Mødedato: 30.11.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Arkitekturpolitik for København 2017-2025

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om et forslag til arkitekturpolitik for København 2017-2025.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret om forslag til "Arkitekturpolitik for København 2017-2025", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til ’Arkitekturpolitik for København 2017-2025’ og den 15. november 2016 sendt den i intern høring kommunens forvaltninger sammen med et notat om de økonomiske konsekvenser af arkitekturpolitikken for bygherrer. Der er svarfrist den 14. december 2016.

Formålet med arkitekturpolitikken er at skabe retning for de kommendes års udvikling af byens fysiske miljø. Afledt af de tre pejlemærker i kommunens vision på teknik- og miljøområdet ’Fællesskab København’ (en by med kant, en levende by og en ansvarlig by) indeholder forslaget til ny arkitekturpolitik tre temaer for arkitekturen i København:

1. Arkitektur der fortæller
2. Bygget til københavnerliv
3. Ansvarligt designet

Til hvert tema knytter sig tre principper, der hver ledsages af konkrete handlingsanvisninger for hvordan Københavns Kommune, i samarbejde med bygherrer, borgere og øvrige aktører i byen, vil understøtte principperne. Samlet giver principper og handlingsanvisninger en klar udmelding om kommunens prioriteter og ønsker til den arkitektoniske udvikling af byen.

Forslaget til ny arkitekturpolitik skal afløse den nuværende arkitekturpolitik ’Arkitekturby København’ fra 2010 og ’Designpolitik København’ fra 2011.

Med udgangspunkt i politikken forventes der udarbejdet et antal administrationsgrundlag, der beskriver retningslinjer på konkrete områder, fx kantzoner, begrønning og bydelssignalementer.

Løsning

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen foreslår, at lokaludvalget sender følgende høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til ’Arkitekturpolitik for København 2017-2025’ og den 15. november 2016 sendt den i intern høring kommunens forvaltninger sammen med et notat om de økonomiske konsekvenser af arkitekturpolitikken for bygherrer. Der er svarfrist den 14. december 2016.

Borgerdialog

Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om sagen på grund af den korte høringsperiode.

Lokaludvalgets holdning

Det er positivt og afgørende for implementeringen af arkitekturpolitikken, at kommunen lever op til løfterne i forslaget om Tidlig dialog, Læring og Innovation.

Tidlig dialog skal sikre, at lokale kompetencer inddrages med mulighed for mere kvalificerede beslutninger i den konkrete situation og Lokaludvalget medvirker gerne i processen. Specielt mht. læring kan det få betydning for Refshaleøen her på Christianshavn.Refshaleøen er oplagt som et område, hvor der gennem midlertidig anvendelse og aktiviteter kan udvikles nye og innovative ideer til en senere permanent udvikling af området.

Forslaget om den nye arkitekturpolitik er inddelt i 3 pejlemærker med 3 principper for hvert pejlemærke - i alt 9 principper.

De tre pejlemærker er:

  1. Arkitektur der fortæller

  2. Bygget til københavnerliv

  3. Ansvarligt design 


Princip #1 Skab ny arkitektur med afsæt i Københavns egenart.

Princip #2 Byg videre på lokal egenart, så forskelligheden og det unikke styrkes

Det er positivt at byens, bydelenes og de enkelte ejendommes egenart har en central rolle i forbindelse med udvikling af ny arkitektur som er nutidig i sit udtryk og funktion.

Det har stor betydning for byudvikling på Christianshavn inkl. Holmen, Margretheholm og Refshaleøen. Der skal ikke lægges en fælles arkitektonisk skabelon ned over Christianshavn, netop pga. den meget forskellige egenart – arkitektonisk, historisk, funktionsmæssigt. Christianshavn er ikke en homogen bydel, men derimod en bydel der repræsenterer stort set alle Københavns funktioner og arkitektur.

Diversiteten fra Refshaleøen mod nord til Christianhavns sydlige ende må afspejles i udmøntningen af arkitekturpolitiken.


Princip #3 Bymiljøer, bygninger og byrums eksisterende kulturværdier respekteres

Det er positivt, at arkitekturpolitikken understøtter bevaringen af værdifulde bymiljøer/kulturmiljøer/bygninger og bynatur, og samtidig muliggør  det transformering og  udvikling af nye lag på byens nuværende fortælling.

Dette princip har stor betydning for Christianshavn, Holmen og til dels Refshaleøen.

 

Princip #4 Bygninger og byrum udvikles med mennesket som centrum.

Princip #5 En blandet by med variation i bygnings- og boligmasse prioriteres.

Princip #6 Bygninger og byrum udformes med plads til fællesskaber og borgerinitiativer.

Positivt med en række anvisninger, som, hvis de fastholdes og fastlægges i lokalplaner, vil få stor betydning for fremtidigt byggeri.

Desværre viser en del nybyggeri, at de formulerede principper ikke blev taget i anvendelse i lokalplaner, bebyggelsesplaner og udformningen af de enkelte bygninger og boliger.

Det gælder f.eks. på Margretheholm.

 

Princip #7 Bykvaliteten styrkes gennem klimatilpasning og energioptimering

Princip #8 De fysiske rammer bidrager til ressourceoptimering

Princip #9 Robusthed i bygninger og byrum sikrer langsigtet værdi

Vigtige principper som løbende skal justeres i takt med ny viden på området. Igen er det afgørende, at der stilles specifikke krav i forbindelse med lokalplanlægning.

 

Mangel:

I forslaget til en ny arkitekturpolitik mangler der helt et element om højhuse. Der bør derfor snarest udarbejdes en højhuspolitik som omfatter principper for fx

  • Placering i byen – hvor/hvor ikke

  • Forholdet mellem højde og udnyttelsesgrader

  • Højde i forhold til placering

  • Anvendelse – erhverv/boliger/blandet anvendelse

  • Skyggevirkninger og vindforhold omkring bygningerne

med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

BILAG

  1. Publikationen "Fælleskab København" (ikke på papir)
    http://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/index.asp?mode=detalje&id=1448

 

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jane Lytthans om, at lokaludvalget under overskriften "Mangel" bemærker, at arkitekturpolitikken skal forholde sig til begrebet "Den menneskelige skala" som defineret af arkitekten Jan Gehl.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Poul Cohrt om lokaludvalget om princip #6 bemærker, at mellemrum mellem husene giver karakter, hvorfor man i arkitekturpolitikken skal holde fast i, at karreer ikke skal fortættes.

Lokaludvalget godkendte høringssvaret om forslag til "Arkitekturpolitik for København 2017-2025", der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top