Mødedato: 02.02.2001, kl. 08:00

Drøftelse af forslag til indsatsområder for budgetår 2002

Drøftelse af forslag til indsatsområder for budgetår 2002

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 2. februar 2001

 

Sager til beslutning

1. Drøftelse af forslag til indsatsområder for budgetår 2002

IU 2/2001INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg drøfter forvaltningernes forslag til indsatsområder for 2002 og herunder overvejer, hvorvidt det bør anbefales Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at fastholde de for budgetåret 2001 vedtagne indsatsområder.

 

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af den overordnede integrationspolitik og indsatsområderne for 2001 blev det besluttet, at Borgerrepræsentationen i foråret 2001 efter indstilling fra Økonomiudvalget på baggrund af forslag fra Det Rådgivende Integrationsudvalg skal fastlægge indsatsområder for budgetåret 2002.

For at tilvejebringe det bedst mulige beslutningsgrundlag for den politiske behandling blev det efter Integrationsudvalgets møde den 23. november 2000 i samråd med udvalgets formand besluttet at anmode samtlige forvaltninger om at fremkomme med forslag til indsatsområder for budgetåret 2002.

I en række af de indkomne høringssvar anbefales det at fastholde de for budgetåret 2001 vedtagne indsatsområder i budgetåret 2002.

SAGSBESKRIVELSE

BAGGRUND

Borgerrepræsentationen vedtog i møde den 14. juni 2000 kommunens overordnede integrationspolitik samt en række indsatsområder for budgetåret 2001 (BR 274/00).

Indsatsområderne for indeværende budgetår 2001 er følgende:

  • "Børns liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde.
  • "Beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc, i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere.
  • "Kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medievalg og fælles regler for tolkebistand etc.
  • "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.
  • "Det boligsociale område" Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget pålægges at kortlægge indsatsområdet - herunder at fremlægge en plan for indsatsen i budgetårene 2001-2002 og 2003, således at den kan indgå i de kommende års budgetdrøftelser.

I forbindelse med vedtagelsen af den overordnede integrationspolitik og indsatsområderne for 2001 blev det besluttet, at Borgerrepræsentationen i foråret 2001 efter indstilling fra Økonomiudvalget på baggrund af forslag fra Det Rådgivende Integrationsudvalg skal fastlægge indsatsområder for budgetåret 2002.

På sit møde den 23. november 2000 vedtog Det Rådgivende Integrationsudvalg en mødeplan, som indebærer, at det første udkast til indstilling vedrørende fastlæggelse af indsatsområder for budgetåret 2002 skal forelægges udvalget den 2. februar 2001.

Indstillingen om indsatsområder for 2002 drøftes med Integrationsrådet på et fællesmøde den 22. februar 2001 og behandles herefter på ny i Det Rådgivende Integrationsudvalg.

Det Rådgivende Integrationsudvalgs forslag til indsatsområder for 2002 forelægges Økonomiudvalget i mødet den 27. marts 2001 med henblik på, at forslaget sendes i høring hos eksterne parter og de stående udvalg.

Når høringsrunden er afsluttet, behandles den endelige indstilling i Økonomiudvalget den 15. maj 2001, således at sagen kan forelægges Borgerrepræsentationen den 31. maj.

For at tilvejebringe det bedst mulige beslutningsgrundlag for den politiske behandling blev det efter Integrationsudvalgets møde den 23. november 2000 i samråd med udvalgets formand besluttet at anmode samtlige forvaltninger om at fremkomme med forslag til indsatsområder for budgetåret 2002.

Anmodningen til forvaltningerne blev fremsat i skrivelse af 4. december 2000, hvori fristen for besvarelse blev fastsat til den 15. januar 2001. Det blev fremhævet, at forvaltningernes forslag bør ledsages, dels af konkrete bud på, hvad der kan arbejdes med indenfor de foreslåede indsatsområder, dels af en motivation, herunder angivelse af, hvordan indsatsen forventes at kunne medvirke til at fremme integrationen i overensstemmelse med kommunens overordnede integrationspolitik.

FORVALTNINGERNES FORSLAG TIL INDSATSOMRÅDER FOR 2002

I det følgende er en kort sammenfatning af forvaltningernes høringssvar:

Økonomiforvaltningen.

Københavns Kommunes Kursuscenter anfører i skrivelse af 11. januar 2001, at arbejdspladsen må ses som nøglen til reel integration. På denne baggrund foreslås, at fokus for integrationsindsatsen rettes mod arbejdspladserne, dvs. ledelse, medarbejdere og faglige organisationer. Det anbefales i den forbindelse at der udarbejdes en række nærmere angivne handlingsplaner.

Økonomiforvaltningens 5. kontor har i skrivelse af 8. december meddelt, at kontorets aktiviteter vedr. integration ligger indenfor det nuværende indsatsområde "Beskæftigelse" og at man ikke har forslag til nye indsatsområder.

