det må antages i høj grad at være de samme personer, som skal deltage i alle interviewundersøgelser, og idet de allerede har deltaget i flere undersøgelser i løbet af et år, risikerer man, at de ikke længere er interesserede i at deltage, eller at de ikke tager sig den fornødne tid til at svare korrekt o g uddybende på spørgsmålene.

Ved derimod at lave en analyse af de foreliggende undersøgelser undgår man at skulle foretage endnu en interviewundersøgelse blandt den samme gruppe af personer, og det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at det stadig vil være muligt at nå et brugbart resultat, som samtidig opfylder rammerne for hensigtserklæring 16 i budgetaftalen 2002.

Samtidig vil udarbejdelsen af en rapport i stedet for en ny interviewundersøgelse betyde, at der ikke skal søges ekstra midler til interviewundersøgelsen, idet afviklingen heraf forventes at kunne ligge indenfor Økonomiforvaltningens personalemæssige ramme.

Der blev ikke i forbindelse med godkendelsen af hensigtserklæringen afsat midler til gennemførelse af interviewundersøgelsen. Der er heller ikke på Det Rådgivende Integrationsudvalgs budget afsat midler til denne interviewundersøgelse.

Der er, udover de i hensigtserklæringen udstukne rammer, ikke fastlagt nærmere retningslinier, hverken for så vidt angår omfanget, metoden eller indholdet, af hvad interviewundersøgelsen nærmere skal omhandle. Økonomiforvaltningen mener, at en analyse af de allerede foreliggende interviewundersøgelser vil opfylde formålet i hensigtserklæring 16 fra budgetaftalen 2002.

I tilrettelæggelsen af det videre forløb er det nødvendigt, at Det Rådgivende Integrationsudvalg overvejer hvorledes det endelige resultat skal være, således at der fastsættes nogle rammer for hvordan Det Rådgivende Integrationsudvalg ønsker, at det endelige resultat skal fremstå.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor Det Rådgivende Integrationsudvalg, at udvalget overvejer og forholder dig til, hvad de forventer som resultat af hensigtserklæring 16 i budgetaftalen 2002. Herunder bør udvalget tage stilling til:

  • hvilken form skal det endelige resultat præsenteres i.
  • hvilket omfang skal det endelige resultat have.
  • hvilket indhold skal det endelige resultat have, herunder om nogle emner ønskes belyst i højere grad end andre. (Behandles også på fællesmødet mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet den 14. maj 2002)

ØKONOMI

Det skønnes, at udarbejdelsen af interviewundersøgelsen/rapporten vil kunne udføres indenfor Økonomiforvaltningens almindelige personalemæssige ramme.

MILJØVURDERING

---

ANDRE KONSEKVENSER

---

HØRING

---

BILAG

Bilag 1: Hensigtserklæring 16 fra budgetaftalen 2002.

Bilag 2: Oversigt over interviewundersøgelser blandt etniske minoriteter foretaget af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2002.

 

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

 

Til top