Mødedato: 05.09.2005, kl. 08:15

Lokaludvalg

Lokaludvalg

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 5. september 2005

 

 

Åbne punkter

Lokaludvalg

 

DS   16/2005INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling at anbefale overfor Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen,

at der i perioden 2006-2009 etableres lokaludvalg i hele byen,

at lokaludvalgenes kompetencer og organisation fastsættes som beskrevet i vedlagte forslag til kommissorium for lokaludvalg,

at fastsættelse af repræsentantskab i forslag til kommissorium for lokaludvalg afklares endeligt i forbindelse med beslutning om antal og geografiinddeling af lokaludvalgene, der afventer Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen til ny distriktsinddeling,

at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2006 tages stilling til økonomien for lokaludvalg,

at der med nærværende indstilling er gjort op med forslagene BR 403/01, BR 375/01 og ØU 69/01.

 

 

RESUME

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedrørende udvikling af nærdemokrati.

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på møde d. 18. april 2005 at sende forslag til kommissorium for lokaludvalg i høring i fagudvalg, foreninger og organisationer m.fl.

I perioden fra d. 29. april 2005 til 1. juni 2005 har forslaget været til høring.

Der er udarbejdet et notat med en gennemgang af høringssvarene med Økonomiforvaltningens bemærkninger.

Enkelte ændringer er indarbejdet i forslag til kommissorium for lokaludvalg.

Det foreslås, at denne indstilling med forslag til kommissorium for lokaludvalg godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udvalget til opgave at komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokratiet i Københavns Kommune.

 

Udvalget har gennemført en borgerdialog om emnet udvikling af hverdagens demokrati, hvor borgere deltog i arbejdsgrupper og på konferencer og bidrog med forslag til udvikling af nærdemokratiet. Der er gennemført en undersøgelse af københavnernes syn på nærdemokrati, og der er endvidere afholdt seminar i udvalget, hvor forskellige lokale grupper præsenterede deres de mokratiaktiviteter for udvalget.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har på denne baggrund drøftet en række modeller for udvikling af nærdemokrati, herunder lokaludvalg, brugerdemokrati og selvforvaltning.

På møde i udvalget d. 31. januar 2005 blev forskellige problemstillinger omkring lokaludvalg drøftet og det blev vedtaget, at sekretariatet skulle udarbejde et forslag til kommissorium for lokaludvalg.

På møde i udvalget d. 7. marts 2005 blev et konkret forslag til kommissorium for lokaludvalg i hele byen drøftet og det blev besluttet, at på udvalgsmøde d. 18. april 2005 ville et revideret forslag til kommissorium blive forelagt udvalget.

I forbindelse med drøftelserne på møde i udvalget opstod en række spørgsmål om lokaludvalg, som sekretariatet ønskede at få afklaret i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

Brev til Indenrigs- og Sundhedsministeriet:

Sekretariatet fremsendte d. 17. marts 2005 brev til ministeriet med en række spørgsmål om lokaludvalg, og d. 13. juli 2005 har der været afholdt et møde mellem sekretariatet og ministeriet. Sekretariatet afventer fortsat svarbrev fra ministeriet.

På baggrund af mødet d. 13. juli 2005 forventer sekretariatet, at ministeriet vil anbefale relativt få ændringer, herunder bl.a. at afsnittet med udtaleretten for lokaludvalget i sager, hvor Københavns Kommune ikke har høringsret skal placeres et sted i starten af kommissoriet, og således ikke under "Opgaver, høringsret og udtaleret pr. 1. januar 2006".

 

Dialogproces:

På møde d. 18. april 2005 godkendte udvalget en tidsplan for en dialogproces, som indebar:

-         at forslaget til kommissorium til lokaludvalg i hele byen blev sendt i høring i fagudvalg, hos berørte foreninger og organisationer m.fl. i perioden frem til 1. juni 2005

-         at der blev etableret en hjemmeside for debat om forslaget

-         at der blev gennemført lokale debatarrangementer i de enkelte bydele

-         at dialogprocessen blev afsluttet med en konference i Store Vega d. 14. juni 2005, hvor der var mulighed for debat om nærdemokratiforslaget og opsamling på høringen, de lokale debatter og debatten på nettet

-         at udvalget efterfølgende behandler eventuelle ændringsforslag og vedtager endelig indstilling til Økonomiudvalget.

Efter afholdelse af konferencen og de mange indkomne høringssvar har sekretariatet udarbejdet et nyt forslag til kommissorium, som vedlægges som bilag 2.

