Mødedato: 30.11.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Miljøvenlige offentlige busser

Se alle bilag

På baggrund af luftforureningsmålinger, foretaget af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, og i fortsættelse af lokaludvalgenes høringssvar om "Trafikplan 2016" skal Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg beslutte en opfordring til Københavns Kommune og Trafikministeriet om at skabe rammer for, at den offentlige bustrafik i Indre By og på Christianshavn betjenes af miljøvenlige busser.

Formanden for Christianshavns Lokaludvalg og formanden for Indre By Lokaludvalg foreslår, at

  1. Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, om at den offentlige bustrafik i Indre By og på Christianshavn betjenes af miljøvenlige busser.

    Dette på baggrund af luftforureningsmålinger, foretaget af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, og i fortsættelse af lokaludvalgenes høringssvar om "Trafikplan 2016" samt i fortsættelse af beslutningerne i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget i en sag om mindre luftforurening fra tunge køretøjer   

Problemstilling

Anbefaling fra Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Miljøpunkt Indre By-Christianshavn anbefaler, at Miljøpunktet og lokaludvalgene retter henvendelse til Stat og Københavns Kommune med opfordring om at stille krav om den mest miljøvenlige trafik for de offentlige busser og krav om at løbende kontrol af bussernes forurening.

Grundlaget for anbefalingen er en rapport om luftmålinger på Christianshavn og i Indre By, som Miljøpunktet foretog i forbindelse med bilfrie dage den 10. og den 18. september 2016. Se rapporten i bilaget.

Resumé af rapporten

Miljøpunkt Indre By – Christianshavn har før, under og efter delvis bilfrie dage på Christianshavn og i Indre By lavet luftmålinger af forureningen fra ultrafine-partikler. Denne forurening stammer fra både trafik, skibe, brændeovne og kræftværker, men luftmålinger i de bilfrie områder viser gennemgående markant lavere måleresultater. Dette indikerer, at trafikken i København er den største enkeltkilde til luftforurening med ultrafine partikler. Hertil kommer registreringer af væsentlige udslag af forurening fra enkeltkilder under målingerne. Her udmærker den offentlige bustrafik sig som den væsentligste enkeltkilde både i forhold til de hyppige afgange, men også sammenlignet med forurening fra andre målte enkeltkilder; Taxi, turistbusser, motorcykler, lastbiler, mindre varebiler. Målinger af miljøvenlige busser på naturgas (6A) viser den laveste forurening af alle registrerede enkeltkilder. Teknologien for at mindske forureningen fra den offentlige trafik i København er derfor kendt, men set ud fra måleresultaterne ikke anvendt i tilstrækkelig grad. Spørgsmålet er derfor, om alle de offentlige busser har filtre, som kan fjerne de ultra fine partikler eller om filtrene ikke virker i tilstrækkelig grad, sammenlignet med den nyeste teknologi indenfor biobrændsel, naturgas- og el-drevne busser.

Konklusion

Miljøpunktets målinger viser, at trafikken forurener byens luft og derved bidrager væsentligt til, at København ikke overholder EU’s krav til indhold af NO2. Forureningen fra trafikken forårsager for tidlig død, sygdom og sygedage.

Høringssvar vedr. Trafikplan 2016

I oktober 2016 sendte begge lokaludvalg høringssvar til Økonomiforvaltningen om Movias Trafikplan 2016. Begge lokaludvalg foreslog

  • fossilfri busdrift i 2025 i modsætning til Movias mål om at busdriften skal være fossilfri i 2030. Begge lokaludvalg lagde vægt på, at det vil harmonere med målene i Københavns Kommunes klimaplan. Derudover stillede begge lokaludvalg krav om, at havnebusserne bør drives fossilfrit hurtigst muligt og der skal mere fart på elektrificeringen af de strategiske buslinjer i København. 

  • at målet for nedbringelse af partikeludledning skal være mere ambitiøst og at det skal opnås senest i 2025. Et mål om busdrift uden partikeludledning senest i 2025 er det optimale.        

