Mødedato: 31.08.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Drøftelse af valg til lokaludvalgene

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte, hvordan rammerne for valg til lokaludvalg skal udvikles, så lokaludvalgene i Københavns Kommune afspejler bydelene.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter "Retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøde" (se bilaget) og hvordan retningslinjerne skal udvikles.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter "Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune", (se bilaget) og hvordan regulativet skal udvikles, så lokaludvalgene i Københavns Kommune ad åre afspejler bydelene
  3. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formandskabet til at skrive til de øvrige lokaludvalg i Københavns Kommune om Christianshavns Lokaludvalgs drøftelse af rammerne for valg til lokaludvalg og lokaludvalgets forslag til, hvordan rammerne skal udvikles.

Problemstilling

Medlemsforslag fra Asbjørn Kaasgaard:

"Valgmetoden til lokaludvalgene bør ændres så sammensætningen mere afspejler bydelene og borgerne skal have mere direkte indflydelse.

Lokaludvalgenes 23 medlemmer sammensættes i dag gennem udpegning og valg via foreninger.

Alle partier, der er valgt til Københavns Borgerrepræsentation udpeger  hvert et medlem til alle lokaludvalg  - uanset om partiet har fået  25%  eller 3%  af stemmerne.

De øvrige medlemmer vælges af et repræsentantskab, der sammensættes af de foreninger fra bydelen, der ønsker det .

Partier fra Borgerrepræsentationen har dog forret frem for de foreningsvalgte, hvilket vil sige at kommer der et nyt parti i Borgerrepræsentationen, så bliver der en plads mindre til de foreningsvalgte.

Bydelsområderne i København er meget forskellige - et område kan være nok så rødt eller blåt – alle partier får lige repræsentation.  Mens de foreningsvalgte kan siges, at repræsentere lokalområdets aktive foreningsborgere, er den politiske udpegning ikke repræsentativ for bydelene.

Lokaludvalgene kunne blive bedre, afspejle bydelsområderne forskellighed og engagere borgerne mere ved en anden direkte valgmetode.

Derfor skal vi have en debat om sammensætningen af lokaludvalgene inden næste valgrunde.

Her er to pragmatiske og et visionært forslag:

  1. Direkte valg til Lokaludvalgene - alle kan stille op – foreninger, grupper, enkeltpersoner og partier.

  2. Foreningsvalg af alle pladser  i lokaludvalget – dvs . partirepræsentanter bliver ikke udpeget af Borgerrepræsentationen.

  3. A)  Borgerligt ombud -  lodtrækning blandt alle borgere over 18 år. (Bliver man udpeget og ønsker det ikke, trækker man sig)
    B) Borgerligt ombud for borgere over 18 år  efter tilmelding til en valgliste. Herefter lodtrækning

Lodtrækning kan laves som et forsøg i et enkelt  bydelsområde for f.eks. 2 år

Metoden blev anvendt i  flere hundrede år  i det græske demokrati  for 2.500 år siden.

 Alle borgere er som udgangspunkt demokratiske borgere, der har ansvar for hele (lokal) samfundet.

Lodtrækning vil statisk set give en sammensætning, som repræsenterer lokalsamfundet bedre  end det nuværende system.

Demokrati er mange ting - men det er vigtigt indimellem at forny metoderne, så demokratiet ikke stivner.

Forslaget om lodtrækning handler ikke om at vi alle er lige – for det er vi ikke. Men det handler om at give alle lige muligheder.

Se: http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Antikken/Antikken,_gr%C3%A6ske_stednavne/Athens_demokrati

Løsning

Med udgangspunkt i medlemsforslaget foreslår formanden, at lokaludvalget drøfter "Retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøde" og hvordan retningslinjerne kan udvikles indenfor rammerne af det gældende regulativ for lokaludvalg. Dette i erkendelse af, at regulativet formentlig ikke kan nå at blive ændret inden næste valg til lokaludvalg i februar/marts 2018. Det kræver beslutninger i Borgerrepræsentationen og godkendelse i Social- og Indenrigsministeriet.

Endvidere foreslår formanden, at lokaludvalget drøfter "Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune" og hvordan det skal udvikles på sigt, så sammensætningen af lokaludvalgene i Københavns Kommune ad åre afspejler bydelene.

Hensigten med drøftelsen og idéudviklingen er at foreslå de øvrige lokaludvalg i Københavns Kommune at tage samme drøftelse med udgangspunkt i de pointer og forslag, som Christianshavns Lokaludvalg måtte komme frem til. Resultatet af lokaludvalgenes drøftelser og idéudvikling skal lokaludvalgsformændene forelægge Økonomiforvaltningen samt formændene for partigrupperne i Borgerrepræsentationen. 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Det bør være muligt at få tilbagemeldinger fra de øvrige lokaludvalg inden 1. november 2016 om, hvad deres drøftelser og idéudvikling vedr. rammerne for valg til lokaludvalg har resulteret i, således at lokaludvalgsformændene kan forelægge resultaterne for Økonomiforvaltningen og partiernes gruppeformænd i december 2016. Eventuelle ændringer i "Retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøde" vil da kunne besluttes inden sommerferien 2017, således at grundlaget er på plads, når processen, der skal føre til valg af lokaludvalg i februar/marts 2018, igangsættes i eftersommeren 2017.

 

BILAG:

1: Om Athens demokrati:
http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Antikken/Antikken,_gr%C3%A6ske_stednavne/Athens_demokrati

2. Københavns Kommunes hjemmeside om valg til lokaludvalg i 2018:
http://www.kk.dk/artikel/valg-til-lokaludvalg

3. Gældende retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøde:
http://www.kk.dk/sites/default/files/migrated/sc/Retningslinjer-for-valg-til-lokaludvalg.PDF

4. Regulativ for lokaludvalgene i Københavns Kommune:
http://www.kk.dk/sites/default/files/migrated/sc/Endeligt-regulativ-Lokaludvalgene-2014.pdf

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede rammerne for valg til lokaludvalg og hvordan rammerne kan udvikles. Der var følgende bemærkninger:
    • I Malmø er bydelenes lokale råd sammensat med partipolitikere. Alle lokale råd er sammensat forholdsmæssigt som kommunalbestyrelsen.
    • Det er i orden, at lokaludvalgene vælges af foreninger, men der bør være en alderskvotering.
    • Partiernes ungdomsafdelinger bør inddrages i lokaludvalgsarbejdet.
    • Partier, der ikke besætter deres pladser i lokaludvalgene, tager kræfter fra lokaludvalgene.
    • Hvad gør man, hvis antallet af partier i Borgerrepræsentationen stiger?
    • Der bør være et maksimum for antal partier i lokaludvalget.
    • Lokaludvalgene løser problemer for borgerne.
    • Direkte valg til lokaludvalgene vil give lokaludvalgene legitimitet og respekt.
    • Man kunne gøre det sådan, at borgere, som er interesseret i at deltage i lokaludvalgsarbejdet, skriver sig på en valgliste.
    • Mange lokaludvalgsmedlemmer på tværs af lokaludvalgene oplever, at lokaludvalgene ikke høres.
    • Mit parti og jeg er imod lokaludvalg, men har stor respekt for det arbejde, Christianshavns Lokaludvalg udfører.
  2. Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at skrive til de øvrige lokaludvalg i Københavns Kommune om Christianshavns Lokaludvalgs drøftelse af rammerne for valg til lokaludvalg og hvordan rammerne kan udvikles.
Til top