 

Ændringer i kommissoriet:

Der er foretaget følgende ændringer i forhold til kommissoriet af 18. april 2005:

I afsnittet "Opgaver, høringsret og udtaleret pr. 1. januar 2006" er der til pkt 2) tilføjet ordet "unge", således at formuleringen er: "Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg skal foretage en høring af Lokaludvalg, forinden der træffes endelig beslutning i sager, der er af særlig betydning for bydelen i forhold til områderne: fysisk planlægning, miljø, sundhed, trafik, idræt, skole, børn, unge, ældre og kultur."

I afsnittet "Opgaver, høringsret og udtaleret pr. 1. januar 2006" er til pkt. 3 tilføjet ordet "klubber", således at formuleringen er: "XX lokaludvalg kan udtale sig til Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg om, hvilken betydning temaplaner, idéoplæg, kvarterplaner, byfornyelsesplaner samt planer på serviceområderne om udvikling af den kommunale service f.eks. tilbud til ældre, skoler, daginstitutioner, klubber, kultur og idræt, har for den pågældende bydel."

I afsnittet "Sammensætning og organisering" er der til afsnittet omkring indstilling af medlemmer til lokaludvalget fra lokale foreninger, frivillige organisationer m.v. tilføjet ordet "idræts-", således at formuleringen er: "Op til 10 medlemmer indstilles af lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser på skole-, idræts-, ældre- og daginstitutionsområdet."

Nyt forslag til kommissorium af 19. august 2005 vedlægges som bilag 3.

 

Ny distriktsinddeling i Københavns Kommune:

Borgerrepræsentationen besluttede den 26. maj 2005 i forbindelse med sagen om ny struktur:

"at målet for byens opdeling i administrative enheder skal være en geografisk entydig distriktsinddeling uanset forvaltning",

"at der udarbejdes en analyse af byens inddeling i relation til forvaltningsmæssige opgaver med henblik på afklaring samtidig med, at struktureringen af den enkelte forvaltnings arbejde går i gang".

På denne baggrund er der nedsat en projektgruppe på tværs af alle forvaltninger med projektlederskab i Økonomiforvaltningen. 

Den politiske behandling af forslaget fra projektgruppen følger følgende tidsplan:

20. september 2005

ØU behandler sagen.

Sept./Okt. 2005

Høring af de stående udvalg og Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

24. november 2005

BR behandler sagen.

 

Fastsættelsen af antal lokaludvalg og af bestemmelsen om repræsentantskab i forslag til kommissorium for lokaludvalg afventer således Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen til ny distriktsinddeling.

 

Ældrerådene:

Ældrerådene er nedsat ved lov og valgt direkte af og blandt de ældre borgere i kommunen.

Ældrerådene skal medvirke til at øge medindflydelsen og medansvaret for kommunens ældre borgere. Ældrerådet skal sikre, at dialogen og samarbejdet mellem de ældre og Borgerrepræsentationen udbygges. Ældre skal have mulighed for at drøfte og følge indholdet og udformningen af kommunens ældrepolitik

Ældrerådet skal rådgive Borgerrepræsentationen og de stående udvalg i ældrepolitiske spørgsmål. Borgerrepræsentationen og de stående udvalg har derfor en forpligtelse til at høre ældrerådet om alle forslag, der vedrører ældre.

Lokaludvalgene forpligter sig til at respektere de kompetencer, som ældrerådene har fået tillagt ved lov og bør indgå i et tæt samarbejde med ældrerådene.

Indførelse af lokalråd ændrer ligeledes ikke ved de kompetencer, som er tillagt brugerråd og brugerbestyrelser m.m.

 

 

ØKONOMI

Det foreslås, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2006 tages stilling til økonomien omkring lokaludvalg.

I forbindelse med udrulning af lokaludvalgene kan der opstilles følgende principper:

-         Lokaludvalg i alle bydele skal være etableret i valgperioden 2006-2009.

-         Der skal ske en løbende udrulning i valgperioden 2006-2009.

-         Hvert lokaludvalg skal som minimum have mulighed for et fuldt driftsår i valgperioden

-         I 2006 skal der etableres mindst 2 lokaludvalg, hvoraf det ene bliver en afløser for Valby Lokaludvalg.

 

HØRING

Forslag til kommissorium for lokaludvalg i hele byen har været i høring i perioden 29. april 2005 – 1. juni 2005.

Fagudvalg, foreninger, organisationer m.fl. har været hørt, og der er i alt modtaget 40 høringssvar.

En gennemgang af høringssvarene er udarbejdet i vedlagte bilag 1.

 

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

 

 

 

 

BILAG

Bilag 1: Høringsnotat

Bilag 2: Indkomne høringssvar til forslag til kommissorium for lokaludvalg

Bilag 3: Forslag til kommissorium for lokaludvalg af 19. august 2005

Bilag 4: Referat fra konference d. 14. juni 2005

Bilag 5: Opsamling på referatark om lokaludvalg fra konferencen d. 14. juni 2005

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 


 

Til top