Christianshavns Lokaludvalg foreslog desuden, at byen skal betjenes af el-busser.

Teknik- og Miljøforvaltningen om luftforurening

I et svar til Christianshavns Lokaludvalg den 18. november 2016 om luft- og støjforurening i Prinsessegade og Danneskiold-Samsøes Allé skriver Teknik- og Miljøforvaltningen blandet andet:

"Københavns Kommune er i løbende dialog med Movia, der varetager busdriften i Københavns Kommune, i forhold til mulighederne for at reducere såvel støj som udledning fra busserne. I forbindelse med vedtagelse af Københavns Kommunes budget for 2017 blev truffet en beslutning om, at alle nye busser, der købes fra 2019 skal være elbus-ser. Dette vil reducere den lokale partikeludledning og formentlig også reducere støjen fra busserne.

Forvaltningen er opmærksom på udfordringen om luftforureningen i København fra trafikken, også i forhold til de ultrafine partikler, som EU dog endnu ikke har fastsat grænseværdier for. I et forsøg på at begrænse partikeludslippet fra trafikken har forvaltningen været i dialog med Miljøstyrelsen i forhold til at skærpe miljøkravene og udvide miljøzonen til at omfatte alle køretøjer, som på nuværende tidspunkt kun gælder for tunge køretøjer. Dialogen med styrelsen har ikke givet det ønskede resultat, men forvaltningen arbejder fortsat videre på at få indført en Ren luft zone i København.

Københavns Kommune har haft særlig fokus på udledningen fra busdriften. På baggrund af de allerede gennemførte tiltag er partikelemissionerne fra busserne fra 2008 til 2015 faldet med 32 %, og NOx-udledningen fra busserne er i samme periode faldet med 42 %. I foråret 2016 er der endvidere installeret nyt efterbehandlingsudstyr på over halvdelen af de eksisterende busser, der kører i og gennem Københavns Kommune, så de fleste busser i dag overholder nyeste miljøstandard for dieselbusser (Euro VI). Det forventes at give stor effekt i forhold til luftforureningen.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at de 500 for tidlige dødsfald, som du nævner i din henvendelse, ikke kun skyldes trafikken, men den totale luftforurening, der stammer fra både de danske og udenlandske emissionskilder. Luftforureningen i København er både påvirket af lokale kilder i byen (såsom brændeovne, trafik, virksomheder, arbejdsmaskiner) og kilder fra resten af Danmark og fra Europa (herunder skibe, landbrug og grænseoverskridende forurening). De lokale kilder udgør omkring 10 % af partikelforurening i København, mens den resterende forurening (90 %) stammer uden for byen."

Indstilling til Borgerrepræsentationen om mindre luftforurening fra tunge køretøjer

I sit møde den 28. november 2016 tog Teknik- og Miljøudvalget stilling til forslag fra Teknik- og Miljøudvalget om

  1. at alle forvaltninger ved indkøb af egne køretøjer over 3,5 tons stiller krav, der sikrer, at de til enhver tid som minimum lever op til EU's seneste normer for luftforurening, pt. Euro 6-normen.   
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger muligheden for at montere partikelfiltre i kommunens lastbiler og busser frem mod 2020 på baggrund af deres alder, model og kørselsmønster.
  3. at Borgerrepræsentationen anmoder Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i de selskaber, som kommunen er medejer af, om på et bestyrelsesmøde i 2017 at stille forslag om, at det pågældende selskab til enhver tid skal overholde EU's seneste normer for luftforurening (pt. Euro 6-normen) i forbindelse med selskabets nyindkøb af køretøjer over 3,5 tons og hvor muligt indkøbe tunge køretøjer baseret på alternative drivmidler.
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen udvider de nuværende aktiviteter omkring fællesindkøb af elbiler og arbejdsmaskiner og undersøger muligheden for at etablere et forpligtende samarbejde med byer i Norden og Nordeuropa om indkøb af tunge køretøjer på alternative drivmidler og motorer.