Skatte- og Registerforvaltningen har i skrivelse af 15. januar 2001 anført, at man inddrager kommunens integrationspolitik i arbejdet på forskellig vis, men at man ikke har konkrete forslag til indsatsområder.

Kultur- og Fritidsforvaltningen

I skrivelse af 17. januar 2001 har Kultur- og Fritidsforvaltningen anført, at der i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Integrationsrådet er nedsat en arbejdsgruppe, som beskæftiger sig med konkretisering af en særligt målrettede kultur- og fritidsaktiviteter ud fra en brugervinkel. Der vil snarest blive forelagt en fællesindstilling herom til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget og Kultur- og Fritidsforvaltningen tager derfor forbehold for udvalgenes kommende beslutning.

Herudover har Kultur- og Fritidsforvaltningen – med afsæt i en række allerede iværksatte projekter – foreslået følgende indsatsområder for 2002:

  • "Information via hjemmesider"
  • "Kulturmødet"
  • "Det Multikulturelle Mødested"
  • "At lære for livet"
  • "IdrætsCenterMedarbejder"
  • "Out-reach" formidlingsmedarbejder
  • "Under demokratiets vinger"

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har forelagt den administrative høring fra Det Rådgivende Integrationsudvalg for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, som foreslår at arbejdet med de fem indsatsområder fastholdes og intensiveres i budgetåret 2002. Det bemærkes, at der første gang skal gøres status for indsatsområderne i februar 2002, hvorfor udvalget finder, at det er for tidligt at igangsætte nye indsatsområder. Uddannelses- og Ungdomsudvalget lægger særlig vægt på, at arbejdet med det femte indsatsområde "Det boligsociale område", som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i færd med at kortlægge, igangsættes og intensiveres, idet der i den forbindelse peges på en række konkrete tiltag, som bør iværksættes.

Sundhedsforvaltningen

Sundhedsforvaltningen anfører i sin besvarelse af 12. januar 2001, at det anses for oplagt, at der i 2002 arbejdes videre med de for 2001 allerede vedtagne indsatsområder, så forvaltningerne kan få mere tid til at fokusere på indsatserne og arbejde tværfagligt på de allerede valgte områder. Med udgangspunkt heri har Sundhedsforvaltningen ikke forslag til nye indsatsområder for 2002.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår i skrivelse af 19. januar 2001, at de for 2001 gældende indsatsområder fastholdes i budgetåret 2002, hvilket begrundes med, at integration er en tidskrævende proces, hvor det kan være vanskeligt at gennemføre en fokuseret indsats i løbet af ét år. Endvidere henvises til, at de allerede vedtagne indsatsområder har en bredde, der gør det muligt at indfange de største udfordringer på integrationsområdet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har til orientering vedlagt en redegørelse for eksisterende og forestående tiltag indenfor de enkelte indsatsområder.

Bygge- og Teknikforvaltningen

Bygge- og Teknikforvaltningen har i besvarelse af 15. januar 2001 foreslået, at der i integrationsmæssig sammenhæng arbejdes med emnerne trafikkultur og trafiksikkerhed i 2002. Som konkrete forslag til temaer peges dels på en analyse af etniske minoriteters cykelkultur - og om fornødent en informationskampagne vedrørende fordele ved brug af cyklen som transportmiddel - dels på en informationskampagne om trafiksikkerhed ved skolestart rettet mod forældrene til børn fra etniske minoriteter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i skrivelse af 16. januar 2001 foreslået, at særligt to af de fem indsatsområder i budgetår 2001 – "Kommunikation" og "Beskæftigelse" – bliver centrale indsatsområder i budgetår 2002. Miljø- og Forsyningsforvaltningen peger på konkrete initiativer, som bør iværksættes indenfor disse områder.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Det forudsættes, at der i budget 2002 for samtlige udvalgsområder tages højde for de udgifter, som følger af tiltag, der påtænkes gennemført indenfor de indsatsområder, som Borgerrepræsentationen vedtager.

HØRING

Samtlige forvaltninger er på anmodning fremkommet med forslag til indsatsområder for budgetår 2002.

ANDRE KONSEKVENSER

-

BILAG

Bilag 1: Skrivelse af 4. december 2000 fra Det Rådgivende Integrationsudvalg.

Bilag 2: Skrivelse af 8. december 2000 fra Økonomiforvaltningens 5. kontor.

Bilag 3: Skrivelse af 11. januar 2001 fra Københavns Kommunes Kursuscenter.

Bilag 4: Skrivelse af 15. januar 2001 fra Skatte- og Registerforvaltningen.

Bilag 5: Skrivelse af 17. januar 2001 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Bilag 6: Skrivelse af 18. januar 2001 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Bilag 7: Skrivelse af 12. januar 2001 fra Sundhedsforvaltningen.

Bilag 8: Skrivelse af 19. januar 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bilag 9: Skrivelse af 15. januar 2001 fra Bygge- og Teknikforvaltningen.

Bilag 10: Skrivelse af 16. januar 2001 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

 

Erik Jacobsen

/

Flemming D. Hansen

 

Til top