Det fremgår af samme sag, at Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag fra Økonomiforvaltningen om

  1. at der i kommunens kommende udbud stilles krav om, at alle tunge køretøjer over 3,5 tons, som transporterer varer eller leverer tjenesteydelser, herunder udfører bygge- og anlægsopgaver, inden for kommunens grænser som minimum overholder Euro 5-normen, og at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen inden udgangen af 2019 skal vurdere, om markedet er modent til en skærpelse af kravet om euronormen.

Det forventes, at Borgerrepræsentationen senere i år træffer endelig beslutning om alle de ovennævnte forslag.     

Løsning

Formanden for Christianshavns Lokaludvalg og formanden for Indre By Lokaludvalg foreslår følgende henvendelse til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen:

"På baggrund af målinger, foretaget af Miljøpunkt indre By-Christianshavn på de bilfrie dage den 10. og den 18. september 2016, vurderer Christianshavns Lokaludvalg og Indre By lokaludvalg, at trafikken i København er den største enkeltkilde til luftforurening med ultrafine partikler. Lokaludvalgene vurderer endvidere, at i sammenligning med den øvrige motoriserede trafik, er den dieseldrevne offentlige bustrafik den væsentligste enkeltkilde til luftforurening. bl.a. på grund af de hyppige busafgange. Det er forurening, som forårsager for tidlig død, sygdom og sygedage.

Spørgsmålet er, om alle de offentlige dieseldrevne busser kører med virksomme filtre, som fjerner de ultrafine partikler. Vi har en mistanke om, at det ikke er tilfældet.

Midlerne til at mindske forureningen fra den offentlige bustrafik i København er kendte:

  • Man bør til stadighed sikre, at partikelfiltrene virker.
  • Målinger af miljøvenlige busser på naturgas (buslinje 6A) viser den laveste forurening af alle registrerede enkeltkilder i København.
  • I andre byer, som fx Singapore, er el-drevne busser en driftssikker og miljøvenlig løsning.  

Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg er bekendte med de tiltag, som Movia med Trafikplan 2016 og Københavns Kommune med sagen "Mindre Luftforurening fra tunge køretøjer" vil begrænse luftforureningen i vores bydele.  Men vi frygter, at de tiltag kommer for sent og ikke er tilstrækkelige. Vi mener, at man så hurtigt som muligt og med tilpas drastiske midler skal sikre, at Indre By og Christianshavn betjenes med en så miljøvenlig offentlig bustrafik som muligt: Gasbusser og/eller el-drevne busser, og at man, indtil gas-og el-busserne er på plads, med det samme kræver en løbende kontrol af de eksisterende dieseldrevne offentlige bussers forurening.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,                                                     Bent Lohmann,   
formand for Christianshavns Lokaludvalg      formand for Indre By Lokaludvalg" 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når Christianshavns Lokaludvalg den 30. november og indre By Lokaludvalg den 8. december 2016 har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

BILAG

  1. Indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om mindre luftforurening fra tunge køretøjer:

http://www.kk.dk/indhold/teknik-og-miljoudvalgets-modemateriale/28112016/edoc-agenda/cfa1a8d6-0a32-455b-9317-c977f492caf1/ca3dd17a-6211-4ab7-a152-09ba4ea1fcee

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om, at 2. sætning i sidste afsnit ændres til: "Men vi frygter, at de tiltag kommer for sent ligger for langt ude i fremtiden og ikke er tilstrækkelige."

Lokaludvalget stemte om, hvorvidt det foreslåede brev med det tiltrådte ændringsforslag skal sendes:

For stemte 15 lokaludvalgsmedlemmer.
Imod stemte 1 lokaludvalgsmedlem.
1 lokaludvalgsmedlem undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget godkendt henvendelsen til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag. 

Til top